Overname DE Master Blenders zuivere koffie?

De discrepanties tussen uitspraken van voormalig DE Master Blenders-CEO Michiel Herkemij en zijn opvolger Jan Bennink en Bart Becht, topman van Joh. A. Benckiser doen vraagtekens rijzen.

Er is iets vreemds aan de hand met de overname van DE Master Blenders. Afgelopen vrijdag deed de investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB),eigendom van de Duitse miljardairsfamilie Reimann, een overnamebod van 12,50 euro op het Nederlandse koffiebedrijf. ‘De beslissing om het hele bedrijf over te nemen kwam begin dit jaar', zei de Nederlandse topman van JAB, Bart Becht, zaterdag in het Financieele Dagblad. Bij de beursgang (en kort daarna) had JAB al een belang van 15 procent in DE genomen, maar dat was volgens Becht niet meer dan een 'financieel belang'.
'Het bestuur van DE heeft alle verdedigingswapens ingezet om de overname te voorkomen, maar is uiteindelijk akkoord gegaan met het bod van JAB en enkele partners', schreef het Financieele Dagblad. De krant citeerde ook een 'ingewijde' die wist dat topman Jan Bennink 'behoorlijk baalt' dat hij zijn baan kwijt raakt aan Bart Becht.
Bennink bekleedde de positie van topman pas sinds eind vorig jaar, toen hij als president commissaris het lot beslechtte van de zittende topman Michiel Herkemij.
'De heer Herkemij en de heer Bennink zijn het oneens over de snelheid waarmee veranderingen moeten worden doorgevoerd', luidde de verklaring destijds. Bennink nam de positie van Herkemij tijdelijk over.
Ultrakorte termijn
Het verhaal van Herkemij klinkt heel anders. Vorige week donderdagavond, de avond voordat het overnamebod van JAB werd gedaan, mocht de ex-marineman Herkemij de Veteranenlezing 2013 voordragen. Thema van de jaarlijkse lezing voor oud-militairen was 'Veteranen op de arbeidsmarkt'. In zijn verhaal bracht Herkemij - achttien jaar buitenlandervaring in het bedrijfsleven - in een vijftal stellingen naar voren waarvan met name de derde ook de interesse van burgers in het zakenleven en de journalistiek zou wekken: 'Dat u bij overgang naar het bedrijfsleven goed moet onderzoeken in welk soort bedrijf u stapt en welke opdracht dit bedrijf heeft meegekregen van de eigenaren.'
Herkemij lichtte de stelling toe met een actueel voorbeeld uit zijn loopbaan:
'In mijn laatste taak als CEO van Douwe Egberts (D.E Master Blenders NV.) hebben wij het bedrijf afgesplitst en naar de beurs gebracht met de bedoeling om een zelfstandig Nederlands bedrijf uit te bouwen met een duurzaam karakter dat recht zou doen aan alle stakeholders (dus niet alleen shareholders). Echter drie maanden na mijn vertrek lijkt het bedrijf verkocht te gaan worden voor een eenmalige hoge exitkoers en waar alleen een beperkt aantal shareholders blij van worden. Een voorbeeld van ultra korte termijn...'
Het Financieele Dagblad wist de volgende dag nog wat preciezer te duiden wat Herkemij bedoelde:
‘Op een gegeven moment worden agenda’s veranderd en komt er een beweging vanuit de chairman om te verkopen voor een heel hoge premium. Dat is een ander verhaal dan eerst de bedoeling was… 'Mijn waarden waren anders dan dat ze in een later bijgestelde agenda waren.'
De uitspraken van Herkemij geven duidelijk aan dat van 'weerstand bieden aan een overname', zoals FD schreef, bepaald geen sprake kan zijn geweest.