Oud bestuurder: 'SNS had Bouwfonds PF nooit mogen kopen'

2 Connecties

Relaties

Property Finance

Organisaties

SNS
1 Bijdrage

Volgens voormalig SNS-bestuurder Dick van der Laan was de aankoop van Bouwfonds onverantwoord en is de terugvordering van bonussen terecht.

The Post Online sprak met Dick van der Laan, tot 1995 bestuurslid van SNS. De ex bestuurder, die de fusie met Reaal (1997), de beursgang (2006) en ook de latere acquisities (2006/2007/2008) allemaal niet meemaakte, spreekt zijn onbegrip uit over de overname van Bouwfonds Property Finance. De bank kreeg veel spaargeld binnen en zocht naar manieren om uit te breiden. De daaropvolgende aankoop van de vastgoedportefeuille was volgens Van Der Laan onbegrijpelijk, vanwege de afwezigheid van kennis en ervaring in deze sector. Zelf zou hij hier nooit mee hebben ingestemd.
 

 
Daarom vindt Van Der Laan het ook gegrond om bonussen terug te vorderen. Hij acht het onjuist dat bestuurders beloond worden voor beslissingen die achteraf, en in dit geval toen al discutabel waren, schadelijk uitpakken.
 
Maar de discussie over het salaris van nieuwe topman Gerard van Olphen vindt de ex-bestuurder niet terecht. Een competente topman is namelijk in het voordeel van de belastingbetaler, voor wie het van groot belang is dat SNS zo snel mogelijk gedenationaliseerd wordt.  
 
De uitspraken van Van Der Laan zijn mogelijk van betekenis in het onderzoek naar mismanagement bij SNS en de mogelijke aansprakelijkheidsstelling van ex-bestuurders. Indien deze verdenkingen gegrond blijken, kunnen er juridische stappen volgen tegen de voormalige top. Dit zou ook gevolgen kunnen hebben voor eventuele schadeclaims
 
Dwarsligger Hinssen
Van der Laan praat echter over zaken waar hij geen directe getuige van is geweest. Van veel groter belang is het standpunt van een andere voormalige bestuurder van SNS Reaal. Vrijdag onthulde de Telegraaf dat voormalig lid van de Raad van Bestuur van SNS, Rien Hinssen, in 2006 lang dwars lag bij de vurig door de andere bestuurders Van Keulen, Latenstein en Van den Bos gewenste overname van Bouwfonds Property Finance. Hinssen, die in 2011 terug trad als bestuurder van SNS, meende destijds dat SNS veel te weinig ervaring had in met buitenlands vastgoed, waar de kredietportfolio van Bouwfonds Property Finance voor een derde uit bestond. Het oordeel van Hinssen bleek achteraf het juiste. De waarde van het door SNS gefinancierde vastgoed kelderde de afgelopen jaren met 50 procent waardoor de bank uiteindelijk moest worden genationaliseerd.
 
De Telegraaf sprak met enkele betrokkenen die destijds aanwezig waren bij de aanvaring binnen het bestuur. Hinssen zou ook bezwaar hebben tegen de overname omdat het bestuur van SNS bij de beursgang eerder dat jaar de beleggers beloofd had om de verzekeringspoot te versterken, niet de vastgoedtak. 
Hinssen zelf wilde geen commentaar geven.