
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee? Lees meer
Waarom dit onderzoek?
Sinds zijn oprichting eind 19e eeuw onderhoudt Shell nauwe banden met de Nederlandse overheid. Al eerder dook de naam van de olie- en gasgigant op rond economisch, fiscaal, internationaal, milieu- en zelfs onderwijsbeleid.
Dat roept vragen op. Hoe — en door wie — vindt de afweging van de verschillende belangen plaats? Hoe steekt de relatie tussen Shell en de overheid in elkaar? En wat zijn de gevolgen?
Hoe onderzoeken we dit?
In april 2019 stuurde Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) zeventien Wob-verzoeken naar evenzoveel overheidsorganen. In die verzoeken vraagt PAJ om alle documenten – denk aan e-mails, memo’s, beleidsstukken en zelfs WhatsAppjes – sinds 2005 die afkomstig zijn van, gericht zijn aan, of gaan over Shell.
Hoe gaat het?
Inmiddels hebben we duizenden documenten binnen van de gemeente Assen en de provincie Drenthe. Daarover kregen we veel tips binnen van het publiek, waarvoor veel dank!
Uit deze documenten kwam een aantal artikelen voort, bijvoorbeeld over het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Onder het tabblad ‘Artikelen’ vind je alles wat we tot nu toe schreven over dit dossier.
In de zomer verwachten we de documenten van de gemeente en provincie Groningen. Ook dan kunnen we weer alle hulp van het publiek gebruiken.
Deze keer gaan we dat anders doen, niet in de vorm van een algemene tiplijn, maar met concrete onderzoeksvragen. Wil je meehelpen met het onderzoek naar de Shell Papers uit Groningen? Dan kun je je binnenkort inschrijven voor het Shell Papers Publieksonderzoek.
Zodra we een concrete datum weten wanneer we de documenten kunnen verwachten, kun je je inschrijven om deel te nemen. Je ontvangt dan een e-mail met alle spelregels. We zullen hier (en in de nieuwsbrief) zo snel mogelijk aankondigen wanneer het zo ver is.
De inspanning zal worden beloond. Deelnemers helpen niet alleen het Shell Papersonderzoek een stapje verder, maar er valt ook iets te winnen.
Na afloop zullen we alle resultaten publiceren op de website.
Als volger van dit dossier blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Wob-procedure, ontvang je vrijgegeven documenten en kun je daar zelf mee aan de slag. Bovendien draag je bij aan het succes van dit project: hoe meer volgers, hoe zichtbaarder de interesse in de documenten.
Wil je meer weten over de redenen en mensen achter deze Wob? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.
Veerkracht en een lange adem
Rechter oordeelt: overheden moeten Shell Papers-wob alsnog in behandeling nemen
‘Overheid, openbaar uw documenten rondom Shell’
Tegenstribbelen tot aan de rechter: waarom de Shell Papers nog steeds niet in behandeling zijn
Shell wist nog eerder van klimaatverandering dan gedacht (en zette desondanks vol in op steenkool)
‘Creatief idee’ van Shell voor gasopslag goed voor miljardenwinst, op kosten van de staat
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Hoe Shell het draagvlak terugwon in Noord-Nederland
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
© Lynne Brouwer / Follow the Money
‘Overheid, openbaar uw documenten rondom Shell’
In een open brief roept de Raad van Aanbeveling van het Shell Papers-project de Rijksoverheid op om het verzoek in behandeling te nemen voor openbaring van documenten die licht kunnen schijnen op de relatie tussen Shell en diezelfde overheid. ‘Dit journalistieke onderzoeksproject is een poging om de krachten en tegenkrachten rondom belangrijke politieke dossiers zichtbaar en bespreekbaar te maken.’
Het is welgeteld vier jaar geleden dat wij onze steun uitspraken voor een verzoek om openbaarheid over de relatie tussen olie- en gasbedrijf Shell en de Nederlandse overheid. Tot onze teleurstelling weigert de Rijksoverheid tot op heden het verzoek in behandeling te nemen. Op dinsdag 18 april zal de rechter zich buigen over dit besluit.
Het verzoek, ingediend onder de Wet openbaarheid van bestuur (de Wob, tegenwoordig Woo), vormt deel van een ambitieus journalistiek onderzoeksproject van Follow The Money en Platform Authentieke Journalistiek. Het belangrijkste doel: de contacten, samenwerkingsverbanden en algemene verwevenheid tussen Shell en de Nederlandse overheid in kaart brengen.
Deze ‘Wob’ bestaat uit zeventien verzoeken aan verschillende bestuursorganen – ministeries, provincies en gemeenten – en beslaat een periode van 14 jaar. Lobby rondom fiscale wetgeving, klimaatbeleid, gaswinning, maar ook buitenlands beleid en handelsmissies. De aangelegenheden tussen Shell en de overheid waarover openbaarheid wordt gevraagd, zijn divers. Dit laat meteen zien hoe verweven het olieconcern is en was met de staat.
Helaas hebben 13 van de 17 bestuursorganen besloten dit Wob-verzoek niet in behandeling te nemen. Onder aanvoering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, verzetten zij zich juridisch met hand en tand tegen het verzoek. Ze vinden het verzoek ‘te breed’, te weinig afgebakend en simpelweg te omvangrijk.
In het Noorden dacht men er anders over. De gemeenten Assen en Groningen en de provincies Drenthe en Groningen namen het verzoek wél in behandeling. Drenthe en Assen hebben inmiddels documenten geopenbaard. Uit Groningen wordt rond de komende zomer witte rook verwacht.
En inderdaad, het gaat om duizenden documenten. Zo’n omvangrijk Wob-verzoek dien je niet lichtvaardig in. Maar in uitzonderlijke gevallen is het te verdedigen om ook een uitzonderlijk grote mate van openbaarheid van bestuur te vragen.
Dit is zo’n bijzondere kwestie. Het voormalig koninklijke Shell is niet alleen een invloedrijke speler in het lobbycircuit, het bedrijf weet ook bestuurlijke beslissingen te beïnvloeden. Dat bleek uit de onthullingen rondom de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting en onlangs nog uit de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen.
Hoe staat het met andere beleidsterreinen waarin Shell een speler is? Denk aan energietransitie of klimaatverandering, om maar twee belangrijke maatschappelijke onderwerpen te noemen. Onderzoek naar de onderliggende, vaak historisch gegroeide nauwe banden en routines in besluitvorming is hard nodig. Ze beïnvloeden onze samenleving tot op de dag van vandaag.
Ook is het tijd voor een bredere blik op de relatie tussen onze overheid en Shell. Fiscaal en buitenlands beleid, energieafhankelijkheid en het tempo van de Nederlandse energietransitie, het hangt allemaal samen. Het zijn dossiers waarin vele belangen botsen en keuzes worden gemaakt met verreikende gevolgen. En Shell is een cruciale speler in al deze dossiers. Een onderzoek naar het geheel is niet alleen journalistiek interessant, maar van maatschappelijk belang. En dat kan alleen met behulp van een transparante overheid.
Een open, constructief en op de toekomst gericht debat is volgens ons sterk gebaat bij transparantie over de huidige en historische relaties tussen Shell en de Nederlandse overheid. Hoe democratisch verloopt de politieke besluitvorming over deze onderwerpen? En welke economische belangen zijn ermee gemoeid? Het een hoeft niet slechter te zijn dan het ander, maar in een democratische samenleving, heeft de bevolking het recht de afwegingen en belangen achter de besluitvorming te weten.
Het Shell Papers-project is een poging om de krachten en tegenkrachten rondom belangrijke politieke dossiers zichtbaar en bespreekbaar te maken. Niet om dit bedrijf of de overheid onnodig papierwerk te bezorgen, maar om de transparantie rondom het openbaar bestuur te vergroten. We zijn ervan overtuigd dat dat er alleen maar beter van kan worden.
Overheid, openbaar uw papieren rondom Shell, juist nu.
Met de meeste hoogachting,
De Raad van Aanbeveling van de Shell Papers
De Shell Papers is een gezamenlijk journalistiek onderzoeksproject van Follow the Money en Platform Authentieke Journalistiek (PAJ). Het begon in april 2019 met het indienen van in totaal zeventien zogeheten WOB-verzoeken bij negen ministeries, drie provincies en vijf gemeenten over heel Nederland. Daarin werd verzocht de documenten te openbaren die inzicht kunnen geven in de relatie tussen Shell en de Nederlandse overheid sinds 2005. Over het hoe en waarom lees je hier onze uitleg.
Het betreft een omvangrijk en complex Wob-verzoek, waarvoor zich een brede maatschappelijke steun aftekende. Deze komt onder meer tot uiting in het aantal volgers van het Shell Papers-dossier op FTM.nl en de bovengenoemde Raad van Aanbeveling. Deze bestaat uit de volgende leden:
Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen
Eveline Lubbers, onderzoeksjournalist
Irene van Staveren, hoogleraar pluralistische ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
Cees Withagen, hoogleraar milieueconomie aan de Universiteit van Amsterdam
Hans Opschoor, hoogleraar Milieukunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam
Lou Keune, econoom en voormalig universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg
Bastiaan Zoeteman, hoogleraar duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Tilburg
Joost Jonker, hoogleraar bedrijfsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam
Derk Loorbach, hoogleraar socio-economische transities aan de Erasmus universiteit Rotterdam
Arjen Wals, hoogleraar transformatief leren voor sociaal-ecologische duurzaamheid aan de Universiteit Wageningen
Pier Vellinga, emeritus-hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Jan van de Streek, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden
Bernt Hugenholtz, emeritus-hoogleraar Informatierecht, Universiteit van Amsterdam
Maarten Keune, hoogleraar sociale zekerheid en arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam
Klaas van Egmond, hoogleraar milieukunde en duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht
24 Bijdragen
John Janssen 4
Vincent Huijbers 9
Die burger wordt kennelijk niet capabel geacht de beleidsbeslissingen omtrend Shell te beoordelen of daar een mening over te vormen. Andersom is men verbaasd wanneer de burger het niet begrijpt of er tegen in verweer gaat.
Veel is prima uit te leggen maar niet perse in ieders belang of gaat zelfs ten koste van belangen. Die confrontatie én keuzes gaat men uit de weg.
hans van rheenen 7
FTM begrijpt op háár beurt, dat het er nú op aankomt om die blusdeken te verwijderen ... en om potentiële klokkenluiders de ruimte te geven incl. een gegarandeerde bescherming, die ook nog steeds niet (b)lijkt te bestaan.
Egaal of het Koninklijke huis hierbij zal vallen of overeind kan blijven staan ?
Mickey Visser 1
Arne van der Wal 10
Mickey VisserEveline Bernard 6
Vincent Huijbers 9
Eveline BernardHoe dat zo gekomen is, ten koste van wat we het beter hebben, of dat nog houdbaar is en wat 'we' aan willen doen - of niet - staat steeds meer ter discussie.
Gek genoeg (of niet) nu onze eigen leefwereld voor steeds meer onder druk staat bevragen we pas waarom dat zo is. 50 jaar na 'Grenzen aan de groei'. 17 jaar na 'An Inconvenient Truth'.
Zou meer transparantie werkelijk het verschil maken? Of slechts bevestigen wat we niet willen weten?
John Janssen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
John JanssenHet probleem is alleen veel van deze deals ondertussen op klaarlichte dag onder onze ogen gemaakt worden en politieke consequenties uitblijven. De kiezer lijkt het wel oké te vinden.
Hoeveel details of transparantie is dan nog nodig vraag ik mij af? Hoeveel rapporten moeten er nog geschreven worden zoals de deze:
https://nos.nl/artikel/2471837-publieke-gezondheidszorg-wankelt-stel-gezondheidscommissaris-aan
John Janssen 4
Vincent HuijbersBegrijp zeer zeker je punt, maar als we nu eens het voorbeeld zorg nemen, en daarbij ook de jeugdzorg waar FTM terecht 'op de bok zit', dan is het toch klip en klaar. Met alle prachtig gunstige regelingen, zowel voor x vormen van minder belasting, voor al die grote ondernemingen hadden we toch heul wat 'gaten' in diezelfde zorg kunnen dichten!?
Dubbel bizar wordt het wanneer we nu eindelijke eens gaan realiseren dat een grote hoeveelheid van dit soort ondernemingen/industrie sterk bijdraagt aan een 'verslechterende' leefomgeving, dus nog eens dubbel en dwars een impact heeft op de zorg!
Vincent Huijbers 9
John JanssenBananenrepubliek (Wiki):
'Een bananenrepubliek is een populaire benaming voor een politiek instabiel, corrupt land dat vaak rijk is aan grondstoffen en waar staatsgrepen en revoluties aan de orde van de dag zijn.'
Dat is Nederland niet en ik heb er problemen mee dat we het daarmee gaan vergelijken. Wij hebben meer keuzevrijheid en middelen om onszelf te informeren en het anders te doen. Maar we doen het niet en dat is mijn inziens veel kwalijker. Ons 'overkomt' het.
John Janssen 4
Vincent HuijbersTuurlijk, en gelukkig, is het verre van een juiste omschrijving van ons kneuterig rijk landje. Misschien komt het omdat 'de lat' altijd zo hoog heeft mogen liggen. We moeten omschakelen, en dat is niet alleen met het milieu. Ook een meer 'eerlijkere' verdeling van de rijkdom van de bv Nederland moet hoger op elke agenda.
En dat uit de mond van een non-socialist:-)
Vincent Huijbers 9
John JanssenMickey Visser 1
John JanssenJohn Janssen 4
Mickey VisserIk refereer vaak naar de BV vorm, omdat ik van mening ben dat onder MR als MP er teveel 'bedrijfsmatig' is gedacht over diezelfde samenleving, waar een grotere balans naar het sociale niet had misstaan. De huidige aanpak van een Gronings overleg zegt daar wederom weer een hoop over. MR gaat er weer veul te zakelijk in. 1,2 mijard/jaar over een periode van 25 jaar om al die Groningers weer hun zelfrespect en veilige huizen terug te geven, met wat extra's voor de gigantische geleden schade! Waar hebben we het over?
Nog een fijne zonnige dag toegewenst.
Willem Timmer 4
Vincent Huijbersdan zijn we ook een belastingparadijs voor clubjes als shell (vroeger) MSD, en andere bedrijven.
Dus als we echt naar de feiten kijken (en niet een opgepoetst verhaal van Rutte en consorten) ziet er niet zo goed uit. Dat we bij de beste 10 landen van de wereld schijnen te horen geloof ik wel als ik naar mijn leven kijk maar geeft te denken over de rest van de wereld. alles is tijdelijk en dat kan hier dus zo veranderen. Het moet echt beter hier!
Vincent Huijbers 9
Willem TimmerWillem Timmer 4
Vincent HuijbersYvonne Van Lith
John JanssenJohn Janssen 4
Yvonne Van LithWe zijn volledig mal geworden lijkt wel. Bij de X honderd ton afval ex Italië zag je al van verte de 'narigheid' onze kant opkomen. Nog steeds probeert een stupide Staatssecretaris dit soort 'mild achterlijke' deals/constructies goed te praten.
Willem Timmer 4
John JanssenGesupport door een rutte die zich na t scheren inspuit met siliconen olie en zijn oksels sprayt met teflon wat ie gratis krijgt van dupont = de chemours.. Overigens is de familie dupont een stinkend rijke club die nog steeds veel verdient aan springstoffen en munitie.
John Janssen 4
Willem TimmerWillem Timmer 4
John JanssenPatrick Balthens