Overzicht woekerpolisweek

Afgelopen dinsdag presenteerde René Graafsma en Eric Smit het hulpboek 'Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf?' en woonde Graafsma de hoorzittingen van de 2e Kamer bij.

Maandag 7 maart. 's Avonds zijn Graafsma en Smit tegelijkertijd op TV te bezichtigen. Graafsma zit bij Tros Radar, Smit mag zijn verhaal bij Uitgesproken Vara vertellen. De tot inkeer gekomen verkoper van woekerpolissen mag later op de avond bij Met Het Oog Op Morgen, vertellen waarom hij tot inkeer is gekomen.


Dinsdag 8 maart. In Dagblad De Pers een interview met de man die rond lunchtijd een strop om zijn nek gelegd zal krijgen. In de Stentor en andere regionale kranten een artikel van journalist Sal Stam.

In de Volkskrant staat het opinie-artikel van Graafsma en Smit waarin ze aangeven dat de compensatieregelingen niets voorstellen en de politiek oproepen om in actie te komen.

Precies om die reden wordt het boek 'Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf?' in Den Haag gepresenteerd. Voor de hoofdingang van het Parlement op het Plein in Den Haag, zal Graafsma ten overstaan van verschillende kamerleden terecht worden gesteld door co-auteur/rechter/beul Smit. Graafsma wordt veroordeeld tot datgene waar hij vele mensen mee heeft opgezadeld: de strop.

In het radioprogramma Tijd voor Twee geeft de pas verhangen Graafsma commentaar aan Frits Spits. Mensen moeten zelf in actie komen en zich gaan verdiepen in de materie van de woekerpolissen.

's Nachts zit Smit in Hilversum bij Radio 1. In het programma Casa Luna wordt uitgebreid stilgestaan bij de woekerpolisaffaire. Presentator Frank du Mosch blijkt zelf een 'schrijnend geval' te zijn.


Woensdag 9 maart. Smit is 's ochtends weer te gast bij Paul van Liempts Aan de Slag bij BNR Nieuwsradio. Het is de dag van de hoorzittingen. 'Ik telde een bommetje of 6', zei Van Liempt na het gesprek. Op FTM een artikel over de standpunt van Niek Hoek, de bestuursvoorzitter van Delta Lloyd, inzake de woekerpolisaffaire. Hoek zegt dat het heel drama vooral een kwestie van 'beeldvorming' is.

Jan-Hein Strop van Dagblad De Pers wijdt een groot verhaal aan de tijdbom die het woekerpolisdossier voor de verzekeraars vormt.

Telegraaf-colomnist Harm van Wijk schrijft ook over de tikkende tijdbom die de woekerpolis is en haalt ook Graafsma aan. Ook in de Telegraaf: woekerpolisverslaggeefster Natasja de Groot die Errol Keyner van de VEB citeert. 'Verzekeraars zijn schuldig aan kartelvorming' zegt Keyner. De vraag is dan waarom de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) niet bij de gesprekken met de Tweede Kamer wordt betrokken?

Graafsma is wel voor de hoorzittingen uitgenodigd. Hij zit naast financieel deskundige Kapé Breukelaar. (In een filmpje op de site van de Telegraaf geeft hij nog eens een heldere uitleg over de 'compensatieregeling')

 

 

Ze mogen de verhalen van de consumentenstichtingen aanhoren die hun deal met de verzekeraars - een wanprestatie - met hand en tand blijven verdedigen. Ook de verzekeraars komen aan het woord. Niek Hoek van Delta Lloyd blijft jokken over woekerpolissen. Kamerlid Ronald Plasterk pakt het magenta boekje van Smit en Graafsma erbij en leest daar uit voor!

Na het rondetafelgesprek schiet Graafsma AFM bestuurder Theo Kockelkoren aan om hem te zeggen dat hij zijn AFM-vergunning zal inleveren.

 

 

Smit wordt in de vroege avond op het Amstelveld in Amsterdam nog even (life) door RTL Editie NL geïnterviewd.


Later op de avond blikt Jan-Hein Strop van De Pers terug op de hoorzittingen van een dag eerder en geeft aan dat verzekeraars niet op hun woord kunnen worden geloofd.

 

Donderdag 10 maart. Interview met Graafsma in Trouw.