Dit is de meest overbetaalde CEO ter wereld

2 Connecties

Relaties

Salarissen Bonus
0 Bijdragen

Is er eigenlijk wel een verband tussen loon en prestatie van CEO's?

Executive compensation, zoals de Amerikanen de soms waanzinnige beloning van bestuurders van ondernemingen eufemistisch noemen, blijft een een gevoelig onderwerp. Niet alleen in socialist Europe, ook in het land van de onbegrensde mogelijkheden neemt de kritiek op de beloning van corporate fat cats toe. En niet alleen vanuit linkse hoek, ook 'rechts' – de aandeelhouder – begint het ongeneerd zakkenvullen beu te raken.

Het merkwaardige is namelijk dat het ondanks dikwijls absurd hoge salariëring erg lastig is om een verband tussen prestatie en beloning aan te tonen. In sommige gevallen lijkt er zelfs eerder een negatief verband te bestaan tussen het salaris van een  bestuurslid en de waarde die hij creëert.  Met andere woorden: hoe hoger het loon, hoe slechter het geleverde werk. Uit een studie van de Universiteit van Utah bleek dat ondernemingen die hun ceo's het meest betalen, het in een periode van vijf jaar na dato gemiddeld 13 procent minder aandeelhouderswaarde creëren. De auteurs van dat onderzoek wijten dit aan het verschijnsel 'overconfident CEO'. 
 
Voormalig CEO Michel Tilmant van ING is een mooi voorbeeld. Tilmant, wiens salaris tot de top van Nederland behoorde, trad op 26 januari 2009 af, maar bleef nog tot augustus op de loonlijst. Hij kreeg deze periode een salaris van in totaal €789.000. Verder betaalde ING €213.000 aan pensioenpremie voor de Belg. Tilmant kreeg voor zijn voortijdig terugtreden als topman ook nog een vertrekpremie mee in de orde van één keer zijn jaarsalaris ofwel €1,35 miljoen. Tijdens de heerschappij van de Belg werd ING een factor 10 minder waard en moest de belastingbetaler ook nog eens de reddende engel spelen. Een wanprestatie van formaat, die desondanks vorstellijk werd beloond. 
 
Koppelen aan aandeelhouderswaarde
Financieel onderzoeksbureau Obermatt is van mening dat de betaling van CEO's geheel moet worden gekoppeld aan marktkapitalisatie en performance. Op deze manier heeft het bureau een lijst van overbetaalde en onderbetaalde ceo's voor de periode 2008-2010 samengesteld. Op nummer 1 van de laatste lijst staat voormalig Apple-ceo Steve Jobs. Hij genoot een salaris van $1 per jaar. 
 
Tot de meest overbetaalde CEO's behoren onder meer oliebaron Ray Irani  (Occidental Petroleum, ontving alleen in 2008 al ruim $200 miljoen), Andrew Gould (Schlumberger) en Mark Hurd (Hewlett Packard).