Opnieuw Tegel voor Follow the Money

FTM-redacteur Robert Kosters heeft maandagavond de journalistieke vakprijs De Tegel gewonnen. Hij kreeg de prijs voor zijn artikel over de dubieuze rol die Jan Bennink speelde bij de verkoop van Douwe Egberts aan een Duits private equity-bedrijf.

Voor de tweede keer in ons bestaan, heeft een redacteur van Follow the Money de belangrijkste journalistieke vakprijs van Nederland gewonnen. De Tegel voor de beste productie in de categorie 'Achtergrond' werd maandagavond uitgereikt aan Robert Kosters. Daarnaast was ook FTM's Anne de Blok genomineerd voor een Tegel. Voor haar onderzoek naar subsidiefraude in de kweekvissector werd ze genomineerd in de categorie 'Talent'.

Kosters kreeg de journalistieke vakprijs voor zijn onthutsende en razendspannende reconstructie van de beursgang van Douwe Egberts onder de naam DE Master Blenders 1753. Die had van Douwe Egberts een internationale speler op de koffiemarkt moeten maken, maar die ambitie werd in de kiem gesmoord. Daarbij speelde Jan Bennink, die enkele jaren geleden Numico had verkocht aan Danone en daarmee het recordbedrag van 87 miljoen euro incasseerde, een opmerkelijke en volgens sommigen dubieuze rol.

Tot verbijstering van alle betrokkenen verkocht Bennink DE Master Blenders 1753 binnen een jaar na de door premier Mark Rutte ingeluidde beursgang aan de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser. In het zakelijk gevecht dat zich ontspon werd het bedrijf van de beurs gehaald en Jan Bennink ontpopte zich wederom als de grote winnaar.

Omertá

De verdienste van Kosters' onderzoek is dat hij de omertá, die de dirty little secrets van het zakenleven meestal binnenskamers houdt, wist te doorbreken. Dat lukte met een combinatie van persoonlijke charme en een vasthoudendheid die zelfs de kuiste monnik zou verleiden tot profaniteiten.

Kosters slaagde erin om de meeste betrokkenen overal ter wereld op te sporen en haalde hen over hun verhaal te vertellen. Ook worstelde hij zich door het ruim 600 pagina's tellende prospectus voor de beursintroductie van Douwe Egberts en maakte zich alle details meester.

Kosters' artikel geeft een unieke blik  in de bestuurskamers van corporate Nederland. Het laat zien dat in de wereld van private equity maar een ding doorslaggevend is: geld. Het artikel werd in de zomer van 2014 gepubliceerd in Vrij Nederland en op de site van Follow the Money. De jury koos het uit ruim 140 inzendingen.

Talent

Supertalent en FTM-medewerker Anne de Blok was genomineerd in de categorie 'Talent'. De jury was 'zeer onder de indruk' van haar onderzoek naar een subsidiefraude in de kweekvissector in Zuid-Nederland. De Blok werkte haar eigen onderzoek uit tot een reeks artikelen die op Follow the Money werden gepubliceerd. Voor Brandpunt Reporter maakte ze een reportage over deze stinkende zaak die verschillende kweekvisboeren heeft gedupeerd.

Naar aanleiding van die uitzending stelde de Tweede Kamer vragen aan staatssecretaris Economische Zaken Sharon Dijksma. De Tegel in deze categorie ging naar Willem Feenstra, redacteur van deVolkskrant.

De uitreiking had plaats in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. De stad wil zich profileren als mediastad en was voor de zesde keer gastheer van het event. Het is de tweede keer dat Follow the Money De Tegel wint. In 2013 kregen Jesse Frederik en Eric Smit de vakprijs voor hun geruchtmakende artikel 'Derivatendrama'

Meer info?
Lees verder Inklappen