Open deuren

2 Connecties

Relaties

Huizenprijzen

Werkvelden

Beleggen
1 Bijdrage

Makelaars die nu wel wijzen op dalende huizenprijzen, Spanje in last, de geflopte Facebook-IPO en ondergewaardeerde aandelen SBM Offshore. Columnist Jan Dwarshuis trapt deze 'open deuren' graag in.

U denkt waarschijnlijk direct aan de onvolprezen NVM-makelaar wanneer u aan open deuren denkt. De heren hanteren sinds kort een gewijzigde strategie. Ik zie sommige goudfondsen dat ook doen. Merkwaardig... Kennelijk klopte de aanvankelijk strategie toch niet helemaal. Een uiterst slecht - marketing - signaal.

 

Sorry, ik dwaal wat af. Maar de makelaars geven - schoorvoetend - toe dat uw huis daalt in waarde en dat voorlopig blijft doen. Dat is inderdaad een open deur. Ze hadden het in 2007 moeten roepen, maar dat deden ze niet.

 

Ook marktleider van de hypotheekmarkt - de Rabobank - maakt zich schuldig aan dit fenomeen en aan nog wat andere kwesties. Al jaren geleden heb ik gewezen  op het feit waarom de Rabobank tegen een godsvermogen – 11 procent - kernkapitaal aantrok. De voormalige AAA-bankiers zagen toen onder andere de vastgoedbui al hangen, maar vertelden het u niet.

 

De "onderwaterhypotheek" is inmiddels een feit en u zit met de stenen strop om uw nek. Aan u om een list te verzinnen om daar onderuit te komen. Neemt u van mij aan dat deze er is. U moet dan wel een beetje onconventioneel denken.

 

Spanje klopt toch maar aan
Maar er zijn meer open deuren. Gisteren klopte Spanje officieel aan voor hulp bij de EU, lees Duitsland en Nederland. Ook dat is een open deur. De Spaanse aandelenmarkten veerden sterk op. Zoals u wellicht weet maakt ondergetekende voor het Thirteen Diversified Fund al maanden een rondje langs de Hollandse, Britse en Zwitserse velden. Grappig is dat er in een specifiek Zwitsers geval veel waarde gehecht werd aan een fund dat zich slechts alleen bezig houdt met de Spaanse aandelenmarkt. Een slimme zet! Wanneer u uw huiswerk doet, staat er veel - zo niet alles - onder water in Spanje.

 

Maar niet ieder bedrijf staat gelijk aan gemalen poppenstront. Er zijn aandelen die idioot goedkoop zijn en eigenlijk weinig van doen hebben met de Spaanse malaise. Ze staan slechts genoteerd aan de beurs in Madrid, meer niet.

 

Badr Hari in huis

U woont bij Badr Hari in huis, maar meer niet: een beetje dat gevoel. Ook in Spanje kunt u dus uw slag gewoon slaan wanneer u beschikt over een klein beetje visie en geduld. Voor voorbeelden belt u vanochtend uw vermogensbeheerder op. En als hij of zij geen idee heeft waarover u het heeft, wordt het hoog tijd op zoek te gaan naar iemand die u dat wel kan vertellen. Ze zijn er echt, ook in de polder.

 

Gezichtsverlies Facebook
Een andere open deur is dat het aandeel Facebook gisteren wederom gezichtsverlies leed en opnieuw in elkaar klapte. Het personeel en management mag heel langzaam op de verkoopknop gaan drukken. De lock-up periode loopt af. Altijd gezellig die IPO’s met de bekende addertjes onder het gras. De werknemers denken over het algemeen - heel - kort en proberen te cashen ook al loopt het smoelwerk steeds verder leeg. Een koelkast is belangrijker dan een aandeel in het bedrijf waarvoor er gewerkt wordt. Aardig detail is dat onze zeer gewaardeerde "oude snoepert" George Soros - juist in Facebook stapt. Wat ziet hij, wat ik niet zie?

 

Tot slot de laatste open deur, ook al waren er nog meer in de VS het vermelden waard: SBM Offshore. Het aandeel opende gisteren tot mijn stomme verbazing lager, maar uiteindelijk viel toch het kwartje bij treuzelende beleggers en gortdroge analisten. Van scheurtjes in het beton wordt men heel nerveus. U kunt beter nerveus worden van hele andere scheurtjes. Blijft staan dat het verstandiger is om naar de business-case van SBM in zijn geheel te kijken. De rest is ruis. Binnen onze ©OLUMBEURS-PORTFOLIO hebben we niet voor niets SBM offshore bijgekocht toen het aandeel in elkaar klapte.

 

Rest mij u een goed weekend te wensen.

 

******************************************************************************************************

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen.