Omstreden overname DE Master Blenders deal van het jaar

De omstreden overname van DE Master Blenders door het Duitse Joh. A. Benckiser is tijdens een 'spetterend' evenement uitgeroepen tot de deal van het jaar.

Donderdagavond verzamelde in de Amsterdamse Beurs van Berlage de crème de la crème van de Nederlandse fusies en overnamewereld om op 'spetterende wijze' met de uitreiking van de M&A Awards het jaar af te sluiten. Een black-tie champagnereceptie, DJ's en een optreden van volkszanger René Froger zorgden ervoor dat de bankiers, advocaten en de heren en dames uit de private equity-sector zich niet hoefden te vervelen. Centraal stond natuurlijk de uitreiking van de awards. De meest in het oog springende categorieën, die van de beste deal van het jaar en de beste M&A advocaat, werden jarenlang gedomineerd door Allen & Overy advocaat Jan Louis Burggraaf. Ook dit jaar stond hij bij het uitdelen van de prijzen weer vooraan in de rij. Dit wegens zijn betrokkenheid bij de 'Best Deal' van het jaar, de overname van DE Master Blenders voor 7 miljard euro door het Duitse Joh. A. Benckiser.

Omstreden overname

Die overname is omstreden vanwege de zeer korte periode dat het koffieconcern in  Nederland op de beurs genoteerd stond.
Met de verkiezing van de overname van DE Master Blenders tot de Best Deal van 2013, wordt tegelijkertijd de meest discutabele deal van het jaar gelauwerd. De overname is omstreden vanwege de zeer korte periode dat het koffieconcern in  Nederland op de beurs genoteerd stond. DE Master Blenders werd in 2012 van het Amerikaanse Sara Lee afgesplitst, het bedrijf dat sinds 1978 eigenaar was van het '0er-Hollandse' merk. Bij de beursgang meldde chairman Jan Bennink dat het de bedoeling was om DE Master Blenders binnen enkele jaren zelfstandig uit te bouwen tot het op één na grootste koffiebedrijf ter wereld. Dat door Bennink geschilderde vergezicht droop al snel van het doek. En daar had de meester zelf de hand in. Slechts een half jaar na de beursgang meldde het Duitse private-equity bedrijf Joh. A. Benckiser (JAB) zich om het bedrijf over te nemen. Vanwege de opmerkelijke timing en de verwevenheid van Bennink met de partners van JAB - partner Bart Becht was in de jaren negentig zijn collega en Peter Harf zijn baas - werd in een reconstructie van NRC Handelsblad zelfs over een mogelijk complot gesproken. Met de M&A Awards tonen mensen uit de M&A-wereld waardering voor elkaars werk. Voor het samenstellen van het onderzoek bestaat een uitgebreide lijst van criteria, die wordt voorgelegd aan 400 mensen in de M&A wereld (Bankiers, advocaten en mensen uit de wereld van de private equity). Volgens de organisator kwamen daar dit jaar zo'n 130 reacties op. Deals die in aanmerking willen komen voor de uitverkiezing van de 'Best Deal' moeten volgens het reglement van de M&A Awards opvallen 'door bijzonderheid, complexiteit van de transactie, een grootschalige financieringskwestie, een gevoerde biedingenstrijd, een scherpe aankoopprijs en/of een uitmuntende strategie achter de transactie.' Hoewel de strategie achter de overname van DE Master Blenders (7,75 miljard) zelfs voor vele insiders nog een groot mysterie is, was het voor 130 prominente lieden uit de wereld van de fusies en overnames klaarblijkelijk duidelijk dat deze geruchtmakende overname de voorkeur moest hebben boven deals als de verkoop van E Plus door KPN (8,6 miljard), de verkoop van Robeco door Rabobank (1,94 miljard) en andere grote transacties.

Wonderlijke rol Burggraaf

Hoewel Jan Louis Burggraaf in de prijzen viel, greep hij dit jaar voor het eerst in jaren naast de titel M&A advocaat van het jaar. Die eer ging dit jaar naar confrère Arne Grimme van het kantoor De Brauw Blackstone Westbroek. De betrokkenheid van Burggraaf  bij 'de deal van het jaar' ging verder dan zijn rol als M&A-advocaat. Burggraaf werd op 20 februari voorgesteld als commissaris bij DE Master Blenders. Hier zou over gestemd worden op de aandeelhoudersvergadering van april jongstleden. Die keuze was omstreden, omdat hij eerder al veel werk voor DE Master Blenders deed als adviseur.  Zo was hij betrokken bij de splitsing van Sara Lee, de beursgang van DE Master Blenders en het oplossen van de Braziliaanse fraude, die na de beursgang van het koffieconcern naar boven kwam. Goed ingevoerde bronnen bij DE Master Blenders 1753 meldden Follow the Money dat de op handen zijnde benoeming van Burggraaf als commissaris bij het bedrijf voor scheve gezichten zorgde. Het is zeer ongebruikelijk dat een advocaat commissaris wordt bij een bedrijf waar hij ook adviseert. Uiteindelijk ging de benoeming van Burggraaf , die in april van dit jaar zou worden aangesteld als commissaris,  niet door vanwege de overname door het Duitse JAB.  Toen de overnamepartij JAB haar bod in april van dit jaar openbaar maakte, werd kort erop besloten de aandeelhoudersvergadering te verplaatsen naar begin augustus.  Daar werd de overname goedgekeurd door de aandeelhouders en derhalve was de benoeming van Burggraaf als commissaris niet meer noodzakelijk. De nieuwe eigenaar heeft inmiddels haar eigen commissarissen benoemd.   Bekijk hier alle foto's van de M&A Awards.

Winnaars M&A awards De winnaars bij elkaar