'Ophangen van bankiers zou goede les zijn'

2 Connecties
5 Bijdragen

Ophangen in de straten of direct de bak in. Dat is misschien wel de enige juiste straf voor frauderende bankiers in het Libor-schandaal of voor hun hebzuchtige collega's, stelt Nouriel Roubini.

'Misschien leren bankiers pas hun les als één van hen wordt opgehangen. Of in elk geval naar de gevangenis worden gestuurd.' Als het ligt aan de Amerikaanse topeconoom Nouriel Roubini, volstaan alleen draconische maatregelen om de bankencrisis te bezweren.

 

De Amerikaan is helemaal klaar met 'hebzuchtige' bankiers die niets hebben geleerd van hun kwalijke sleutelrol, die aan het licht is gekomen sinds de uitbraak van de kredietcrisis in 2007. Roubini deed zijn straffe uitspraken in een interview met het persagentschap Bloomberg in het Zuid-Franse Aix-en-Provence.

 

'Bankiers doen illegale dingen uit hebzucht en in het slechtste geval riskeren ze een boete als straf', zo tekent Bloomberg op uit de mond van Roubini. 'Als er nu eens een aantal mensen in de gevangenis zouden belanden, dan zouden ze misschien hun les leren. Of wanneer er iemand op straat wordt opgehangen.'

 

 

Nouriel Roubini ziet wel wat in opgehangen bankiers als middel tegen hebzucht

 

Keiharde en rigoureuze maatregelen

In het vraaggesprek met Bloomberg ontpopt Nouriel Roubini zich bijna achteloos als pleitbezorger van keiharde en rigoureuze maatregelen jegens de bancaire branche. Zeker nu in de Londense City het  Libor-renteschandaal is uitgebroken met in de hoofdrol de Britse grootbank Barclays. De Britse zakenbank wordt verdacht van het manipuleren van de rentetarieven op de interbancaire markt. Sinds het uitbreken van het schandaal zijn drie topmannen van Barclays opgestapt.

 

In het interview doet de aan de New York University verbonden hoogleraar zijn bijnaam van "Doctor Doom"  wederom alle eer aan. Zo voorspelt Roubini - die zelf meer ziet in een alias van "Dr. Reality" - economische malheur in de VS en in China. Daarnaast houdt hij rekening met oorlog tussen de VS en Iran maar dan pas wel de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november met of zonder Obama in het Witte Huis.

 

Eurotop 'complete mislukking'

Voor wat betreft de eurozone, kunnen we de komende twee weken onze barst natmaken want dan breekt een nieuw hoofdstuk aan van de eurocrisis met als brandhaarden Spanje en in Italië volgens Roubini. In zijn ogen is de laatste Eurotop uitgelopen op 'een complete mislukking' . Al is het alleen maar vanwege de alweer gestegen rentetarieven op de staatsobligaties van Spanje en Italië.

 

Overigens verwacht Roubini niet dat de eurozone vòòr 2013 uiteenvalt. Maar binnen drie tot vijf jaar ziet hij het wel gebeuren dat 50 procent van de eurolanden afscheid nemen van de euro. De kans is groter op een exit van Finland of Italië dan van Griekenland, zo voorspelt Roubini.