Opsteker lonkt voor Portugal

3 Connecties

Ondanks de financieel-economische malaise heeft Portugal een forse meevaller in het verschiet. De kans is groot dat de privatisering van staatsbedrijven meer geld gaat opleveren dan vooraf verwacht.

Dat is het oordeel van kredietbeoordelaar Fitch in een speciaal rapport over Portugal,, zo meldt persbureau Reuters.

 

De strekking van het rapport van het Brits-Amerikaanse rating bureau Fitch is een forse opsteker voor de bijna elf miljoen zielen tellende republiek, dat net als buurland Spanje zwaar wordt geteisterd door de crisis. De verkoop van staatsbedrijven is van groot belang in het financieel-economisch noodlijdende Portugal. Met de opbrengst kan de de staatsschuld van de EU-lidstaat worden teruggeschroefd.

 

Hoge waarde biedingen staatsbedrijven

‘De hoge waarde van de biedingen op Portugese staatsbedrijven die in het eerste kwartaal van dit jaar al binnen kwamen moeten betekenen dat de opbrengst van de verkoop van de aandelen de eigen doelstelling van de overheid overtreft’, stelt Fitch in het rapport.

 

De regering van minister-president Pedro Passos Coelho raamt deze inkomsten op 5 miljard euro. Maar volgens het rapport van Fitch is dat te laag ingeschat. De kredietbeordelaar is ervan overtuigd dat de staatskas van Portugal nog forser kan worden gespekt met de privatisering van luchtvaartmaatschappij TAP, de luchthaven van Lissabon, het postbedrijf CTT en de vrachtafdeling van de treinmaatschappij, CP Carga.

 

Verder constateert het Fitch-rapport dat de te verwachten opbrengsten duidelijk maken dat de Portugese regering met realistische doelstellingen werkt en ook daadwerkelijk bereid is de voorgenomen hervormingen van de staatsbedrijven door te zetten.

 

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de Portugese overheid al aardig op weg met het afstoten van staatsbedrijven. Volgens recente IMF-gegevens heeft Lissabon tot en met april al voor 3,3 miljard euro geprivatiseerd.

 

Onderscheid met Griekenland

Daarmee onderscheidt Portugal zich duidelijk met Griekenland, dat er nauwelijks in slaagt om de privatisering van staatsbedrijven te voltooien. Niet in de laatste plaats omdat Griekenland speelbal is geworden van groeiende speculaties over een aanstaand vertrek uit de euro.

Wel merkt Fitch op dat de bank Caixa Geral de Depositos een flinke last blijft voor de Portugese staat. Volgens de kredietbeoordelaar heeft de gehele bancaire sector in Portugal dit jaar 6 miljard nodig teneinde de balansen te versterken. En dat kan alleen maar oplopen als het het economische klimaat verder verslechtert.


Ronduit positief is Fitch over de arbeidsproductiviteit in Portugal. Met dank aan overheidsmaatregelen te nemen die de arbeidsproductiviteit kunnen verhogen en daarmee het land qua internationale concurrentie sterker kunnen maken. Zo heeft de overheid besloten dat Portugese werknemers 2,5 uur per week onbetaald overwerk moeten kunnen verrichten zonder dat hier tegenover compensatie in loon wordt geboden. Dat geldt ook voor het schrappen van vier vrije dagen uit het jaarlijkse arbeidsrooster in Portugal.
 

OESO minder optimistisch

Overigens is de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) beduidend minder optimistisch dan Fitch. De komende jaren moet Portugal het vooral hebben van het vlot trekken van de export, wil het land uit het dal klimmen. Maar de OESO meent dat dit herstel hooguit zwakjes op gang gaat komen. Een verbetering van de handelsbalans wordt dan ook eerder voorzien aan de hand van slinkende import.

 

Volgens de OESO krimpt de economie van Portugal dit jaar met 3,2 procent. Daarbovenop komt nog een daling van 0,9 procent voor 2013, zo is de prognose van de OESO.

 

(L)

Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden