Oplichters Aalders en Bloemers lachen niet meer

In een van de grootste oplichtingszaken die ooit in Nederland werd vervolgd, scoorde het Openbaar Ministerie weer eens punten. Wilfred Aalders en Thijs Bloemers moeten brommen.

In oktober liep Wilfred Aalders nog lachend met zijn advocaat Jurjen Pen de rechtszaal uit. De strafeis van vijf jaar onvoorwaardelijk was even daarvoor uitgesproken, maar die maakte tot ontzetting van verschillende aanwezige slachtoffers geen enkele indruk op de witte boordencrimineel. Gisteren viel er weinig te lachen voor Aalders - dit keer niet aanwezig - en zijn kaalhoofdige raadsman Jurjen Pen. Op drie maanden na kreeg het Openbaar Ministerie zijn zin. Aalders en zijn handlanger Thijs Bloemers mogen vier jaar en negen maanden op staatskosten logeren.  

 
De rechtbank in Den Bosch achtte het tweetal schuldig aan een lange lijst vergrijpen die de gemiddelde leek inderdaad doen afvragen waarom het OM met een strafeis van slechts vijf jaar aan kwam zetten. Beroepsoplichters Aalders en Bloemers werden gisteren schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie, plegen van fraude met beleggingen, witwassen, oplichting, faillissementsfraude en meineed. 
 
Sociaal intelligent
Betrokkenen schatten dat het duo in de periode 1998-2008 tussen de 50 en de 100 miljoen euro hebben verdonkeremaand. Met name vermogensbeheerder Wilfred Aalders liet zich kennen als een uiterst charmante en sociaal intelligente laaielichter, zo onthulde Volkskrantjournalist Merijn Rengers ruim vier jaar geleden.
Met 'prachtig pianospel' wist hij het vertrouwen van sommige investeerders te wekken. Tandarts Jos van Stiphout kon het echter niet verwerken dat hij door Aalders zijn pensioen was kwijtgeraakt en greep naar een vuistvuurwapen om de oplichter te doorboren. Op 23 augustus 2005 kwam Van Stiphout zijn kantoor in het Limburgse Steijl binnenlopen en schoot zijn pistool op de vermogensbeheerder leeg. Aalders werd vijf maal in zijn buik geraakt, maar overleefde de aanslag. Van Stiphout belandde in het gevang. 
 
Wilfred Aalders was als vermogensbeheerder en voormalig bankier iemand die vertrouwen wist op te wekken. Ook bij de toezichthouders STE (later AFM) en DNB die zijn 'chique' vermogensbeheerbedrijf TPC International in de gaten moesten houden, maar de grootschalige fraude niet konden voorkomen. Aalders was ooit vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vermogensbeheerders en onderhield een zeer persoonlijke band goed gevulde clientèle. Zijn brieven begon hij standaar met 'Lieve klant', hij gaf cadeautjes aan hun kinderen en rouwde op begrafenissen met zijn dierbare klanten mee. Aalders en de voormalige advocaat Thijs Bloemers lieten echter geen traan bij het laten verdampen van vermogens van diezelfde lieve klanten.
 
Zielig
De Amsterdamse advocaat Hendrik-Jan Bos was degene die in 2006 aangifte deed tegen het oplichtersduo. Romke Wybenga, in 2006 nog de advocaat van Thijs Bloemers, zei toen dat Bos zijn hand had overspeelt met de aangifte. ‘Ik doe één zaak voor Thijs, en die gaat hij gewoon winnen. Bos roept hard, maar kan niets bewijzen. Het is gewoon zielig dat hij nu naar justitie stapt,’ sprak Wybenga in al zijn wijsheid. 
'Uhh, ik geloof niet dat ik toen zo zielig was,' zegt Hendrik-Jan Bos nadat hij vonnis heeft aangehoord. 'De rechtbank heeft gesproken en die vindt dat nu ook wat ik altijd al heb gevonden. Maar van triomfalisme is geen sprake. Mijn cliënten hebben hun geld nog niet terug en ik word pas echt blij als dat gebeurt'. 
 
Aalders en Bloemers lieten hun advocaten agressief de aanval opzoeken zodra de berichtgeving rond hun personen te negatief werd. Zo werd advocaat Bos in 2008 door Bloemers gedaagd voor Smaad. De AFM, justitie en ook verschillende media kregen met de wit gebefte huurlingen van de oplichters te maken. 
 
De Bosche rechter nam vanmiddag ruim drie uur de tijd om een samenvatting van de verkorte uitspraak voor te lezen. De motiveringen van de rechtbank die de misdaden van Aalders en Bloemers beschrijven waren te uitgebreid om in een enkele zitting te behandelen.
 
Naast Aalders en Bloemers werden ook drie van hun handlangers veroordeeld. Deze kwamen er met werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen vanaf. De rechtbank kende ook een schadevergoeding toe van 1.075.000 euro toe, te betalen door vier van de vijf veroordeelden. Een fractie van het verdwenen kapitaal.