Oppositie wil fysieke controle van staatsgoud

2 Connecties

Relaties

Goud

Organisaties

De Nederlandsche Bank (DNB)
11 Bijdragen

CDA en SP zijn niet tevreden over de antwoorden van Dijsselbloem en willen een fysieke controle van de Nederlandse goudvoorraad.

Op papier heeft De Nederlandse Bank 24 miljard euro aan goud. Daarvan is ongeveer 90% in het buitenland gestationeerd. Nog nooit heeft een Nederlandse vertegenwoordiger in het buitenland gecontroleerd of alles er nog wel ligt. Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, antwoordde vorige week dat hij een fysieke verificatie niet nodig vindt omdat het goud ligt bij centrale banken met een “uitstekende staat van dienst.”

Afgelopen maand stelden CDA-kamerlid Eddy van Hijum en SP-kamerlid Arnold Merkies schriftelijk vragen aan de regering over de goudvoorraad van De Nederlandse Bank. Dat was naar aanleiding van het bericht dat de Duitse Bundesbank 4 procent van zijn goud gaat terughalen om te checken of de staven puur zijn. En een fysieke controle is wat Van Hijum ook het liefst ziet gebeuren. “Eigenlijk zou ik een verificatie om de zoveel tijd helemaal niet zo gek vinden.”

De beleggingsportefeuille van DNB bestaat voor meer dan 40 procent uit het edelmetaal. “Het is een vertrouwensbasis op de balans van DNB”, zegt Van Hijum. “Maar dan moeten we dus wel zeker kunnen weten of het er ook daadwerkelijk ligt”. Ook SP-lid Merkies vraagt zich af of Nederland “blind zou moeten varen” op een accountantsverklaring en hij wil daarom dat Nederland het goud echt gaat checken bij de New York Fed, waar meer dan de helft van het goud ligt.

Dijsselbloem wees er in zijn antwoord op dat DNB jaarlijks accountantsverklaringen ontvangt van de andere centrale banken over het staatsgoud, maar daar nemen CDA en SP geen genoegen mee. “We blijven het in de gaten houden en komen hier zeker nog op terug”, laat Merkies weten. Van Hijum zegt: “Het kost toch niet heel veel inspanning om te kijken of het er ligt? Er gaan van onze kant zeker vervolgvragen komen aan de regering.”