Hoge bonussen en feestende indexbeleggers, maar ooit keert het tij

4 Connecties

Relaties

Indextrackers Aandelenmarkt VOC

Organisaties

Blackrock
10 Bijdragen

Dankzij almaar stijgende beurskoersen hebben indexbeleggers de laatste jaren een feestje kunnen vieren. Maar ze realiseren zich niet dat de risico's van hun beleggingen zijn toegenomen. En ze dragen ook nog eens bij aan de cultuur van hoge bonussen in het bedrijfsleven, stelt columnist Jan Dwarshuis.

Beleggers maken zich vandaag de dag nergens zorgen meer over. Immers, de put die centrale bankiers onder de markt leggen werkt al vele jaren fenomenaal. De problemen in China worden bijvoorbeeld eenvoudig onder het tapijt geveegd, maar kunnen in een later stadium voor vervelende bijverschijnselen op de mondiale markten zorgen. Daarnaast lijkt niemand zich iets aan te trekken van de historisch gezien unieke daling in olie.

De vakkundig opgeblazen commodity-bubble loopt langzaam verder leeg en het einde is zeker nog niet in zicht. Het gevolg is dat aandelenbeurzen een omgeving zijn geworden waar de volatiliteit – helaas – volledig is verdwenen. Maar voor hoe lang nog?

Free lunch

Indexbeleggen is volgens velen de pasklare oplossing in het huidige tijdsgewricht. Hoe verder de index oploopt, hoe meer geld er naar deze producten toevloeit. Op deze manier wordt het succes een self-fulfilling prophecy. Nu we in een beleggingsomgeving terecht zijn gekomen waarbij de index alleen nog gedragen wordt door enkele bedrijven die goed presteren, realiseren indexbeleggers zich zéér waarschijnlijk niet dat hun risico’s zijn toegenomen.

Indexbeleggers hebben geen flauw benul waarin ze beleggen

Een aardig, recent voorbeeld was dat Google zelfstandig de Nasdaq naar een nieuw all time high tilde. Indexbeleggers gaan volledig op in de lage kosten-illusie en hebben tevens geen flauw benul waarin ze beleggen.

Nu met name de Amerikaanse markten zich al geruime tijd in een zijwaarts patroon bevinden, worden sommige (index-) beleggers lichtelijk nerveus. Het feestje dat gedragen wordt door een constante instroom van beleggingsgeld begint heel langzaam op te drogen. Niemand weet wanneer het tij op de beurzen zal keren, maar neemt u van mij aan dat dit moment er zeker komt. Er bestaat immers geen ‘free lunch’ in de financiële wereld. Ook indexbeleggers krijgen dan de rekening van passief gedrag gepresenteerd. Het zou mij niet verbazen als met name deze indexproducten een eventuele daling zullen versterken.

BlackRock

Opvallend in dit verband zijn de ontwikkelingen bij BlackRock, één van de grootste asset managers ter wereld. ‘Mr. Fink said 10 of BlackRock’s biggest clients have pulled more than $40 billion from institutional index equity assets this year. But the firm’s revenue has been helped as the clients reinvested into active equity and fixed income, multi-asset and alternatives strategies,’ aldus de Wall Street Journal.

Wat indexbeleggers zich waarschijnlijk niet realiseren is dat zij bijdragen aan deze cultuur van relatief hoge bonussen

Opmerkelijk is dat ik veel lees over te hoge bonussen en vergoedingen bij verschillende bedrijven. In met name Nederland is nivelleren een nationale volkssport geworden; iedereen windt zich er over op. Wat indexbeleggers zich waarschijnlijk niet realiseren is dat zij bijdragen aan deze cultuur van relatief hoge bonussen. Immers, het index-fund stemt niet of nauwelijks over heikele kwesties bij vergaderingen, omdat ze een passieve houding aannemen. Veel corporate governance issues worden op deze manier met de mantel der liefde bedekt.

VOC

Ruim 400 jaar geleden is in Amsterdam de eerste multinational ter wereld voorzien van kapitaal door uitgifte van aandelen. Reden hiervoor was om de risico’s (en winsten) te verdelen, maar ook om van de toenmalige VOC een succes te maken. Het werd het startpunt van de Gouden Eeuw, een bloeitijd die uniek geweest is in de Westerse beschaving. Dit is de basis van succesvol beleggen, de rest is surrogaat.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in Google en geen positie in andere bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.