Opgepakte champignonkweker ontkende uitbuiting

2 Connecties

Onderwerpen

Prime champ Uitbuiting
0 Reacties

“Met de hand op mijn hart: wij betalen altijd het minimumloon,” bezweerde Geert Verdellen, directeur van champignonkwekerij Prime Champ, in 2011 aan FTM. Maandag werd hij opgepakt op verdenking van uitbuiting.

Het Functioneel Parket liet afgelopen maandag de 51-jarige directeur van Prime Champ aanhouden op verdenking van arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrifte. Hij is een oude bekende van FTM, dat de afgelopen jaren regelmatig over hem publiceerde. De FNV reageerde verheugd op de aanhouding van Verdellen. De grote champignonkweker in de Limburgse plaats Horst aan de Maas zou in de fout zijn gegaan bij het inhuren van Poolse medewerksters. Volgens de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werden de pluksters uitgebuit.


Nieuwsuur maakte in 2011 al een uitzending over de vermeende misstanden bij Prime Champ. Nieuwe champignonpluksters werden geworven via het Poolse uitzendbureau Europe For You. Zij lieten in de stad Opole potentiële champignonarbeiders een contract tekenen, waarin werd vastgelegd dat ze tussen de 11 en 75 cent per geplukte kilo zouden verdienen. Daardoor zouden hun inkomsten ver onder het minimumloon uitkomen, tenzij ze extreem lange werkdagen zouden maken. Bovendien zou er een bijdrage worden ingehouden op hun salaris vanwege de verplichte huisvesting, maaltijden en verzekeringen gedurende de eerste dertien maanden in Nederland. Als de vrouwen eerder naar huis gingen, kregen ze contractueel een boete.

‘Als ze minder plukken betaal ik toch het minimumloon’
Directeur Verdellen vertelde na de uitzending tegen FTM dat hij niets met de wurgcontracten te maken had. “Wij tekenen hier zelf een contract met de pluksters. Ik was er niet van op de hoogte dat ze in Polen al een contract tekenden. We hebben na de uitzending meteen de directrice van het uitzendbureau naar Nederland laten komen om uitleg te geven. Ze hebben ons beloofd met de contracten te stoppen.” Hij liet toen ook weten dat er altijd het minimumloon werd betaald. “Wij houden twee dingen bij: een uren- en kiloregistratie. Als plukkers meer plukken dan het minimumloon, krijgen ze een toeslag per kilo. Als ze minder plukken betaal ik toch het minimumloon: 8,22 euro per uur. Dat zeg ik met de hand op mijn hart,” aldus Verdellen.
De Inspectie deelt zijn lezing niet, getuige zijn aanhouding. Niet alleen de directeur, maar ook een 40-jarige man is maandag aangehouden. Justitie denkt dat de man hielp bij het sjoemelen met de gewerkte uren, waardoor de werkneemsters te weinig kregen betaald.

Reorganisatie
Afgelopen zomer werden er al drie leidinggevenden van Prime Champ opgepakt voor uitbuiting en valsheid in geschrifte. Het betrof twee Poolse vrouwen en het hoofd financiën. Verdellen werd toen niet aangehouden. Een maand later werd er een reorganisatie aangekondigd "om de bedrijfsprocessen te verbeteren en stroomlijnen". De website van Prime Champ vermeldt inmiddels onder het kopje Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO): "Alle medewerkers zijn direct in dienstverband bij Prime Champ."

 

 

FTM deed de afgelopen jaren onderzoek naar misstanden in de champignonsector. Lees ook:

Rabobank klaar met zieke champignonsector

Prime Champ-directeur Verdellen ontkent betrokkenheid

Greenery-champignons met een bijsmaak

Minister Kamp wil champignon-sector zuiveren

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Dennis Mijnheer

Gevolgd door 1284 leden

Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren