Oprichter Facebook levert paspoort VS in

2 Connecties

Relaties

Beursgang

Organisaties

Facebook Inc.
0 Bijdragen

Medeoprichter van Facebook Eduardo Saverin doet afstand van zijn Amerikaans staatsburgerschap. Hoogstwaarschijnlijk vanwege het fiscale voordeel.

Binnen enkele weken of misschien zelfs wel dagen maakt Facebook zijn entree op de beurs en hoopt daarmee ongeveer 11,8 miljard dollar op te halen. De uiteindelijke marktwaarde zal naar schatting tegen de 100 miljard dollar aan liggen. Het aandeel van mede-oprichter Eduardo Saverin in de website is ongeveer 4% wat na de beursgang goed is voor zo’n kleine 4 miljard dollar. Kassa.

Een reden voor Saverin om zijn Amerikaanse staatsburgerschap vaarwel te zeggen. Zo ontloopt hij namelijk de fiscus van de Verenigde Staten. De 30-jarige miljardair komt oorspronkelijk uit Sau Paulo, Brazilië. Op zijn 10de verhuisde hij naar de VS en in 1998 werd hij een geregistreerd Amerikaan.

Singapore
Hij woont, werkt en leeft tegenwoordig echter in Singapore. Volgens een woordvoerder is dat dan ook de reden dat hij af wil van het Amerikaans staatsburgerschap: “Eduardo recently found it more practical to become a resident of Singapore since he plans to live there for an indefinite period of time.” Zijn beslissing had hij volgens de zegsman ‘rond september 2011’ genomen en twee weken geleden werd zijn Amerikaanse paspoort officieel ingetrokken.

Het zal allemaal. Het is in ieder geval niet zo netjes, volgens Edward Kleinbard, een professor in fiscaal recht aan de Universiteit van Southern Californië: “He benefited from his U.S. education, the contacts he made at Harvard, and most important the extraordinary openness and flexibility of our economy that encourages startup ventures to flourish.

Fortunate son
Anders gezegd: Amerikaans opbouwen, Singaporaans cashen. Want inderdaad, Saverin slaagde cum laude aan Harvard. Tijdens zijn studie verdiende hij een aardig zakcentje door te investeren in de olie-industrie. Maar ook was hij dus de eerste financierder van het project van Mark Zuckerberg. Verder heeft de 30-jarige Saverin ooit stagegelopen bij Lehman Brothers en hij komt uit een rijke Joodse familie.

De forunate son stond niet echt op goede voet met Zuckerberg. Later, toen Facebook wat groter was, onstond er tussen de twee oude Harvard-klasmaten juridisch getouwtrek over het aandeel van Saverin. Uiteindelijk werd er voor een onbekend bedrag geschikt en nu blijkt dus dat Saverin zo’n 4 procent heeft gekregen.

Trend
Saverin is in ieder geval niet de enige die het paspoorttrucje gebruikt. Het afgelopen jaar zijn er maar liefst een recordaantal van 1780 Amerikanen geweest die hun staatsburgerschap wilde intrekken tegenover 235 in het jaar 2008. De inkomstenbelasting voor rijkelui gaat namelijk onder Obama stijgen van 35 procent naar 39,6 procent, als het Congress tenminste niet tegenstemt. Ook de belasting op capital gains gaat waarschijnlijk omhoog.

De meeste Amerikanen die van hun paspoort af willen verblijven overigens in Zwitserland. Dat komt omdat er op het moment elf banken uit het Alpengebied onder controle staan van de Amerikaanse belastinginspectie. De fiscus maakt jacht op Amerikanen die belasting ontduiken via een buitenlandse bankrekening.