
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
Toezichthouder advocatuur verdient aan het kantoor dat zij moet controleren
Adviesbureaus verdienen riant aan het EU-coronaherstelfonds
Hoogste bestuurder Bonaire twee weken geschorst na onderzoek van FTM
Niet minister Weerwind is de baas, maar de belangenclub van advocaten
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
EU-landen eindelijk bereid grootste ontvangers van miljardenfonds te onthullen
Brussel hield onterecht documenten achter: felle kritiek van Europese ombudsman
‘Tijd om het gevecht met de tech-reuzen aan te gaan,’ zegt econoom Tommaso Valletti
Traag Den Haag laat Nederlanders te lang wachten op EU-voordelen
Nederland dreigt hoge rekening te krijgen voor Europees coronaherstelfonds
Jorge Domecq spreekt hier nog als chef de jaarlijkse conferentie van de European Defence Agency toe. Thema: 'Taking European Defence Cooperation to the Next Level'. November 2019 © European Defence Agency
Opnieuw een ‘draaideur’: oud-chef defensieagentschap EU is nu lobbyist voor Airbus
De voormalige directeur van het publieke Europees Defensieagentschap (EDA) is als lobbyist binnengehaald door vliegtuigbouwer Airbus, dat ook een grote defensietak heeft. Dat heeft Airbus bevestigd tegenover Follow the Money.
De Spanjaard Jorge Domecq stond tot 1 februari nog aan het hoofd van het in Brussel gevestigde EDA, een publiek EU-orgaan dat Europese samenwerking op het gebied van defensie moet bevorderen.
Op 1 september, zeven maanden later dus, ging hij aan de slag bij Airbus. Zijn functie: hoofd public affairs van Airbus in Spanje en strategisch adviseur voor Airbus Defence and Space. Domecq gaf vijf jaar ambtelijke leiding aan het EDA, dat formeel wordt geleid door Europa’s Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid. Het bestuur van het EDA bestaat uit de defensieministers van 26 EU-lidstaten.Tegenover Follow the Money bevestigt EDA dat de Hoge Vertegenwoordiger de overstap heeft goedgekeurd.
Het is opnieuw een voorbeeld van een hoge EU-functionaris die door de ‘draaideur’ stapt tussen het Europees bestuur en het bedrijfsleven. Een nieuwe baan in het bedrijfsleven hoeft geen probleem te zijn, maar bij geen of een korte ‘afkoelperiode’ ligt belangenverstrengeling op de loer. Dat bewees de zaak-Farkas, eerder dit jaar.
Domecq vertrok als directeur van EDA op dezelfde dag dat de Hongaar Adam Farkas afzwaaide bij de Europese Bankenautoriteit (EBA). Farkas verliet zijn publieke functie als bankenwaakhond om directeur te worden van de Association for Financial Markets in Europe (AFME), dé belangenbehartiger van de financiële sector in Brussel.
Dit veroorzaakte veel ophef in Brussel: in een resolutie naar aanleiding van de zaak zei het Europees Parlement dat de overstap ‘zowel de reputatie en de onafhankelijkheid van de EBA in gevaar brengt als die van alle EU-instellingen en het Europese project als geheel’.
De Europese Ombudsman zei over die kwestie dat de EBA van de mogelijkheid gebruik had moeten maken om Farkas’ carrièreswitch te verbieden. Farkas moest weliswaar de raad van toezichthouders van de EBA beloven twee jaar zijn oud-collega's lang niet te belobbyen en hij mocht geen vertrouwelijke EBA-kennis delen met zijn nieuwe werkgever. Maar die voorwaarden waren volgens de Ombudsman ‘onvoldoende’ en ‘niet te handhaven’.
Moeilijk te handhaven
Om bij Airbus aan de slag te gaan, moest ook Domecq zijn oude werkgever informeren. Hij deed dat ook, zegt een woordvoerder van het Europees Defensieagentschap. Domecq kreeg toestemming van zijn landgenoot Josep Borrell, die Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid is.
Wel stelde Borrell enkele voorwaarden aan de overstap van Domecq, die Airbus bevestigde. Dit type voorwaarden gelden ook voor Farkas en zullen vermoedelijk ook moeilijk te handhaven zijn.
Zo mag Domecq tot 31 januari 2021 geen werknemers van het EDA belobbyen over zaken waar hij als EDA-directeur verantwoordelijk over was. Als het binnen Airbus over ‘EDA-activiteiten’ gaat, dan moet Domecq zich aan het gesprek onttrekken ‘om vermeende of reële belangenconflicten te vermijden’. Die voorwaarde geldt een jaar langer, tot 31 januari 2022. Tot slot mag Domecq tot 31 januari 2022 niet met werknemers van het Brusselkantoor van Airbus praten over EDA-zaken.
De Spanjaard Jorge Domecq (1960) begon in 1985 een lange carrière als diplomaat bij het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werkte onder meer op de Spaanse ambassades van Brazilië en Marokko. Domecq vertegenwoordigde Spanje bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, was ambassadeur in de Filippijnen en werkte voor de Navo en de Verenigde Naties. Op 1 februari 2015 begon hij aan een termijn van drie jaar als directeur van het Europees Defensieagentschap en kreeg vervolgens een verlenging van twee jaar. Zijn nieuwe baan bij Airbus is volgens zijn cv de eerste in de private sector.
Wat zijn nu precies ‘EDA-activiteiten’ waar Airbus interesse in kan hebben? Het EDA geeft onder meer advies over EU-programma’s die samenwerking moet bevorderen tussen Europese defensiebedrijven. Aan die programma’s zijn subsidies verbonden. Zo zit Airbus in een consortium om een ‘Eurodrone’ te ontwikkelen. Dat consortium kreeg in 2019 en 2020 honderd miljoen euro toegewezen uit de EU-begroting.
Ook zijn aanbestedingen van het EDA interessant voor het defensiebedrijf. In mei maakte Airbus bekend dat het een raamwerkcontract van ‘tientallen miljoenen euro’s’ had gesloten met het EDA om EU-lidstaten effectievere toegang tot satellietcommunicatie te verschaffen.
Wanneer begonnen Airbus en Domecq te praten?
Volgens het EDA informeerde Domecq het agentschap op 28 juli van zijn wens om voor Airbus te werken. Airbus wil niet bekendmaken wanneer de gesprekken met Domecq over een functie bij het bedrijf zijn begonnen. De precieze tijdlijn is van belang gezien de korte periode (zeven maanden) tussen het einde van Domecqs termijn bij het EDA en zijn start in de functie bij Airbus.
De toenmalige directeur van de Europese Bankenautoriteit bleek uit onderzoek van de Europese Ombudsman al in april 2019 namens de financiële lobbyclub AFME te zijn benaderd door een headhunter. Daarna had hij óók contact met AFME terwijl hij zijn EBA-pet nog droeg, en hij had nog tot 23 september toegang tot vertrouwelijke EBA-informatie.
Het Europees Parlement erkende in de eerder genoemde resolutie naar aanleiding van de zaak-Farkas ‘dat dergelijke draaideurconstructies lobbygroepen de kans geven om regulators te belonen voor hun optreden in het verleden’.
Er is weinig ruchtbaarheid gegeven aan Domecqs nieuwe functie. Het werd gemeld op enkele Spaanstalige lokale media en defensienieuwssites. Foto’s op Twitter laten zien dat Domecq vorige maand namens Airbus overleg heeft gehad met de Spaanse ambassadeur in Frankrijk en de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in de zuidelijke regio Andalusië. Domecq komt daar vandaan: hij is opgegroeid in de Zuid-Spaanse stad Jerez de la Frontera.
Dossier
Dossier: de #Lobbycratie
De lobbywereld is een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen ervan komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt in de achterkamertjes om te zien hoe de worst écht wordt gedraaid.
10 Bijdragen
Andries Munnik 3
Zelfs in het voetbal is het onbestaanbaar dat een arbiter een wedstrijd van zijn eigen nationaliteit fluit. Dat de EU dit elementaire principe blijkbaar als geheel vrijblijvend ziet, is veelzeggend. Blijkbaar is men van mening dat er voldoende waarborgen in plaats zijn.
Peter Teffer 3
Andries MunnikNiek Jansen 9
Peter TefferDe defensieindustrie was all lang verstrengeld met de EC en Airbus was allang de belankrijkste lobbyist van EDA, dus die ‘draaideur’ van Domecq bestond ook allang.
Vreemd dat dit pas ontdekt wordt als Domecq effectief overstapt naar Airbus.
Dit artikel geeft een goed inzicht in de lobbyactiviteiten van de verschillende defensie industriën en de wijze waarop de EC zich overgeleverd heeft aan hun belangen ten koste van ons EU belastingbetalers, maw hoe de EU met ons geld gemilitariseerd is zonder dat de EU burgers daarvan op de hoogte zijn.
https://corporateeurope.org/en/power-lobbies/2017/12/arms-industry-lobbying-and-militarisation-eu
Het geval Domecq past in een breder plaatje of context dat aandacht verdient, nl. de enorme sommen geld die de EU besteed aan defensie en de belangenverstrengeling daarmee buiten medeweten van de EU burgers om.
Het is de hoogste tijd dat onze politieke vertegenwoordigers dit in de EU aan de orde stellen.
Peter Teffer 3
Niek JansenInderdaad hebben bedrijven uit de defensieindustrie al jaren invloed op het EU-beleid. Zo schreef ik al in een van de 'plusjes' dat de adviesgroep die voorstelde dat defensiebedrijven EU-subsidies zouden moeten krijgen als stroop om samen te werken, onder meer de toenmalige CEO van Airbus als lid had.
Die bredere context is inderdaad niet nieuw en behandel ik bijvoorbeeld in mijn nieuwste boek (maar dat herhaal ik niet in elk artikel) en ook FTM-collega's schreven erover: https://www.ftm.nl/artikelen/tno-europees-defensiefonds. Een nieuwsartikel als dit moet je natuurlijk ook zien in de bredere context van het dossier waar het in staat (de Lobbycratie https://www.ftm.nl/dossier/de-lobbycratie)
Niek Jansen 9
Peter TefferHet blijft spijtig dat de EU wel pretendeert een voorbeeldrol te vervullen in de strijd tegen de klimaatopwarming maar dat weigert te doen mbt de ontwapening.
In tegendeel, telkens blijkt maar weer dat de EU een gewillige prooi blijft voor de wapenindustriën.
HH Manders 4
Peter TefferIk denk dat nationaliteit nog ondergeschikt is aan het 'ons kent ons principe', en je gaat je vrinden niet in de weg zitten (zeker niet op dat niveau), om emotionele redenen, maar voor een gedeelte denk ik ook gecalculeerd (ik kan desbetreffende vrind wellicht later gebruiken voor mijn eigen carrière). Het is DE definitie van netwerken, waar de toplaag op functioneert - en wil je kunnen profiteren van het netwerk KAN je niet dwars gaan liggen.
Welke beroepsgroep-eed - zeker op het niveau van de elite - wordt serieus door de beroepsgroep nageleefd? De bankiers-eed niet, ik heb zo ook het vermoeden dat er serieuze problemen zijn met de eed voor accountants en in de advocatuur, om er zo een paar te noemen. En bij de laatste twee kan - althans op papier - naleving van de eed nog worden afgedwongen door harde sancties. Maar jullie eigen berichtgeving (over met name accountancy) suggereert dat ook dat het afdwingen en naleven van de eed eerder wensdenken dan werkelijkheid is.
G. Verbaas 3
HH MandersRobert Voorhoeve 4
Wie kan er wat veranderen aan deze ongewenste Domecq - situatie ?
robert voorhoeve
Peter Teffer 3
Robert VoorhoeveDe kritiek op de zaak-Farkas heeft de Europese Bankenautoriteit er bijvoorbeeld toe aangezet om procedures te veranderen. Zo gaat het voortaan nieuwe werknemers duidelijk maken onder welke omstandigheden een baan ná de functie bij EBA verboden zal worden. De Europese Ombudsman, die veel kritiek had op de Farkas-casus, was tevreden met die maatregelen. Zie haar reactie: https://www.ombudsman.europa.eu/en/press-release/en/131984
En de lange brief van het EBA over maatregelen: https://www.ombudsman.europa.eu/en/correspondence/en/131987
Veronica Hillege
Is er wellicht achteraf iets goeds te melden over de snelle toetreding van Domerq en de - mag je aannemen - kennis die hij vanuit de EDA meeneemt. Gezien de achterstand van Europa in Defensie maar ook ruimtevaart (gehoord bij Spacecowboys, podcast BNR) waar China en Elon Musk als een trein gaan, kun je vasthouden aan regels zijn regels maar niet als doel. Bij de onderzoek journalistiek krijg je soms het gevoel dat er niet veel goed gaat in de wereld. Overigens een goed voorbeeld vond ik de artikelen over bevruchte eiceldonatie in Spanje van Follow the money. Ik zou heel graag horen hoe de ontwikkelingen zijn bij Airbus en EDA