
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Beeld door Frans van Rooden (via Wikimedia Commons) © CC BY-SA
Overheid wil besparen op de huurtoeslag door minima in kleinere huizen te stoppen
De huurtoeslag verlagen, dat ligt politiek erg gevoelig. Toch lijkt de overheid te willen gaan snijden in het budget. Hoe doe je dat zonder de toeslag zelf te verlagen? Simpel: je stopt de armste huurders in zeer goedkope woningen, zodat er minder geld hoeft te worden bijgepast.
De Utrechtse wijk Overvecht staat vol met hoge flats uit de jaren ‘60. Zo ook aan de Jaap Edendreef. Het strakke, nogal fantasieloze gebouw heeft tien woonlagen en bevat kleine sociale huurappartementen met een vloeroppervlak van 41 vierkante meter. Toen ze net gebouwd waren, werden de flatjes omschreven als ‘vrijgezellenwoningen’.
Op de vierde verdieping staat er één leeg. Bij binnenkomst sta je eerst in een piepklein halletje. Links ligt het woonkamertje van iets meer dan vijf meter lang en ongeveer drieëneenhalve meter breed. De enige slaapkamer, aan de andere kant van het halletje, is wat kleiner en heeft een deur naar een deels ingebouwd balkon aan de schaduwzijde van het gebouw. Verder is er nog een smal keukentje, een ruim berghok en een zeer krappe wc-douche-ruimte. De huur: 410 euro per maand.
Wie zich afvraagt wat de Haagse beleidsambtenaren in gedachten hebben voor de volgende lichting sociale huurders met een minimuminkomen, vindt in Overvecht het antwoord. Wat is er aan de hand?
Effectieve maatregel
De vier partijen die deelnemen aan de formatie zullen niet om het onderwerp huurtoeslag heen kunnen. Dat deze toeslag een effectief instrument is, wordt eigenlijk door alle partijen wel aanvaard. Direct verlagen ligt dan ook gevoelig. Maar sinds vorig jaar december ligt er een uitgewerkt plan klaar om via een andere route tóch te bezuinigen op de huurtoeslag. En een nieuw kabinet kan dit plan zo in gang zetten.
In Nederland kunnen mensen met zeer lage inkomens toch in een mooi huis wonen
De huurtoeslag is ooit bedacht om mensen die hun huur niet konden opbrengen te ondersteunen. Het is een effectieve sociale maatregel, die veel mensen heeft behoed voor armoede. De regeling kostte de overheid in 2016 zo’n 3,3 miljard euro. Ongeveer anderhalf miljoen huishoudens hebben recht op huurtoeslag. Gemiddeld dekt die toeslag 40 procent van de huur.
Door die ruimhartige huurtoeslag kunnen corporaties kwalitatief goede, ruime woningen bouwen, die toch voor bijna iedereen betaalbaar zijn. Dat geldt ook voor de aanzienlijke groep huurders met een minimuminkomen. De beleidsambtenaren in Den Haag beschouwen dit echter als een soort weeffout in het systeem.
In december vorig jaar zat een aantal ambtenaren van verschillende ministeries om de tafel om eens goed van gedachten te wisselen over de sociale huursector. Uit het rapport dat op basis van dit Interdepartementale Beleidsoverleg (IBO) werd geschreven, blijkt dat men niet tevreden is over de manier waarop de woningcorporaties ‘gebruik maken’ van de toeslag. Volgens de beleidsambtenaren kost het toewijzen van sociale woningen zonder te letten op het inkomen van de huurder de overheid te veel geld. Daarom hebben ze een aanpak bedacht om hier paal en perk aan te stellen.
Kwaliteitskortingsgrens
Het plan is om huishoudens die op het minimuminkomen — 1565,40 euro bruto per maand — of daaronder zitten woningen toe te wijzen met een huur van maximaal 414 euro per maand. Bij dat bedrag ligt een belangrijke grens in het systeem van de huurtoeslag: een huurder hoeft tot die grens alleen de eerste 221,60 euro uit eigen zak te betalen. De rest wordt bijgepast via de huurtoeslag.
Per jaar komt 8 procent van de corporatiewoningen vrij: het uitgelezen moment om de huur aan te passen
Van de huishoudens met een minimuminkomen zaten er in 2015 zo’n 728.000 in corporatiewoningen met een huur die boven de door de ambtenaren gestelde grens uitkwam. Die ‘te dure’ woningen worden betaalbaar gehouden via de huurtoeslag: voor de meeste bewoners komt het erop neer dat ze 65 procent vergoed krijgen van het deel van hun huur dat boven die zogeheten kwaliteitskortingsgrens van 414 euro ligt. Het plan is nu om die kostenpost kwijt te raken door alle sociale huurders stapsgewijs óp of ónder dit huurniveau te krijgen.
Dat kun je niet doen door mensen te dwingen te verhuizen naar een kleinere, goedkopere woning: de huurbescherming maakt dat onmogelijk. In plaats daarvan moet het via de geleidelijke weg. Per jaar komt 8 procent van de corporatiewoningen vrij: het uitgelezen moment om de huur aan te passen.
Iedereen die op het minimuminkomen of daaronder zit, hoeft volgens de plannen voor een toegewezen woning nooit meer dan 414 euro huur per maand te betalen. Volgens de bij het IBO gebruikte berekening kan de overheid met deze aanpak cumulatief jaarlijks 50 miljoen euro besparen op de huurtoeslag. Na 12 jaar, als de hele groep op een huur van 414 euro zit, staat de besparing op het maximum: 600 miljoen euro per jaar.
Dat klinkt als goed nieuws voor mensen op een laag inkomen. Aanvankelijk zal deze groep tegen een lagere huur in normale sociale woningen worden gehuisvest. Maar dat kan niet voortduren. Op den duur moeten de woningcorporaties iets doen om de uitgaven en de inkomsten weer in balans te brengen.
De woningcorporaties hebben jarenlang heel weinig gebouwd in het goedkope segment
In het IBO-rapport wordt al aangegeven wat de oplossing is: ‘De corporaties worden via regelgeving verplicht tot een beter toewijzingsbeleid en geprikkeld tot beter betaalbare nieuwbouw.’
Vooral klein
Met andere woorden: het is de bedoeling om de corporaties aan te zetten tot het bouwen van speciale woningen voor huurders met een minimuminkomen. Die appartementjes zullen vooral klein zijn. Ze zullen worden opgestapeld tot hoge appartementenblokken en moeten, als het kan, even buiten de stad worden gebouwd, om zo de grondkosten te drukken.
Voor de aanzienlijke groep alleenstaanden op een minimuminkomen — 57 procent van de bewoners van de corporatiesector is alleenstaand — moet je uitgaan van appartementen met gemiddeld een vloeroppervlak van 35 tot 40 vierkante meter, met een open keuken en één slaapkamer. Volgens de huidige normen is dat heel erg klein. Onaanvaardbaar klein bijna, zeker als je weet dat je nooit een volgende stap zult maken.
De woningcorporaties hebben jarenlang heel weinig gebouwd in dat goedkope segment. De voorraad is dan ook zeer beperkt. We nemen een steekproef: op Woningnet Utrecht, de website waarop de corporaties in de regio Utrecht hun aanbod plaatsen, stonden op 4 september 41 beschikbare sociale woningen. Er waren negen woningen in het segment tussen 635,05 tot 710, dat is de duurste sociale categorie. De prijscategorie vanaf 500 tot 635 euro was ook goed voorzien.
Op Woningnet Utrecht stonden maar vier woningen met een huur onder 414 euro
Maar daaronder wordt het zeer karig; er stonden zelfs maar vier woningen op met een huur onder 414 euro. Daarvan was er één uitsluitend bestemd voor jongeren tot 23 jaar.
Variant
Mensen die de ontwikkelingen in de volkshuisvesting een beetje volgen, komt dit verhaal over passend toewijzen misschien bekend voor. In 2016 verplichtte Stef Blok, de toenmalige minister van Wonen en Rijksdienst, de corporaties al om huurders met recht op huurtoeslag alleen nog woningen toe te wijzen met een huur die onder de zogeheten aftoppingsgrenzen van de huurtoeslag vallen; het nieuwe plan is in feite een variant hierop.
De minister zag zich destijds gedwongen tot de ingreep omdat de corporaties steeds minder sobere, betaalbare woningen waren gaan bouwen. Ze richtten zich vooral op de bouw van het duurste type corporatiewoning; dat liep op een bepaald moment totaal uit de hand. In de periode 2011-2015 behoorde zelfs 66 procent van de geplande woningen tot de duurste sociale categorie: die van woningen met een huur boven een van de twee aftoppingsgrenzen.
Voor de maatregel van Blok viel wat te zeggen: veel bouwen in het duurste segment, is niet logisch wanneer de meerderheid van de doelgroep bestaat uit mensen met recht op huurtoeslag: volgens WoOn 2015, een periodiek onderzoek van de Rijksoverheid, wordt de corporatiesector voor 57 procent bevolkt door huishoudens met recht op de vergoeding. 23 procent bestaat uit sociale huurders met een inkomen boven de huurtoeslaggrens en 20 procent uit scheefhuurders. Die laatste groep verdwijnt echter geleidelijk uit het bestand.
Veel gezinnen hadden geen enkele speelruimte meer in hun budget
Misrekening
In het IBO-verslag lezen we ook de volgende zin:
‘Lange tijd bouwden de corporaties relatief duur in termen van kwaliteit voor de doelgroep als gevolg van hun eigen wensen en die van gemeenten.’
De corporaties dachten dat te kunnen doen omdat een groot deel van de huur van de bewoners werd vergoed door de huurtoeslag. Neem een gezin bestaand uit vader, moeder en twee kinderen met recht op huurtoeslag. Op basis van de nu geldende bedragen huurden ze zo’n sociale woning in het dure segment van 670 euro. Van de eerste 635 euro werd 334,24 euro vergoed door de huurtoeslag; dan bleef er nog 300 euro over. De redenering was dat die laatste 35 euro ze ook niet de kop zou kosten.
Maar dat bleek een misrekening. Veel van die gezinnen hadden geen enkele speelruimte meer in hun budget; de corporaties en de schuldhulpverlening constateerden dat veel van de huishoudens het na verloop van tijd financieel toch niet trokken.
Bovendien vond minister Blok dat de corporaties met het op grote schaal toewijzen van die dure woningen oneigenlijk gebruik maakten van de huurtoeslag. Datzelfde argument wordt ook nu weer gebruikt om het nieuwe plan te rechtvaardigen.
Buitenkansjes
Voor sommige huurders met recht op huurtoeslag ontstaan er zo af en toe buitenkansjes. Omdat die dure woningen toch verhuurd moeten worden, hebben veel corporaties besloten een bepaald percentage aan te bieden onder de aftoppingsgrens.
‘Het passend toewijzen is een sterke prikkel om goedkoper te bouwen’
Daarmee leveren ze natuurlijk wel geld in: volgens de berekeningen van de regering kost het de corporaties zo’n 100 miljoen euro per jaar. Dat is voor de corporatiesector geen gigantisch bedrag, maar de effecten waren meteen te zien aan de bouwplannen: voor de periode 2016-2020 zijn de corporaties van plan om van de te bouwen woningen 34 procent boven de huurtoeslaggrens te bouwen. Vergeleken met de 66 procent van de voorafgaande vierjarige periode is dat een enorme daling.
In het IBO-rapport wordt er niet omheen gedraaid: ‘Het recent ingevoerde passend toewijzen is een sterke prikkel om goedkoper te bouwen.’
Dit succes heeft de ambtenaren blijkbaar geïnspireerd tot het ontwerpen van een vergelijkbare regeling voor sociale huurders met een minimum loon. Ze spreken in het verslag van een verdere ‘verfijning’ van het systeem van passend toewijzen. Maar de vele honderdduizenden sociale huurders met een minimuminkomen zullen het woord verfijning niet goed kunnen plaatsen: op den duur zullen ze allemaal in zeer kleine appartementen worden gehuisvest.
Een ander punt is dat iedereen zal weten welke woongebouwen bewoond worden door minima. Dat werkt stigmatisering in de hand. Het idee van een gezonde, gemengde wijk komt mogelijk ook onder druk te staan. Al met al zou het een zeer ingrijpende maatregel zijn om 600 miljoen euro mee uit te sparen.
104 Bijdragen
Jan Smid 8
Diezelfde fout maakte men met de bouw van al die flats in de Bijlmer en in Zaandam met de flats aan de rand van de A8, mensen massaal op elkaar op proppen en veiligheid en criminaliteit is niet interessant want het is toch maar de onderlaag van de bevolking met vermoedelijk een uitkering.
""Een ander punt is dat iedereen zal weten welke woongebouwen bewoond worden door minima. Dat werkt stigmatisering in de hand. Het idee van een gezonde, gemengde wijk komt mogelijk ook onder druk te staan. Al met al zou het een zeer ingrijpende maatregel zijn om 600 miljoen euro mee uit te sparen.""
En uiteindelijk werkt het ook verpaupering in de hand waar vermoedelijk ook de politie minder snel langs komt.
Ad Van Heeswijk 6
Jan Smid[Verwijderd]
Ad Van Heeswijk[Verwijderd]
Jan SmidHet is één van de redenen dat onder lage inkomens mensen vaker en ernstiger ziek zijn dan onder kopers met een wat hoger middeninkomen en de mensen met een inkomen daarboven.
thebluephantom 6
Jan Smid[Verwijderd]
thebluephantomJan Smid 8
thebluephantomthebluephantom 6
Jan Smido.a.
beter het probleem te lokaliseren, hard maar helaas waar.
[Verwijderd]
thebluephantomResultaat: we leven langs elkaar heen. Punt is dat iedereen in deze wijk nieuw is sinds 2010. Er wordt nog steeds bijgebouwd. Zowel koop, als huur. De wijk is groen, rustig en op 5-10 minuten fietsen van winkels gelegen.
Er zal zeker ook hier eenzaamheid voorkomen. Vooralsnog werkt het voor de huurders en de koper wel, ook al leven ze langs elkaar heen.
Gemengde wijken zijn voor mij, als huurder van een sociale huurwoning, wijken met daarin mensen die echt overal vandaan kunnen komen. Je ziet dat aan de kleding bij bepaalde mensen en anders ruik je hun eten soms en de mensen zien er wat anders uit dan de doorsnee Nederlander met een bleek roze huid en blond, bruin, rood haar en soms ook zwart haar.
Als de huisvesting slecht is en de woningen te klein dan lopen de kinderen wel veel buiten, ja. Oplossing is grotere woningen voor grotere gezinnen. Voorlopig gaat dat niet lukken, dankzij de VVD die persé niet wilde dat er sociale woningen zouden worden bijgebouwd.
[Verwijderd]
Ad Van Heeswijk 6
Martin van den Heuvel 1 11
Ad Van HeeswijkJan Smid 8
Martin van den Heuvel 1Diny Pubben 9
Ad Van HeeswijkPeter Hendrix, lees jij mee, want ik wilde ooit een goed gesprek met Robin Linschoten, vanwege juridische constructies in de droom zorg investeringen, hoop dat de rechter hem alvast een taakstraf oplegt in Oekraïne.
Roel Kolthek 2
Martin van den Heuvel 1 11
Roel KolthekEeeeeeeh, wacht effe, hier klopt iets niet. Maar wat?
[Verwijderd]
Roel KolthekDe rest voor de 50% andere mensen in een koophuis.
De Huurtoeslag is 3,3 Miljard. De helft van wat die 20% krijgt en het aantal huurders dat afhankelijk is van de Huurtoeslag wordt jaarlijks kleiner: https://www.aedes.nl/artikelen/klant-en-wonen/huurbeleid/feiten-en-cijfers/cbs-duur-scheefwonen.html
Daarnaast kwam deze reactie via Twitter en FB:
QUOTE
Werkgroep Gelijke Behandeling Volkshuisvesting
OVERHEID WIL BESPAREN OP DE HUURTOESLAG DOOR MINIMA IN KLEINERE HUIZEN TE STOPPEN
FTM, d.d. 11 september 2017
Jammer dat een gerenommeerde journalistieke beweging als FTM slechts de huurtoeslag onder de loep neemt en deze niet in relatie tot de subsidie HRA beschrijft. De oorzaken van de grotere druk op de huurtoeslag worden niet genoemd en ook de achterliggende wens van dit beleid wordt niet onderzocht/beschreven. Het zal niet de druk op de schatkist zijn, want dan zou er zeker anders gehandeld worden.
• De huurtoeslag is een begroot bedrag* van jaarlijks ca. 3,3 miljard euro.
• De subsidie HRA is GEEN begroot bedrag van jaarlijks ruim 14 miljard euro en deze kan ongelimiteerd doorgroeien. Zelfs al zou deze subsidie (bijv. in 2017) doorgroeien tot 30 miljard euro is hier geen plafond.
Dit overheidsbeleid leidt tot verdere ghettovorming in Nederland, verdere polarisatie en uiteindelijk destabilisering van de samenleving. Er is niets geleerd van de geschiedenis en de banlieues in Frankrijk.
*Begroot bedrag is een totaal bedrag vastgesteld binnen de begroting. Een bedrag met een maximum. Indien er meer mensen van dit totale bedrag gebruik maken wordt het bedrag dat een ieder individueel ontvangt lager.
UNQUOTE
Bovendien is het overduidelijk dat het niet alleen aan de corporaties te wijten is. Het is immers de Overheid die de jaarlijkse huurverhoging vast stelt en toestaat dat corporaties bij elke mutatie mogen harmoniseren? .../2
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]https://www.private-immobilienangebote.de/haus/kaufen/brueggen/kreis-hildesheim?gclid=EAIaIQobChMIioK8npud1gIVT7obCh0YeA2QEAAYAiAAEgKKN_D_BwE
Peter Hendriks 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Peter HendriksHet gaat er juist om dat geen enkele huizenbezitter profijt heeft van de HRA. Maar de banken wel. Want omdat je rente terug krijgt, stijgt de prijs van de woning en omdat de prijs van de woning stijgt, krijgt de bank meer rente. Hee, doe mij ook zo'n verdienmodelletje.
Matthijs 11
Martin van den Heuvel 1Jan Smid 8
MatthijsMartin van den Heuvel 1 11
Jan SmidHet redden van de banken was niet nodig geweest als de liberale partijen de banken GESPLITST hadden gehouden in A spaar/hypotheekbanken en B beleggingsbanken. Maar ze moesten zonodig die achterlijke liberale ideologie gebruiken om een levensgevaarlijke situatie te laten ontstaan. Maar ja, op 15 maart j.l. stemde 74 % van de Nederlanders op een partij die in meer dan 50 % van de wetsvoorstellen dezelfde keus maakt als de VVD. En nou dacht ik toch zeker dat de mens de mogelijkheid heeft om te leren van zijn fouten.
Onno Van Woerden 6
MatthijsMischien kan ik dus beter stellen: dat de kinderen van bezitters van huizen profiteren door dit beleid.
Jan Smid 8
Onno Van WoerdenElmar Otter 6
[Verwijderd]Iemand die huurt en net te veel verdient voor de huurtoeslag, maar geen koopwoning kan permiteren door gebrek aan eigen inleg betaald in de vrije sector een hoge huur en betaald meer belasting.
Hierdoor kan deze persoon ook minder sparen. Door de steeds strengere eisen en het gebrek aan eigen vermogen versterkt dit de tegenstelling tussen de huurder en de koper.
[Verwijderd]
Elmar Otter[Verwijderd]
Roel KolthekSchaf die harmonisatie per direct af en verlaag de huren per direct. Zorg ook als Overheid voor betaalbare grond voor corporaties om op te bouwen.
En stop met het pamperen van slechts 20% van de huizenbezitters. De HRA moet afgebouwd worden en niet meer vooral via de IB gaan. Inkomen telt, maar ook de marktwaarde van de woning. Die stijgt? Dan minder HRA.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]http://www.boerderij.nl/landbouwgrond/grondprijzen/?gebied=2706#pricescontent
Een hectare grasland kost tussen Amsterdam en Alkmaar 42.000 euro.
Een hectare = 10.000 vierkante meter.
Ons huis staat op 216 vierkante meter.
Prijs van de grond waarop mijn huis staat 216/10.000 x 42.000 = 907 euro.
Dat de overheid zichzelf ziet als een commercieel bedrijf en vervolgens 80.000 euro vraagt voor die 200 vierkante meter, tja.
En misschien moeten we ook eens gaan kijken naar de volgende anomalie:
De eigenaar van een hypotheek krijgt MEER rente terug, naarmate hij meer gaat verdienen, maar de huurder van een sociale huurwoning krijgt MINDER huur terug, als hij meer gaat verdienen.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1PS: je vergeet de grondspeculant en projectontwikkelaar nog. Die zitten er ook nog tussen.
Roel Kolthek 2
[Verwijderd][Verwijderd]
Roel KolthekDe wachtlijsten in de grote steden zijn altijd lang geweest. Ik ben kamerbewoonster geweest en was erg blij toen ik mijn huisje in Dordrecht kon kopen. Er was maar een hypotheek natuurlijk en je betaalde een fikse boete als je eerder verhuisde en opzegde. Sinds 1976 huur ik en sinds 1984 ben ik bezig met huurzaken.
De toevoegingen komen deels van een kennis vandaan: https://www.facebook.com/pg/WerkgroepGBV/about/
[Verwijderd]
Roel KolthekHRA is dus geen subsidie! In het kort op pagina 3.
Sorry, was voor Martin bedoeld.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Een huis dat 4 keer zo groot is als dat van ons (330 vierkante meter). 70.000 euro.
Lineaire hypotheek in de eerste maand: 194 euro aflossing en 291 euro rente (5%) Samen 485.
Rijtjeshuis in Groningen (of all places).
Prijs 125.000
Oppervlak : 88 vierkante meter.
Lineaire hypotheek in de eerste maand aflossing 347. Rente (5%) 250 euro netto (52% HRA). Samen 597.
Mag jij kiezen. Een kasteel met een enorme tuin voor 485 in een leuk stadje of een kabouterhuisje voor 597 in een aardbevinggebied.
HRA is een sigaar uit eigen doos. En geen subsidie. Subsidie maakt iets goedkoper. HRA maakt de huizen duurder.
Je mag vervolgens elk huis in Nederland kiezen. Het hoeft niet in groningen te staan.
Marla Singer 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Marla SingerDe werkelijkheid is natuurlijk dat HRA in 1898 is ingevoerd, omdat de regering belasting op woningbezit invoerde. De huiseigenaren wilden een soort van compensatie.
In die tijd werkte dat prima, maar nu levert het alleen maar problemen op.
Als je een huis kunt kopen voor 70.000 euro, zou je kunnen overwegen om enkele jaren met je partner keihard te werken en te sparen, om zo een huis te kopen met een hypotheek van niks. Maar als de woning meer dan 2 ton kost vanwege de HRA, moet je wel erg lang sparen. Dat gaat dus niemand doen.
Wat de regering had moeten doen, is toen ook gewone mensen huizen gingen kopen, de HRA in 20 jaar afschaffen. Met elk volgend jaar mag iemand met een nieuwe hypootheek 5 % minder aftrekken. Dan was het nu al lang klaar geweest, hadden mensen geen aflossingsvrije hypotheek hoeven nemen en was er niet 1 huis onder water komen te staan. En zelfs al was er een huis onder water komen te staan, dan was dat een laagje geweest waar nog geen muis in had kunnen verzuipen.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Jan Smid 8
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Jan SmidMaar de vermogensbelasting
https://www3.anbo.nl/raad-daad/inkomen/belasting/belasting-over-uw-vermogen/belasting-over-vermogen-vanaf-2017?gclid=EAIaIQobChMIgoTV6Zqk1gIVSc-yCh2JUgyKEAAYASAAEgIHjPD_BwE
is wél fors gedaald.
Jan Smid 8
Martin van den Heuvel 1Maar denk dan ook een aan riool en afvalstoffenheffing waarbij er sprake is van een verborgen subsidie voor de gezinnen, dat wordt opgebracht door de alleenstaande.
Peter Urbanus 5
Martin van den Heuvel 1Marla Singer 7
Peter UrbanusEigenlijk zou je dan als Nederlander met een Nederlands huis een Duitse hypotheek willen hebben. Dat zou toch moeten kunnen in de EU?
Peter Urbanus 5
Marla Singer[Verwijderd]
Peter UrbanusMartin van den Heuvel 1 11
Peter UrbanusIn Duitsland krijg je gewoon minder geld bij hetzelfde inkomen en KUN je dus ook minder bieden voor een woning, waardoor de prijzen laag blijven.
Leuk vraagje: in Duitsland zijn bakstenen, dakpannen, mortel, deur en raamkozijnen even duur als in Nederland. Als een aannemer in Duitsland een huis bouwt, krijgt hij er minder geld voor dan wanneer hij in Nederland exact hetzelfdfe huis bouwt. En toch is een nieuwbouwwoning in Nederland vele tienduizenden euro's duurder dan exact hetzelfde huis dat al bestaat. Wie denk je dat hier met onze centen aan de haal gaat? De huizenbouwers.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Zo ervaar ik dat momenteel een beetje.
John 103
Jan Smid 8
John 103Martin van den Heuvel 1 11
Jan Smidhttps://www.google.nl/search?hl=nl&tbm=isch&source=hp&biw=1276&bih=881&q=plaggenhut&oq=plaggenhut&gs_l=img.3..0l6j0i30k1j0i5i30k1j0i24k1l2.2122.4094.0.5335.10.10.0.0.0.0.94.631.10.10.0....0...1.1.64.img..0.10.628.tUp2t3s99JM
tot eerst een groepje rijke mensen en vervolgens de overheid zich ermee gingen bemoeien.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Woningcorporatie.
Maar zoals inmiddels bekend mag worden geacht, is die overheid zich in sneltreinvaart aan het terugtrekken en zullen de rijke mensen hun geld aan lucratievere investeringen besteden.
Dus die plaggenhut lijkt mij nog niet zo'n gek idee.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Hoewel... de in elkaar zakkende stacaravans op Fort Oranje (en elders) zijn ook niet geschikt voor permanente bewoning, maar dat gebeurt toch. Je zult maar helemaal aan de grond zitten. Erger is dat Fort Oranje van Engel was. Engel is BERUCHT in Rotterdam Zuid.... Hele akelige familie die bijna altijd al in de huisjesmelkerij zat.
Martin van den Heuvel 1 11
John 103[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]En trouwens, wat is bijstand dan?
Sodeju, verpleegster geweest?
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Geen verpleegster. Wel meer dan een jaar in de opleiding. Ik redde het niet, omdat ik een vrij gevochten geest heb. Ook toen al. Je werd geacht dociel te zijn. Dociel is niet een van mijn sterke punten. Non conformistisch, sociaal (nee nauwelijks socialistisch tenzij het gebruikt wordt voor sociale dingen) en dus anders dan de familie Doorsnee.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Tja, ik ben ook niet zo meegaand en accepteer veel ambtelijk en werkgeverlijk gedrag absoluut niet. Terwijl ik verschrikkelijk veel mensen heb meegemaakt die op de rug gaan liggen, met de pootjes omhoog.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Maar zelfs dan is het niet gratis. Gratis geld bestaat m.i. niet. Er moet altijd iets voor terugkomen. Bij Bijstand verplicht tot bijna loonslavernij aan toe en bij het Basisinkomen gebeurt dat uit vrij wil. Mensen gaan studeren, kleine baantjes aannemen, leren een muziekinstrument te bespelen. De doorsnee VVD-er zal me uitlachen. Maar ook een basisinkomen is een vorm van iets teruggeven voor het geld dat mensen ontvangen. De ingewortelde angst voor gelddenkers is dat het hèn niets oplevert. Maar luisteren naar muziek kost geld. Je gaat niet naar De Doelen om Istzak Perlman gratis te horen spelen. Nee, je betaalt ervoor. Dus een instrument leren bespelen kan uitmonden in een concert in De Doelen bv. En studies leiden vaak tot meer kennis en kennis moet je tegenwoordig ook betalen. Uiteindelijk goedkoper uit zijn, omdat mensen gezonder en gelukkiger zijn en kunnen wonen.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Wat is het verschil tussen bijstand en basisinkomen?
In het huidige systeem krijg je bijstand, huurtoeslag en zorgtoeslag. In ruil daarvoor sla je eens per maand de gouden gids open en schrijft wat adressen over. In het OBI systeem krijg je 1 basisinkomen en verder niks.
Hoezo verplicht bijstand tot bijna loonslavernij? Wat is loonslavernij?
Bij het basisinkomen gebeurt wat uit vrije wil?
Wie geeft iets terug voor het geld dat wie ontvangt? Als iemand met een OBI op de bank blijft zitten, gebeurt er niks. Net als nu. Met bijstand kun je ook vrijwilligerswerk doen.
Bij een OBI kun je kiezen: ik leer een instrument bespelen voor de lol, of ik ga er centjes mee proberen te verdienen. Ben je tevreden met wat je krijgt? Prima, zo niet, ga je werken voor geld.
Wie is goedkoper uit als mensen gezonder en gelukkiger zijn? De overheid? Degenen die nu de hoogste belasting betalen? De bedrijven?
Wat betekent "goedkoper" voor een overheid die strooit met niet bestaand geld (ECB)?
Erg wazig, beter formuleren.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Het Basisinkomen zal nooit genoeg zijn om alles van te betalen. Er moeten uitzonderingen zijn voor ouderen en mensen die echt niet kunnen werken, maar gezonde mensen kunnen bovenop het Basisinkomen een aantal uren per week gaan werken. Je betaalt meer belasting, dus je weet hoeveel uren je nodig hebt om wat je nodig hebt, bij te verdienen. Als mensen echt niet willen gaan ze in een tentje wonen, denk ik. Alle proeven die tot nu toe gedaan zijn ermee wijst erop dat mensen actief worden na een paar weken tot maanden. Die tijd is nodig om tot rust te komen. De mensen zelf zullen gelukkiger worden. Lijkt me logisch, toch?
Over nepgeld kan ik niets zeggen. Of het nu echt of nep is, als het je huur betaalt en je kunt ervan eten e.d. voldoet het toch?
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Kijk, op "doorbraak.eu" heb ik meer dan voldoende gelezen om te weten dat je geen onzin praat. Maar, regulier werk doen voor een uitkering is concurrentievervalsing. De mensen die daartoe worden gedwongen, moeten groepsgewijs naar een advokaat.
Nee, het is niet de bedoeling dat je bij het basisinkomen wordt GEDWONGEN om te werken. Onder ons gezegdf en gezwegen, dat ga je vanzelf wel doen, want gedwongen nietsdoen is nog veel minder leuk dan gedwongen wél iets doen. Rond 1980 heb ik toch zeker 2 jaar niet kunnen werken, dus ik weet waar ik over praat.
Ik dacht dat het Canada was, waar in een klein stadje 4 jaar lang een experiment is uitgevoerd met de complete bevolking. Het was een fenomenaal succes. Maar ja, na 4 jaar kwam er een liberaal kabinet.
Ik ga nu het nieuwste artikel van Thomas Bollen lezen, "Mythes en waarheden over geldschepping". Dát bedoel ik dus met nepgeld. Het bestaat niet, het zijn maar cijfertjes in een computer.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Canada, dat was het Mincome project. O.a.in Dauphin. http://delangemars.nl/basis-inkomen-partij-bip/basisinkomen-succesvol-in-canada-mincome/
Ik kan het niet zo snel terugvinden, maar wetenschappers of journalisten hebben het uitgezocht dat met het Basisinkomen alles beter ging en dat het bergafwaarts ging nadat de liberale regering het afblies na de proef.
In 1998, net voor ik Bijstands moest gaan aanvragen solliciteerde ik op een baan bij het Hour en Meubilerings College als telefoniste, baliemedewerkster. Alles verliep prima. Alleen nog een gesprek met de dikke deur. En dat was hij echt. Die man had inmiddels een nichtje bereid gevonden voor een leuke cent dat baantje te gaan doen en hij bood de baan aan mij aan voor onder Bijstandsniveau. Ik was toen al als vrijwilligers bezig achter de voordeuren... Dus ja, ik wist waar ik over sprak. Heb het aangegeven bij de Sociale Dienst dat deze werkgever mensen onder bijstandsniveau wilde laten werken. Ik meen dat hij ook iets politiek deed voor de VVD.... Eind goed, al goed: het werd Bijstand en geen sollicitatieverplichting. Na 16 jaar ben ik gepensioneerd. Deze vrijheid is heerlijk!
PS: Doorbraak ken ik: http://www.doorbraak.eu/12-september-amsterdam-geen-gezin-op-straat-actiebezoek-en-flex-creche-huisuitzettingen-woningcorporatie-key/
Victor Onrust 2
Peter Hendriks 7
Victor Onrust[Verwijderd]
Peter HendriksGemengde wijken kunnen best, maar houd rekening met de hoeveelheid nieuwelingen. De mensen die er al hun halve leven wonen en nu ouder worden kunnen er niet altijd meer mee omgaan. Plus dat zij trots waren op hun 'huisje' en de nieuwe mensen er direct iets anders van maken. Lappen voor de ramen (ja, nog steeds) en als er een tuintje is wordt dat tot dik 2,5 meter met schuttingen omringd en elke vorm van natuur wordt eruit gehaald. Er komen tegels. Dat is de enige plek voor vrouwen vaak als ze even naar buiten willen. Ik heb er middenin gewoond. Jaren...
Arjan 7
Peter Hendriks[Verwijderd]
ArjanMaar ook statushouders die een woning moeten hebben en voorrang krijgen in de meeste gemeenten.
Arjan 7
[Verwijderd][Verwijderd]
ArjanMijn insteek is dat mensen in Overvecht moeten kunnen wonen als ze dat willen. Vanaf het laagste inkomen tot en met het hoogste inkomen. Er is in onze Grondwet een artikel dat ons allemaal recht op een woning geeft.
Arjan 7
[Verwijderd]Overigens ben ik ook voor het afschaffen van de aftrek hypotheekrente.
[Verwijderd]
ArjanSociale huurwoningen worden vaak aan de randen gebouwd. Langs drukke in- en uitvalswegen, langs snelwegen, langs drukke provinciale wegen, langs spoorlijnen inclusief de HSL en waar mogelijk vlakbij startbanen om fijn stof en vooral geluid tegen te houden voor mensen met geld die daarachter kunnen wonen in rustiger gebieden.
De duurste plekken veranderen telkens weer van plek. Dat zou inhouden dat sociale huurders telkens hun woningen gesloopt moeten zien worden en moeten zien te verhuizen naar een andere sociale huurwoning? Die overigens er niet meer zijn momenteel. En vergeet de enorme kosten voor zowel huurders als verhuurders die verhuisvergoedingen moeten betalen niet.
Wat jij wilt is nogal simpel gesteld en lang niet altijd mogelijk.
Arjan 7
[Verwijderd][Verwijderd]
ArjanEén- en tweepersoonshuishoudens kunnen kleiner wonen, ja. Als ik kon was ik verhuisd naar een woninkje van 58-60 m2. Nu heb ik 74m2. Maar ik zit vast en zoals ik zijn er honderdduizenden die niet weg kunnen, omdat de VVD ervoor gezorgd heeft dat er te weinig gebouwd kon worden. Sterker, Blok wilde absoluut niet dat er sociale woningen bijgebouwd zouden worden. Het resultaat is een enorm tekort aan sociale huurwoningen.
Ander beleid is prima. Maar niet als het discriminerend werkt op grond van inkomen. En dat is toch wat ik proef hier. Het is zeker ook een idee vanuit de VVD. Je staat er niet alleen in. Dat wil niet zeggen dat het een goed idee is. Huurders van sociale huurwoningen zijn mensen met gevoelens en ze proberen hun leven zo goed mogelijk in te delen. Zoals iedereen dat doet die niet alles zomaar even kan aanschaffen. Alleen, omdat ze sociale huurders zijn mag je met deze mensen sollen. Mag ik dat alsjeblieft compleet krankzinnig vinden? Probeer je eens voor te stellen dat je een brief ontvangt met daarin bericht dat jouw woning gesloopt gaat worden om plaats te maken voor vrije vestiging huurwoningen en/of koopwoningen, omdat ze graag langs die mooie singel dure woningen willen hebben en lage inkomens er niet van mogen genieten dat ze wat groen voor de deur hebben en een watertje met eenden.
Ga je willoos akkoord? Vind je dat wel best? Ik niet.
PS: Over dat Londense gedoe? https://www.2doc.nl/speel~VPWON_1223399~ken-livingstone-het-groot-brittanni%C3%AB-van~.html
De moeite van het kijken waard.
En deze: https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/sep/26/immoral-housing-policy-punish-poor-councils-poverty-people-losing-homes
Jan Smid 8
ArjanOnno Van Woerden 6
Jan SmidMarla Singer 7
Victor OnrustDan toch maar die plaggenhut in de natuur?
[Verwijderd]
Marla SingerPlaggenhut of iets dergelijks in de natuur zal snel worden afgebroken, want dat heet dan wild kamperen. Net als daklozen die gaan zwerven niet in de stedelijke omgeving gewenst zijn, maar ook niet erbuiten. Tent cities zoals in de VS zullen hier niet mogelijk zijn. Worden verwijderd. Ben je gelijk je spaarzame spulletjes kwijt.
Mensen met de laagste inkomens worden niet meer gepruimd... Diep triest.
Martijn 98
Jan Smid 8
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/grote-stijging-overlast-door-psychisch-verwarde-huurders
[Verwijderd]
Jan SmidPeter Urbanus 5
Wat ik steeds zie: de huur kan altijd omhoog, maar nooit zakken. Maar VVD en D66 willen toch zo graag flexibele arbeid? Dat kan ook betekenen dat je geregeld minder verdient.
Jan Smid 8
Peter Urbanus[Verwijderd]
Peter UrbanusDie 414 is de grens van de Kwaliteitskorting.
En deze prijzen stijgen elk jaar. Zo betaal ik als alleenstaande met een laag inkomen inmiddels bijna 605 euro. Per maand.
https://www.woonbond.nl/nieuws/wat-verandert-huurders-2017
Ludovica Van Oirschot 15
https://www.parool.nl/opinie/-bied-meer-ruimte-aan-mensen-met-een-middeninkomen~a4515753/
Arjan 7
Gelukkig wel een keuken waar je gebruik van kan maken, dat schijnt ook al niet meer vanzelfsprekend te zijn......
http://www.at5.nl/artikelen/171746/woning-te-huur-in-jordaan-waar-je-niet-mag-koken-echt-bespottelijk
Onno Van Woerden 6
Ik woon in een complex met onzelfstandige studio's van ongeveer 30 m2 ( in de randstad).
Aangezien ik een studieschuld heb en mijn inkomen iets bovenmodaal is, kan ik niks kopen en kan ik niet huren bij een woningcorporatie. Verhuizen naar een groter appartement is voor mij onbetaalbaar (de huren beginnen bij 1.000 euro). Ik kan dus in feitte nergens heen.
Vanuit mijn gezichtspunt is het dan ook helemaal niet zo onredelijk om mensen met een laag inkomen (vaak bijstand), te dwingen om een relatief kleine zelfstandige woning te betrekken en de woningen die zodoende vrij komen te verhuren aan middengroepen.
Op dit moment lijken alleen maar de bezitters van woningen en sociale huurders te profiteren van het woningbeleid van de overheid. Ik ervaar dat als een (milde) vorm van onrecht.
Arjan 7
Onno Van WoerdenWe moeten stoppen met de aftrek van de hypotheekrente aftrek en zorgvuldig omgaan met het toekennen van huurtoeslagen. Dat moet bestemd zijn voor de mensen met de laagste inkomens, maar daar mag ook best tegenover staan dat men wat bescheidener moet wonen. Die toeslagen worden wel betaald door de belastingbetaler. Dat betekent niet dat ik voor beleid pleit dat we deze mensen massaal uit hun huizen gaan zetten en overplaatsen naar andere huizen, want iedereen heeft rechten. Maar voor toekomstig beleid en nieuwe huurders is weinig mis met die visie.
Ik zie nu regelmatig op de social media berichten van mensen voorbij komen die graag in de buurt van het centrum willen wonen, maar dat de huur niet hoger mag zijn dan 710 euro om toch in aanmerking te kunnen komen voor de toeslag. Dat straalt ook uit dat men optimaal gebruik wil maken van de toeslagen en beter woongenot. Dat kan niet de bedoeling zijn van de huurtoeslag. Men heeft recht op een woning en obv inkomen op een toeslag, maar de doelstelling moet wel zijn dat die toeslag zo beperkt mogelijk kan.
Het afschaffen van de HRA kan door mensen als oneerlijk worden ervaren. De gedachte daarachter is dat banken kijken naar de netto maandlasten en daardoor ook bereid zijn meer uit te lenen. Een soort sigaar uit eigen doos. Het voordeel van HRA uit zich in hogere prijzen, waardoor je het zelf eigenlijk betaalt.
Op zich is dat een goed tegenargument, maar voor mij geen showstopper om niet te stoppen met de HRA. Een bank kan namelijk ook zelf bepalen om de leencapaciteit te beperken omdat zij teveel risico's ziet. Ook dat betekent dat marktprijzen dalen en je als huizenbezitter financieel nadeel hebt. Er bestaat geen wetgeving om huizenbezitters te beschermen tegen voorzichtiger beleid van banken, ik zie dan ook geen reden om huizenbezitters wel te beschermen tegen een andere omgang tav HRA.
De opbrengst moet leiden tot lagere tarieven inkomstenbelasting. Dat is het meest recht
[Verwijderd]
Onno Van WoerdenMensen dwingen NB.... hoe gek wil je het hebben? Je discrimineert mensen die het helaas moeten doen met een uitkering. Echt, dit gaat te ver. Wonen is een grondrecht. En aan dat Grondrecht wordt al veel te veel gerommeld.
Arjan... wat jij en Anton willen is puur VVD beleid. Discrimineren van minima door dwang erbij te betrekken. Minima mogen niet hier wonen en niet daar wonen. Wat jullie willen zijn de Londense toestanden. Minima moeten maar de stad uit. Waar naar toe? Tja..dat weet geen mens. Als ze maar weg zijn.
Laten we hopen dat de politiek in dit land nog een restje fatsoen overgehouden heeft en dergelijke maatregelen niet gaan nemen.
Aanvullend op donderdagmiddag om 14:38 uur: Anton, jij vindt het onprettig wonen in een klein huurappartement. Waarom mogen van jou anderen daar dan wel in wonen? Met allerlei restricties ook nog eens?
Arjan 7
[Verwijderd][Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd][Verwijderd]
ArjanOver dat Londense gedoe? https://www.2doc.nl/speel~VPWON_1223399~ken-livingstone-het-groot-brittanni%C3%AB-van~.html
Onno Van Woerden 6
[Verwijderd]Maar je spreekt over "discriminatie op basis van je inkomen''. Is dat niet gewoon marktwerking? Ik ben zeker van mening dat prestaties beloond moeten worden. Als ik jouw woorden gebruik dan ben ik inderdaad van mening dat discriminatie op basis van je inkomen, een positief iets is. Op dat punt ligt mijn mening dicht bij het standpunt van de vvd. Op het gebied van geliberaliseerde huur en de HRA ben ik het overigens volstrekt niet eens met de VVD. De HRA dient afgeschaft te worden (al dan niet geleidelijk) en de huurprijzen moeten ook in de hogere prijsklassen gebaseerd zijn op een puntenstelsel.
Jan Smid 8
Onno Van WoerdenMarissa Mayer van Yahoo kreeg forse bonussen maar liet wel toe dat van circa 500 miljoen mensen klantgegevens werd gehacked. Haar bonus werd niet eens afgepakt. Toen Yahoo werd overgenomen vertrok zij met een enorme bonus. Dat er heel veel werknemers van Yahoo hun baan kwijtraakten is een gegeven en die kregen niets bij hun gedwongen vertrek.
Een zorgmanager heeft minder kopzorg aan zijn hoofd hangen, minder directe verantwoordelijkheid tegenover de cliënten, heeft geen onregelmatige diensten en is in het weekend gewoon vrij, heeft geen zwaar fysiek en geestelijk zwaar werk, en krijgt veel meer dan de mensen die wel elke dag kopzorg hebben, veel directe verantwoordelijkheid hebben, geestelijk en fysiek zwaar werk hebben, onregelmatigheidsdiensten moeten draaien en relatief slechter betaald worden, en veel sneller ontslagen worden. Heb ik het nog niet over hun beoordeling inzake de mate van schuldigheid als zij worden ontslagen omdat ze iets fout hebben gedaan.
Kortom Anton, je praat poep als het gaat om beloning van werk.
Onno Van Woerden 6
Jan Smid[Verwijderd]
Onno Van WoerdenDat jij het onredelijk vindt dat minima 'beter' zouden wonen dan middeninkomens is precies waar ik tegen ageer. Discriminatie op grond van inkomen noem ik dat. In GB wettelijk toegestaan, aldus Livingston. In ons land 'vallen' we over het woordje: gelijke... Dan nog is en blijft het discriminatie op grond van inkomen.
De mensen die jouw huisvuil ophalen verdienen niet genoeg om te kunnen kopen en/of een middenhuur woning te huren. Dus vanwege dat inkomen mogen o.a. vuilnismannen slechter wonen dan de mensen die financieel beter zitten?
Raar. Zonder die mannen (en vrouwen!) zit jij met je eigen huisvuil opgescheept.
Onno Van Woerden 6
[Verwijderd]Jan Smid 8
Onno Van WoerdenArjan 7
Onno Van Woerden[Verwijderd]
ArjanJan Smid 8
ArjanJan Smid 8
Onno Van WoerdenOnno Van Woerden 6
Jan SmidOverigens denk ik niet dat we geheel tegenovergestelde meningen hebben, maar dat we soms enigszins langs elkaar heen praten.
Ik neem bijvoorbeeld aan dat je ook van mening bent dat iemand die meer toegevoegde waarde levert, meer meer moet verdienen. Om het concreet te maken: Dat een ervaren zuster meer verdient dan een groentje.
Laten we maar even wegblijven van de definitie van toegevoegde waarde en hoe dat wordt gemeten.
Paul Quekel 3
Gerard 78
Dit voortschrijdende, dolgedraaide extreem kapitalistische systeem heeft slechts oog voor de dollar-god en is een gesel voor velen van ons die lijden onder deze liberale democratie.