Papandreou kondigde referendum al in juni aan

6 Connecties

Europese politici slapen of doen of lijden aan Alzheimer. De Griekse premier Papandreou kondigde in juni al aan dat hij een referendum zou houden.

Dinsdag deden zich over in Europa hysterische taferelen voor toen bekend werd dat de Griekse premier sprak van een te organiseren referendum over het noodpakket en andere zaken.

"Papandreou tackelt Wall Street", kopt het Financieele Dagblad woensdagochtend. De financiële kwaliteitskrant reageert verbijsterd en spreekt herhaaldelijk over de "onverwachte aankondiging" van een Grieks referendum die tot "aanzienlijke schade" leidde op de Amerikaanse beurzen. Dat laatste is natuurlijk waar, de Dow Jones leverde gisteren 2,5 procent in, de S&P index duikelde met 2,8 procent omlaag, Nasdaq verloor 2,9 procent. Met name de financials kregen harde klappen. Citigroup, de bank zonder padvinders, verloor 7,7 procent, Morgan Stanley 8 procent en Bank of America zag 6,3 procent van zijn beurswaarde verdampen. In Europa spoot het bloed nog harder door de straten. De AEX daalde met 4 procent in Frankfurt en Parijs schoten de indexen nog dieper naar beneden. Europese financials, niet in het minst ING, moesten enorme koersverliezen incasseren.

Niet alleen beleggers schoten in de kramp, ook de Franse premier Sarkozy reageerde gisteren "verbijsterd". Net als vele andere politieke leiders, commentatoren en journalisten. Tegelijkertijd klonken overal stemmen die zich afvroegen of een referendum voorkomen kon worden. De analisten van Commerzbank riepen het: "Can the referendum be prevented?". Maar niet alleen bankiers, ook democratisch gekozen politici kwamen met paniekerige statements waaruit bleek dat Papandreou maar beter zijn voornemen voor een referendum kon staken.

Premier Mark Rutte, die met zijn partij de liberale principes al vaarwel zei door met de clowneske xenofoob Wilders een gedoogkabinet te smeden, gooide gisteren ook de democratische grondbeginselen overboord door te in het avondlijke debat in de Tweede kamer namens het kabinet te zeggen dat "we zullen bevorderen dat een Grieks referendum niet doorgaat".


Ondemocratische reflexen
Dat Papandreou iets onverwachts heeft gedaan door een democratisch basisinstrument in stelling te brengen en een referendum aan te kondigen, is echter pure nonsens, zo blijkt uit verschillende berichten die afgelopen zomer al naar buiten kwamen.

"Greek PM: Major Reforms Need Referendum", schreef de Griekse financiële nieuwssite Capital al in juni.
Dat bericht werd wereldnieuws, althans, het haalde ook de andere kant van de Oceaan. Persbureau Bloomberg repte eveneens in juni dat Papandreou "later dit jaar" een referendum zou houden over "veranderingen in het politieke systeem en grondwet" om de zorgen van de demonstranten te tegemoet te komen. Veel verder kan een referendum niet reiken. Papandreou heeft dus niets "onverwachts" gedaan. Politici hebben zitten slapen en tonen nu ondemocratische reflexen.