
© AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
Column Ewald Engelen: Zo kennen we onze Parijse pappenheimers weer
Ewald Engelen wist niet of hij moest huilen of braken na het lezen van een recent interview met Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën. Volgens Le Maire is het de hoogste tijd dat de eurozone gecompleteerd wordt, en dat betekent vooral één ding: de kleintjes — Nederland incluis — zijn het haasje.
Geen betere blik in de ziel van de elite dan via de elitemedia. Dat maakt het voor elitehaters als ik zo fascinerend om The Financial Times, The Economist of de Wall Street Journal te lezen. Hier geen omzwachtelde taal, pogingen om het volk naar de mond te praten, om krampachtig aan te sluiten bij het gesundes Volksempfinden of de grote democraat te spelen. Onder gelijken waant de elite zich veilig en presenteert zij zich schaamteloos als een kaste van technocratische paternalisten die het beste voorheeft met de burger, maar tegelijkertijd diens oordeelsvermogen diep minacht.
Politico is ook zo'n elitemedium. Overgewaaid uit de Verenigde Staten heeft het zich sinds 2015 ontwikkeld tot het nieuws- en opinieplatform voor en over de Brusselse babbelende kaste. Het mottige platform biedt podium aan zo'n beetje het enige discours dat in Brussel voor publiek debat doorgaat. Het is echter eerder een elitaire echoput dan politieke waakhond, want de kans dat de gewone burger meeleest, is nihil.
Dat heeft wel als voordeel dat de elite vrijelijk spreekt: de technocraat beschouwt het als een veilige burcht, waarin hij zonder electoraal gevaar het achterste van zijn tong kan laten zien. Dat levert onthutsende inkijkjes in zijn leefwereld op.
Afgelopen zondag stond er een fraai staaltje van op de website. Politico publiceerde een interview met de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire. Le Maire is zo'n typische carrière-politicus die moeiteloos van rechts naar links, van het conservatieve naar het progressieve kamp switcht. Na gediend te hebben in de kabinetten van Chirac en Sarkozy, dong hij mee naar het leiderschap van de republikeinen, steunde hij vervolgens presidentskandidaat Fillon, om zich op het laatste moment te verbinden aan Macron, die hem daarvoor beloonde met het ministerschap. Het typeert ons post-politieke landschap waarin alles centrisme is.
Het interview ging over de hervormingen van Macron, de toekomst van de eurozone en de noodzaak om snel verdere stappen te zetten op weg naar een Europese federatie. Ik licht er drie citaten uit die wat mij betreft het best de diepgewortelde minachting van dit soort politici demonstreert voor diezelfde burger waar hij zijn carrière, identiteit, welvaart, netwerk en status aan dankt.
"Zo kennen we onze pappenheimers weer: iedere lidstaat is gelijk, maar sommige zijn gelijker dan anderen"
Volgens Le Maire is het de hoogste tijd dat de eurozone gecompleteerd wordt. Er moet een minister van Financiën komen, met een eigen kabinet; de Europese Commissie moet zelf belasting kunnen heffen; de bankenunie moet worden voltooid; en de eurozone moet eigen (synthetische) obligaties kunnen uitgeven. En het moet vóór de zomer gebeuren, anders is het te laat. Je hoort het tegenwoordig zo vaak, dat je als nietsvermoedende burger bijna gaat denken dat het daar inderdaad de hoogste tijd voor is. Als zoveel vliegen het eten, kan stront niet vies zijn.
De angel zit 'm in de staart. Want hoe wil Le Maire daar komen? Door – hou je vast – de plannen eerst in Parijs en Berlijn glad te strijken, ze dan voor te leggen aan Spanje en Italië, en de kleintjes (wij dus) voor een voldongen feit te plaatsen. Zo kennen we onze Parijse pappenheimers weer: iedere lidstaat is gelijk, maar sommige zijn gelijker dan anderen. Macron is de post-politieke reïncarnatie van Le Gaulle, die Europa zag als de verdere verheerlijking van La douce France met Europese middelen. Het betekent dat wij het haasje zijn. En dat we vanaf de zomer kunnen fluiten naar wat er nog over is van onze nationale soevereiniteit.
Het tweede citaat is zo mogelijk nog veelzeggender. Trots meldt Le Maire dat het kabinet-Macron de dag erop allerlei Amerikaanse bestuursvoorzitters ontvangt die op weg zijn naar Davos voor een zogenaamde 'schoonheidstop'. Het doel is om er in een serie speeddates achter te komen hoe deze bestuurders verleid kunnen worden hun bedrijf naar Frankrijk te verplaatsen.
Ik moest er echt even op kauwen. Het land van de Franse revolutie, waar politieke gelijkheid en vrijheid als eerste werden gevestigd; het land van de barricades en Marianne met de ontblote borst; het land ook van diepe tweespalt tussen links en rechts, progressief en conservatief, urbaan en ruraal; het land van Le Pen en Front National, die maar nipt werden verslagen; dát land heeft politieke leiders die er binnenskamers trots op zijn dat ze democratie hebben vervangen door corpocratie.
Maar de meest krankjorume uitspraak doet Le Maire aan het einde van het interview. Daar meldt hij doodleuk dat hij ‘schoonheidstop’ wil gebruiken om de bestuursvoorzitters van grote financiële instellingen ervan te overtuigen dat ze beter in Parijs dan in Londen kunnen zitten. ‘Parijs,’ zegt Le Maire, ‘zou een magnifiek Europees en internationaal financieel centrum behoren te zijn. Het was een blunder om die ambitie tien jaar geleden te laten varen.’ En dat zegt hij tien jaar nadat een mondiale bankencrisis de Franse economie zwaar uit het lood heeft getrokken, de koopkracht van burgers zwaar heeft beschadigd en afgelopen jaar dreigde uit te monden in een populistische revolte. Niets geleerd, alles vergeten.
Ik weet niet of ik ervan moet huilen of braken. In ieder geval typeert het een elite die zich zelfgenoegzaam wentelt in de illusie dat de populisten definitief zijn verslagen. Niets is minder waar. Het ongenoegen woekert voort. Het is een geheid recept voor een tweede Bastille.
68 Bijdragen
Pieter Jongejan 7
Bart Klein Ikink 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Bart Klein IkinkNederlanders staken ook niet of weinig vanwege het traditionele poldermodel (met het water als gemeenschappelijke vijand). Het protestantse vertrouwen in de overheid is nog hoog. Hiervan maken de USA en Frankrijk schaamteloos misbruik door de belangen van kleine landen te verkrachten. Daar hoor je de actualiteitenrubrieken niet over. Nederland moet zo snel mogelijk uit de euro. Stem op een anti-europartij in maart zou ik zeggen.
Bart Klein Ikink 6
Pieter JongejanBob Lagaaij 5
Bart Klein IkinkDirk van Haaren
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Dirk van HaarenTja zo kun je je eigen ambities goed verhullen.
Net als Engelen ben ik landelijk uitgekomen op de Partij voor de Dieren. Helaas doen die niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in mijn dorp. Het zal de ouderenpartij wel worden, hoewel je dan de doodongelukkige jeugd (door de stresscontracten) eigenlijk tekort doet. In Zandvoort zit nu voor de ouderen partij een goede vent. Dit is voor mij de enige reden om op die partij te stemmen. Waar vind je nog kwaliteit?
Marla Singer 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Pieter Jongejan 7
Roel Bakker
locke 5
En hier vliegen en bikken ze volop mee.
hans 213 6
lockeDe as Berlijn-Parijs (zònder Londen) zal in ieder geval ex inmenging van de kleintjes zijn, maar modiaal gezien, tòch noodzakelijk.
Marla Singer 7
Huilen of braken lost de stront niet op, het wegspoelen wel.
Anton Van de Haar 8
Want een ding is m.i. zeker, het is of de euro met alle fiscale toeters en bellen die daar bij horen, of terug naar de nationale munten. Want op deze wijze doormodderen met de euro is m.i. vragen om een Eurocrisis 2.0 als de onvermijdelijke volgende economische recessie zich aandient.
Onno Van Woerden 6
Anton Van de HaarEen serieus alternatief lijkt niet aanwezig. Het is ook wel logisch:
- merckel wil een monument achterlaten.
- De zuidelijke landen zien een Transferunie met een losse "politieke" aansturing wel zitten.
- De nordics en de meeste oost-europese landen zijn geen lid van de eurozone.
Ik ben zeker geen tegenstander van de EU, maar de huidige vorm van integratie leidt enkel tot moral hazard en lijkt tevens geen democratische steun te hebben. Ik snap uiteraard het argument voor versterking van de eurozone: We hebben nu eenmaal de euro en in de huidige staat overleeft de munt de volgende crisis niet.
Ik voel meer voor het onderstaande:
- Een sterke bankenunie waardoor de "doomloop" doorbroken wordt.
- Er dient dan wel een limiet voor staatsobligaties per bank te komen ( op dit moment is die discussie "te politiek"). Ook dient het "country specific risk" te worden meegenomen. Veel lidstaten lijken hier nu niks voor te voelen...
- een ESM dat automatisch aan lidstaten kan uitlenen als een land niet meer op de markt terecht kan (de eis is dan wel een flinke haircut op de uitstaande staatsschuld) De no bailout regel wordt dan op een solidaire manier hersteld.
- Om paniek bij invoering te voorkomen dient het npl-probleem en de griekse schuldenlast solidair te worden opgelost.
- ik pleit dus voor solidariteit voor de huidige problemen, maar wél voor eigen verantwoordelijkheid voor de toekomst.
Tommie
Onno Van WoerdenOnno Van Woerden 6
Tommie-Slowakije,Slovenie, en Malta: door het al dan niet krijgen van structuurfonden
-Nederland, oostenrijk Finland: De afdracht, een deal over de buitengrenzen
-Ierland: Een versoepeling van afspraken rondom fiscale afspraken.
Anton Van de Haar 8
Onno Van WoerdenMijn vrees is dat de door jou geschetste oplossing voor de problemen binnen het keurslijf van de euro niet voldoende is. Iedereen kijkt naar Griekenland, maar in Italië zijn de problemen in absolute zin veel groter. De Italiaanse economie is sinds de invoering van de Euro in 2002 praktisch tot stilstand gekomen en slechts met 1% gegroeid (de Eurozone als geheel 18%). Als Europa weer in een recessie terecht komt, dan zou de hulp die Italië dan nodig heeft wel eens veel groter kunnen zijn dan wat de noordelijke Eurolanden nog op tafel willen leggen. En als dat zou gebeuren, dan vrees ik voor het voorbestaan van de Europese Unie.
Onno Van Woerden 6
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
Onno Van WoerdenDat vrees ik ook, met dien verstande dat de partijen die dat zouden steunen wel eens hun eigen graf zouden kunnen graven. Want dat zou wel eens kunnen leiden tot de grote doorbraak van extreem rechts in noord-Europa, met het einde van de Europese Unie als gevolg.
Met andere woorden, het slechtst mogelijke van alle scenario's.
nick 4
Anton Van de HaarItalië dat slechts 1% economische groei heeft laten zien, zou een lichtend voorbeeld moeten zijn?
Wat willen we nu eigenlijk?
Peter Urbanus 5
nickJan Smid 8
Daar ben ik eerlijk gezegd alleen maar blij mee want dit zal de kroon worden voor het uiteenvallen van Europa. Daarnaast hebben al die kleintjes nog steeds de meerderheid in het EP.
Niek Jansen 9
Jan Smidthebluephantom 6
Jan Smid 8
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2158586-eu-parlement-dicht-gat-in-absurde-pensioenregeling-parlementariers.html
NOS Teletekst 128
Pensioengeld Europarlement raakt op
Het pensioenfonds voor oud-leden van
het Europarlement is aan het leegraken.
Elk jaar wordt er honderden miljoenen
meer aan pensioenen uitgekeerd dan er
binnenkomt aan premie.
De dekkingsgraad van het fonds is tot
37 procent gedaald.Dat betekent dat er
voor elke euro die aan pensioen moet
worden uitgekeerd maar 37 cent in kas
is.Nederlandse pensioenfondsen zijn
verplicht om een dekkingsgraad van 105
procent aan te houden.
Parlementariërs hebben in het verleden
te weinig premie afgedragen.Nederlandse
Europarlementariërs dringen nu aan op
maatregelen om het tekort op te lossen
Anton Van de Haar 8
Jan Smid"De riante pensioenvoorziening komt bovenop het pensioen dat parlementariërs in eigen land sparen. Volgens critici is de regeling "moreel verwerpelijk" en een vorm van zelfverrijking."
Jekkes, de dames en heren in het Europarlement zijn kennelijk druk bezig zich te verrijken met een gevalletje "uitgestelde greep in de kas", wat het in leven houden van zo'n ongedekt pensioenpotje goed beschouwd is. Iets voor FTM om verder uit te zoeken?
Marla Singer 7
Jan SmidIn het laatste geval is het weer een druppel in de emmer van elke lidstaat waarvan de burgers eigenlijk uit de EU willen maar de (graaiende) politici niet.
wim de kort 8
Hank.Rearden.3 1
1. https://www.theguardian.com/world/2018/jan/21/emmanuel-macron-uk-yes-no-brexit-vote-mistake
Annemiek van Moorst 10
Hank.Rearden.3W Hoogkamer 10
Annemiek van MoorstHank.Rearden.3 1
Annemiek van Moorst1. http://blogs.marketwatch.com/encore/2013/09/23/flipping-burgers-for-a-living-at-age-77/
thebluephantom 6
Annemiek van MoorstPeter Urbanus 5
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 10
Peter UrbanusHank.Rearden.3 1
Annemiek van MoorstU leidt m.i. net als veel andere pro-EU Nederlanders aan welbekende Stockholm-syndroom, en vindt uw gijzelnemer, EU, maar wat interessant.
NL heeft eeuwen lang gedaan wat zij zelf belangrijk vond (VOC), die koers was succesvoller dan wat nu wordt bekokstooft, namelijk uitholling van Nederlandse democratie en financiële onafhankelijkheid door club waarvan Britten al wijzelijk afstand hebben genomen.
1. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/16/nederlandse-pulsvissers-krijgen-schok-uit-brussel-a1588582
2. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/24/draait-burger-op-voor-de-riante-pensioenen-van-het-europarlement-a1589663
3. https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10338728/europese-commissie-tikt-defensie-op-de-vingers
Verwijderd 36314 2
Hank.Rearden.3Annemiek van Moorst 10
Hank.Rearden.3De globalisering is niet meer tegen te houden. Een sterke EU is in ieders belang. Wie denkt van niet is slachtoffer van Russische en/of alt-right propaganda en media.
De UK zal het zeer slecht vergaan, dat weet iedere Brit met verstand.
De VS is al 240 jaar bezig bij elkaar te komen. Het zal nog jaren duren voordat de EU zover is. Dat maken we zelf niet meer mee. Wel de jeugd van de toekomst.
Hank.Rearden.3 1
Annemiek van MoorstNadelen zijn echter in overgrote meerderheid. Bijv. sinds invoering euro hebben zich 3 recessies afgespeeld. Boel wordt nu met megaberg schuldkapitaal en negatieve rentes via ECB in leven gehouden. Exporterende landen (NL, DL) hebben zeer veel last van dure euro; prijzen en daarmee lonen gaan omlaag. Zo kan men nog wel even doorgaan.
Zodra rentes weer gaan stijgen zal bekend worden wie echte winnaars en verliezers van tijdelijke hoogconjunctuur zijn.
PS. VOC was Nederlandse multinational. Wellicht heeft VS met hun uitbuitende bedrijven en militaire kolonialisatie die rol overgenomen, maar daarmee is VS wel machtigste land ter wereld geworden.
thebluephantom 6
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 10
thebluephantomT.a.v. het bestrijden van Monsanto etc. heb ik meer vertrouwen in de EU dan NL met de VVD en CDA.
thebluephantom 6
Annemiek van MoorstHr E E Schipper
Annemiek van MoorstHr E E Schipper
Annemiek van MoorstIk ben (fel) tegen overdracht van soevereiniteit aan een niet democratisch instituut als de EU.
Verwijderd 6012 2
Ook een tweede wat erna gebeurde?
De Terreur van R.?
(Hijzelf op 28/07/1794)
Mz59 7
Verwijderd 36314 2
thebluephantom 6
Verwijderd 36314Verwijderd 36314 2
thebluephantomthebluephantom 6
Verwijderd 36314Verwijderd 36314 2
thebluephantomthebluephantom 6
Verwijderd 36314Bob Lagaaij 5
nick 4
'En dat we vanaf de zomer kunnen fluiten naar wat er nog over is van onze nationale soevereiniteit'.
We? Onze? Soevereiniteit?
'....hoe deze bestuurders verleid kunnen worden hun bedrijf naar Frankrijk te verplaatsen'.
Hoe soeverein ben je als je als minister Bruno Lemaire (als Frankrijk) zo moet hengelen naar de gunst van ......?
Wat stelt soevereiniteit nog voor?
Is het überhaupt iets nastrevenswaardigs?
Wij "soevereine Nederlanders" moeten toch in Franse wateren moeten kunnen pulsvissen.
Esther Ouwehand, lid van de Tweede Kamervoor de PvdD, legt in Trouw(24-01-2018) uit hoe Nederlandse vissers/Nederland, boter op het hoofd hebben/heeft.
Peter Urbanus 5
In Nederland zie je dat ook wel. Een oud-Tweede Kamerlid stapt over naar een branchevereniging en tapt dan uit een geheel ander vaatje dan als parlementariër. Of ze worden beloond voor eerdere maatregelen met een erebaantje als voorzitter van bijvoorbeeld de verenging van verpakkingsmiddelenfabrikanten (Van Geel).
Ook zie je bestuurders die via een politieke partij op invloedrijke posities belanden: dan weer bij een toezichthouder, vervolgens Prorail of NS etc. Het hoort erbij helaas, maar je moet kritisch blijven kijken.
Roland Horvath 7
Peter Urbanusthebluephantom 6
Roland HorvathJonathan Barth 1
Jonathan Barth 1
Roland Horvath 7
Zoals een hervorming van de banken: Kleiner, een scheiding tussen sparen en zakenbanken, en 10% eigen vermogen. Een geldtransfer in de eurozone van overschot naar tekortlanden wat bestaat in ieder land van rijk nar arm o.a. door de inkomsten belasting. In elke eurostaat een 2e niet converteerbare munt zoals de Franc en de niet converteerbare WIR in Zwitserland sedert 1934.
B/ Macron vergeet dat de besluitvorming anders moet:
De dominantie van de grote staten vooral Duitsland is het gevolg van de confederale staatsstructuur en leiding van de EU.
Zowel de samenstelling van de Commissie als van de Raad gebeurt confederaal.
Macron is een ex bankier, Banque de Rothschild, hij tornt niet aan de EU van de GMO. Hij wil geen EU van de burgers maken.
C/ Alleen een federatie kan verbetering brengen.
Op een federale EU hebben de NL burgers invloed niet op Duitsland of Frankrijk.
De Commissie en de Raad worden nu op een confederale manier samengesteld, en dat maakt beide zwak.
1/ De Raad, 4 rechtstreeks gekozen permanente vertegenwoordigers per staat. De Raad vergadert in het openbaar. De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Raad en Parlement.
2/ Ieder jaar bindende referenda. Waaronder een vertrouwensstemming. Als er geen meerderheid is voor het beleid, dan volgen verkiezingen voor Raad en Parlement. Meestal zal er vertrouwen zijn. De uitslag van een referendum wordt door de EU overheid uitgevoerd in de mate van het mogelijke en het redelijke zoals Zwitserland al sedert 1848 doet. De vorming van de Commissie mag maar een week duren zoals in GB/VK.
3/ De EU moet een federatie zijn met beperkte, expliciet door de staten gegeven bevoegdheden: Euro, innovatie, buitengrenzen, buitenland, federale strijdkrachten naast en los van die van de staten. Minder EU, maar federaal. Geen unitair gedrocht, dat zich met alles bemoeit, zoals nu.
Verwijderd 36314 2
Roland HorvathRoland Horvath 7
Verwijderd 36314Mathe
Mz59 7
MatheWillem de Vroomen 2
De laatste voorstellen voor een oplossing gaan nu in de richting van verder gaande Europese politieke en economische eenwording. Met verlies van nationale zelfstandigheid van de Europese landen. Het ‘heldhaftige’ verzet van niet alleen populistische politici zal dit niet kunnen keren. Voor de redding van de kapitalistische economie is een ontwikkeling naar de federale Verenigde Staten van Europa niet te stoppen. In de jaren zestig van de negentiende eeuw was er in Amerika zelfs een burgeroorlog voor nodig om dit proces van eenwording te voltooien. Het verschil is dat dit toen nodig was voor de verdere groei van de kapitalistische economie. In het huidige Europa is het slechts een noodsprong die de crisis kan vertragen, maar niet oplossen.
Willem de Vroomen 2
De laatste voorstellen voor een oplossing gaan nu in de richting van verder gaande Europese politieke en economische eenwording. Met verlies van nationale zelfstandigheid van de Europese landen. Het ‘heldhaftige’ verzet van niet alleen populistische politici zal dit niet kunnen keren. Voor de redding van de kapitalistische economie is een ontwikkeling naar de federale Verenigde Staten van Europa niet te stoppen. In de jaren zestig van de negentiende eeuw was er in Amerika zelfs een burgeroorlog voor nodig om dit proces van eenwording te voltooien. Het verschil is dat dit toen nodig was voor de verdere groei van de kapitalistische economie. In het huidige Europa is het slechts een noodsprong die de crisis kan vertragen, maar niet oplossen.