Peter Westerveld groeide op in Tanzania en bedacht het simpele antwoord op Al Gore's Inconvenient Truth.

Groot Nieuws. Volgens de in Tanzania geboren Nederlander Peter Westerveld is er een antwoord op de wereldwijde klimaatpaniek. Een simpel antwoord. Hij ontwikkelde het zelf, aan de voet van de Kilimanjaro. In de jaren dat hij daar woonde en werkte zag hij in hoog tempo het land verwoestijnen. Na uitvoerige studie van het landschap en klimatologische omstandigheden bedacht hij een werkend procédé om de steeds snellere verschraling en uitdroging van het landschap om te keren. Met behulp van het graven van greppels weet hij dorre woestijngrond - tot grote vreugde van de lokale Masai - weer om te toveren tot vruchtbaar land. De essentie van zijn methode is dat hij, met het graven van greppels langs de hoogtelijnen in het landschap, ervoor zorgt dat regenwater niet langer over de ingeklonken grond in meters per seconde afvloeit maar in de bodem doordringt en zich daar langzaam helling afwaarts verspreidt. Vrijwel verdampingsvrij bevochtigt het de grond, waardoor vegetatie weer de kans krijgt uit zichzelf op te komen.
 
Tegen de oprukkende woestijnen
Afgelopen dinsdag presenteerde Westerveld op TEDX voor het eerst zijn mogelijk revolutionaire uitvinding. Westerveld, vergezeld van een wel doorvoede Masai, mocht aan het eind van zijn presentatie een staande ovatie in ontvangst nemen. 
 
Het doel van Westerveld is om zijn methode wereldwijd in te zetten om de negatieve spiraal van oprukkende woestijnen en de volgens hem daarmee gepaard gaande klimatologische veranderingen een halt toe te roepen. Verwoestijning is een fenomeen wat exponentieel toeneemt en is het meest elementaire om aan te pakken waardoor er een groot aantal negatieve trends kunnen worden gekeerd. Want het is hem niet alleen om de smeltende ijskappen te doen.
 
De logica van Westerveld is verkwikkend van eenvoud: woestijn = kaalslag = honger = armoede = oorlog = vluchtelingenkampen = verstedelijking en ghetto vorming = etc. etc. Vruchtbare grond daarentegen = voedsel = leven = minder schaarste = minder vluchtelingen = meer mensen terug naar het land = minder urbanisatie = etc. etc.
 
Naga 
De Naga Foundation is de organisatie die voor deze visie en toepassing een platform is gaan bouwen om met passende investeerders, bedrijven en instellingen Westervelds bijzondere aanpak op grote schaal toe te passen. Fried-Jan Unger en Dennis - Dance4Life - Karpes vormen het bestuur onder het toeziend oog van een Raad van toezicht waarin Bart Jan Krouwel, voormalig Mr. Duurzaam bij Rabobank, als voorzitter het hoogste woord mag voeren.
 
Unger en Karpes laten weten dat er op dit moment hard gewerkt wordt aan een multimediale publiekscampagne die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2011 zal worden gelanceerd.
Eric Smit
Eric Smit
Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.
Gevolgd door 8116 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren