Over QE4 en Gevoelsrijkdom

6 Connecties

Relaties

FED QE Bull-markt Financiële sector

Locaties

China

Werkvelden

Beleggen
20 Bijdragen

De bullmarkt is nog niet voorbij, observeert belegger Jan Dwarshuis. Daar voelt iedereen zich lekker bij en dat willen centrale bankiers graag zo houden. Dus voorlopig geen renteverhoging in de VS, voorspelt hij, eerder nog wat meer verruiming.

Historische koersuitslagen vielen beleggers deze week ten deel. De marktreactie was fors te noemen en overschreed ook mijn stoutste verwachtingen. Wat de combinatie van margin calls en zinloos computergestuurd handelen al niet te weeg kan brengen. Wordt het geen tijd dat de marketmaker en de hoekman hun werk weer gaan doen? De Dow Jones verloor afgelopen maandag meer dan 1.000 punten bij opening; orders voor de opening inleggen is niet zo handig. Is dit de voorbode van een lange termijn bear markt? De doemdenkers schieten als paddenstoelen uit de grond om u nog meer angst aan te jagen.

Marktreactie

In mijn ogen hebben we echter te maken met een marktreactie en niet met een economische reactie. De economie draait beter dan u denkt, daarnaast staan de banken en veel landen er veel beter voor dan in 2008. Dit alles betekent dat het nog veel te vroeg is om de sector aandelen af te schrijven, zeker in combinatie met een nul procent-rentebeleid.
De economie draait beter dan u denkt
Sterker nog, voor beleggers die op zoek zijn naar waarde voor de lange termijn was en is er deze week genoeg te vinden. De ontkoppeling van de beurs en de daadwerkelijke economische situatie schiet simpelweg te ver door; Mr. Market is een dronken psychopaat zoals u weet en speelt nu ook nog voor Sinterklaas. De bull markt is bij lange na nog niet voorbij, ook al komt deze historisch gezien op leeftijd. Deze bull markt komt echter van heel ver, gezien de ongekende klap in 2008. Alleen daarom al is deze bull markt met geen andere te vergelijken en leeft hij langer voort dan menigeen denkt.

Herstel VS

Alle financiële plaatjes zijn zonder enige twijfel een beetje door de war geschopt. Maar het economische herstel in de VS en Europa is ingezet en krijgt steeds meer vorm. Checkt u bijvoorbeeld eens de ATA trucking index over juli… Om maar te zwijgen over het consumentenvertrouwen in de VS. Mijn verwachting is dat richting het einde van dit jaar bij veel beleggers het kwartje zal vallen dat bedrijven in 2016 wederom beter zullen presteren dan dit jaar. Daarnaast zullen de verkiezingen in de VS in 2016 de markt eerdaags een extra impuls geven op basis van de krachtige Presidential Cycle. Natuurlijk zal China een rem op verschillende groeiprognoses zetten, maar het gigantische land volledig afschrijven gaat veel te ver. Zoals al eerder aangegeven ontstaat er een nieuwe middenklasse in China en dit proces gaat met horten en stoten. Heeft u enig idee wat voor een koopkracht dit op termijn teweeg zal brengen? De opmerkelijke email van Tim Cook – de CEO van Apple – was veelzeggend deze week.

Rente

En wat doen de centrale bankiers? Duidelijk mag zijn dat een renteverhoging in de VS medio september hoogst onwaarschijnlijk is, ook al is het voorspellend vermogen van de Fed miserabel. Nu het beleggers duidelijk is geworden dat er ook neerwaartse risico’s kleven aan het huidige tijdsgewricht, zullen centrale bankiers hun bakens moeten verzetten. De wereld zit vol met schuld, deze supercyclus loopt op zijn laatste benen en zal vroeg of laat knappen net zoals grondstoffen dat momenteel doen.
Nu de volatiliteit terug is op de beurzen, zullen centrale bankiers de exit uit de benarde schuldpositie uitstellen
Nu de volatiliteit terug is op de beurzen, zullen centrale bankiers de exit uit deze benarde schuldpositie uitstellen. Gevoelsrijkdom bij het volk speelt daarbij een belangrijke rol. En die gevoelsrijkdom laat uitgerekend een broos herstel zien na jarenlang gesleutel van de centrale bankiers. Of de weg van de centrale bankiers juist is, is overigens een geheel andere discussie; maar wat is dan uw alternatief?

QE4

Centrale bankiers weten dat deze gevoelsrijkdom vooralsnog niet gesloopt mag worden. Ook niet door een akkefietje aangewakkerd door China, margin calls en een rek doorgeslagen computers geprogrammeerd door een stel pubers. De Fed heeft in de jaren dertig van de vorige eeuw – de daadwerkelijke Grote Depressie – foutief gehandeld door te vroeg over te gaan tot verkrapping. Die fout zal de Fed niet nog een keer maken, zeker niet met 2008 vers in het geheugen. De People’s Bank of China zal niet anders handelen; de meest recente stappen deze week bevestigen alleen maar de vastberadenheid om te hervormen. QE4 is daarmee eerder aan de orde dan een renteverhoging. De serieuze eindbelegger weet wat hem te doen staat. Rest mij u een goed weekend te wensen. Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.