Bam! Overheidssteun voor doorbraak van kredietunies

De financiering van ondernemingen in het MKB wordt een stuk gemakkelijker: miKredietunie heeft een borgstelling van de overheid gekregen. 'Wij zijn de eerste met zo'n garantie buiten de bank,' zegt oprichter Sergio Torres.

Voor een selecte groep MKB-ondernemers is er eindelijk een ander kredietloket dan de bank. De deelnemers van de miKredietunie kunnen geld aan elkaar uitlenen met een borg van de overheid. Volgens oprichter Sergio Torres is dat een primeur en bewijst het dat er eindelijk alternatieven komen voor bankkredieten. Kredietunies – coöperaties zonder winstoogmerk – staan vanwege het opdrogen van de kredietverlening aan het MKB in de belangstelling, maar zijn nog erg pril. Wel duidelijk is dat ook het Ministerie van Economische Zaken bereid is de experimenten te steunen. Idee is dat ondernemers zich verenigen per regio of per branche om elkaar te financieren. Door het risico te spreiden kan dat op een verantwoorde manier.

Borgstelling van 500.000 euro is het begin

De borgstelling voor miKredietunie betekent dat Torres dit jaar tien leningen kan verstrekken met een maximale borg van 50.000 euro, samen dus een garantie van 500.000 euro. De bedragen zijn nog gering omdat het om een 'testfase' gaat. 'Als de test dit jaar goed verloopt, komen we in aanmerking voor verlenging en een grotere borg,' zegt Torres. 'Vooralsnog gaat het alleen om leningen met een vaste looptijd, rekening-courant is nog niet mogelijk.' Voor de beoordeling van kredieten is een systeem ingericht dat de risico's in kaart moet brengen, een soort credit rating. Torres zegt dat te kunnen doen op basis van gedetailleerde financiële rapportage door software die aansluit op de boekhouding van gefinancierde ondernemingen. 'We krijgen maandelijks cijfers, veel sneller dan een bank dus. Dat is is ook een van de redenen dat we de borgstelling hebben gekregen.'
'Ik ben blij dat er eindelijk een tegenbeweging is. Van ondernemers, voor ondernemers'
Bij de kredietunie, die al sinds 2011 leningen verstrekt zónder borg, zijn naar eigen opgaaf 45 ondernemers aangesloten uit onder meer uit de IT, duurzame energie en de verzekeringsbranche. Een gemengde groep dus, wat afwijkt van de gebruikelijke opzet. De gefinancierde ondernemingen betalen doorgaans tussen de 8 en 10 procent rente, al naar gelang het risico. Deze rente wordt aan de andere kant uitgekeerd aan de coöperatieleden die geld inleggen. miKredietunie kan bij het verstrekken van leningen de normale zekerheden vragen, die een bank ook zou vragen. Pieter Gabes, eigenaar van hostingbedrijf Parentix, is één van de geldschieters van de kredietunie. 'Ik ben blij dat er eindelijk een tegenbeweging is,' zegt hij. 'Het is van ondernemers, en vóór ondernemers.' Zijn deelname levert hem meer op dan alleen rente. “Binnen de kredietunie ontstaan interessante dwarsverbanden – heel leerzaam ook.'

Juridische hordes

Gaan kredietunies Nederland veroveren? Zo ver durft Torres nog niet te kijken want hoe blij hij ook is met de borg, het fenomeen staat nog 'echt in de kinderschoenen'. De wat trage ontwikkeling heeft ook te maken met de juridische hordes bij toezichthouders, zo luidt een bekende klacht. Maar daarin is wel een kentering gekomen, zei Jan Kamminga, voorzitter van de koepelorganisatie Kredietunie Nederland, eerder tegen FTM. 'We krijgen volledige medewerking van de autoriteiten.' Kamminga voorziet dat kredietunies vooral voor overnames een grote markt worden. 'Dat zou heel goed zijn voor de economie.' Torres schat dat deze vorm van kredietverlening kan uitgroeien tot zo'n 6 procent van de markt voor MKB-financiering: 10 miljard euro.

397 duizend leden en bezittingen van 54 miljard dollar

Kredietunies bestaan in de VS al tijden en groeien de laatste jaren hard ten koste van de banken en zijn bovendien al ontwikkeld tot volwaardige alternatieven, waar je ook een spaarrekening kan openen of een hypotheek kan afsluiten. De grootste van allemaal is de Navy Federal Credit Union, met ruim 397 duizend leden en bezittingen ter waarde van 54 miljard dollar. Opvallend genoeg zijn bijna alle organisaties gericht op particulieren, niet op het bedrijfsleven. Verklaring kan zijn dat financiële dienstverlening aan particulieren in Nederland goedkoop is, terwijl ondernemers in de VS voor financiering traditiegetrouw veel minder afhankelijk zijn van banken dan hier.