Meer instapkaarten bij Air France-KLM

2 Connecties

Onderwerpen

Luchtvaart

Organisaties

KLM

Vanochtend weer eens goed nieuws van het Air France-KLM front: het passagiersvervoer is in maart met 6,8 procent toegenomen.

De bezettingsgraad van de passagiersvluchten steeg van 78,7 procent naar 82,5 procent. Camiel Eurlings heeft nog weinig reden tot juichen, want het vrachtvervoer daalde wel met 3,4 procent.

Dat het personenvervoer stijgt is positief, maar de grote problemen van KLM zitten vooral aan de kostenkant en dan met name op het gebied van de stijgende brandstofkosten. Begin dit jaar kwam Alexandre de Juniac, de Franse topman van Air France, tot de zure conclusie dat de kas van de Frans-Nederlandse vliegtuigmaatschappij akelig leeg is. Air France-KLM kondigde ook een bezuinigingsplan aan van 2 miljard euro. Een noodzakelijke ingreep, want het bedrijf maakte in 2011 een nettoverlies van 809 miljoen euro, terwijl er het jaar daarvoor nog 289 miljoen euro met een zwarte pen geschreven kon worden. Een anonieme ingewijde bij de KLM vertelde begin dit jaar in Het Financieele Dagblad dat het bedrijf "op een betonnen muur afstevent" als er niet snel wordt ingegrepen.

Kortom, De Juniac heeft nog een lange weg te gaan om in 2014 weer quitte te draaien op korte en middellange afstanden.