
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Een team EU-specialisten controleert, in samenwerking met collega’s uit heel Europa, structureel de macht.
Europa’s machthebbers wissen op grote schaal hun sms'jes en e-mails
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Corrupte EU-ambtenaren na tien jaar nog steeds niet gestraft
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
EU-landen smijten met miljarden om stroomverslindende industrie te behouden
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Ministers Hoekstra en Kaag (hier tijdens beëdiging) moeten de herstelplannen met EU-miljarden eindelijk vaart geven. © Bart Maat / ANP
Het stiekeme Nederlandse selectieproces voor de EU-herstelmiljarden
In beslotenheid werkte de Nederlandse ambtenarij het afgelopen jaar aan een plan om de 6 miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds te besteden. Achter de schermen werd tot in detail bekokstoofd welke hervormingen en projecten Nederland zou kunnen uitvoeren. Terwijl ongewenste stemmen werden buitengesloten, kreeg de vertrouwde lobby via een achterdeurtje wél toegang. Dit staat haaks op het Brusselse verzoek om een ‘brede consultatie’ te houden.
- In het najaar van 2020 besluit het kabinet-Rutte III dat een nieuwe regering moet beslissen over het Nederlandse plan voor de miljarden uit het coronaherstelfonds. Niettemin wordt er door de ambtenarij alvast een inventarisatie gestart van ‘kansrijke projecten’ die binnen de spelregels van het fonds zouden passen.
- De Tweede Kamer en andere maatschappelijke spelers worden niet bij deze verkenning betrokken. Het is immers een technische exercitie, meent het kabinet. Ook zou er te weinig tijd zijn voor een brede consultatie. Niettemin wordt er binnen de ambtenarij een grondig selectie- en toetsingsproces opgetuigd, waarbij projectplannen informeel aan de Europese Commissie worden voorgelegd, naast eventueel gevoelige hervormingen zoals een aanpassing van de hypotheekrenteaftrek.
- Terwijl menig belangenvertegenwoordiger wordt geweerd, mogen sommige externe partijen wel degelijk meepraten. Uit onderzoek van Follow the Money blijkt wie die partijen zijn, en wat hun bijdrage was. Uiteindelijk leidt deze verkenning tot een groslijst van 12 miljard euro, ongeveer het dubbele bedrag van het geld dat het Europese fonds beschikbaar stelt voor Nederland.
- Het nieuwe kabinet neemt deze ambtelijke inventarisatie – ondanks de beperkte consultatie – nu als uitgangspunt voor het definitieve plan. De nieuwe minister van Financiën, Sigrid Kaag, is van plan om voor april een eerste voorstel te publiceren. Pas dan kunnen ook anderen meepraten.
- Woensdag organiseert de Tweede Kamer een rondetafelgesprek met experts over het hele proces. Ook Follow the Money is uitgenodigd om te vertellen hoe de machtsverhoudingen door het Europese fonds verschuiven.
Het is november 2021. Terwijl de formatie nog altijd voortduurt, is een aantal kersverse Kamerleden met enkele oude rotten bijeengekomen in een klein vergaderzaaltje van het Kamergebouw om te worden bijgepraat door demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën). Het zit ze niet lekker dat ze nog altijd niet weten wat het kabinet van plan is met het geld dat Nederland uit Europa tegemoet kan zien.
Al zeker een jaar tasten de volksvertegenwoordigers in het duister over de slordige 6 miljard euro waar ook zij zeggenschap over zouden moeten hebben. Of eigenlijk al anderhalf jaar: sinds de eerste contouren werden geschetst van de gigantische Europese subsidiepot die het coronaherstelfonds is gaan heten (Recovery and Resilience Facility, RRF), heeft de Tweede Kamer de grootste moeite daar grip op te krijgen.
Nederlandse gemeenten en provincies klopten aan bij het kabinet in de hoop een EU-graantje mee te kunnen pikken
Zo is het kabinet in de zomer van 2020 na lang onderhandelen akkoord gegaan met dit EU-initiatief, tegen de zin van de Kamer. De druk vanuit de rest van Europa was simpelweg te groot. Toen vervolgens die zak geld een feit was, klopten al gauw Nederlandse gemeenten en provincies aan bij het kabinet in de hoop een graantje mee te kunnen pikken.
Zeker de noordelijke provincies waren er als de kippen bij om allerlei plannen onder de neus van de Rijksambtenaren te schuiven, zoals de ontwikkeling van een ‘waterstofvallei’ of de uitrol van de ‘circulaire economie’.
Maar terwijl de regeringen van Italië, Frankrijk, Spanje, Kroatië, Griekenland, Tsjechië, Portugal en Roemenië reeds in het najaar van 2020 met plannen op de proppen kwamen, blijft het vanuit het Nederlandse kabinet angstvallig stil. Op zijn vroegst ergens in het voorjaar van 2021, zo krijgt de Kamer te horen, zal de regering een plan bij de Europese Commissie indienen. En pas dan zal de Kamer zicht krijgen op wat de Nederlandse overheid met het geld van plan is.
Ambtelijk getouwtrek
Intussen is er achter de schermen wel degelijk van alles gaande. Binnen de ambtenarij is een richtingenstrijd uitgebroken over hoe de Europese miljarden besteed moeten worden, blijkt uit documenten die Follow the Money boven tafel kreeg via een wob-verzoek.
Terwijl het departement van Hoekstra (Financiën) de pot geld vooral wil gebruiken om reeds geplande projecten mee te bekostigen, hoopt het ministerie van Eric Wiebes (Economische Zaken) vooral nieuwe plannen op te tuigen. ‘Financiën probeert een politieke discussie in de ministerraad en de inzet op additionaliteit (extra investeringen, red.) te belemmeren,’ rapporteert bijvoorbeeld een geïrriteerde EZ-ambtenaar eind september van dat jaar aan Wiebes.
‘Het volgende kabinet gaat bepalen of en hoe het een beroep doet op eventuele middelen’
Die is echter van mening dat de hele discussie beter aan een nieuw kabinet kan worden overgelaten. ‘Het volgende kabinet gaat bepalen of en hoe het een beroep doet op eventuele middelen,’ gaf Wiebes zijn ambtenaren te verstaan. ‘Pas daarna is de besteding relevant.’
Ambtelijke verkenning
Maar niet veel later neemt het kabinet een opmerkelijk besluit. ‘Het kabinet geeft opdracht tot een ambtelijke verkenning naar de mogelijke inhoud van een Nederlands herstelplan,’ schrijven Hoekstra en Wiebes eind november 2020 aan de Tweede Kamer. ‘Kansrijke maatregelen’ zullen alvast in kaart worden gebracht, waarna het volgende kabinet ‘het definitieve besluit’ neemt. Kortom, er wordt een groslijst opgesteld van projecten die volgens de EU-criteria in aanmerking komen voor het RRF-geld, waar een nieuw kabinet dan uit kan kiezen.
In de brief wordt de indruk gewekt dat het om een puur technocratisch selectieproces gaat. Een inventarisatie van de mogelijkheden, volgens de spelregels van het RRF. Het kabinet acht het dan ook niet nodig om uitgebreid binnen de samenleving na te gaan waar de behoeftes of ambities liggen, ondanks het verzoek van de Europese Commissie om een ‘brede consultatie’ uit te voeren. Immers, zo schrijven Wiebes en Hoekstra, het nieuwe kabinet behoudt de ruimte om te kiezen voor ‘additionele hervormingen en investeringen’. Dat is ook het moment dat de Kamer en andere belanghebbenden hun zegje mogen doen.
In de brief van Hoekstra en Wiebes wordt de indruk gewekt dat het om een puur technocratisch selectieproces gaat
Zo weet het kabinet-Rutte III handig ongewenste stemmen buiten de deur te houden, terwijl de ambtenarij in alle rust de contouren van een nationaal plan in elkaar begint te timmeren. Uit de opgevraagde stukken blijkt hoe menig gemeente, provincie of belangenbehartiger te horen krijgt dat er helaas geen mogelijkheid is om suggesties en ideeën aan te dragen.
Hoewel er op het moment dat Wiebes en Hoekstra de brief versturen nog 3,5 maand te gaan is tot de verkiezingen en de formatie uiteindelijk 299 dagen zal duren, verkoopt het kabinet dit als een ‘krap tijdspad’ voor inspraak. ‘Daarom zal er geen mogelijkheid zijn tot een brede maatschappelijke uitvraag,’ valt te lezen in de communicatierichtlijn bedoeld voor ‘stakeholders’, zoals bedrijfstakken, lagere overheden en maatschappelijke organisaties.
Ambtenaren selecteren
De ambtenaren maken snel vorderingen. Vanuit alle departementen worden plannen geopperd, gewogen en weer afgeschoten, onder regie van Economische Zaken. De kansrijkste projectvoorstellen worden vervolgens informeel getoetst bij de Europese Commissie, om te bezien of ze de Brusselse criteria kunnen doorstaan.
Ook tegenover de Europese ambtenaren wordt duidelijk gemaakt dat een volgende regering pas besluit ‘welke van de maatregelen uiteindelijk in het nationaal plan komen,’ maar dat hun voorbereiding zal bijdragen aan ‘snelle besluitvorming,’ zo blijkt uit documenten die Follow the Money bij de Europese Commissie heeft opgevraagd.
De Kamer staat erbij en kijkt ernaar
De Kamer staat erbij en kijkt ernaar. Tijdens een parlementair overleg eind februari 2021 vraagt D66-Kamerlid Joost Sneller nog aan minister Hoekstra of het niet logischer zou zijn om wat meer sectoren te betrekken bij het hele proces. ‘In andere landen zie ik dat het midden- en kleinbedrijf wordt gevraagd om met suggesties en wensen te komen. Daar is het veel meer een interactief proces, het staat daar veel meer open. Hier lijkt het veeleer een strik ambtelijke hoog-overexercitie,’ protesteert hij.
Maar Hoekstra toont zich weinig ontvankelijk. ‘Als de heer Sneller spreekt van een strikt ambtelijke hoog-overexercitie, dan klinkt het als iets wat niet goed genoeg zou zijn,’ reageert de bewindsman een beetje gepikeerd. Niettemin zegt hij toe om bij het departement van Economische Zaken te vragen ‘of er nog ruimte is voor andere actoren in de samenleving om mee te doen’. Daar wordt verder niets meer van vernomen.
Na de verkiezingen hoeven de partijen aan de formatietafel alleen nog de projecten van hun voorkeur eruit te filteren
Tegen die tijd is bovendien een groot deel van het werk al verzet. In luttele maanden tijd heeft het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte III (in januari afgetreden vanwege het toeslagenschandaal) een stapel projectplannen van tientallen miljarden euro’s teruggebracht tot een selectie van 12,4 miljard euro en de plannen getoetst bij de Europese Commissie. Het behelst ongeveer het dubbele van wat Brussel aan Nederland te vergeven heeft. Na de verkiezingen hoeven de partijen aan de formatietafel alleen nog de projecten van hun voorkeur eruit te filteren, zo lijkt de insteek.
Hypotheekrenteaftrek
Bovendien heeft Nederland niet alleen contact met Brussel over waar het geld naartoe zal gaan, maar worden er reeds in januari 2021 ‘mogelijke hervormingen’ besproken, zo blijkt uit geopenbaarde mailwisseling tussen de Europese Commissie en de Nederlandse ambtenaren. Immers: zonder hervormingen, geen EU-geld.
Via de e-mail plannen ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken een gesprek met de Europese Commissie, waarbij Nederland vertegenwoordigd zal worden door een flinke afvaardiging bestaande uit acht ambtenaren van Financiën, drie van Economische Zaken en drie van Buitenlandse Zaken. Deze ambtenaren zijn gesitueerd op de permanente vertegenwoordiging in Brussel.
‘Is tegenwoordig een informeel gesprek op de wc in Brussel de basis waarop wij Kamerbrieven ontvangen?’
Zelf sprak minister Hoekstra een stuk luchtiger over dit soort besprekingen. In zijn Kamerbrief van november 2021 maakt hij gewag van ‘informele contacten’ waaruit hij had opgemaakt dat de Europese Commissie ‘waarschijnlijk met name kritisch zal kijken naar hervormingen die invulling geven aan de uitdagingen op de Nederlandse arbeids- en woningmarkt’. Het leidde tot verbazing bij Kamerleden. ‘Is tegenwoordig een informeel gesprek op de wc in Brussel de basis waarop wij Kamerbrieven ontvangen?’, vroeg Kamerlid Eelco Heinen (VVD) zich af in een debat met de bewindsman.
Verbazing die, zo blijkt na onze wob-verzoeken, was gestoeld op een misverstand. Het onderwerp hervormingen was immers prominent onderdeel van de gesprekken met Brussel, waar schriftelijke verslagen van zijn gemaakt. Uit een overzicht van de documenten die de Commissie niet heeft willen vrijgeven (maar waarvan ze de titels en data wel in een lijst zette) blijkt dat de Commissie in ieder geval tot in maart 2021 nog bijeenkomsten met Nederland belegde over de arbeidsmarkt, het onderwijs, witwassen, belastingontduiking, pensioenen en de huizenmarkt. ‘Informeel’ blijkt in deze dus vooral Brussels jargon voor buiten de officiële procedure om.
Ongewenste inmenging
Het zou niet de enige Brusselse bemiddeling blijken. Niet veel later laat ook een hoge Europese ambtenaar van zich horen. Oud-PvdA-leider Diederik Samsom, die in 2019 is aangetreden tot de entourage van Eurocommissaris Frans Timmermans om te helpen met de Green Deal, is nog altijd zeer gepassioneerd over een van zijn oude stokpaardjes: het duurzamer maken van woningen en gebouwen.
Wat Timmermans’ kabinetschef betreft kan Nederland op dat vlak nog wel een tandje bijschakelen. Dus als hij in de loop van het voorjaar onder ogen krijgt welke selectie de Nederlandse ambtenarij heeft gemaakt, laat hij zijn onmin duidelijk blijken.
‘Bij de beoordeling van de plannen gaat het om de landspecifieke aanbevelingen en niet de specifieke wensen van de Commissie of de heer Samson’
Bij de Nederlandse ambtenaren dringt Samsom aan op ‘een heroverweging van de voorstellen voor de gebouwde omgeving,’ valt te lezen in een notitie van Economische Zaken. Hij krijgt daarvoor bijval vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar men naar eigen zeggen ‘toch al niet gelukkig’ is met ‘de keuzes die gemaakt zijn bij de beoordeling,’ omdat die ‘erg technisch en financieel gedreven was’. Bovendien heeft Samsom lagere overheden zoals de provincies aangespoord om ervoor te zorgen dat hun belangen bij de Rijksoverheid gehoord worden, zoals de Commissie graag wil.
Maar Economische Zaken wil er niets van weten. De ambtelijke verkenning is afgerond, Samsom moet zich met zijn eigen zaken bemoeien. ‘Bij de beoordeling van de plannen gaat het om de landspecifieke aanbevelingen en niet de specifieke wensen van de Commissie of dhr. Samson,’ vindt de auteur van de notitie.
Buitengesloten
En dan is het november 2021. Terwijl de formatie zich nog altijd voortsleept, bevindt demissionair minister Hoekstra zich in de kleine vergaderzaal met de getergde Kamerleden. Het wachten op een nieuw kabinet duurt nu wel héél lang, en zowel de parlementariërs als gemeenten, universiteiten, bedrijfssectoren en andere belanghebbenden zijn het beu om aan het lijntje gehouden te worden.
Waarom wordt er op zijn minst niet met hen gepráát, wil Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan weten. ‘Waar is de rol van de Kamer in deze kwestie. Moeten we niet voorafgaand betrokken worden?’
Inmiddels heeft het kabinet wel de ambtelijke groslijst naar de Kamer gestuurd. Door het wob-verzoek van Follow the Money en op aansporing van GroenLinks worden bovendien de onderliggende ambtelijke documenten openbaar gemaakt. Uit dit alles maakt D66-Kamerlid Alexander Hammelburg op dat bijvoorbeeld de kunst- en cultuursector nog amper een plaats heeft gekregen in de groslijst, terwijl juist die door de lockdowns zwaar te lijden heeft. Wordt het niet tijd om te horen welke ideeën daar leven, suggereert hij Hoekstra.
Maar de bewindsman acht het hier nog altijd te vroeg voor. ‘Dan moet je wel wat te consulteren hebben,’ houdt hij de boot af. Kortom, eerst moet er een officieel voorstel vanuit de formerende partijen rollen, pas dan volgen de consultatierondes.
Blijkbaar was de ambtelijke voordeur gesloten voor pottenkijkers, maar stond er een achterdeurtje open voor wie de juiste connecties en suggesties had
Tegelijkertijd is die voorstelling van zaken niet helemaal eerlijk, blijkt uit nadere bestudering van de stukken. Want terwijl menig belanghebbende in de wacht wordt gezet, zijn er ook partijen die wel reeds in een vroeg stadium betrokken worden.
Zo valt in een ambtelijke notitie van Economische Zaken uit januari 2021 te lezen dat onder meer ‘over de invulling van het RRF’ met werkgeversorganisatie VNO-NCW is gesproken, omdat die ‘bezig zijn met een eigen beleidsinzet ten aanzien van klimaat, waar onder andere groen industriebeleid in zal terugkomen’. Ook staat in een andere notitie dat reeds in de nazomer van 2020 door Economische Zaken ‘een informele inventarisatie’ is uitgevoerd bij ‘de meest logische externe stakeholders’ betreffende ‘projecten en maatregelen met een potentiële match met de RRF-criteria’. Bovendien vermeldt datzelfde document dat er gedurende de ambtelijke verkenning ‘input bij stakeholders is opgehaald’. Blijkbaar was de ambtelijke voordeur weliswaar gesloten voor pottenkijkers, maar stond er een achterdeurtje open voor wie de juiste connecties en suggesties had.
Logische gesprekspartners
In een reactie stelt Economische Zaken dat de ambtelijke departementen er tijdens hun verkenning de vrije hand in hadden om zelf contact te zoeken met bepaalde sectoren of organisaties als ze dat ‘relevant’ of ‘logisch’ achtten. ‘De beleidsdirecties hebben deze informatie gebruikt als inspiratie voor het formuleren van de maatregelen die zijn ingediend’, aldus een woordvoerder van het ministerie.
De ambtelijke departementen hadden tijdens hun verkenning de vrije hand om zelf contact te zoeken met bepaalde sectoren of organisaties
Na enig aandringen wordt ook een overzicht van de door het ministerie geconsulteerde organisaties gegeven. Genoemd worden onder meer de vereniging voor woningcorporaties (AEDES) over de ‘renovation wave’ (waar Samsom ook op hamerde), kenniscentra zoals TNO, Wageningen University (WUR) en Techleap, Gasunie en TKI Nieuw Gas over hun plan ‘Groen Gas’, en enkele lagere overheden. Het zijn stuk voor stuk partijen die hun weg in Den Haag altijd goed weten te vinden en die dus zelfs in dit besloten proces hun stem konden laten horen.
Desalniettemin meent het ministerie van Economische Zaken niet dat met deze selectieve aanpak voorbij is gegaan aan het verzoek van de Europese Commissie om het herstelplan ‘breed’ te consulteren. Wanneer Follow the Money in de loop van december dit punt aankaart, stelt het departement zich op het standpunt dat het opstellen van zo’n groslijst nu eenmaal niet hetzelfde is als het opstellen van een ‘concept’, hoewel het ministerie zelf letterlijk zo aan de verkenningsdocumenten refereert.
Een politiek stempeltje
Enkele weken later staat het nieuwe kabinet dan eindelijk op het bordes, meer dan een jaar nadat Rutte III besloot om vanwege het ‘krappe tijdspad’ een brede consultatie af te houden. In het coalitieakkoord staat niets over welke hervormingen en investeringen onderdeel zullen zijn van het naar Brussel te sturen herstelplan. De enige vermelding van het herstelfonds is als bron van inkomsten. De coalitie gebruikt ‘de middelen uit het Europees herstelfonds ter financiering van de plannen uit onder meer dit coalitieakkoord’.
Dit is wel wat voorbarig: de Commissie en alle andere lidstaten moeten immers eerst het plan nog goedkeuren. Het Centraal Planbureau wijst hier ook op in zijn doorrekening van het akkoord: ‘Het is nog onduidelijk aan welke concrete maatregelen de middelen [uit het herstelfonds, red.] worden besteed. Nederland heeft nog geen herstelplan ingediend, wat een noodzakelijke voorwaarde is voor het ontvangen van de middelen. In deze doorrekening hebben we niet kunnen nagaan of de hervormingen en de uitgaven die de coalitie hiermee wil financieren voldoen aan de eisen van de Europese Commissie.’
Een ambtelijk team van het ministerie van Financiën, onder leiding van Sigrid Kaag, neemt de taak op zich om het langverwachte plan te voltooien. Vóór april zou er een ‘eerste conceptplan’ moeten liggen, heeft Kaag op 17 januari aan de Tweede Kamer laten weten. Daarna volgt de dialoog met ‘stakeholders’ en met de Europese Commissie, waarna het streven is om een tweede conceptversie in mei 2022 gereed te hebben.
De ambtelijke inventarisatie van Rutte III is in dit hele proces leidend: voor het conceptplan wordt ‘gewoon uit de groslijst geput’
Het is het soort tijdsbestek dat een jaar eerder nog als ‘krap’ bestempeld zou zijn voor een brede consultatie. In juni moet het finale conceptplan vervolgens aan de Kamer worden gepresenteerd, om het uiterlijk 31 augustus 2022 formeel in te dienen bij de Europese Commissie.
De ambtelijke inventarisatie van Rutte III is in dit hele proces leidend. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën antwoordt desgevraagd dat voor het conceptplan ‘gewoon uit de groslijst wordt geput,’ precies zoals veel niet-gehoorde belangstellenden al die tijd vreesden. De technocratische en besloten exercitie, waar slechts een handjevol vertrouwde clubs over heeft mogen meepraten en die bovendien reeds zorgvuldig is afgestemd met de Europese Commissie, behoeft nu enkel nog te worden afgebakend en te worden voorzien van een politiek stempeltje.
En natuurlijk, voegt de woordvoerder toe, ‘als iemand een briljant idee heeft’ kan dat heus nog worden toegevoegd aan het lijstje.
Maar erg enthousiast klinkt het niet.
In het recente verleden heeft gebrekkig toezicht op EU-fondsen ervoor gezorgd dat het belastinggeld van Europese burgers is terecht gekomen bij corrupte leiders, die daarmee zichzelf in het zadel houden en de rechtsstaat ondermijnen. Brussel heeft daarna beterschap beloofd: het coronaherstelfonds zou goed besteed worden.
Follow the Moneys Bureau Brussel onderzoekt nu of deze belofte wordt waargemaakt. We hebben een grensoverschrijdend samenwerkingsproject met journalisten en media uit meer dan tien Europese lidstaten. Zo willen we optimaal zicht krijgen op deze nieuwe Europese geldstroom. Dit is het tweede artikel in een nieuwe serie: de Recovery Files, het eerste verscheen op 3 november vorig jaar.
52 Bijdragen
Andries Munnik 3
En de manier waarop ... tijd voor een nieuwe druk van "Animal Farm" misschien?
Harry van den Brink
Andries Munnikben wellerdieck 4
Andries MunnikGerard van Dijk 6
Vincent Huijbers 9
Een greep:
RTL 27-6-2020
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5168087/herstelplan-kritiek-rutte-van-der-leyen-coronacrisis
AD 12-3-2021
https://www.ad.nl/binnenland/rutte-wil-herstelplan-corona-met-alle-andere-politieke-partijen-geen-bezuinigingen-meer-ic-plekken~ac31b33f/
NOS 15-4-2021
https://nos.nl/artikel/2376824-ministers-bij-tjeenk-willink-coronaherstelplan-niet-aan-ons.html
NU 15-10-2021
https://www.nu.nl/economie/6162533/nederland-heeft-als-enige-eu-land-geen-coronaherstelplan-in-brussel-ingediend.html
RTL 20-12-2021,
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5275129/hypotheekrenteaftrek-rutte-iv-afschaffen-afbouw-brussel-europese-commissie,
Rutte gaf zelf aan het niet helemaal anders te gaan doen en de kiezer was het daar met hem eens. Daarom is het niet heel verrassend. En er zullen ongetwijfeld goede zaken gedaan worden via het fonds. Maar de openlijke minachting voor hen die niet mee mogen doen is zorgwekkend te noemen. De kiezer voorop
A.J. van Soelen 2
Vincent HuijbersRon Van Veen 4
A.J. van SoelenEr zijn meer redenen te bedenken om iets niet te doen, dan om iets wel te doen.
Van geëngageerde journalistiek is de laatste jaren in de reguliere media steeds minder te merken!
Mike Vis 3
Ron Van VeenVincent Huijbers 9
A.J. van SoelenHervormingen worden met veel stampij als voorwaarde gesteld om aanspraak te maken op het herstelfonds maar zodra 'onze' heilige huisjes aan de orde komen zoals de hypotheekrenteaftrek wringt men zich in bochten om daar onder uit te komen.
De suggestie wordt gewekt dat er een brede consultatie zal plaatsvinden en later in het jaar vraagt iedereen zich af waarom we nog geen plan hebben ingediend.
Dit vermelde de overheid zelf daarover:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/11/01/voortgang-van-het-nederlandse-coronaherstelplan-bij-de-europese-unie
En nu blijkt dat al die tijd is gebruikt om een plan voor te koken...
Annemiek van Moorst 11
Vincent HuijbersWiebes en Hoekstra - beiden ex McKinsey - nu snap ik dat alle strategische adviezen (aantal meegemaakt in mijn werkzame leven) zo slecht waren van die club. Wat een beperkte kneuzen. In dienst van visieloze Rutte. McKinsey deugt ook echt niet is inmiddels gebleken.
Nico Janssen 7
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Nico JanssenBente Schopman 1
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Johan van den Heuvel 1
Bente SchopmanBente Schopman 1
Johan van den HeuvelDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Annemiek van Moorst 11
Bente SchopmanBente Schopman 1
Annemiek van MoorstDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Peter Teffer 3
Johan van den HeuvelJohan van den Heuvel 1
Peter TefferMarc Noway 2
Johan van den HeuvelAnnemiek van Moorst 11
Bente SchopmanDaniel Lopes 1
Johan van den Heuvel 1
Daniel Lopes[Verwijderd]
Johan van den HeuvelMisschien dat Hans Teeuwen er iets aan kan toevoegen!
Theo van Beuningen 4
Willem Timmer 4
Onthutsend hoe er politiek bedreven wordt, hoe de kamer aan de kant geschoven wordt. Het valt te hopen dat de Eerste kamer hier kritischer op is. Mijn belangrijkste gedachte blijft: HOE lossen we dit op? Omtzigt kan niet alles in zijn eentje tackelen. Wordt t tijd dat kritische kamerleden van alle partijen een (onder de tafel) verbondje sluiten om de oneerlijke, stiekeme praktijken van dit kabinet onderuit te halen? En een gezonde democratische afweging te maken hoe dat geld besteed kan worden. Deze overheid gooit bakken geld over de muur, en aan de andere kant staat kennelijk het VNO-NCW klaar om t op te vangen, maar veel grote bedrijven betalen geen eens belasting dus " hou je er buiten", zou ik zeggen.
Dick Rooduyn
Karel 1
Dick RooduynPeter Teffer 3
Dick RooduynJ van Stapele
Dick RooduynAnna Lemsma
Robert Freitag 1
Anna LemsmaG. Verbaas 3
Anna LemsmaDus wel positief blijven :-), anders gooien we onze democratie weg. Stemmen kan altijd, gemeenten en landelijk. Ook kamer laat stem horen.
Een stem van de burger, referendum, is vakkundig weggewerkt en zou in de nieuwe cultuur nog wel een goede aanvulling zijn.
[Verwijderd]
Anna LemsmaDaan Gort
Hank Rearden
Maar nu Hoekstra weg is als MinFin en Kaag, die nauwe banden onderhoudt met allerlei louche conservatieve denktanks en ook met figuren als Gates (1), als nieuw MinFin gaat onderhandelen over deze fondsen wordt plotseling "versoepeld"?
Indien Nederland alsnog gebruik gaat maken van deze fondsen, met dank aan of ondanks Kaag, is het gevolg dat zij daarmee onderdeel wordt van de maffiose EU kongsi ("wij geven u euro's zolang u maar aan onze criminele voorwaarden voldoet") die ook verplichte injecties met schadelijke mRNA-oplossingen van Pfizer en Moderna en 2G regels wil invoeren.
1. https://www.bbc.co.uk/programmes/w3csyz3x
Peter Teffer 3
Hank ReardenTedje van Asseldonk, IEZ 9
Peter TefferHank Rearden
Tedje van Asseldonk, IEZHank Rearden
Peter TefferOf exponentieel opkopen van overheids-en bedrijfsschulden ("bonds") door centrale banken Fed en ECB, ook precies gestart in maart 2020 (2,3). Dit is project management met duidelijke milestones in het kwadraat, iets waar politici en multinationals die aangesloten zijn bij overkoepelende organisaties/NGO's in pittoresque oorden als Davos expert in zijn.
Iedereen met een beetje corporate verstand weet dat als milestones niet gehaald worden (economische) sancties groot zijn, zowel binnen bedrijven, als binnen maffiose organisaties.
Uw blog heet Follow The Money, en dat is precies wat wereldwijd plaatsvindt.
1. https://fred.stlouisfed.org/series/M2SL
2. https://fred.stlouisfed.org/series/WALCL
3. https://www.yardeni.com/pub/peacockfedecbassets.pdf
Peter Teffer 3
Hank ReardenHank Rearden
Peter TefferNog maar wat historische vergelijkingen: in 1914 was Amerikaanse inflatie ~1%, en liep vervolgens op tot 20% in 1918 (1). Zal met WOI te maken hebben, maar daar kwam, geheel toevallig, ook nog eens een Spaans coronavirus overheen, gevolgd door de Depressie van de jaren '30, gevolgd door WOII.
De "Spaanse griep" zou voor miljoenen doden hebben gezorgd, maar fosgeen en chloorgas, die tijdens WOI op grote schaal werden ingezet, veroorzaken ook luchtwegklachten en doorgaans de dood, complottheorie uiteraard (2).
In 2021 wil de Fed wil de rente gaan verhogen, terwijl schuldenniveaus van landen als Frankrijk en Italië ver boven 100% van BNP staan, namelijk 115% en 155% resp., en dat is 2020 (3,4). Daar is dus bij een half procentje rente extra niet tegenop te werken/fabriceren, maar gelukkig hebben we inmiddels een transferunie met eurobonds, waar de Britten, zich ("toevallig") net op tijd uit hebben weten te wurmen.
Overigens heeft Kaag zojuist 6 miljard aangevraagd uit Brussel, 350 euro per Nederlander. Daar gaan we de oorlog niet mee winnen, maar zitten we helaas vast in het Frans-Duitse boevennest dat zich EU noemt (5). Momenteel zit de wereld in de "Printing Money and Credit" fase, die historisch altijd gevolgd werd door "Revolutions and Wars", en uiteindelijk een "New World Order' (eg. "Great Reset") (6).
1. https://www.usinflationcalculator.com/inflation/historical-inflation-rates/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2376985/
3. https://tradingeconomics.com/france/government-debt-to-gdp
4. https://tradingeconomics.com/italy/government-debt-to-gdp
5. https://www.nd.nl/varia/varia/1079347/kaag-meldt-brussel-komst-herstelplan-voor-de-zomer
6. https://www.businessinsider.com/ray-dalio-principles-toxic-forces-threaten-us-civil-war-revolution-2020-12?r=US&IR=T
Walter Boer 3
Hans van Swoll 5
Walter BoerOverigens u heeft het ook over 'het buitenspel zetten van de controlerende macht'. Persoonlijk ben ik van mening dat die zich wel heel gemakkelijk en kinderlijk buitenspel laat zetten.
Walter Boer 3
Hans van SwollRoland Horvath 7
De toeslagenaffaire, gecreëerd door de nietsvermoedende politici Donner, Asscher en Rutte, is een sprekend voorbeeld.
Het stiekeme gedoe van Rutte3 & 4, met de verdeling van EU miljarden, wordt NL fataal.
De regeringsvorming moet in één week, zoals in GB en GR.
Het volk wordt nu door de regenten gezien als een 5e colonne. Rechtse regeringen zijn vijandig tegenover de 99%. De rijken zijn bang dat hun miljarden in gevaar komen als het volk iets te zeggen heeft. Miljarden vergaart men door gelegaliseerde diefstal. Napoleon Bonaparte: 'Derrière chaque grande fortune, il y a un grand crime.'
Het volk moet mee regeren, als een 3e Kamer, bestaande uit 17 miljoen leden. Met jaarlijkse bindende referenda over om het even welk onderwerp zoals in CH sedert 1848. Referenda en een vertrouwensstemming: Als er geen meerderheid is voor het beleid, volgen verkiezingen voor de 1e - en de 2e Kamer resp. het EU Parlement en Raad. De Raad bvb. 4 rechtstreeks verkozen permanente vertegenwoordigers per staat. De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad.
- Iedere eurostaat een eigen 2e munt voor binnenlands gebruik, niet naar de beurs, niet om belasting te betalen, in de vorm van biljetten & munten en van een banksaldo, en uitsluitend converteerbaar in euro's, om de handel in tekortstaten te betalen. Zoals de periode van de ECU en de nationale munten in 1999, 2000 en 2001. Zo'n 2e munt is evenveel waard als nu de EU herstel miljarden.
- Zoals CH heeft sedert 1934, naast de CH Franc, de WIR.
- De president van de DE Reichsbank Hjalmar Schacht maakte de circulatie van speciale wissels, zogenaamde Öffa-Wechsel of Arbeitsbeschaffungswechsel, mogelijk, die werden gedekt door de Reichsbank en gegarandeerd door de staat. Daardoor werd de hyperinflatie in de jaren 1921-1923 ongedaan gemaakt. De wissels fungeerden als een 2e munt.
Roland van Leeuwen
Ik bedoel dat ik wederom lees over verwerpelijk en ondoorzichtig gedrag van Rutte en beklijft mij het gevoel van walging. Is die weerstand die ik in mijzelf voel de reden dat alle kabinetten hier steeds weer mee wegkomen? Wat kunnen wij als burger nog doen om dit kabinet af te zetten als toch iedere keer weer zo veel burgers op deze politici stemmen? Blijkbaar steunen grote aantallen Nederlanders dit gedrag. Ik merk dat ik volledig begin af te haken van onze maatschappij en de politiek, maar betekent dit dat er weer een psychologisch spel door de politiek wordt gewonnen als ik afhaak? Het zal niet de eerste keer zijn dat de politiek psychologische "oorlogsvoering" (noem ik het maar even) inzet tegen volken/burgers/Naties (denk aan de affaires rondom Cambridge Analytics).
Mijn cirkel van betrokkenheid wordt kleiner. Ik haak af. Dit was toch hun bedoeling?
Peter Frederiks 2
Maar ga vooral door met deze analyses, want hopelijk helpt het een paar Kamerleden wel de juiste vragen te stellen.
Fer Finders 1
Peter FrederiksFer Finders 1
Vincent Busch 3
Mike Vis 3