Op Curaçao is "fundament voor dictatuur" gelegd

1 Connectie

Locaties

Curaçao
0 Bijdragen

Brandpunt maakte een reportage over de malverserende premier van Curacao, Gerrit Schotte, en een dictatuur in wording.

Brandpunt anchorman Sven Kockelman stelde zondagavond de vraag: "Glijdt het land [Curaçao] af naar de status van een dictatuur?". Wanneer zo'n vraag bij het begin van een journalistiek programma wordt gesteld, dan kan de kijker naar het antwoord raden. De reportage van Brandpunt haakt in op de berichten die in oktober 2011 naar buiten kwamen.

Volgens een toen uitgelekt memo van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) zou premier Gerrit Schotte en een viertal leden van zijn ministersploeg, zwaar gecompromitteerd zijn. Schotte zou zakelijke banden onderhouden met een dubieuze casinobaas, buitenechtelijke relaties onderhouden, heimelijke afspraken hebben gemaakt met binnen- en buitenlandse geldschieters, valsheid in geschrifte hebben gepleegd, 2 miljoen Antilliaaanse guldens hebben ontvangen voor illegale hand- en spandiensten van een van grootschalige loterijfraude verdachte zakenman, enzovoort, enzovoort.

Eerder waren Paul Rosenmöller en voormalig ING-bankier Cees Maas na een onderzoek ook al tot de conclusie gekomen dat Gerrit Schotte waarschijnlijk niet door de screening heen was gekomen.

 

Klokkenluider
Veel nieuws had Brandpunt niet te melden. De reportage centreert zich om de verklaringen van een klokkenluider van de geheime dienst van Curaçao, de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) vorig jaar oktober deed bij de Ombudsman Curaçao. Zijn naam: Winklaar. Een netwerkbeheerder.
Winklaar werd in eerste instantie door een tweetal Colombianen geïntimideerd. Bij een tweede gelegenheid werd hij meegenomen door door twee collega's van de geheime dienst VDC, en opgewacht door enkele mannen die hem in het hoofdkantoor van Forensic Services Caribbean N.V. ondervragen. Daar dwingen Winklaar hem om "alle vertrouwelijke gegevens die zijn verzameld sinds de oprichting van dienst" over te dragen. De mannen zouden in opdracht van premier Gerrit Schotte hebben gehandeld.
Brandpunt toonde in de uitzending ook de gerechtelijke vonnissen waaruit blijkt datdat Schotte een veroordeeld fraudeur is. Eind jaren negentig heeft een recht hem schuldig verklaard aan het misbruiken van een creditcard van een vriend. In 2004 wordt Schotte opnieuw voor fraude met creditcards veroordeeld (zie documenten op de website van Brandpunt).

Volgens minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies heeft een onderzoek van de AIVD uitgewezen dat er "geen informatie aan derden beschikbaar gekomen die schadelijk is voor het Koninkrijk".

 

Administratieve coupe
Ronald van Raak van de SP, het enige Kamerlid dat al jaren kritisch de verwikkelingen op Curaçao volgt heeft ernstige twijfels over de verwikkelingen op het tropische eiland: "ongehoord, ik heb dit soort verhalen nog nooit gehoord, ook niet uit hele rare landen"
De regering Schotte is volgens Van Raak bezig met een administratieve coupe. "Instituten worden systematisch buiten werking gesteld en kritische mensen worden de mond gesnoerd" waardoor de "checks and balances op het eiland zijn helemaal [zijn] verdwenen".
Van Raak vindt dat de minister de Kamer "desnoods vertrouwelijk moet informeren" over de situatie op het eiland. Intussen zou Nederland de regering Schotte moeten "isoleren".

Volgens Omayra Leeflang, voormalig minister van Onderwijs en Volksgezondsheid is het "fundament voor de dictatuur" op Curaçao al gelegd.
Voormalig minister van justitie van Curaçao, David Dick weet uit eerder gedaan onderzoek te vertellen dat "Schotte een jongen [is] die zijn school niet heeft afgemaakt" en ook al op school heeft "gefraudeerd met zijn eindexamen."
"Hij geeft de indruk van een oplichter", aldus Dick.

Dagen voor de uitzending was er op Curaçao al de nodige tumult ontstaan over de reportage. De secretaris generaal en persoonlijk adviseur van Schotte, de helblonde voormalige journaliste Stella van Rijn, deed vorige week donderdag al haar beklag bij KRO-journalist Foeke de Koe, de maker van het item. In een brief van anderhalve A4, doet ze haar beklag over de voorgenomen uitzending. "Rel over Brandpunt", kopte het Antilliaans Dagblad op zaterdag.