• Als dit om buitenlandse transacties gaat hebben we in Nederland een naheffingstermijn van 12 jaar.
  • Hopelijk stopt het bezuinigen op toezichthouders eindelijk. Wij willen gewoon ons werk kunnen doen!!!!

De publicatie van de CumExFiles leidt in veel Europese landen tot ophef. Het onderzoek, verricht door een consortium van 19 mediapartners uit 12 landen onder leiding van het Duitse onderzoekscentrum Correctiv, haalde vrijwel alle Europese media. Gisteren en vandaag kwamen ook de eerste politieke reacties.

Nederland

In de Tweede Kamer dienden Bart Snels (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA) direct zestien schriftelijke vragen in. Ze willen onder andere weten of de minister van Financiën heeft gesproken met de Rabobank. Haar voormalige Zwitserse dochter Sarasin speelt een hoofdrol in het strafrechtelijke onderzoek dat de Duitse justitie momenteel doet naar CumEx-transacties. Ook willen beide parlementariërs weten welke vragen van de Duitse parlementaire enquêtecommissie ABN Amro weigerde te beantwoorden.

In een procedurevergadering afgelopen donderdag stelden GroenLinks en de PvdA voor om namens de Commissie Financiën van het parlement ABN Amro alsnog te verzoeken om antwoord te geven op de schriftelijke vragen van de Duitse collega’s. Een voorstel van D66 om over de problematiek van dividendstrippen te debatteren, kreeg steun van de gehele Tweede Kamer.

België

Donderdagmiddag gaf de Belgische minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA) een verklaring voor het voltallige Belgische parlement. ‘We hebben een grootschalige fraude ontdekt met belastingen die nooit waren afgedragen maar wel zijn teruggevraagd. Het is wereldwijde carousel met Dubai als centrum. We hebben dit fenomeen in 2015 ontdekt en weten te stoppen. Zo hebben we een betaling van 728 miljoen euro weten te voorkomen. We hebben maatregelen genomen om de schuldigen te identificeren. Internationaal willen we meer maatregelen nemen, maar als dat onmogelijk blijkt willen we onze financiële instellingen meer verantwoordelijkheden geven om de legaliteit van de gevraagde terugbetalingen te controleren. De strijd tegen belastingfraude bestaat niet alleen in het bestraffen van de schuldigen maar ook in het nemen van preventieve maatregelen.’

Frankrijk

De Franse minister van Financiën kwam met een korte reactie: de schuldigen zullen worden bestraft, zei hij, maar over veranderingen in de wet meldde hij niets. Sommige parlementariërs hebben gevraagd om een parlementair onderzoek.

Denemarken

De Deense premier, Lars Løkke Rasmussen, zei donderdag dat sprake is van hebzucht op grote schaal. ‘We zullen de strijd aangaan tot de laatste kroon is terugbetaald. Dat dit een Europees probleem is, maakt mijn woede des te groter. Het is de keerzijde van het feit dat de wereld kleiner is geworden. Het antwoord daarop is meer en betere internationale samenwerking.’
 

Duitsland

De fractie van De Groenen verklaarde dat de Europese CumEx-roof mogelijk is geweest door het ontbreken van een Europese financiële politie en hekelde dat Europese regeringen niet samenwerken bij fiscale delicten.

Het Duitse ministerie van Financiën meldde dat Duitsland in het verleden diverse landen over de CumEx-handel heeft geïnformeerd. Ook heeft het ministerie maatregelen genomen om dit soort transacties in Duitsland te verbieden. Op Twitter eiste de voormalige minister van Financiën van deelstaat Nordrhein-Westfalen de invoering van een speciaal ondernemingsstrafrecht ‘speciaal voor banken’.

Oostenrijk

De oppositiepartijen SPÖ en Liste Pilz vinden dat de Oostenrijkse minister van Financiën meer belastinginspecteurs moet aanstellen. De SPÖ vindt dat de minister volledige openheid moet geven over de geleden schade. Daarnaast stelt de partij zich op het standpunt dat de bewindsman de adviezen van de Oostenrijkse Rekenkamer moet opvolgen en de wet in relatie tot CumEx-transacties moet aanscherpen.

Europees Parlement

Een Spaans lid van de fractie GUE/NGL wil dat Banco Santander naar een vergadering van de TAX3-commissie komt om haar de rol in de CumEx-handel uit te leggen. De fractie van de sociaaldemocraten pleit voor een Europees onderzoek. En het Deense lid Jeppe Kofod, lid van de commissie die belastingontduiking en fraude onderzoekt, riep op tot een openbare hoorzitting waarin parlementariërs bankiers horen over de CumEx-handel. ‘Sommige van de grootste Europese banken zijn erbij betrokken,’ zei Kofod tegen persbureau Reuters, ‘Het is een Europees probleem.’

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Eric Smit

Gevolgd door 2912 leden

Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.

Volg Eric Smit
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren
Over de auteur

Siem Eikelenboom

Gevolgd door 802 leden

Werkte eerder als onderzoeksjournalist bij Zembla, Nova en Het Financieele Dagblad, waar hij meewerkte aan de Panama Papers.

Volg Siem Eikelenboom
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren
Dit artikel zit in het dossier

The CumEx Files

Gevolgd door 2980 leden

FTM maakt sinds aanvang 2018 deelt uit van een netwerk van 19 mediapartners uit 12 landen, gecoördineerd door het Duitse non-...

Volg dossier