"Aandelenmarkt oververhit"

  Niet iedereen is zo optimistisch over aandelen. Een goed gemutste beleggingsadviseur is een contra-indicator voor beurskoersen.

  Het nieuwe jaar is begonnen met een vrolijkstemmende stijging op de aandelenmarkten. De goeroe's hebben hun zegje gedaan, nu is het weer tijd voor realisme. 

   

  Aartsoptimist Corné van Zeijl, beheerder van het SNS Nederlands Aandelenfonds, plaatst kritische kanttekeningen bij het breed gedeelde optimisme over aandelen. 'Er zijn mij te veel signalen die op korte termijn op rood staan. De kansen op een stijging zijn daardoor simpelweg te klein geworden.'

   

  Van Zeijl brengt die rode signalen in beeld door middel van enkele grafiek. Een daarvan is het sentiment van de Amerikaanse beleggingsadviseur, een betrouwbare contra-indicator. Een goed sentiment wordt meestal gevolgd door een diepe daling van de index, laat Van Zeijl zien.

   

  Volgens FD-columnist Mathijs Bouman hebben beursprofeten het per definitie mis. 'De prognoses suggereren voorspelbaarheid die er in werkelijkheid zelden is', schrijft hij in zijn column van 5 januari. Bouman is econoom, dus hij weet als geen ander: 'Ook de prognoses van economen komen zelden uit.' Lees in zijn column hoe dat komt. 

   

   

    

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 241 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren