
Overheidswebsite meldde onterecht dat minder-zoutdeal werd gehaald
Nederlanders eten te veel zout. Om daar iets aan te veranderen, zet de overheid vol in op afspraken met fabrikanten. Maar de uitvoering van die afspraken loopt veelal achter op schema. Nu blijkt ook ‘het grootste succesverhaal’ op een overheidssite niet helemaal te kloppen, zo ontdekte Foodwatch. De belangenorganisatie wil aangepast beleid.
Maximaal 6 gram per dag: dat is de hoeveelheid keukenzout die je volgens het advies van het Voedingscentrum tot je mag nemen. Minder zou eigenlijk nog beter zijn. De gemiddelde Nederlander zit daar echter ruim overheen: waar volwassen vrouwen nog zo’n 7,5 gram per dag consumeren, eet de Nederlandse man gemiddeld zelfs 9,9 gram zout per dag. En dat is veel te veel — dergelijke hoeveelheden zout zijn niet goed voor onze hart- en bloedvaten.
Die overconsumptie komt echter niet omdat we zelf te veel zout aan ons eten toevoegen. Maar liefst 80 procent van al dat zout zit namelijk al in de producten die we kopen. Om de inname te verminderen zijn er daarom afspraken gemaakt tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de industrie. Deze zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.
In dit akkoord was afgesproken dat de industrie minder zout in producten als brood, koekjes, vleeswaren en kaas zou stoppen. De afspraken moeten ervoor zorgen dat de industrie straks zo weinig zout toevoegt, dat het vanaf 2020 voor iedereen gemakkelijk is om niet te veel zout te eten. Naast het ministerie zijn er verschillende andere organisaties bij het akkoord betrokken, zoals de koepelorganisaties voor leveranciers en supermarkten.
"Wetenschappers vinden de normen slechts ‘matig ambitieus’"
Doperwtjes als lichtpunt aan de horizon
Helaas verloopt de voortgang stroperig. De industrie zou met normen komen om de hoeveelheid zout in producten te verlagen. Maar, zo liet Minister Schippers van VWS eind vorig jaar in een Kamerbrief weten, wetenschappers vinden die normen slechts ‘matig ambitieus’.
Ook loopt het aantal ingediende productafspraken achter bij de planning. ‘Stevige vervolgstappen zijn dan ook nodig om onze ambitieuze doelstellingen in 2020 te behalen,’ zo schrijft de minister in haar Kamerbrief. Via een speciale website belooft ze de buitenwereld op de hoogte te houden van verdere ontwikkelingen.
Lichtpuntjes waren er echter ook. Zo spraken producenten van conservengroenten al in 2011 af om de hoeveelheid zout in hun producten te verlagen. Een potje doperwtjes zou bijvoorbeeld nog maximaal 0,38 gram zout per 100 gram groenten gaan bevatten, en een potje champignons nog 0,45 gram zout per honderd gram. Deze afspraak werd, zo was op de speciale website te lezen, ‘nagekomen’. Een bewijs dat dit soort deals kunnen werken.
De site, beheerd door o.a. het ministerie, baseerde zich daarbij op een onderzoek van het RIVM. Dit instituut constateerde een reductie van zo’n 30 procent, maar baseerde zich daarbij slechts op een steekproef van enkele conservengroenten. Non-profitorganisatie Foodwatch ontdekte echter dat verschillende andere producten nog steeds te veel zout bevatten. De deal werd dus niet gehaald. ‘De conclusie die op de website stond was daarom te kort door de bocht geformuleerd en is verwijderd,’ zo laat ministeriewoordvoerder Inge Freriksen weten.
Pijnlijk
Foodwatch noemt de fout ‘pijnlijk’ voor Schippers: ‘Bij gebrek aan beter was dit juist het grootste succesverhaal,’ vertelt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch. ‘Minister Schippers gelooft bijna heilig in zelfregulatie en heeft het succes van deze deal overal verkondigd. Ze heeft het ook in Brussel genoemd. Mede daardoor wordt nu ook op Europees niveau gekeken of er afspraken met de industrie gemaakt kunnen worden. Dat gaat ten koste van maatregelen die wij veel effectiever vinden, zoals harde wettelijke normen en een actiever voedselbeleid.’
Het ministerie vindt zo’n aanpassing van het beleid onnodig. Op Europees niveau is ‘gecommuniceerd dat daar waar afspraken zijn gemaakt (brood, groenteconserven, goudse kaas en vleeswaren) ook daadwerkelijk reductiestappen zijn behaald.’ En die lezing is volgens woordvoerder Freriksen nog altijd correct, want – uitzonderingen of niet – uit de steekproef blijkt een reductie.
Het ministerie wil dan ook verder met het huidige beleid ‘om stapsgewijs de samenstelling van producten gezonder te maken. Zo komen er voor groenteconserven op korte termijn vervolgafspraken voor verdergaande zoutreductie.’
De FNLI, de koepelorganisatie van leveranciers, vindt dat de afspraken uit 2011 in grote lijnen gewoon gehaald zijn. ‘Op uitzonderingen wordt actie ondernomen,’ vertelt communicatiemedewerker Suzanne Rotteveel. 'We hebben daar eind vorig jaar een factsheet over uitgebracht.' Rotteveel benadrukt dat het niet verstandig is om zoutgehaltes te snel te verlagen. 'Dan zijn de verschillen te groot en moeten consumenten te veel wennen aan de nieuwe smaak. We moeten voorkomen dat consumenten de producten niet meer herkennen als het te hard gaat en daardoor thuis juist zout weer toevoegen of daardoor minder groenten gaan eten.'
21 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
MaartenH 10
https://www.nytimes.com/2017/05/08/health/salt-health-effects.html?_r=0
http://www.demorgen.be/lifestyle/is-zout-dan-toch-niet-zo-ongezond-b8755ef1/
Uitgelicht door de redactie
Niels Alberts 4
JacobDaar komt bij dat het onderzoek veelal correlatief en niet-experimenteel is. Het is dus vaak geen direct bewijs. Je krijgt onderzoeken als "vegetarisch eten is gezond" waarbij niet meegenomen word dat een deel van het effect waarschijnlijk komt doordat de gemiddelde vegetariër bewuster bezig is met zijn of haar eten dan niet-vegetariërs, etc.
Dosis is hierbij héél belangrijk. De meeste dingen zijn goed voor je in normale hoeveelheden (probeer maar eens zonder zout te overleven) maar slecht in grote hoeveelheden. Enige nuance is dus ook echt vereist.
Marla Singer 7
Lydia Lembeck 12
Marla SingerDe rest juich ik toe. Zoals je weet ijver ik voor goede educatie op de scholen. Kennelijk niet alleen aan de kinderen, maar het zal ook gegeven moeten worden aan de ouders, want die weten het ook niet. Ik denk dat we al zeker twee generaties steeds minder leren over goede voeding en ook over afval. Mensen hebben geen idee waar ze mee bezig zijn. Ik ben bang dat ons onderwijs heftig faalt op gebied van gezond leven.
Jacob 5
Uitgelicht door de redactie
MaartenH 10
https://www.nytimes.com/2017/05/08/health/salt-health-effects.html?_r=0
http://www.demorgen.be/lifestyle/is-zout-dan-toch-niet-zo-ongezond-b8755ef1/
Jacob 5
MaartenHUitgelicht door de redactie
Niels Alberts 4
JacobDaar komt bij dat het onderzoek veelal correlatief en niet-experimenteel is. Het is dus vaak geen direct bewijs. Je krijgt onderzoeken als "vegetarisch eten is gezond" waarbij niet meegenomen word dat een deel van het effect waarschijnlijk komt doordat de gemiddelde vegetariër bewuster bezig is met zijn of haar eten dan niet-vegetariërs, etc.
Dosis is hierbij héél belangrijk. De meeste dingen zijn goed voor je in normale hoeveelheden (probeer maar eens zonder zout te overleven) maar slecht in grote hoeveelheden. Enige nuance is dus ook echt vereist.
Lydia Lembeck 12
MaartenHIk eet zelf af en toe teveel zout. Soort binge eigenlijk. Verder bestaat mijn voeding nauwelijks uit bewerkt voedsel in potten, pakken en dozen en zakken. Ik bereid enkelvoudig voedsel en kies zelf welke kruiden ik erin wil hebben. Met kruiden heb ik minder zout nodig.
Gisteravond hoorde ik iemand van het Erasmus MC zeggen dat je zout kunt vervangen door kalium. Weliswaar wat bitterder maar het zou kunnen. Toch is er volgens zeggen een alternatief: https://www.evmi.nl/voeding-gezondheid/lithos-komt-met-natuurlijke-zoutvervanger/
Kortom... ik gebruik zout, maar langzaam aan steeds minder. Vooral oppassen met kaas! Daar zit heel veel zout in. In groenten, pasta en rijst en eiergerechten komt helemaal geen zout meer. Er moet ergens een balans gevonden worden en dit is een begin voor mij.
Markdraaier 7
Lydia LembeckPrettige voor de fabrikanten is dat het de eetlust verhoogt en zo de omzet van produkten vergroot.
Lydia Lembeck 12
MarkdraaierEn daar was ik al mee bezig. Wat hier nog aan dozen en potten en blikken en pakjes staat is inmiddels minimaal. Weggooien doe ik het niet. Ik geef het weg, of gebruik het, maar er komt niets meer bij. De diepvriezer zit vol met zelf ingevroren groenten, groene kruiden en fruit (geeft een goed gevoel als je je oogst zo ziet) en verder probeer ik elke dag vers te kopen. Groenten komt al in een doos elke week, maar ik eet niet alles ervan. Je kunt helaas niet kiezen. Dus vul ik dat aan bij de groenteboer.
Markdraaier 7
Lydia LembeckHet boek Spice Wise,koken met kruiden-en specerijmixen zonder zout,van meesterkok Michel Hanssen is mischien wel wat voor u.
Damster 1
Lydia Lembeck 12
DamsterMarkdraaier 7
Damsterleonardoz 7
Markdraaier 7
leonardozU heeft blijkbaar de wijsheid in pacht.
Wouter de Heij 5
En rondom zout? Er lijkt een verschil in responsie tussen gezonde mensen, en diegenen die ziek zijn:
https://www.nvkc.nl/sites/default/files/NTKC/N60_049408_BW_NVKC_Juli2015_WQ_01.pdf
marcel 7
Wouter de HeijMomenteel zijn de aanbevelingen voor de inname van zout vooral gebaseerd op bloeddruk als een surrogaat voor het risico op CVD en andere ziektes. Zonder bewijsvoering zijn deze aanbevelingen in de afgelopen 40 jaar steeds verder aangescherpt. Dit laat onverlet dat onze voeding (te?) veel natrium bevat en die komt voor het overgrote deel uit het toegevoegde zout in kant-en-klaar producten.
De veronderstelde ongunstige invloeden van een hoge zoutinname staan echter niet op zichzelf, maar lijken in hoge mate te worden veroorzaakt door te lage innames van kalium en magnesium en in mindere mate door te weinig calcium. Een verstoord zuur-base evenwicht is er eveneens bij betrokken en daaroverheen kwam nog de zoutgevoeligheid van de toegenomen aantallen mensen met insulineresistentie. De uitkomst is hart- en vaatziekte, beroerte, nierziekten, etc.
De les die we nu ook uit onze mineraalhuishouding leren is dat het in ‘voeding’ altijd gaat om balans. Het is immers nog altijd de dosis die het gif maakt, maar ook het tekort veroorzaakt, en daarbij gaat het tevens om de balans met andere stoffen.
‘Verkeerde voeding’ is onderdeel van ‘verkeerde leefstijl’. Onze huidige leefstijl is verantwoordelijk voor >95% van onze ziektes en het gaat hierbij om een combinatie van: onvoldoende beweging, ongebalanceerde voeding, abnormale microbiële flora, chronische stress, chronisch slaaptekort en een ongezond milieu (waaronder roken). Ook deze risicofactoren vertonen interactie en hun gezamenlijke aanpak is de enige reële weg naar gezond oud worden.
NB: de mineralen kalium, magnesium en calcium zijn volgens het voedingscentrum aanwezig in o.a. brood, groeten, noten en zuivel.
Marla Singer 7
marcelHier nog een interessante lezing bij Google van NYT-bestseller en arts Dr. Michael Greger over voeding en gezondheid 'How not to Die': https://youtu.be/7rNY7xKyGCQ
Die stelt dat de wetenschap steeds meer in kaart aan het brengen is hoe voeding tot een betere gezondheid kan leiden. Tevens maakt hij de vergelijking tussen kennis over voeding en kennis over roken 50 jaar geleden. Oftewel de wetenschappelijke kennis zal tot een cultuurverandering leiden waarbij uiteindelijk veel leed kan worden voorkomen en naar alle waarschijnlijkheid het ook makkelijker wordt om duurzaam voeding te verzorgen.
Markdraaier 7
marcelOp blz. 179 wordt genoemd onder 3.1 Kalium en de Na./Kalium verhouding. Kant-en klaar-producten bevatten veel hogere Na./K ratio's dan de hierin verwerkte natuurlijke voedingsmiddelen.
Op blz. 190 onder het hoofdstuk Zoutvervangers wordt hier m.i. Een verklaring voor gegeven.Namenlijk deze;"Een andere optie is de gedeeltelijke vervanging van het natriumdeel in het toegevoegde zout door Kalium of kalium plus magnesium"
Nu kan ik mij herinneren dat in het kader van het zoutproductieprojekt een proef is uitgevoerd met zout met een lager Natrium en hoger Kaliumgehalte.Dit werd bij het bakken van brood gebruikt.
Consumenten proefden dit direkt,ze klaagden over een bittere smaak.Naar aanleiding van deze pilot besloten de zoutproducenten dat de beste oplossing voor dit probleem was om smaakversterkers (E621) aan deze nieuwe zoutsamenstelling toetevoegen
Vraag weet u of er inmiddels meer onderzoek is gedaan naar de effecten van E621.?
Lydia Lembeck 12
MarkdraaierKan je er wat mee?
Markdraaier 7
Lydia LembeckWat deze meneer doet is het probleem ,de klachten die een deel van de mensen krijgen na het eten van E621 ,bagatelliseren weg te zetten als suggestie.Hij haalt allerlei redeneringen aan ,beroept zich op vage onderzoekjes.
Lekker zeg dat smaakt naar meer,opvliegverschijnselen,duizeligheid,hongergevoel,slecht slapen.Dat zou nog suggestief kunnen zijn.Maar "slapende armen"'dikke wallen onder je ogen,vocht vasthouden(5-6liter),weinig plassen ,gestoorde darmfunctie(prikkelbare darmsyndroom met onbekende oorzaak),stemmingstoornis;prikkelbaar,somber,minder helder kunnen denken.Kan niet alle klachten opnoemen maar ik ben dan een kleine week behoorlijk ontregelt.Gaat de goede kant weer op als ik al het vocht weer uit ga plassen.
Allemaal suggestie? ik bied mij aan als proefpersoon bij een serieus onderzoek die niet gefinancieerd wordt door de voedselindustie.
Waarom doen deze E621 dan vrijwel overal in en waren gebruiken ze weer steeds nieuwe namen voor hetzelfde goedje.Nu weer het "natuurlijk gistextract.Als dat weer een slechte naam krijgt zal het wel een groene milieuvriendelijke naam krijgen.
Het was overigens wel een linke link,moest voortdurend oppassen dat ik niet op 1 van die verkeerde knoppen drukte en mij zo inschreef voor een behandeling ,een boek of een pakket aankocht.