
Over de winnaars en verliezers van globalisering. Lees meer
Internationale handels- en investeringsverdragen als TTIP en CETA bevorderen de vrije handel tussen burgers, landen en continenten, leveren nieuwe banen op en geven het bedrijfsleven een impuls. Althans, dat is het idee. In werkelijkheid vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats en werken lobbygroepen hard om hun belangen veilig te stellen.
Er bestaan dan ook grote zorgen dat de verdragen niet de belangen van (EU-)burgers dienen, maar vooral die van grote ondernemingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten? Follow the Money zoekt het antwoord op die vragen.
De Eerste Kamer stemt over handelsverdrag CETA: wat staat er op het spel?
Nationale Nederlanden eist half miljard van Argentinië om nationalisering pensioenstelsel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De wereld bespreekt ISDS, critici vrezen betekenisloze hervormingen
Europese vrijhandelsverdragen: werk als wisselgeld
5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan
Tweede Kamer bepaalt: TTIP en CETA zijn geen controversiële onderwerpen
De econoom die het waagde aan TTIP te tornen
Hoe een halve huilbui ons aan CETA hielp
Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan
Openbaar ISDS-register is prachtig, maar Nederland doet niet mee
Een openbaar VN-register moet alle geheimzinnigheid rondom ISDS-rechtszaken doen verdwijnen. Transparantie dus. Een goede zaak, vindt het kabinet, maar ondertekenen, zoals andere landen al deden, is nog niet aan de orde. D66 en SP willen daar graag per direct verandering in zien.
Nederland, actie graag
Morgen, vrijdag 4 of overmorgen, zaterdag 5 september zou er wel eens schot in deze zaak kunnen komen. Op die dagen komen namelijk de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg bij elkaar voor een informeel overleg. Het zal daar ongetwijfeld gaan over de migrantencrisis. Maar mogelijk besluiten de ministers óók om deel te gaan nemen aan een openbaar VN-register voor ISDS-rechtszaken. Die deelname zou een einde betekenen van veel geheimzinnigheid rond die zaken, maar dan moeten de ministers – die van Nederland incluis – wel eerst uit de huidige impasse zien te komen. Dat duurt volgens Tweede Kamerlid voor D66 Kees Verhoeven allemaal veel te lang. Verhoeven is een groot voorstander van vrijhandels- en investeringsverdragen zoals TTIP. Die verdragen hebben vaak een ISDS-clausule. Mede door alle recente aandacht voor TTIP staat ook ISDS nu volop in de belangstelling. Over het uitblijven van de Nederlandse handtekening onder een openbaar register voor ISDS-rechtszaken kan hij kort zijn: 'Nederland moet niet langer afwachten, maar nu tekenen.'Openbaar register voor ISDS
Om een einde te maken aan de geheimzinnigheid rond ISDS-rechtszaken zijn de Verenigde Naties al jaren bezig om regels op te stellen over investeerdersbescherming. De jongste toevoeging, daterend van 10 december 2014, is de zogenaamde United Nations Convention on Transparency in Treaty- based Investor-State Arbitration, of kortweg de Mauritius Conventie. Landen die de conventie ondertekenen en ratificeren verplichten zich om de gewraakte ISDS-rechtszaken in een openbaar register te zetten. Het register is al online, maar alleen Canada heeft enkele documenten toegevoegd. Gastheer van de conventie was de tropische eilandstaat Mauritius, gelegen 1800 kilometer van het Afrikaanse vasteland in de Indische Oceaan. Tijdens een feestelijke ceremonie op 17 maart 2015 ondertekenden acht landen de naar het eiland vernoemde conventie: Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland, Zweden, het Verenigde Koninkrijk, de Verenigde Staten en Mauritius zelf. Momenteel ligt het document ter ondertekening in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Daar hebben ook Italië, Syrië en Zwitserland hun handtekening onder het document gezet. De actuele status van de conventie kan hier worden bekeken.Ondertekenen? Nederland wacht af
Follow The Money vroeg eerder aan het ministerie van Buitenlandse Zaken waarom Nederland geen ondertekenaar is van de Mauritius Conventie is. In een lange brief over ISDS, die handelsminister Lilianne Ploumen op 25 juli 2014 naar de Tweede Kamer stuurde, lezen we: ‘Uit gesprekken met alle stakeholders is gebleken dat er onvoldoende duidelijkheid is over de diverse investeringsgeschillen die er mondiaal lopen. Ook de onderzoekers onderschrijven het belang van transparantie in investeringsgeschillen.’ Minister Ploumen wil graag iets doen aan die onduidelijkheid. In dezelfde brief staat: ‘Ik ben een groot voorstander om de transparantie in investeringsarbitrage te vergroten, zoals nu door de nieuwe UNCITRAL-transparantieregels voorgeschreven wordt.’ Deze UNCITRAL-transparantieregels (UNCITRAL = United Nations Commission on International Trade Law) roepen nu landen op deel te nemen aan het transparantieregister. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet in juli 2015 aan Follow The Money weten nog te wachten met het ondertekenen van de Mauritius Conventie: ‘Het besluitvormingsproces voor de Nederlandse ondertekening van de Mauritius Conventie loopt nu. Deze hangt samen met het besluitvormingstraject voor ondertekening van de Conventie door de EU. Daar is nog een discussie gaande over de vraag of de Commissie lidstaten moet autoriseren voor ondertekening en of de EU moet ondertekenen.’Rondje Europese instanties
De werkelijkheid lijkt behoorlijk complex. Follow The Money deed ook navraag bij de Europese Commissie. Die verklaarde te hebben besloten, zij het met enige tegenzin, de Raad van de Europese Unie te laten bepalen of de Mauritius Conventie door elk Europees land zou moeten worden ondertekend. De Raad van de Europese Unie bestaat uit de gezamenlijke Europese ministers die over een onderwerp gaan. In dit geval: de ministers van Buitenlandse Zaken en Handel. Hoewel de Raad van de Europese Unie nog moet beslissen over hoe de ondertekening van de Mauritius Conventie moet verlopen, hebben verschillende Europese landen het verdrag op eigen houtje al ondertekend.verschillende Europese landen hebben het verdrag op eigen houtje al ondertekendDat lijkt onhandig. Een woordvoerder van de Raad van de Europese Unie geeft uiteindelijk toe dat het ondertekenen van de conventie momenteel in een impasse zit. ‘Zes landen hebben de conventie ondertekend, maar onder hun eigen verantwoordelijkheid, zonder toestemming te hebben gekregen van de Raad van de Europese Unie.’ Het is volgens de woordvoering van de Raad van de Europese Unie nu aan de voorzitter, dat is Luxemburg, om de situatie tot een goed einde te brengen. Ondanks herhaald verzoek heeft de voorzitter van de Raad van de Europese Unie nog niet gereageerd op vragen van Follow The Money. Het is echter niet lastig om achter de intenties van Luxemburg te komen. Het voorzitterschap is slechts van korte duur, van 1 juli tot 1 januari, en de doelstellingen van Luxemburg zijn duidelijk. Op een speciale website schrijven de Luxemburgers namelijk: ‘The Luxembourg Presidency will pay particular attention to discussions on the Investor-State Dispute Settlement (ISDS) mechanisms and other more sensitive issues. The Luxembourg Presidency will promote maximum transparency in this regard.’
4 Bijdragen
jefcooper
Zie boeken als:
Walter Rodney, 'How Europe Underdeveloped Africa', London, 1983
Jack Woddis, 'Africa, The Lion Awakes', 1961, London.
Het schiet me even niet te binnen welke concessies Roosevelt deed aan Stalin om de VN zetel in New York te krijgen, de stad van Wall Street.
Iedereen die iets van de VS weet, weet dat de VS geregeerd wordt door geld.
Ik geloof er dan ook niets van dat de VN ons gaat beschermen tegen de multinationals, die met TTIP de regeringen gaan vervangen.
16again
-Waar de openbaarheid van bestuur gebleven is? Rechtzaken achter gesloten deuren!
-Wie regeert dit land nu eigenlijk? De gekozen regering of multinationals?
jefcooper
16againDe 'rechtszaken' zijn uiteraard achter gesloten deuren, geen multinational wil dat anderen in zijn keuken kunnen kijken.
docki
16againEr wordt geen 'recht gesproken', maar er wordt een 'knoop doorgehakt'.
Niet door onafhankelijke rechters, maar door door partijen aangestelde arbiters (inhoudelijk deskundigen, advocaten, etc).