
Het wereldwijde onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat.Grootbanken als RBS en Deutsche lijken onvoldoende lessen te hebben getrokken uit het Libor-schandaal. Geharde valutahandelaren blijken jarenlang belangrijke benchmarks - de 'London fix' (16:00 pm) en de ECB-fix (13.15 pm) - te hebben gemanipuleerd. Afstemming vond plaats via chatgroepen. Hun "onzichtbare hand" is door toezichthouders en opsporingsdiensten in kaart gebracht. Een beerput die steeds verder open gaat.
Valutaschandaal dreigt in de doofpot te belanden
PvdA eist opheldering over ontslagen bij ING en Rabo inzake valutafraude
Amsterdams gerechtshof wordt slagveld voor frauderende banken
Valutaschandaal breidt zich uit: 'Dit ging niet om een paar losgeslagen handelaren'
Megaclaims valutafraude bereiken Europa. Ook ING en Rabo.
Manipulatieve valutahandelaren gaan nu de klok luiden
Upcoming: Nieuwe miljardenboete en schuldbekentenissen in 2e ronde valutaschandaal
De lakse houding van banken in het valutaschandaal
Tweede ronde in het valutaschandaal ingeluid met een arrestatie
De trukendoos van valutahandelaren
Op naar het volgende bankschandaal: valutafraude
Het manipuleren van wisselkoersen belooft met 41 miljard dollar aan schikkingen een groter schandaal te worden dan de Libor-fraude. Follow The Money sprak ingewijden over het manipuleren van de ‘London fix’.
London fix
Het onderzoek richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat. Desondanks is het een van de minst gereguleerde financiële markten. Zo’n 41 procent van de handel verloopt via financiële instellingen in London, waar ook dagelijks door WM/Reuters om 16 uur de belangrijkste benchmark wordt vastgesteld, de zogenoemde 'London fix'. Gedurende 1 minuut worden dan op de belangrijkste handelsplatforms de bied- en laatprijzen gemeten - de prijzen waarvoor banken bereid zijn om een bepaalde valuta te kopen en de prijzen waartegen ze bereid zijn om hun vreemde valuta van de hand te doen. De metingen tijdens deze ene minuut (rond klokslag 16 uur in Londen) bepalen de zogenoemde London fix van de 160 meest gangbare valutaparen zoals de euro/dollar, dollar/yen en euro/Zwitserse frank. Deze London fix is een belangrijke dagelijkse benchmark voor pensioenfondsen en verzekeraars die daarmee op de volatiele valutamarkten een relatief vaste wisselkoers in handen hebben waarop ze hun portefeuilles kunnen waarderen.Bonussen
Wanneer een internationale onderneming of pensioenfonds een order neerlegt bij een valutadesk van een bank komt die terecht bij een groepje van slechts tien à twaalf senior handelaren die ieder verantwoordelijk zijn voor één valuta. Het is volgens betrokkenen een kleine wereld met een klein aantal harde (onder)handelaars. ‘Het is een hele snelle handel, geld voor geld,’ zegt Pieter-Jan Datema, oprichter van de Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschappij. Daarvoor was hij FX-optie handelaar en voormalig portfoliomanager bij pensioenuitvoerder PGGM.'Als je foto’s ziet van die handelaren dan zijn het net mug shots, enkel het balkje ontbreekt nog'In die hoedanigheid had hij veelvuldig contact met valutahandelaren. ‘Het zijn niet de quants van deze wereld. Als je foto’s ziet van die handelaren zijn het net mug shots, enkel het balkje ontbreekt nog.’ Volgens een voormalige FX-dealer van een multinational is het inderdaad een harde wereld. ‘Ze kunnen door één verkeerde deal hun hele jaar naar de klote helpen. Maar aan de andere kant kregen deze jongens, die op grote voet leefden, ook bonussen over de deals die ze deden.’ Datema geeft aan dat de zetel van een handelaar in Londen ongeveer een miljoen pond per jaar kost. ‘Dat is inclusief ondersteunend personeel en de IT. Zodra hij zijn kosten heeft terugverdiend, krijgt hij een stevig percentage over wat hij meer verdient - de rule of thought in investment banking.’ Een voormalig directeur bij een toonaangevende bank in de internationale forex-handel, die anoniem wenst te blijven, is specifieker. ‘De beloningsstructuur verschilt per bank. Er zijn banken die een senior valutahandelaar een vast salaris van 100 duizend pond per jaar betalen met daarbovenop een bonus van een paar procenten. Andere banken geven weer een total compensation (vast salaris + variabel deel, red) van 7 procent van de winst groter dan de kostenbasis. Als ze dan 4 miljoen omzetten, verdienen ze na aftrek van hun kosten, 210 duizend pond.’ Bij beide beloningsstructuren hebben valutahandelaren een sterke incentive om lucratieve deals te maken. ‘Mensen in dit vak krijgen tijdens hun eindejaars-evaluatiegesprek een nieuw target toebedeeld en na 1 januari moeten ze de miljoenen bij elkaar gaan praten. Het zit bij dit type handelaren ook in de aard van het beestje om één doel te hebben: geld verdienen.’
Banging the close
Het selecte gezelschap bonus-driven valutahandelaren is bepalend bij de totstandkoming van de belangrijke London fix, zij bepalen ten slotte de bied- en laatkoersen. Grote orders van pensioenfondsen ontvangen zij vaak al een half uur vóór de totstandkoming van de London fix. ‘Dat gebeurt', zegt Datema, 'omdat de bank het in een spreadsheet moet gieten en alles vijf keer moet checken omdat het om zulke hoge bedragen gaat. En de bank wil kijken of ze orders al intern kunnen matchen (het onderling in de orderportefeuille verrekenen van valutatransacties, red).’'Hij kan zomaar 10 miljoen verliezen en de kans is dan groot dat hij wordt ontslagen'Het pensioenfonds spreekt vaak met een handelaar een transactie af tegen de koers van de London fix van vier uur 's middags. Ondanks dat de valutamarkten 24/7 open zijn, is het voor handelaren geen optie om te wachten tot ná vieren. ‘Geen handelaar die gaat wachten wat de koers om drie minuten over vier gaat doen,’ zegt Datema. ‘Want als hij dan nog met de verkoop van een miljard aan vreemde valuta zit, en de wisselkoers gaat omlaag, dan heeft hij een probleem. Dan kan hij zomaar 10 miljoen verliezen en is de kans groot dat hij wordt ontslagen.’ Kortom, de order móet voor 16 uur uitgevoerd worden. En zodra de order binnen is, liggen er mogelijkheden tot manipulatie zoals een truc die inmiddels is omgedoopt tot ‘banging the close’. In een notendop: zorg bij een kooporder – al dan niet in samenwerking met handelaren van andere banken - dat de London fix zo hoog mogelijk wordt opgestuwd, zodat alles wat je daarvoor al goedkoper hebt gekocht, winst oplevert. Hoe werkt dat?
Stuwmeer
Datema geeft een voorbeeld. ‘Als een handelaar een kooporder krijgt van 1,7 miljard dollar, en het is 20 minuten voor tijd (voor de Londen-fix meting, red.) dan kan hij denken: “Nou, weet je wat: we kopen er alvast 100 miljoen.” En nog eens 100. En nog eens 100. En dan zie je de koers oplopen, want de markt let ook op. Ondertussen is de koers 20 punten hoger. En dan gaat hij er iedere minuut 100 bijkopen. De markt begint dan aardig leeg te raken en de koers gaat nog verder omhoog. En dan heeft hij uiteindelijk nog 1 miljard over en kan dan in de laatste minuut de koers door het dak heen slaan. Hoe? De vinger op de knop houden van het internationale koopsysteem. Die pakt dan automatisch alle koersen die erboven zitten - gewoon dus alles kopen wat er te koop is. Daarmee ramt die handelaar gedurende de fix, in de laatste minuut, alles er doorheen om hem hoger te zetten.’'In de laatste minuut ramt de handelaar alles er doorheen om de London fix hoger te zetten'Het voordeel schuilt dan in de 700 miljoen die de handelaar al eerder had gekocht op een koers die gemiddeld bijvoorbeeld 30 punten lager was. ‘Want hij rekent zijn klant volledig af op de hogere koers van 16 uur. Dat zorgt dan in één keer voor 2,1 miljoen dollar winst.’ Is dat legaal? ‘Nou ja, hij maakt gebruik van de markt, hij heeft voorkennis. Maar het kan ook fout gaan als Goldman Sachs bijvoorbeeld een grote tegenovergestelde positie inneemt. Hij drukt dan de knop in, maar verkoopt opeens alles in één keer. En is dan door zijn munitie heen. Als het in elkaar stort dan heeft hij misschien wel 2,1 miljoen verlóren.’ Het principe van banging the close kan uiteraard ook bij een verkooporder plaatsvinden. Bij grote transacties is het dan een kwestie van de sell-knop in het handelssysteem ingedrukt houden en hopen dat de vraag achterblijft bij het aanbodgeweld, zodat de wisselkoers daalt. Alles wat ervoor is verkocht tegen een hogere prijs, is dan kassa: de klant wordt ten slotte afgerekend op de (omlaag gedrukte) fix-koers.
9 Bijdragen
Frank Wijn
http://frankwijn.wordpress.com/2013/12/06/de-nederlandse-bank-slaapt-niet-maar-wijzelf/
Hilterman
Frank WijnSoms wordt het orchestreren genoemd, het blijft fraude.
Frank Wijn
http://frankwijn.wordpress.com/2013/11/13/bankfraude-of-balletje-balletje/
Marvilleke
Het gaat er toch om dat er 1 keer per dag een gemiddelde prijs van een valuta wordt berekend?
Mijn voorstel zou de volgende zijn;
1. De banken die "meedoen" om het gemiddelde van een valuta te bepalen dienen iedere seconde van de dag hun valuta waarden van verschillende munteenheden waar zij in handelen publiekelijk te presenteren. (dus Homer Simpson weet ze dus ook simpel te vinden.)
2. Iedere dag wordt eenmalig op een willekeurig tijdstip, dmv een perfecte random generator, het tijdstip gekozen waarop het gemiddelde van een valuta van de deelnemende banken wordt bepaald.
Het enkele discussiepunten zijn;
A. Wie/Welke organisatie genereert het tijdstip. Want het blijkt dat die deelnemende banken het zelf niet kunnen om zo eerlijke en transparante resultaten te krijgen.
B. Op welke locatie/url & hoe manier waarop worden de waarden van de te berekenen valuta gepubliceerd?
Of ben ik veels te naief om uberhaupt te denken dat een eenvoudige mogelijke oplossing uberhaupt gerealiseerd kan worden omdat voor die zgn valuta handelaren geen eer (lees poen) meer te halen valt?
Peter
peter
PeterDat gepruts van handelen op London Fix heeft alles te maken met het onderling meten van de prestaties van beleggingsfondsen onderling. Prestaties worden namelijk gemeten op basis van benchmarks. Als iedereen op hetzelfde moment een FX transactie doet dan weet je dat de FX koersen bij elkaar in de buurt liggen. Als pensioenfondsen dus eerder op de dag al de FX transacties gaan doorgeven (bv 100 miljoen valuta kopen) met de mededeling dat ze willen handelen op London Fix, dan snap je natuurlijk wel dat er een groot risico is dat bepaalde FX handelaren de ruimte wordt geboden wat er op London FX globaal moet worden verhandeld. Die benchmarks vergelijkingen zijn voor pensioenfondsen echt heilig. En dat is zeker naief te noemen.
Hilterman
Doet me denken aan de parabel over de pad en de schorpioen.
De schorpioen wil graag naar de overkant van de beek en vraagt de pad of hij hem niet op zijn rug mee wil nemen wanneer hij de rivier over zwemt.
Nee zegt de pad. Dan val je me aan als we in het water zijn.
Echt niet zegt de schorpioen, ik beloof het plechtig.
De pad laat zich overhalen en stemt toe.
Wanneer ze bijna aan de overkant zijn voelt hij een keiharde steek in zijn rug.
Wat doe je nou? Ik kan er niks aan doen zegt de schorpioen, dat is nu eenmaal mijn natuur.
Molenaer
PJ_van_Dijk
Molenaer