
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Kabinet smijt geld over de balk om woningbouw te stimuleren
VVD dwingt met hervorming huurtoeslag kleinere sociale woningen af
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
© ANP / Jeroen Jumelet
Opkomst van woningbeleggers pakt ongunstig uit voor starters
Vooral in de grote steden nemen particuliere beleggers een flinke hap uit het aanbod van koopwoningen. Ze drijven met hun aankopen de prijzen op. Dat maakt het voor starters bijna onmogelijk om een woning te kopen. Vanwaar die trend?
Begin 2015 was er opeens bedrijvigheid in mijn rustige straat in Leiden. De zojuist verkochte woning van mijn buren kreeg nieuwe bewoners: studenten. Ik zag een vader met een schemerlamp naar binnen lopen. Zijn dochter volgde met een kartonnen doos met kleren. Een andere vader tilde samen met zijn zoon een matras uit een aanhangwagen. Twee moeders maakten ter plekke kennis: ‘Zo enig, drie van die meiden samen in een huis,’ glunderde de een. ‘Die gaan het heel gezellig hebben,’ beaamde de ander.
Mijn nieuwe buurvrouwen studeren alledrie geneeskunde. De ouders van een van hen hadden besloten een woning te kopen voor hun dochter. Daar kon ze dan met twee vriendinnen wonen. De huur hoefde alleen de kosten te dekken, winst uit de huuropbrengsten was niet het uitgangspunt.
Zo lief
Buurmeisje Mariëlle had weinig interesse in de zakelijke kant van de aankoop. ‘Misschien verkoopt mijn vader het wel als ik klaar ben, maar daar heeft hij het nooit over. Hij vond mijn oude kamer te klein en te duur. Met kerst lag er opeens een envelop met een foto van het huis onder de kerstboom. Zo lief.’
Het verschijnsel doet zich sindsdien regelmatig in de straat voor: huizen die eerder door hun eigenaars werden bewoond, bleken na verkoop opeens door de nieuwe eigenaars te worden verhuurd. Nadat het gezin schuin onder me hun huis had verkocht, kwam er een wat oudere man in. Hij huurde. De woning naast de studenten werd bewoond door een stel. Twee jaar geleden vertrokken ze voor onbepaalde tijd naar Brussel; hun Leidse appartement houden ze aan, als verhuurobject. Mogelijk komen ze ooit terug.
Tien procent van de verkochte woningen ging naar kleinere beleggers en mensen die een tweede huis kopen
Door het hele land is er een trend waarbij kleine particuliere beleggers hun geld in woningen steken. Niet om ergens een pied à terre of vakantiewoning te hebben, maar als beleggingsobject, of woning voor studerende kinderen. De lage rente veroorzaakt een zoektocht naar alternatieven voor spaarrekeningen of staatsleningen. De schaarste aan woningen zorgt ervoor dat de huren in het middensegment blijven oplopen. Die twee factoren drijven de huidige trend. Wanneer je via een tweede huis een rendement op je eigen vermogen van circa 5 procent kunt halen, is dat bij de huidige rentestand zeer aantrekkelijk. Ook kopen veel mensen zo’n tweede of derde woning als pensioenvoorziening. Vooral bij ondernemers is dat een veel voorkomende strategie.
Het gaat om serieuze aantallen. Volgens een factsheet van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, gebaseerd op gegevens uit het kadaster, werden er vorig jaar in Nederland 240.000 woningen verkocht, met een gemiddelde prijs van 270.000 euro, 20.000 euro meer dan een jaar eerder. Tien procent van die verkochte woningen ging naar kleinere beleggers en mensen die een tweede huis kopen.
Er waren overigens altijd al particuliere beleggers in de markt. Volgens Co Koning, directeur beleid bij belangenbehartiger Vastgoed Belang, hebben zijn leden – allemaal particuliere beleggers – bij elkaar 750.000 woningen in bezit.
Goedwillende ouders
De toename van particuliere beleggers op de woningmarkt is vooral een stads fenomeen. In de Randstad is Rotterdam de grootste stijger: in 2006 werd nog 7 procent van de woningen aan kleine beleggers verkocht, in 2017 was dat al bijna een kwart. In Amsterdam steeg in de genoemde periode het percentage woningen dat door kleine beleggers werd gekocht van 10 naar 22 procent; in Den Haag ging het van 12 naar 21 procent. Utrecht was de hekkensluiter, met een stijging van 10 naar 13 procent. Buiten de Randstad zien we de trend vooral in studentensteden. Maastricht springt eruit: tussen 2006 tot 2017 steeg het aantal door kleinere beleggers gekochte woningen er van 19 naar 30 procent.
Deze cijfers betreffen uitsluitend aankopen door natuurlijke personen met tussen de drie en vijftig woningen, en door niet-natuurlijke personen (BV’s en dergelijke) met tussen de twee en vijftig woningen. Situaties zoals in mijn straat – ouders die een woning voor hun studerende kinderen kopen of particulieren die hun tweede koopwoning verhuren – vallen daar dus buiten. Toch horen die er feitelijk bij. Ook zij beleggen, bedoeld of onbedoeld, in woningen en drijven de prijzen op. Ook zij zullen na de studie van de kinderen de woning alsnog commercieel verhuren of verkopen. Mogelijk maken ze in dat laatste geval een mooie winst. Tel je die groep erbij op, dan zouden de percentages waarschijnlijk flink hoger uitvallen, maar cijfers over deze groep zijn helaas niet beschikbaar.
Als meer dan 20 procent van de verkochte woningen bij beleggers terechtkomt, vissen starters vaker achter het net. De beleggers drijven de prijzen bovendien op en dat maakt het voor starters nog lastiger om een betaalbare woning te vinden.
Maatschappelijk probleem
De stijgende prijs van starterswoningen hebben een ongunstig effect op de doorstroming op woningmarkt. Wanneer starterswoningen te duur worden, blijven mensen te lang in de sociale huursector en het middensegment van de huurmarkt hangen. Het gevolg: langere wachtlijsten en een prop scheefhuurders in de sociale sector. Landelijk varieert het percentage scheefhuurders flink, maar in Amsterdam en Utrecht staat het op 15 circa procent. De keerzijde daarvan is dat veel mensen gedwongen zijn om te hoge huren te betalen in het middensegment. Ze moeten per slot van rekening érgens wonen.
Gemeenten zinnen op maatregelen om deze ontwikkeling te keren. Veel van de grote steden hebben inmiddels regels om de verkamering van panden aan banden te leggen. Zo kan worden voorkomen dat woningen aan de reguliere huurmarkt worden onttrokken, teneinde er door kamerverhuur meer huurinkomsten uit te halen. Dit weer tot woede van de kamerverhuurders, die juist beweren een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen.
De volgende stap in de strijd tegen de particuliere belegger lijkt de zogeheten zelfbewoningsplicht. Laurens Ivens, de Amsterdamse SP-wethouder met onder meer Wonen in zijn portefeuille, laat momenteel uitzoeken of de gemeente kan eisen dat een koper de aangeschafte woning zelf gaat bewonen. Zo’n eis zou in het erfpachtcontract met de gemeente kunnen worden opgenomen. Het is echter een oplossing die zich tot Amsterdam beperkt: andere steden kennen geen erfpacht.
Prijsdalingen zitten er voorlopig niet in
Helemaal nieuw is zo’n zelfbewoningsplicht overigens niet. Veel woningcorporaties die woningen verkopen aan de zittende huurders, eisen dat de huurder daarna nog een bepaalde tijd eigenaar/bewoner blijft. Maar dat is nog iets anders dan mensen verbieden meer dan één woning te kopen op de vrije markt.
Afkoeling oververhitte markt
Terug naar Leiden. Met zijn 125.000 inwoners en zijn universiteit is het kleiner dan Amsterdam en Utrecht, maar onderhevig aan dezelfde trends. Martijn Verbeek Wolthuys, eigenaar van Fides makelaars, heeft op de ramen van zijn kantoor foto’s hangen van woningen die te koop staan. Je ziet meteen dat ook in Leiden een startende Nederlander niet eenvoudig een koophuis zal vinden. Verbeek beaamt dat: ‘Een starter komt niet hier meer aan de bak. Daarvoor is het prijsniveau de afgelopen jaren te veel gestegen.’
Ook in Leiden hebben de kleine particuliere beleggers bijgedragen aan die prijsstijging. Hoeveel is moeilijk te zeggen, maar Verbeek schat dat minimaal 10 procent van de stijging is toe te schrijven aan de kleine beleggers. Volgens hem werden in Leiden tot voor kort tussen de 20 en 30 procent van alle woningen verkocht aan partijen die er niet zelf gingen wonen.
Dat percentage daalt de laatste tijd iets. Verbeek: ‘In de eerste plaats is sinds 1 juli van dit jaar ook in Leiden verkamering verboden. Verder zijn de prijzen ondertussen zo hoog dat beleggers minder vlot de gewenste rendementen kunnen halen.’ Maar prijsdalingen zitten er voorlopig niet in; de vraag naar woningen is daarvoor te hoog. ‘Maar ik denk wel dat de gekte uit de markt zal verdwijnen. Vaak werd er 30.000 à 40.000 euro overboden. Dat is niet evenwichtig.’
Verbeek ontwaart echter ook een pluspunt aan de hoge prijzen: veel eigenaren wier huis jarenlang ‘onder water’ stond, kunnen hun woning eindelijk verkopen. ‘Een half jaar geleden stonden er in heel Leiden 300 woningen te koop, nu zijn het er meer dan 400. Dat heeft een afkoelende werking op de markt.’
Nu de economie weer op toeren komt, blijkt het afremmen van de woningbouw van de afgelopen twee kabinetten rampzalig uit te pakken. Niemand hoeft zich illusies te maken: een snelle oplossing is niet voorhanden, het tekort aan woningen zal ons nog jaren achtervolgen. En zolang er een mooi rendement is te behalen, zullen er zonder twijfel beleggers zijn die huizen kopen om ze te verhuren.
136 Bijdragen
Jan Smid 8
Als wij onze AOW betaalbaar willen houden ontkomen we er niet aan. En we ontkomen er ook niet om een markt te creëren waar enkel mensen die nog geen huis hebben daar toegang toe krijgen. En er is ook iets anders: de mensen die je als gemeenschap niet kunt missen, zoals agenten, mensen die in de zorg werken, mensen van de brandweer,vuilnismannen etc Die moeten in je woonplaats tegen niet te hoge kosten gehuisvest worden.Doen we dat niet, dan komt er logischerwijs druk op de lonen, gaan agenten werkelijk staken voor meer loon omdat ze anders hun huis niet kunnen, of worden ze liever geen agent omdat ze te weinig verdienen De maatschappelijke problemen wordt daarmee nog vele malen groter dan ze al zijn.
Een ander punt van zorg zijn de beleggers. Het zijn niet eens meer Nederlanders maar mensen in het buitenland met gigantische diepe zakken die op kosten van onze inwoners, waar hij/zij kennelijk toch niets mee heeft, toch een vette winst wil maken. Die Nieuw-Zeelandse premier, die nu tijdelijk vervangen wordt omdat ze zwanger is,heeft het beter begrepen dan economen en politici. Je moet immers je nageslacht ook iets bieden,als was het maar een betaalbaar huis van goede kwaliteit. Dat mag je toch met recht een eerste levensbehoefte noemen
Mz59 7
Jan SmidJan Smid 8
Mz59Mz59 7
Jan SmidJ.A. Talsma 4
Mz59Mz59 7
J.A. TalsmaR. Eman 8
Mz59squarejaw 5
Mz59Mz59 7
squarejawsquarejaw 5
Mz59Mz59 7
squarejawPeter Hendriks 7
squarejawLydia Lembeck 12
Mz59Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Mensen met een inkomen onder de 45.000 euro per jaar komen niet, of althans heel moeilijk, aan een woning. En denk zelf ook even verder dat je neus lang is. Waarom zouden al die mensen verplicht bij elkaar moeten wonen op bepaalde locaties? Wordt eens wakker?
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Dit heeft niets met socialisme en communisme te maken, maar wel ALLES met fatsoen en sociaal én empathisch gevoel.
Wat de rechtse VVD (ooit liberaal, inmiddels onversneden rechts om stemmers bij Thierry Baudet en Geert Wilders weg te halen) vooral niet is, is sociaal zijn.
Nog erger is hun idee om mensen met een laag inkomen in aparte wijken bij elkaar te zetten. Als ze ook maar enig besef van de sociale sector zouden hebben en van culturele antropologie, dan hadden ze geweten dat je dat nu precies NIET moet doen. Kijk naar gruwelijk voorbeelden, zoals de Palestijnse kampen in Libanon en de Gazastrook in Israël, of de Moslims in Birma. Verder naar het verleden de Joodse wijken in Europese steden. Segregatie is het ergste dat je kunt doen. Toch wil jouw partij dat.
Ik ben alleen bang dat ze dat donders goed weten en dat dát exact is wat ze beogen. Jij trapt met open ogen in de kulverhalen dat mensen in sociale huurwoningen zeer waarschijnlijk een uitkering hebben en daarbij vervolgens op hun krent op de bank gaan zitten zappen.
Ik heb 16 jaar - met korte perioden tussendoor dat ik veel werk had als uitzendkracht - helaas van een uitkering moeten leven. Mijn gezondheid was te slecht en bedrijven wilden niemand boven de 40 in huis halen. Dat idiote idee bestaat nog steeds. Ondertussen solliciteerden we ons kapot. Want ik was zeker niet de enige. We liepen de zolen van onze schoenen stuk. Industrieterrein na industrieterrein en winkelcentrum na winkelcentrum. NIETS.
Studies mochten - zelf betalen en alleen MBO. Ik mocht geen HBO opleiding volgen. Wet uit 2004 en verfijnd in 2006 door Mark Rutte. En nu moeten alle lage inkomens bij elkaar gezet worden.
.../2
Peter Urbanus 5
Lydia LembeckMaar het idee is dat je als je een grote muil hebt ook gelijk hebt.
Lydia Lembeck 12
Mz59Bij die lage inkomens horen ook vrouwen van mijn generatie die destijds, door toedoen van rechtse partijen de eerste vijf jaar niet mochten meedoen met pensioenregelingen bij bedrijven. Dat kostte ons minimaal vijf naar inleg in een pensioen. De meeste bedrijven hadden nog geen regeling. Dat begon was eind jaren 80 op te komen. En ik werd ziek in 1994. Heb nog uitzendwerk gedaan tot ook dat niet meer kon. Daarna de Bijstand in en als vrijwilliger gaan werken voor 750 euro netto per jaar belastingvrije onkostenvergoeding. Eenmaal verhuisd sloot ik me aan bij de lokale Huurdersorganisatie, omdat ik daar al mee bezig was sinds 1984. Lid van de Woonbond geworden, op komen dagen bij de Algemene Leden vergaderingen elk jaar en cursussen volgen. Nu zit ik in het bestuur van onze HV en werk ik tussen de 15 en 30 uur per week voor 1380 euro belastingvrij per jaar. Netto.
Wie zijn die lage inkomens? Wel dat zijn mensen met een inkomen onder de ca: 42.000 euro. Ja, ook mensen met een uitkering, waaronder WW en WaJong bv en mensen met hele zware en drukke baan als Thuiszorger/ster. Beginnende brandweer- zorg- en politiemensen, maar ook verkoop medewerkers, mensen in de bouw en gepensioneerden zonder, of met een heel klein pensioen en dat zijn vaak vrouwen die altijd al achtergesteld werden/worden. Zeker als je laag inkomen hebt.
Dus jouw idee van mensen met lage inkomens klopt van geen kanten. Het zijn grotendeels mensen die kei- en keihard werken. Voor een laag inkomen. Nee..geen Eigen Schuld, van: Dan hadden ze maar. Die zullen er zeker bij zitten, maar de meesten zijn harde werkers.
Cultureel: we kunnen redelijk goed met elkaar overweg. Van mensen met een universitaire opleiding tot iemand die op zijn 14e begonnen is in de zware industrie of in de haven. De enige mensen die erop neerkijken zijn de VVD'ers. Met met een rechtse signatuur. Veel daarvan krijgen hun bankrekening bij de geboorte er al bij. Het staat vaak al vast welke scholen ze bezoeken en welk
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Die WOZ waarde bepaalt uiteindelijk de OZB voor woningen in dit geval. De WOZ waarde wordt niet meer alleen op koopwoningen berekend, maar is ook voor 25% van de Puntentelling in de huur terug te vinden. Afgelopen jaar en dit jaar is mijn WOZ waarde flink verhoogd van 166.000 naar 170.000 euro. Dat betekent meer huur betalen en ik ben al een dure scheefwoner, om die vermaledijde terminologie maar even te gebruiken. Er wordt gezegd dat sociale huurwoningen goedkoop zouden zijn. In het hele land, op enkele plekjes na, is dat sinds Rutte II niet meer het geval. N.O. Groningen, N.O. Friesland en Gaasterland, alsmede Zeeuws Vlaanderen zijn nog 'goedkoop'.
Mensen die al jaren in een woning wonen en nu nog onder de 500 euro per maand betalen, hebben een goedkope woning. Zodra zij gaan verhuizen gebeurt dit: De corporatie knapt de woning wat op, verhoogt de huur en verhoogt de huur nog eens, vanwege de Huurharmonisatie. Gevolg: deze woning zal verhuurd worden voor de passende huurprijs, geldig voor een alleenstaande, of een meerpersoonshuishouden.
Het aantal zoekenden op de wachtlijsten is inderdaad rampzalig gestegen en de wachttijden lopen soms op tot 15 jaar, of langer. Daar schrikt bijna iedereen van. Nu al wonen mensen in bij ouders. Maar als die een uitkering, of een AOW hebben dan komen ze in financiële problemen betreffende de inwoners... Als ze die al mogen huisvesten. Bij huurwoningen is toestemming van de verhuurder nodig. Bij koopwoningen kan een vergunning van de gemeente nodig zijn.
.../2
Lydia Lembeck 12
Mz59De PVV en het FvD stemmen allebei in de Tweede Kamer heel vaak, soms bijna altijd, mee met de VVD. Dat kan je nazoeken. Sowieso hebben huurders niets aan deze partijen, want ze komen echt niet voor ze op. Het zijn, eigenlijk net als 50PLUS, one-issue partijen.
De VVD vertikte het en weigerde zelfs heel erg bot in 2015, toen de dringend geworden vraag gesteld werd voor mee gaan bouwen. Ze wilden niet om twee redenen: ze wilden geen vluchtelingen huisvesten en ze wilden niet nog meer sociale huurwoningen, vanwege een manier van denken en oordelen van deze mensen die simpelweg niet kloppen.
De PvdA is een apart verhaal. Hier ging het goed fout: https://historiek.net/machtsstrijd-in-de-pvda-een-historische-terugblik/65391/
De keuze was om er ook te zijn voor de zakenmensen die vooral zich oriënteerden op rechtse partijen. Ze wilden meedoen en mensen lokken ermee. Resultaat is de verrechtsing die bij veel mensen een schrikreactie veroorzaakten. Naar buiten toe relatief links en sociaal, in werkelijkheid steunden ze de rechtse partijen te veel. Na hun meeregeren in Rutte II zijn ze erachter gekomen dat ze hier niet goed gedaan hebben. Dito strakjes met en voor de CU. Was een domme zet, vind ik. Lokaal is de CU sociaal. Landelijk niet.
Dat de SP het niet gered heeft ligt niet aan de leden. Er is getrokken en geroepen en leden hebben echt hun uiterste best gedaan, maar na de smerige manier, waarom Roemer in 2012 behandeld werd, is de partij in zichzelf gekeerd. Er gebeurde niets meer. Ergo.. mensen lopen weg. Stemmen met hun voeten. Onder Roemer was meer vrijheid gekomen. Na 2012 is dat teruggebracht: Marijnissen is de baas. Met zijn dochter. Ik heb mijn twijfels, maar blijf lid. .../3
Lydia Lembeck 12
Mz59Wat nodig is:
- dat er onmiddellijk grond beschikbaar gesteld wordt
- dat leegstaande gebouwen altijd aangepakt moeten worden. Hetzij opgekocht, hetzij onteigend. Kunnen er woningen in gebouwd worden, of is het geschikt voor een wooncoöperatie van zowel kopers, als huurders.
- En daarna verbouwd.
dat platte daken opgetopt kunnen worden, al ben ik niet helemaal blij met inbreiding, maar het scheelt groene grond.
- Dat stukken grond voor sociale huur in kleine hoeveelheden tussen alle andere buurten in gebruikt moeten worden voor sociale huurwoningen, zodat we geen eenvormige wijken krijgen, maar juist veelvormige.
- dat de woeste verhalen over hoe slecht sociale huurders wel niet zijn, verdwijnen. Liefst met excuses, want het s altijd een leugen geweest.
- dat statushouders die willen, omgeschoold worden tot bouwvakker en dat ze in die tijd onze taal en gewoonten goed leren. Na een jaar of 3 kunnen ze zelf doorstromen naar beroepen die ze willen. In de tussentijd moeten scholieren overgehaald worden die richting te kiezen. Zeker de vakken als timmerman en loodgieter, maar ook schilder zullen altijd van pas komen.
Denk ik... maar ik ben niets meer dan een klein bestuurslid van een kleine Huurdersorganisatie in een klein dorp....
Mz59 7
Lydia LembeckMz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Die tref je wel aan in wijken met alleen maar sociale huurwoningen. Wat die wijken moeten ALLES opvangen en het is al een groot wonder dat ze zoveel opvangen zonder dat de hel losbreekt. Te veel veroorzaken sociale spanningen. Neem Rotterdam Beverwaard en asielzoekers. Enorme heisa van te voren. Er werd toen al gezegd; Wacht nu even met boos worden. Je gaat er heus aan wennen. Inmiddels is het AZC gebouw en wordt het nu weer afgestoten en zijn de mensen in de wijk Beveraard verdrietig 'hun' asielzoekers kwijt te raken. Elkaar leren kennen is vaak het enige dat nodig is om van blinde woede (georganiseerd?) naar aardige buren te veranderen. Idem met statushouders. Moeilijker zijn de GGZ patiënten. Bewoners zijn geen GGZ verpleegkundigen en weten niet wat ze aan moeten met iemand die doordraait. Over het algemeen maken afkomst en huidskleur weinig uit in de meeste wijken, maar, zoals gezegd: teveel kan de boel wel doen ploffen. Dus daar moet wel op gelet worden. Taak regering en Gemeente.
Er is grond. Er is grond bovenop gebouwen met platte daken indien dat bouwtechnisch haalbaar is. Industriële gebouwen die leegstaan kunnen aangepast worden. Kortom... waar een WIL is, is een WEG. Beren op de weg gooien, wart jij nu doet, helpt niet bepaald. Het kan. Er is grond. Daardoor hoeven geen groengebieden platgewalst te worden.
Peter Urbanus 5
Mz59Huurtoeslag, betaalbare woningen, een sociaal vangnet en betaalbare zorg waren antwoorden op de communistische dreiging. Ergens tussen communisme en ongebreideld neoliberalisme in ligt een werkbare oplossing.
Verder maakt het mij niet zo veel uit wat u beweert. De VVD is verworden van een partij waarmee ik het zelden eens was maar wel respect had, tot een clubje vol vreemde patsers, fraudeurs en oplichters.
Lydia Lembeck 12
Mz59Lydia Lembeck 12
Jan SmidEn vooral de huren niet verlagen en de zorgkosten verder verhogen. Lijkt me een strak plan. Geef jij nog geld aan daklozen? Want er gaan er duizenden bijkomen.
Peter Urbanus 5
Mz59Misschien gaan we naar een situatie dat rijken in reservaten leven, met aan de randen kolonies voor hun personeel: onderwijzers, schoonmakers, brandweer, bewakers etc.
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusChris Eikelboom 4
Ik woon zelf ook in Leiden en had geluk dat ik als starter nog op het juiste moment een appartement kocht. Inmiddels is deze letterlijk 40-50% in 'waarde' gestegen. Terwijl de onderliggende waarde (reeële bouwkosten) nu ongeveer 25% is.
Dit is natuurlijk absurd en een potentiële ramp. Mensen die nu een woning kopen lopen enorme risico's als de rente ineens gaat stijgen of als de woningmarkt instort. Ze blijven met grote restschuld achter of zitten vast aan een woning die ze niet kunnen verkopen.
Ideaal gezien zouden alle partijen gezamelijk tot een oplossing moeten komen maar zolang de winst belangrijker is dan de mens dan zal dit een probleem blijven.
squarejaw 5
Chris EikelboomChris Eikelboom 4
squarejawErwin de Waard 6
Ik vind de term ‘scheefwonen’ als beschuldiging ook al niet goed, ik vind het slim om vaste lasten zo laag mogelijk te houden.
Jan Smid 8
Erwin de WaardPeter Waalkens 7
Erwin de WaardDe huidige scheefwoonregeling is een lachertje voor de echte scheefwoners en een drama voor de ouderen wiens pensioen inkomen lager is dan het huidige inkomen.
Er gaan nog veel dakloze ouderen komen die hun huur niet meer kunnen betalen. Met dank aan minister Blok, welbekend vanwege een dramatisch gebrek aan kennis van de samenleving.
Erwin de Waard 6
Peter WaalkensDe term scheefwoner is een onnodig beschuldigende term , alsof die groep bewoners iets verkeerd doen.
Min. Blok heeft ervoor gezorgd dat er te weinig gebouwd werd de afgelopen 10 jaar , dat moet nu aangepakt worden
Lydia Lembeck 12
Erwin de WaardScheefwoners... Term die verzonnen is door Stef Blok volgens mij. Met de bedoeling om te kwetsen. Tegelijk zorgde hij ervoor dat de overstap van sociale huur naar starter op de koopmarkt, of naar de midden huur absoluut niet meer mogelijk was. De koopwoningen waren (zijn!) veel te duur voor deze mensen de middenhuur waar ze mee geconfronteerd worden ligt tussen de 950 en 1300 euro per maand in. Middenhuur voor deze mensen zou moeten liggen tussen 710 en 850 euro. Wat Blok niet wilde weten en zijn collega in de Kamer (Daniël Koerhuis) én Kasja Ollongren evenmin is dat onder deze mensen er veel zijn voor wie 650 al te duur is. Eenverdiener minus vaste lasten en alle andere kosten en een aantal van deze mensen houdt minder over nette besteedbaar inkomen over dan iemand in de Bijstand.
De Woonbond en de meeste Huurdersorganisaties dringen erop aan het inkomen voor sociale huur weer te verhogen. Zulke mensen moeten vallen onder de sociale huur = DAEB woningen.
Volgende probleem is de Verhuurderheffing die grotendeels op de huurders wordt afgewenteld door de corporaties en sinds dit jaar ook nog even de verhoging daarvan, om de 1,4 miljard Dividendbelasting aan wildvreemde en steenrijke beleggers weg te geven en laten betalen door de huurders (inmiddels meer dan 3 maanden huur per woning ieder jaar!) en vervolgens komen ze met het briljante idee om ook nog even de ATAD op de corporaties - lees: huurders - af te wentelen. https://www.aedes.nl/artikelen/financi-n/fiscaliteiten--n-/vpb/belastingmaatregel-multinationals-ten-koste-van-huizen-voor-huurders.html
Per ongeluk? Welnee. Met opzet, om de sector kapot te maken. Zonder na te denken over de gevolgen. Dus meer sociale huurwoningen en meer starters woningen in de koopmarkt? Weg met de VVD en het CDA en D66. En helaas dus ook de CU... Jammer, maar ze zijn niet zo sociaal als we hoopten.
Peter Waalkens 7
Lydia LembeckOpstapeling van drama, opgetuigd door vriend Stef Blok. Wat een drama die man, besturend vanuit een villawijk, afgewisseld met een golfbaan schat ik zo.
Lydia Lembeck 12
Peter WaalkensEn ik ben het met je eens. De huidige VVD is een driedubbeldik drama voor de lage inkomens.
Lydia Lembeck 12
Erwin de WaardHet terrein waarop die 30% sociale huur gebouwd zou moeten worden is inmiddels een natuurgebiedje geworden. Met de meeste mooie en interessante planten en diersoorten. Maar het ligt ook rechtstreeks onder de landing's en aanvliegroute van het lokale vliegveld. Ik denk dat de kans op die 30% zo hoog is daar, omdat mensen die een koopwoning willen, toch liever niet daar gaan wonen....
.../2
J.A. Talsma 4
Je kunt beter stellen, een volledig drama voor de starter. Ik heb veel ervaring in de Londense huizenmarkt en zie erg veel paralellen. In London is het redelijke gebruikelijk om als enigzins vermogende particulier meerdere huizen te bezittten (de zgn Buy to Let). Dit zien we nu in Amsterdam en andere grote steden ook gebeuren, het verschil met London is dat we nu op het moment in NL met ultra lage rente zittten en een toenemde vraag aagezien Amsterdam meer in trek is internationaal gezien.
De reden waarom ik het een drama noem is, dat om het tij te keren zullen een aantal dingen moeten veranderen.
Amsterdam en grote steden minder aantrekkelijk maken (Gaat voorlopig niet gebeuren, een kantoor als EMA (800 goedbetaaalde jobs), en nog vele andere internationale bedrijven komen).
Op 1 of andere manier komt het Remote Working er niet van, alles kan tegenwoordig maar als je op het hoofdkantoor van ING zegt, ik woon liever op het platteland in Friesland en log wel remote in en doe een conference call. Dat word er nerveus op gereageerd, dat doen we liever niet. Ik zie mn team liever iedere dag aan de desk.
Jan Smid 8
J.A. TalsmaMarla Singer 7
J.A. TalsmaAls je een plek opzoekt waarbij een jong gezin makkelijker een woning kan vinden in een groene omgeving waar de voorzieningen redelijk zijn kan je die veel makkelijker binden aan het bedrijf.
De Nederlandse bedrijfscultuur is vooralsnog behoorlijk conservatief. Dat zal nog wel even duren maar als het zo doorgaat is het een interessante optie.
J.A. Talsma 4
Marla SingerVanuit huis werken of kantoren meer spreiden over het land, zou voor iedereen goed zijn. Huizenprijzen, kwaliteit van leven, milieu, file's op de weg etc...
R. Eman 8
J.A. TalsmaLydia Lembeck 12
J.A. TalsmaBlijkt niet verdiend te zijn.
J.A. Talsma 4
Rente, een oplossing zou kunnen zijn een enorme rente stijging. Een groot gedeelte van de private schuld bij banken, bedrijven etc.. is opgekocht door centrale banken. Een hogere rente zou betekenen dat bepaalde landen (denk met name aan Griekenland, Italie, Frankrijk etc) meteen in de problemen raken. Zelfde geld voor bedrijven, de reden dat aandelen omhoog zijn gegaan is niet zozeer doordat er meer winst gemaakt word, maar meer omdat bedrijven hun eigen aandelen inkopen met geleend geld. Een hogere rente is dus niet goed voor bedrijven. Met andere woorden, de rente blijjft nog wel erg lang laag.
Belasting, Nederland is als 1 van de weinige landen een land waar je vrijwel geen belasting over je huur opbrengsten betaald. Dus het is erg aantrekkelijk om te verhuren.
Ik ken al een aantalm mensen die ook aan het inkopen zijn geslagen in de grote steden, en de numbers just add up. Je kunt op het moment een schoenendoos kopen in de pijp voor 250/300k en je vangt er gemakkelijk 2k per maand voor. Met geld wat bijna gratis is, kan dat al gauw uit. Op een of andere manier heeft de politiek altijd een grote mond in NL, maar niemand durft te zeggen: 1 Huis om te wonen is prima, maar een 2e huis is niet perse nodig dus we gaan overdrachts belasting 5 of 10x zo hoog maken. Of de huuropbrengsten gaan we erg zwaar belasten. Misschien komt het op dat de politici zelf ook vaak meerdere huizen bezitten en dit direct hun raakt.
Jan Smid 8
J.A. TalsmaGriekenland kan nu ook een deel van de schuld niet aflossen ondanks dat de rente laag is. Een wat hogere rente is geen probleem, zelfs niet voor een bedrijf. Belangrijk is ook welke activiteit het bedrijf doet met het geleende geld.
Over dat je geen belasting op huuropbrengsten betaalt hangt er vanaf hoe de belastingdienst dat beoordeelt, als woningeigenaar die naast zijn eigen huis een vakantiehuis heeft en dat verhuurt (in dat geval moet je in Box3 belasting betale over de WOZ waarde over dat huis wat je verhuurt) of dat de verhuur zien als bedrijfsactiviteit wat ook weer kosten met zich meebrengt zoals accountantskosten , kvk, vennnotschapsbelasting etc.
J.A. Talsma 4
Jan SmidWat betreft huren als bedrijfsactiviteit, ik ken vrijwel niemand die 2/3 huizen verhuurd dit als bedrijfsactiviteit aangeeft bij de belasting dienst, alles gaat lekker in boxje 3. Dus die belasting over je WOZ waarde is peanuts vergeleken met de huur die binnenkomt ieder jaar.
Jan Smid 8
J.A. TalsmaJ.A. Talsma 4
Jan SmidIk zelf denk echter dat op het moment je als verhuurder ondanks de risicos op dit moment toch iets harder lacht dan als starter or huurder.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidLydia Lembeck 12
J.A. TalsmaJ.A. Talsma 4
Lydia Lembeck 12
J.A. TalsmaNu ik meer weet krijg ik een akelig gevoel bij jou. Geld is een drijfveer. Het kan je niets schelen, of er mensen op straat komen mede door jou. Klopt dat? In dat geval zijn wij uitgepraat. Met zulke mensen wens ik liever niet om te gaan. Prins Bernhard jr nummer 2?
J.A. Talsma 4
Lydia LembeckOp een of andere (voor mij onbekende) reden heeft de politiek hier niet echt zin in om door te pakken. Wat is er bv mis om Airbnb HELEMAAL te verbieden, is het echt een ramp voor toerisme in Amsterdam als we het helemaal afschaffen?? Zijn er echt te weinig hotels in Amsterdam en andere grote steden.
Waarom zijn huuropbrengsten vrijwel belastingvrij in NL, waarom niet gewoon lekker hoog taxen zodat het niet meer aantrekkelijk is om te verhuren zodat de starter een huis kan kopen. Overdrachts belasting kan omhoog etc etc. Er is niks mis mee om te zeggen, 1 huis in NL is genoeg. En wil je er 2 of 200 dan gaan we dat een stuk minder aantrekkelijk maken....
Lydia Lembeck 12
J.A. Talsma1 woning per koper en daarin moet je verplicht minimaal 5 jaar wonen voor je hem mag verkopen.
Begrijpen doe ik het wel... kijk naar de grootverdieners met veel dure huurwoningen (alleen in Amsterdam al)... daar zit Bernhard Jr bij. Ik denk dat ze die niet durven aan te pakken. Vriendjespolitiek is er ook een. Plus de aanname dat huurders en starters minderwaardige mensen zijn of zo. Het maakt mij in elk geval boos, omdat het oneerlijk is en onterecht. Het is een giga misstand die hersteld moet worden.
Caspar Minning 1
Jelle van Veen 1
Ik ben zelf starter en loop dus zelf enorm tegen de gestegen prijzen in de huizenmarkt aan. Zoals het systeem nu is opgezet blijft deze opwaartse spiraal helaas bestaan. Er zijn mijn inziens 2 manieren om het systeem te doorbreken.
1. Meer huizen
2. Verplichting om als koper de woning zelf te gaan bewonen
Tot slot: Het valt me overigens ook op dat ik op beleggingssites vaak reclames krijg om te investeren in vastgoedportefeuilles om nieuwe woningen aan te kopen voor verhuur. Zorgelijk, al geef ik de beleggers volledig gelijk!
[Verwijderd]
Jan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd]Co Pater 7
Jan SmidJan Smid 8
Co PaterCo Pater 7
Jan SmidJan Smid 8
Co PaterCo Pater 7
Jan SmidKwestie van inzicht in de materie en een sociale insteek. Niet overtuigd ? lees bijvoorbeeld : Geld van Felix Martin.
Peter Hendriks 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Peter HendriksJ.A. Talsma 4
[Verwijderd]Jan Smid 8
J.A. TalsmaJ.A. Talsma 4
Jan SmidZodra de rente pas echt gaan stijgen, zullen de prijzen weer behoorlijk gaan zakken. De aankoop prijs van een huis zegt mensen niet zoveel, het gaat puur om de maandlasten. Een huis is zoveel wat de volgende koper en voor KAN en WIL betalen, dus met een hogere rente gaat het KAN afnemen. En beleggers zouden ook gaan kunnen verkopen wanneer ze zien dat de prijs zakt, dit zal de crash mogelijk nog iets kunnen versterken. Nog een reden dat het erg onwenselijk is om het aantal beleggers zien toe te nemen...
Jan Smid 8
J.A. Talsmahttps://www.wegwijs.nl/inzicht/ontwikkeling-huizenprijzen
Maar daarnaast is er nog een ander probleem met fors stijgende huizenprijzen: wie kan nog het onderhoud van zijn woning betalen?
J.A. Talsma 4
Jan Smidhttps://nl.global-rates.com/rentestanden/centrale-banken/europese-centrale-bank/ecb-rente.aspx
Er vanuit gaande dat de marge voor de bank toen 1.50% was en dat dat nu nog hetzelfde is. Dan betaalde je toen 6.50% rente, en nu betaal je 1.50%. Dat betekent dus dat de lasten met 75% omlaag zijn gegaan. Dan mag een huis dus wel aanmerkelijk duurder zijn, netto betaal je hetzelfde of nog minder...
Jan Smid 8
J.A. TalsmaU vergeet ook de factor schaarste en u vergeet dat mensen er veel langer over doen om de schuld af te lossen.
Daar is er nog zo iets dat kwaliteit en onderhoud heet
En: ga eens de prijs en inhoud van een bestaand huis uit, zeg uit de jaren 70 en vergelijk dat met een nieuwbouwwoning van dezelfde prijs. Valt u iets op?
https://www.filosofie.nl/nl/artikel/26507/wie-schept-er-nog-waarde.html
Lydia Lembeck 12
J.A. TalsmaLydia Lembeck 12
J.A. TalsmaLydia Lembeck 12
J.A. Talsma[Verwijderd]
J.A. TalsmaJ.A. Talsma 4
[Verwijderd]En het risico lijkt me niet kleiner met hoge rente, hoe hoger de rente hoe groter de kans is dat mensen het niet meer kunnen betalen. Iets wat ongetwijfeld gaat gebeuren in 10 jaar mocht de rente van 0% weer op een niveau van 5% gaat komen en de "rente vast" periodes van kopers aflopen.
M. Denis-Kretzer
J.A. TalsmaJ.A. Talsma 4
M. Denis-KretzerZolang je netjes de hypotheek betaald iedere maand en niet van plan bent om je huis te verkopen zou het “onder water staan” zelfs voor de bank niet zo’n probleem moeten zijn....
Jan Smid 8
J.A. TalsmaEn: hoe denk jij hoe de ontwikkelingen zijn van koopkracht en salaris?
J.A. Talsma 4
Jan SmidOp Denemarken na is er geen land ter wereld wat zoveel hypotheek schuld heeft als in Nederland....
https://data.oecd.org/hha/household-debt.htm
squarejaw 5
J.A. TalsmaLydia Lembeck 12
Peter HendriksHier gaat het uitsluitend over kopen en dan nog duur kopen ook. Vergeten zijn de sociale huurders en de mensen die afhankelijk zijn van de lage midden huur.
Niemand die het een bal interesseert waar deze mensen heen moeten. Ik blijf voor mijn mensen vechten. Als een rijke op straat komt te staan dan wordt zelfs die geholpen. Omgekeerd kunnen wij barsten? Daar begrijp ik helemaal niets van. Echt niet. Ik vind dat dus asociaal.
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd][Verwijderd]
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Bert Bakker 4
Bas P 1
Als je geld wilt beleggen, kan ik simpelere beleggingsobjecten verzinnen die meer risicospreiding bieden en minder gedoe met zich meebrengen: aandelen, ETFs, vastgoedfondsen, etc. Aankoop, verkoop en vasthouden van dergelijke beleggingen kost praktisch geen tijd of moeite. Wat maakt dat ene huis in Amsterdam dan toch aantrekkelijk? Is het rendement echt zoveel hoger op langere termijn, na aftrek van alle kosten?
Ad Van Heeswijk 6
Bas PBas P 1
Ad Van HeeswijkLydia Lembeck 12
Ad Van HeeswijkAd Van Heeswijk 6
Een forse inzet op sociale woningbouw zal de markt de andere kant opdrukken waarbij goedkoop scheefwonen tegengegaan moet worden. Zijn inkomenshuren toch de oplossing?
Jan Smid 8
Ad Van HeeswijkDat scheefwonen is geen oorzaak, maar het gevolg van het ontbreken van een betaalbaar middensegment en de kunstmatig inzet van schaarste om het verdienmodel op te krikken. Onze pensioenfondsen hebben de beleggingen grotendeels in het buitenland staan, vermoedelijk omdat onze huizenmarkt gezien de krankzinnige prijzen en het langdurig onder water staan van een hoop koopwoningen als een risico wordt ervaren. En zo is de cirkel rond.
Ad Van Heeswijk 6
Jan SmidWat betreft pensioenfondsen: bestudeer eens hoe ze de nederlandse huurmarkt afstruinen op geschikte beleggingen.
Jan Smid 8
Ad Van HeeswijkLydia Lembeck 12
Ad Van HeeswijkLydia Lembeck 12
Ad Van HeeswijkIk verzoek u met klem dat woord niet te gebruiken. U beledigt er een hoop mensen mee die nu vast zitten en mede door u nergens meer terecht kunnen.
Ad Van Heeswijk 6
Lydia LembeckJan Smid 8
Ad Van HeeswijkLydia Lembeck 12
Ad Van HeeswijkDe belastingdienst mag bij de verhuurders uitsluitend doorgeven, of iemand meer, of minder verdient dan het (te lage) bedrag van € 41.056,-. En dat gebeurt zo: JA of NEE. Dat is alles. U kunt dan alleen weten als corporatie (!) en niet als u niet op de betreffende afdeling van een woningcorporatie werkt, of iemand onder, of boven dat bedrag heeft als bruto jaarinkomen. Nooit het exacte bedrag. Dat wordt en mag ook nooit doorgegeven worden door de belastingdienst.
Verder is dit een arbitrair bedrag. Zoals uitgelegd zijn er meer factoren en sec afgaan op een inkomen is veel te kort door de bocht. Behalve het FEIT dat er geen woningen beschikbaar zijn in de prijsklassen voor deze mensen en ze maar al te vaak ook niet kunnen kopen wegens bepaalde redenen zou deze grens verhoogd moeten worden naar tenminste 45.000 euro en zelfs dan kan het fout gaan.
Mensen met een flexibel inkomen en flexbanen kunnen meestal niet kopen. Als ze dat zouden mogen en kunnen, dan nog zijn inmiddels de huizenprijzen te ver gestegen en zijn er niet voldoende woningen beschikbaar in de prijsklasse onder de maximaal 140.000 euro. De wachtlijsten voor de sociale huur worden langer en langer. Momenteel worden vrijwel alleen urgenten aan een woning geholpen. Ben je dat niet, dan is er GEEN kans op een andere woning.
Onwenselijk is een term die in huurdersland niet gebruikt wordt voor inkomens net boven die grens. Wellicht wel als het om (gezamenllijk?) inkomen van 60.000 en meer gaat. Dan nog moet dat uitgezocht worden en ook dan mogen deze zaken niet wereldkundig gemaakt worden. Ergo... een buitenstaander kan slecht gissen naar het inkomen, maar zeker weten doet hij dat nooit. Niet officieel tenminste.
.../2
Lydia Lembeck 12
Ad Van HeeswijkUw redenatie is direct afkomstig uit het VVD partijprogramma. Daniël Koerhuis doet niet anders dan dit wereldkundig te maken. Vakmensen in de huurwereld hebben hem zeer duidelijk uitgelegd waarom de VVD fout zit. Helaas blijken VVD'ers een harde kop te hebben. Ze geloven alleen de informatie en cijfers die van de VVD vandaan komen. Ook als bewezen wordt dat ze niet deugen.
Het ergste is uw opmerking dat 'goedkopere' huurwoningen niet in 'geliefde' buurten mogen komen/blijven. U ziet ze het liefst allemaal samen in aparte wijken. Bent u al offertes aan het aanvragen voor het schrikdraad dat u erom heen wil spannen? Zodat het een net kamp wordt voor mislukkelingen? Oh, ben ik nu te cynisch?
In ons land, meneer, mag iedereen wonen waar zij of hij wil. Grondwettelijk recht. Daar heeft u en de partij die u napraat niet het recht toe om anders te willen. Want zelfs dat willen gaat al veel te ver.
Uw hele verhaaltje is puur en rechtstreeks afkomstig van de VVD. Letterlijk hetzelfde, als wat Daniël Koerhuis zegt, maar ook wat Blok zei de afgelopen jaren. Jullie zijn een discriminerende partij die zelfs niet schuwen mensen met een beperking het volle salaris te betalen, vanwege hun 'beperking'. Ze mogen zelfs niet het Wettelijk Minimumloon krijgen van uw partij. Afgestudeerde Batchelors moeten werken voor de helft van het Wettelijk Minimumloon, vanwege hun beperking? Ik vind uw partij ZIEK. En gevaarlijk. Segregatie voorstaan is eerder geprobeerd. Met meer dan 6 miljoen doden aan het einde ervan. Hoed u voor zulke dingen.
PS: Zelf ben ik dure 'scheefwoner' , maar ik zie dat zo niet. De huren zijn simpelweg veel te hoog geworden door de Verhuurderheffing, de dividendregeling (waardoor de Verhuurderheffing weer hoger geworden is en dat zijn nu ruim 3 maanden huur per woning. Dat wordt voor een flink deel doorberekend aan de huurders. Idem met de ATAD. Die betalen de sociale huurders. Scheef is een scheldwoord. https://www.woonbond.nl/trefwoord/inkomensgre
Ad Van Heeswijk 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Ad Van HeeswijkOverigens is dat laatste stukje ook niet helemaal waar ik het mee eens kan zijn: ' "Prima goedkope huurwoningen in geliefde buurten bezetten door hoge inkomens is niet de bedoeling." '
Juist de mix van inkomens in een wijk geeft de wijk een betere aanblik. Ook al 'mixen' de bewoners niet met elkaar (en dat gebeurt dus helaas niet altijd, want veel kopers willen niets met huurders te maken hebben en de consequentie daarvan is dat veel huurders de hakken in het zand zetten en niets met de kopers te maken willen hebben.
Toch helpt het oude idee van Ella Vogelaar wel om de buurten en daardoor de wijk uiteindelijk wat beter te te laten functioneren, dan wanneer het uitsluitend huurders met lage inkomens zouden zijn. Het is geen tovermiddel, maar het werkt wel. Dus als er in mijn straat een paar huurhuizen zouden staan met echt hoge inkomens die er niet weg willen (is vaak familie vlakbij), dan kan de corporatie deze woningen Niet Daeb maken en andere woningen weer terugbrengen onder de Daeb regulering bij mutatie. Het vergt wat flexibiliteit, maar na twee DAEB conferenties vanuit het Ministerie te hebben bijgewoond denk ik dat dit ook zo kan. Dan blijft het aantal Daeb/niet Daeb gelijk. Ik weet het... hoop gedoe. Net zoals met de AVG. Maar zorg ervoor dat er niet alleen lage inkomens in een wijk komen. Dat werkt nl wel degelijk averechts.
De Engelsen noemen dat: Bending over backwards. Lastig, maar te doen.
Ad Van Heeswijk 6
Lydia LembeckIk blijf verder op het standpunt dat inkomenshuren een eenvoudiger middel is. Daeb heeft zoals jij het stelt, uitvoerend nogal wat haken en ogen.
Lydia Lembeck 12
Ad Van HeeswijkInkomenshuren is gevaarlijk, Adrian. Voor je het weet ga je (algemeen bedoeld dus) huurders controleren hoeveel mensen in een woning wonen en hoeveel ze verdienen. Gelukkig mogen belastingdienst, noch corporaties die exacte bedragen niet doorgeven, laat staan verspreiden. Want dan creëer tweedeling. Dan zijn huurders minderwaardig aan kopers. Waarom? Omdat een aantal Huurtoeslag ontvangt? Of gewoon, omdat ze een sociale woning moeten huren? Is dat reden voor segregatie?
Nog even en die vermaledijde flexhuur wordt er door geduwd. Sociale huurders, lage middeninkomens en gehandicapten worden nu al als tweederangs burgers bestempeld.
Ik trek geen letter terug, tenzij ik aantoonbaar fout zit. Dit scenario MOET voorkomen worden. Huurders zijn in helemaal niets minder dan kopers die van de Hypotheekverstrekker huren. Corppo's ontvangen geen subsidie meer, in tegenstelling tot wat veel mensen nog altijd abusievelijk denken, maar ze worden nu omgekeerd en leeggeschud tot de laatste cent.
1. Verhuurderheffing 1,7 miljard.
2. Verhuurderheffing verhoogd naar 2,1 miljard - wordt 2,4 waarschijnlijk.
3. ATAD - een belasting die helemaal niet hoort bij corpo's. Maar die ze wel moeten betalen.
Die de HUURDERS dus grotendeels gaan betalen. Nu al ruim 3 maanden huur per woning naar de schatkist. Het zijn de sociale huurders die de crisis betaald hebben. Het zijn de sociale huurders die de aangekondigde dividend belasting a 1,4 miljard betalen.
Genoeg is genoeg!
Ad Van Heeswijk 6
Lydia LembeckEn inhoudelijk: een fundamenteel foute situatie, zoals de bestaande inkomensverschillen, bestrijden met doekjes voor het bloeden (huurtoeslag, inkomenshuur, whatever...) zal nooit de rechtvaardigheidsprijs winnen.
Lydia Lembeck 12
Ad Van HeeswijkNatuurlijk kan het beter. Maar dat willen ze niet. Momenteel worden corporaties aangevallen op financieel vlak, maar wat vindt u hier dan van? hvarcade.nl/wp-content/uploads/2018/08/Pamflet-inbreuk-huurrecht-082018.pdf …
Niets dat aangeeft dat er verbetering gaat komen. Integendeel. Dus ja.. ik zal blijven vechten voor mijn eigen bestaan en dat van medehuurders. Ik hoop dat u daaraan meedoet.
Ad Van Heeswijk 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Ad Van HeeswijkWist u niet dat dit al vaker gedaan is? Neem de arbeiderswoningen bij fabrieken. Niet alleen voor de mensen, maar zo kon de directeur er ook oog op houden. Bovendien waren er strikte regels en dus minder vrijheden. Ook dat is een vorm van schrikdraad, of prikkeldraad. Een 'muur' hoeft niet eens fysiek te zijn. Hoewel ik denk dat deze keer zeker de VVD liever heeft dat alle mensen met lage inkomens in aparte wijken worden opgeborgen. Met, of zonder pasjesregeling, met of zonder prikkeldraad erom heen... verplicht in zulke wijken wonen is tweedeling veroorzaken. Helpt niet om bij de geluksvogels wat begrip te kweken dat huurders net als zij, doodgewone mensen zijn. Alleen met minder geld. Maar huurders zijn niet minderwaardig en dat is wel wat men nu wil. Huurders verplicht opzadelen met tijdelijke contracten is ze geen rust en eigen huisje gunnen. Ze bij elkaar zetten betekent oorlog in die wijken. Leer van de geschiedenis, Adrian. Dit is geen goed idee en geen goede zaak.
https://www.perssupport.nl/persbericht/429b1cab-7ee8-4272-9751-f83ad1f16020/pamflet-huurdersorganisaties-op-dreigende-inbreuk-rechten-huurders
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59'doodgewone mensen'
'Lager inkomen en lagere opleiding '
'Geestelijke vermogens'
'Genetisch determinisme'
Aantoonbaar? Aantoonbaar is het enorme dedain bij u.
U werkt hopelijk niet meer voor een woningcorporatie. U geeft duidelijk aan dat u daar toch niet op uw plaats bent. Terwijl juist in die tak van sport mensen aan het werk zijn met hoge opleidingen. Eentje van simpele komaf en met behoud van eigen accent en dialect is Prof.dr. P.J. (Peter) Boelhouwer.
Maar er zijn er meer:
Hoogleaar Johan Conijn
Emeritus hoogleraar Hugo Priemus - nog altijd actief.
Emerirus Hoogleraar André Thomsen - nog actief, maar niet meer wekelijks. André is in de 80 inmiddels.
Niet te vergeten dat bij veel corporaties afgestudeerde academici met hart en ziel werken voor de huurders. Toch zijn die hoge opleidingen niet nodig. De 'laag opgeleide' die zichzelf in een bedrijf omhoog werkt is net zo belangrijk en kundig. U schiet uzelf nu in de voet.
Ik hoop dat u begrijpt dat wij uitgesproken zijn. Ik praat niet zo graag met mensen die discrimineren op de punten die u noemt. Het gaat u wel.
squarejaw 5
Lydia Lembeck 12
squarejawErwin de Waard 6
squarejawsquarejaw 5
Erwin de WaardJan Smid 8
Erwin de WaardLydia Lembeck 12
Erwin de WaardMz59 7
Erwin de WaardErwin de Waard 6
Mz59Het subsidiegeld zorgt ervoor dat de huur hoger wordt voor dochter.
Huursubsidie was ervoor dat huisvesting bereikbaar werd , ook voor mensen met minder inkomen.