Papandreou en Berlusconi mogen blijven

Griekse en Italiaanse parlementen schenken hun MP's vertrouwen, IMF waarschuwt Spanje en in welke landen lopen de banken volgens Fitch de meeste risico's? Dat en meer in Newswatch.

Papandreou mag nog even blijven
Het Griekse Parlement heeft zich afgelopen met een kleine meerderheid achter premier Papandreou geschaard, een conditio sine qua non voor de reddingsoperatie, ter waarde van naar schatting 120 miljard euro, die vanuit de EU-lidstaten nog op gang moet komen. Van de 298 parlementariërs, steunden 155 de motie van vertrouwen, 143 stemden tegen.
Bron: De Volkskrant


Berlusconi mag ook blijven
Ook in het Italiaanse parlement werden de stemmen geteld en ook daar stond het vertrouwen in de zittende minister president op het spel. Berlusconi had van te voren nog wel even de zaak scherp gezet door te waarschuwen dat de obligatiemarkten Italië zwaar zou afstraffen in het geval zijn regering mocht vallen. Eerder kreeg de centrumrechtse coalitie van Berlusconi in lokale verkiezingen klappen te verwerken.
Bron: Wall Street Journal


IMF waarschuwt Spanje
Hoewel Griekenland nog steeds de meeste aandacht opeist, laat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weten dat er op het Iberische schiereiland ook nog grote risico's loeren. Dinsdag waarschuwde het IMF dat de Spaanse economie nog steeds "aanzienlijke" risico's loopt.
Bron: Wall Street Journal

 


Philips valt tegen
Philips waarschuwde vanochtend dat de winst bij de divisie Lighting en Consumer Lifestyle in het 2e kwartaal lager uit zullen vallen waarna het aandeel op de beurs klappen kreeg.
Bron: Beursduivel


Plaatjes van Fitch tonen de exposure Europese banken
Kredietbeoordelaar Fitch heeft gemeten in in welke Europese landen de banken het meest zijn blootgesteld aan het risico van Griekse, Ierse en Portugese staatsopbligaties. De resultaten die dinsdag werden gepubliceerd, zijn in heldere plaatjes omgezet. In alle gevallen lopen de banken van het uitgevende land het meeste risico. Nederlandse banken komen er in alle gevallen genadig vanaf. "A restructuring or rollover of Greek government debt would not automatically trigger a default by the major Greek banks", is daarnaast een van de conclusies die Fitch trekt. De rating die de kredietbeoordelaar aan de Griekse banken kan geven, hangt echter samen met de eisen van de ECB en dat betekent, zo stelt FT's John McDermott, dat Griekse banken (net als Fitch) door de kapitaaleisen van de ECB worden gegijzeld.

 


Bron: FT Alphaville

 

Het NOS-nieuws in 60 seconden: