Friesland Bank veilt panden Ritman

3 Connecties

Onderwerpen

Bibliotheca Ritman Veiling

UPDATE. De Friesland Bank laat op vrijdag 15 april een reeks panden van ondernemer Joost Ritman in de Jordaan veilen. In een slepend conflict gaan onder meer Ritmans woonhuis, bedrijfspand en bibliotheek onder de hamer.

Dat blijkt woensdag uit de lijst met geplande executieveilingen van DTZ Zadelhoff.

 

De Friesland Bank heeft in november vorig jaar beslag gelegd op de boekencollectie van Ritman aan de Bloemstraat, de beroemde Bibliotheca Philosophica Hermetica. Na maanden vruchteloos onderhandelen over de moeilijke situatie waarin de bibliotheek door de financiële problemen van Joost Ritman en zijn bedrijf Helios is beland, gaan de Friezen nu over tot het innen van de fikse schulden die Ritman bij de bank heeft.

 

 

Sympathiecampagne

 

Omdat de bankiers niet meteen de kostbare boeken op de markt durven te gooien - bang als ze zijn voor reputatieschade als slopers van een geliefd cultureel erfgoed - verkopen ze nu eerst de verhypothekeerde panden van Ritman in de Jordaan. Dat de voormalige plastic-bestek-koning daardoor op straat komt te staan nemen ze voor lief. Bronnen rond Ritman omschrijven de actie als 'zeer agressief'.

 

En dat terwijl de Friesland Bank nou net voor een fiks bedrag Jort Kelder had ingehuurd om mee te werken aan een uitgebreide sympathiecampagne. Geld moet niet rollen, maar klimmen, luidt het nieuwe motto - Ritman is altijd meer van het laten rollen geweest, misschien is dat het probleem.

 

Keihard, maar mét nieuwe bretels, dreigen ze nu de Amsterdammer al het onroerend goed te ontnemen dat hij nog in Nederland bezit. Niet alleen zijn woonhuis aan de Bloemgracht 19, maar ook de panden van zijn bedrijf Helios aan de Bloemgracht 31-33. Én de panden van de Bibliotheca Philosophica Hermetica, de beroemde door Ritman verzamelde boekencollectie die sinds eind vorig jaar al gedwongen gesloten is. Ook zijn twee buitenhuizen in het Noord-Hollandse Schellinkhout gaan onder de hamer. 

 

Reconstructie

 

De veiling levert naar verwachting enkele miljoenen euro's op. In een taxatierapport uit oktober 2006, in handen van FTM, werd de executiewaarde van de betreffende panden geschat op ruim 6 miljoen euro. Het totaal van Ritmans leningen bij de bank beloopt 20 miljoen euro.

 

Doorgaans zeer goed ingevoerde bronnen melden dat Ritman zeer waarschijnlijk tegen de executieveiling in hoger beroep zal gaan.


Follow The Money publiceert binnenkort een uitgebreide reconstructie van alle gebeurtenissen rond de Bibliotheca Philosophica Hermetica in de afgelopen periode.

 

stefan@ftm.nl

Stefan Vermeulen
Bijt zich voor FTM vast in schimmige dealtjes, foute gedragingen en geldstromen die het daglicht niet kunnen verdragen.
Gevolgd door 868 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren