
Na het op de valreep gesloten akkoord tussen de Grieken en hun crediteuren heerst overal controverse. Binnen de trojka, maar ook tussen de eurolanden. Een patstelling dreigt.
De nacht van 12 op 13 juli 2015 zou wel eens van historische betekenis kunnen zijn, schrijft de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken en vice bondskanselier Joschka Fischer. Het is de nacht waarin een marathonvergadering van zeventien uur resulteerde in een akkoord over een derde bail out voor Griekenland. Over de modaliteiten en achtergronden van die deal is op FTM al veel gepubliceerd, hier en hier bijvoorbeeld. Maar wat zijn de consequenties van deze uiterst moeizaam behaalde deal voor de interne Europese verhoudingen?
Verdeeldheid
Uit getuigenissen van onder andere de flamboyante Griekse ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis blijkt dat één reden voor de moeizame onderhandelingen met de crediteuren de grote onderlinge verdeeldheid was binnen de trojka (EC, ECB en IMF). In een van de vele interviews die hij gaf na zijn terugtreden als minister van Financiën, ging Varoufakis zelfs zo ver dat hij de trojka verweet alle Europese waarden overboord te hebben gegooid en tegelijkertijd de democratische waarden 'te hebben begraven'. Hoe kun je tot een akkoord komen als de trojka zelf intern verdeeld is over de aanpak van de problemen, vroeg hij zich hardop af. Van verdeeldheid is zeker sprake. De Eurogroep, voorgezeten door de Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem, die onderhandelde namens de Europese Commissie, drong onder aanvoering van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble aan op het nakomen van eerder gemaakte bezuinigings- en hervormingsafspraken. Duidelijk werd dat Schäuble de Grieken geen millimeter ruimte wilde gunnen: Ordnung muss sein. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) zat op die lijn, ofschoon uit de woorden van Varoufakis is gebleken, dat Draghi zich tamelijk neutraal had opgesteld. Het is dus met name de harde lijn van Schäuble die het onderhandelingsproces namens de trojka heeft bepaald.IMF: forse schuldsanering Grieken is bittere noodzaakDer Dritte im Trojka Bunde was het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Uit eerder gelekte 'geheime' stukken kwam naar voren dat het IMF de Griekse schulden onhoudbaar achtte. Een forse schuldkwijtschelding was pure noodzaak, aldus de rekenmeesters uit Washington. Maar Schäuble cum suis wilden van die debt restructuring niets weten. Griekenland moet niet zeuren, eindelijk eens beginnen aan de toegezegde hervormingen en haast maken met de verkoop van zijn assets. Dan zou daarna wellicht nog wel een keer naar die schuldenberg gekeken kunnen worden. Op voorhand schulden kwijtschelden zat er voor de Duitsers niet in, daarin overigens gesteund door flink wat Oost-Europese staatjes.
Patstelling
Deze onderlinge verdeeldheid tussen de trojkaleden is ook ná de deal niet verdwenen. Schäuble houdt nadrukkelijk de optie van een (vrijwillige) grexit open - hetgeen zijn duidelijke voorkeur geniet - en het IMF kan en wil geen afstand nemen tot haar harde eis tot schuldvermindering. Het Fonds ging zelfs zover om te stellen niet akkoord te kunnen gaan met de voorgestelde deal als er geen schuldreductie aan te pas kwam.De Finnen gaan niet akkoord met enige vorm van Griekse schuldverlichtingMaar de Finnen hebben al laten weten onder geen beding akkoord te zullen gaan met ook maar enige schuldkwijtschelding. Een perfecte patstelling derhalve, zoals ook financieel journaliste Frances Coppola constateert in een van haar blogs. Sommigen opperen dat de IMF-soep niet zo heet gegeten wordt, aangezien de meerderheid van de aandeelhouders bestaat uit de VS en Europa: [embed]https://twitter.com/economistmeg/status/626749411129978880[/embed] Maar dat valt nog te bezien als de complete staf van het Fonds duidelijk stelt dat nieuw geld geven aan Griekenland zónder schuldreductie geen enkele zin heeft. In elk geval wordt uit de gang van zaken helder dat de Griekse kwestie óók binnen het IMF zelf tot ernstige interne verdeeldheid heeft geleid. En niet voor het eerst, want al eerder lieten betrokken IMF functionarissen weten zich absoluut niet te kunnen vinden in de wijze waarop de Grieken 'geholpen' werden.
Wat doen Nederland en Duitsland als het IMF afhaakt?Maar als het IMF niet meedoet, wat wordt dan de positie van de Duitse én Nederlandse regering? Immers, deelname van en betrokkenheid bij de Griekse deal door het IMF was een conditio sine qua non voor beide landen. Ook hier is dus sprake van een patstelling.
Frans-Duitse controverse
En dan is er nog de wig tussen de twee grootste eurozonelanden, Frankrijk en Duitsland. De Fransen tonen begrip voor de Grieken en nemen de gemaakte afspraken niet al te nauw; de Duitsers daarentegen zijn het gemarchandeer en getraineer van de Grieken meer dan zat, zo is gebleken tijdens de onderhandelingen van de afgelopen weken. De eerder genoemde Joschka Fischer waarschuwde in datzelfde opiniestuk dat deze controverse niet alleen een bedreiging vormt voor de onderlinge verhouding tussen beide landen, maar ook voor de Europese Unie als geheel. Deze Frans-Duitse controverse blijft overigens niet beperkt tot deze twee landen alleen. Ook het Italië van Matteo Renzi heeft zich intussen over de kwestie uitgesproken: Italië zit op de Franse lijn. Wellicht niet erg verwonderlijk, want als we de Australische monetair econoom William Mitchell moeten geloven is de Italiaanse economie bijzonder zwak. Dit beeld wordt bevestigd door Washington Post-journalist Matt O'Brien. Overdadige Italiaanse regeldruk remt ondernemerschap en de rechtspositie van werknemers is er zo groot dat werkgevers zich wel drie keer bedenken vooraleer zij iemand in vaste dienst te nemen. De aanpak van de Griekse kwestie leidt dus ook tussen eurozonelanden tot een patstelling.ECB
Het derde wiel aan de trojkawagen, de ECB, verkeert intussen in een lastig parket. Niet alleen moet die toezien op tenminste twee grote Griekse banken die rechtstreeks door de ECB worden gemonitord; het is bovendien de vraag of de Griekse banken wel door de nieuwe stresstesten heenkomen die in oktober afgerond moeten zijn. Het Duitse Handelsblatt schrijft dan ook dat er voor de ECB veel op het spel staat. Niet alleen staan geloofwaardigheid en reputatie van de bank op het spel, maar ook het redden van het euro-systeem als gezamenlijke muntunie.Ook De reputatie en geloofwaardigheid van de ECB zijn in het gedingHoe dit moet aflopen, weet niemand. Op 20 augustus moeten de Grieken weer ruim drie miljard euro aan de ECB aflossen. Of er tijdig geld beschikbaar komt uit het permanente noodfonds ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme) wordt door sommigen in twijfel getrokken. Anderen betwijfelen tevens of het huidige pakket maatregelen voldoet voor een herstel van Griekenlands economie. Zelf lieten de Grieken al weten onder geen beding bovenop het akkoord nieuwe bezuinigingen te kunnen en willen accepteren. Lees meer over Griekenland en de EU in het Griekenland in Europa dossier van Follow The Money
48 Bijdragen
jefcooper
Op die manier heeft de euro dan toch nog zin gehad, de waanzin van het Europese project aantonen.
Waar het op uitdraait weet ik ook niet, de analyse van Varoufakis dat Berlijn de euro crisis in stand wil houden, lijkt mij de juiste.
Duitsland wil z'n autonomie niet opgeven, daarom moet de crisis blijven voortduren.
Ik herlees net Werner Maser. ´Der Wortbruch. Hitler, Stalin und der Zweite Weltkrieg’, Selent 2007, wereldpolitiek van zeg 1935 tot 1942.
Gekonkel en schijnbewegingen, toen gericht op militaire oorlogvoering, gericht op gebiedsuitbreiding.
Het zal nu wel niet anders zijn, alleen ligt de nadruk op economische oorlogvoering, gericht op economische imperia.
TTIP de kroon op het werk.
pubben
jefcooperBelangrijker dan geld en over de Frans Duitse as, hier word ik ik zeer optimistisch van, hoe fatalistisch sommige reageerders me hier ook mogen vinden. Dit artikel en deze 'denker' daar ik ga ik echt goed van slapen omdat hij zeer waardevolle vragen stelt.
Voor FTM selecteert.
Dwars op Silicon Valley en als Bernard Stiegler (Franse filosoof over systemen en techniek) dan ook nog zou refereren aan Hippocrates dan kan mijn wereld niet meer stuk.
"I consider this a dangerous development and I am not the only one. The head of Springer wrote an open letter to Google’ s CEO, Eric Schmidt six months ago in which he says: we are afraid of Google. This was published on the front page of German newspapers. Springer is one of the most powerful publishers in the world and its CEO
says he is afraid of Google.This is amazing, a boss cannot be afraid. A boss is just as Bayard, the Knight without fear and beyond reproach. A boss must never say he is afraid. The fact he did shows that he wanted to emphasize a state of emergency, that Google and all its satellites have taken a monopolistic positionon the state of the web and on the internet that makes them extremely dangerous, including also for themselves."
"Today we are outpaced by automata and by the private powers that manage them according to their own private interests exclusively."
https://www.academia.edu/14111807/System_and_Technics_-_Interview_of_Bernard_Stiegler_-_in_Spanda_Journal_Systemic_Change
Jean
pubbenpubben
JeanIk ga die zijstraat wel bewandelen als reageerder, hier op FTM.
jefcooper
pubbenMijn idee is dat hij voldoet aan mijn definitie van een intellectueel 'iemand die zulke ingewikkelde wartaal kan uitslaan dat niemand die wartaal kan ontcijferen of weerleggen'.
pubben
jefcooperHet artikel mag in uw opinie warrig klinken, toch is hij een zeer eigentijdse, onafhankelijk denker, kijker, vragensteller en iemand die zeer terecht waarschuwt. Misschien is een boek van hem lezen. Hij houdt zich al lang bezig met techniek en systemen, die vragen zijn zeer essentieel, zeker vandaag de dag en boeiend.
jefcooper
pubbenSarrazin schrijft dat vrijwel niemand meer een verhaal van een paar bladzijden op niveau kan lezen, en begrijpen.
Thilo Sarrazin, 'Deutschland schafft sich ab, Wie wir unser Land aufs Spiel setzen', München 2010.
De PISA statistieken, internationaal vergelijkend onderzoek naar onderwijs, zijn vernietigend voor het westen.
Het toppunt van warrige denkerij stond recent bij Joop, EP'er Bas Eickman die betoogt dat groene energie banen oplevert.
De man leek niet door te hebben, dat hij in feite schreef, dat naarmate wij energie omslachtiger produceren, die energie duurder wordt.
Roland Horvath
De exit van een lidstaat in een muntunie is ondenkbaar, zoals de US aantonen. Een grexit zou alles, de euro, de EU kapot maken. Aanhangers daarvan moeten aan de kant geschoven worden inbegrepen Schäuble, Dijsselbloem en Van Overtveldt.
Een muntunie heeft een geldtransfer/ bail out nodig zoals er één is in elk land van rijk naar arm door de SZ en door de inkomstenbelasting. En eventueel een schuldherschikking. Als Finland dat niet wil, dan plaatsen ze zich buiten de EU/eurozone orde. Hun standpunt kan niet in overweging genomen worden.
De Griekse crisis is een verhaal van waanzinnigen en onnozele. Ze maken er nodeloos een crisis van. De ECB creëert al voor de 2e maal meer dan 1.000 miljard euro om ze niet als krediet maar als cadeau te geven aan de banken en de grote beleggers. Dat gaat niets opleveren voor de economische activiteit want er is een overcapaciteit. In GR gaat het om een krediet van 86 miljard. En een schuldherschikking; Op de ene plaats geld bij hopen en op de andere plaats excuses bij hopen dat er geen geld is.
Om de zuiderse landen te helpen moet er meer protectionisme zijn in de EU:
jefcooper
Roland HorvathMutatis mutandis geldt dit voor zeer veel buitenlandse uitgaven.
De muntunie had tot doel een politieke unie te forceren, helaas willen de bevolkingen die niet.
Pat.
Kamers
Roland HorvathDat mag dan wellicht zo zijn, ik ga het niet uitpluizen dan wel controleren, maar van die 2 van de 9 faillissementen zijn zeker van/door de twee W.O.'s welke Duitsland heeft gevoerd.
Dus wel alles even in het juiste perspectief zetten en niet alles simpel op een grote hoop gooien, persoonlijk had ik die niet op deze manier laten mee tellen gezien de situatie welke daaraan vooraf ging.
jefcooper
KamersHet idee dat Duitsland wereldoorlogen voerde komt van de overwinnaars.
Wat betreft de oorlog Duitsland Rusland van 1941, Hitler verdedigde zich:
Werner Maser. ´Der Wortbruch. Hitler, Stalin und der Zweite Weltkrieg’, Selent 2007
Bogdan Musial, ‘Kampfplatz Deutschland, Stalins Kriegspläne gegen den Westen’, Berlin 2008
Jean
Roland Horvathde vroegere aanpak van de Griekse crisis door de EU/IMF." - Laat ik dan bij dezen die indruk wegnemen.
Anton
1. Geen zee is tot nog toe te hoog gebleken voor Dijsselbloem cum suis om de euro in leven te houden, koste wat het (de belastingbetaler) kost. Wat dat betreft doet de hele gang van zaken me denken aan een scene uit de film Shrek, waarin de koning tegen zijn ridders zegt: “some of you may die, but that is a sacrifice I am willing to make”.
2. Je stelt “als we de Australische monetair econoom William Mitchell moeten geloven is de Italiaanse economie bijzonder zwak. […] Overdadige Italiaanse regeldruk remt ondernemerschap en de rechtspositie van werknemers is er zo groot dat werkgevers zich wel drie keer bedenken vooraleer zij iemand in vaste dienst te nemen.” Maar die situatie bestond zoals Mitchell opmerkt ook al voordat Italië toetrad tot de euro, en toen groeide de Italiaanse economie heel behoorlijk. Mitchell stelt dan ook dat de zwakte van de Italiaanse economie naar zijn idee nagenoeg geheel veroorzaakt wordt door het dwangbuis van de euro.
3. Ondertussen staat de Italiaanse economie er wel heel zwak voor, en wordt de situatie daar in hoog tempo beroerder, wat bijvoorbeeld blijkt uit de twee bijgevoegde grafieken (zie de post hierna). De Italiaanse publieke schuld staat nu op circa 2.200 miljard euro. En de publieke schuld/GDP verhouding loopt sinds 2008 op in een tempo van ongeveer 5% per jaar. Ondertussen gaan in Italië steeds meer stemmen op om Griekse toestanden te voorkomen en de euro vaarwel te zeggen. En dat zou, zo stel ik me voor, wel eens gepaard kunnen gaan met een door Italië geforceerde schuldherstructurering. Want als ik het wel heb is zo’n 900 miljard euro van die schuld in handen van buitenlanders, en dat geeft die buitenlanders geen erg beste onderhandelingspositie. Kort samengevat: terwijl iedereen naar Griekenland kijkt, zouden het misschien wel de Italianen kunnen zijn die het speeltje van Dijsselbloem et al. uiteindelijk tot zinken gaan brengen. Zie over die schuldverdeling bv:
http://1.bp.blogspot.com/-4PB
Anton
Antonprietjepraat
AntonAnton
prietjepraatJean
AntonStaatsschuld Italië is idd. relatief hoog, maar spaartegoeden ook.
Uiteindelijk is de conclusie dat ook Italië beter af is uit deze eurozone, dat ben ik volledig met je eens.
Anton
JeanMaar die twee factoren weerspiegelen zich in de reële GDP-groei, want die beweegt per saldo gelijk op met de productiviteitsgroei van de werknemers keer de mate waarin nieuwe bedrijven worden opgestart (werkgelegenheidsgroei).
En (nominale) GDP-groei is m.i. essentieel als het gaat om het onder controle houden van de staatsschuld (d.w.z. de schuld/GDP verhouding). Als het nominale GDP groeit met bv. 3%, dan kan de overheid een begrotingstekort van 3% aanhouden en toch de schuld/GDP verhouding stabiel houden.
In het geval van Italië was de gemiddelde nominale GDP groei sinds 2008 echter ongeveer -0,2%. Daardoor betekende elke procent begrotingstekort per saldo ook een procent schuld/GDP groei. Dat is het dwangbuis waar landen als Italië zich in bevinden. Zie bv:
http://www.anecpa.nl/inleiding/a-beautiful-deleveraging.html
Jean
AntonIntussen is t in Portugal allesbehalve florissant...
Juan
De burgers in de eurozone is voorgehouden dat de euro het 'sluitstuk' was van de Europese samenwerking. Een grote leugen, het was een breekmiddel voor de invoering van een politieke unie, een Europese superstaat. Een achterbakse strategie van onze eurofielen, een democratie onwaardig, zo las ik ergens.
De Brusselse, Berlijnse en Parijse grootheidswaanzin heeft de burgers in Europa, behalve ellende en afbraak, bitter weinig opgeleverd. Het lijkt er steeds meer op dat die eurofanaten in het eigen zwaard zijn gelopen.
Jean
Juanjefcooper
JeanDe EU als schijnconstructie voor Berlijn als hoofdstad van dat continent.
Hitler's droom toch nog verwezenlijkt.
En och, wat is daar mis mee ?
Ik zie Duitsers als het meest capabele volk ter wereld, en nog fatsoenlijk ook.
Jean
jefcooperjefcooper
JeanIk heb zo het idee dat je niet veel weet van geschiedenis sinds Duitsland ontstond, 1870.
Voor ik veel tijd kreeg, wist ik er overigens ook niets van, accepteerde wat de media oplepelden.
Het is ontstellend hoe de overwinnaarswaarheid van WWII, die al heel lang achterhaald is, nog steeds huidige ideeën, en daarmee politiek, bepaalt.
Anton
jefcooperjefcooper
AntonIn 1870 maakte een Franse aanval het mogelijk Duitsland te verenigen.
Daardoor ontstond het meest capabele land ter wereld, wat de machtsverhoudingen verstoorde, zie de uitspraak van Balfour van 1907 dat 'oorlog de beste oplossing was de Britse levensstandaard te behouden'.
Versailles bleek niet in staat Duitsland er onder te houden, ene Hitler deed het land herrijzen.
En zo werd de tweede oorlog gepland, volgens Beard door Roosevelt.
Nu zie je hetzelfde weer, Duitsland beheerst de EU.
Vraag je eens af wat er gebeurt als Duitsland het VS juk afwerpt.
Charles A. Beard, ‘American Foreign Policy in the Making, 1932 – 1940, A study in responsibilities’, New Haven, 1946
Charles A. Beard, ‘President Roosevelt and the coming of the war 1941, A study in appearances and realities’, New Haven, 1948
Jan Ciechanowski, vormals polnischer Botschafter in den Vereinigten Staaten, ´Vergeblicher Sieg’, Zürich 1948 ( Defeat in Victory, New York, 1947)
Het laatste boek is het meest vernietigende boek over Roosevelt wat ik ken.
Het westen begon de oorlog om Polen te redden, en eindigde die door Polen uit te leveren aan Stalin.
Jean
jefcooperjefcooper
JeanDat ontbreken kan er natuurlijk uit voortkomen dat het lot van Peter Edel met z'n boek In de Schaduw van de Ster nog rondwaart, al weer jaren geleden correspondeerde ik met een journalist die daaraan refereerde om uit te leggen dat hij iets maar niet ging schrijven.
Maar als de vorige zin niet van toepassing is, dan is niet reageren m.i. een testimonium paupertatis voor een journalist.
Het eerste wat een journalist zou moeten zijn is nieuwsgierig, ook naar feiten of meningen die hem of haar niet aanstaan.
Jean
jefcooperImo is vergaande federallisering van soevereine staten binnen Europa een zinloze excercitie, al was het maar vanwege de vele verschillende talen die er gesproken worden. De enorme economische, institutionele en culturele verschillen nog daargelaten. NL als deelstaat van Duitsland zie ik mede om die reden niet zitten.
Maar als je iets anders hebt bedoelt, dan vernemen we dat graag.
jefcooper
JeanWel is het zo dat ik meer begrip heb voor het Duitsland van Hitler, inclusief concentratiekampen voor politieke tegenstanders, dan gebruikelijk is.
Dat in Duitsland een burgeroorlog op laag pitje aan de gang was sinds 1918, dat lijken weinigen door te hebben.
Lees b.v. Bogdan Musial, ‘Kampfplatz Deutschland, Stalins Kriegspläne gegen den Westen’, Berlin 2008
of de memoires van Koestler over zijn acties bij de communistische partij in Frankrijk, ik weet zo niet welk deel het is, dus ik specificeer alle drie:
Arthur Koestler, ‘Arrow in the blue, an autobiography’, London 1954
Arthur Koestler, ‘The invisible writing, an autobiography’, London 1954
Arthur Koestler, ‘Scum of the earth’, London, 1941
Voor alle duidelijkheid, ik prefereer een hegemonie van het huidige Duitsland op het continent, boven de knoet van het VS geld.
Het huidige Duitsland is een fatsoenlijk democratisch land, in de geest van wat het was onder de laatste keizer:
S.Fischer-Fabian, ´Herrliche Zeiten, Die Deutschen und ihr Kaiserreich’, Wien 2006
Jean
jefcooperjefcooper
JeanHitler liet niet voor niets het Britse expeditieleger vanuit Duinkerken vertrekken.
Heinz Guderian, ‘Panzer Leader’, London 2000, 1952
Hitler wilde een bondgenootschap met het Britse wereldrijk, waarbij Duitsland in de trant van de Britten het Europese continent beheerste.
In die zin moeten we ook Lebensraum interpreteren.
Dat het daarvoor nodig was het bolsjewisme te vernietigen, op de één of andere wijze, dat was voor hem vanzelfsprekend.
Waar Hitler nooit rekening mee hield waren twee dingen, dat Roosevelt en Stalin, en in het verlengde daarvan Churchill, al in 1933 een deal sloten, zoals Bullitt ergens 1947 tegen Hoggan zei, en dat de VS een militaire macht zou worden.
Ribbentrop had hem verzekerd dat de Britten geen oorlog zouden gaan voeren over Polen.
Ik houd het voor waarschijnlijk dat Roosevelt de werkloosheid liet voortduren om mankracht beschikbaar te hebben voor de oorlogsindustrie.
In 1938 was de oorlogsvoorbereiding in de VS in volle gang, waarschijnlijk al in 1937, het dagboek van Frankfurter over dat jaar werd uit de bibliotheek gestolen.
Bruce Allen Murphy, ‘The Brandeis/Frankfurter Connection, The Secret Political Activities of Two Supreme Court Justices’, New York, 1983
Roosevelt's vriendje Sol Bloom schrijft dan ook 'het was de grote verdienste van Roosevelt het VS volk langzaam rijp te maken voor oorlog'.
Sol Bloom, ‘The Autobiography of Sol Bloom’, New York 1948
Japan provoceren tot de aanval op Pearl Harbour werkte in dit verband uitstekend.
Putin is niet dom, hij laat zich niet provoceren.
jefcooper
JeanBogdan Musial, ‘Kampfplatz Deutschland, Stalins Kriegspläne gegen den Westen’, Berlin 2000
A J P Taylor, 'The Origins of the Second World War', 1961, 1967, Londen
Patrick J. Buchanan, ‘Churchill, Hitler and "The unnecessary war", How Britain lost its empire and the west lost the world’, New York, 2008
Otto Wagener, ‘Hitler aus nächster Nähe, Aufzeichnungen eines Vertrauten 1929-1932, Hrsg. Henry A. Turner’, 1987, Kiel, ISBN 3-88741-129-3
Kai S. Schreyber (Hrsg.), ´Warum wir ADOLF HITLER wählten, Jungwähler von 1933/38 berichten’, 2001 Kiel
Alice Teichowa, 'An economic background to Munich, International business and Chechoslovakia, 1918- 1938', London 1974
Thomas E. Mahl, ‘Desperate deception, British covert operations in the United States 1939-44’, Dulles, Virginia, 1998
Morgan Philips Price (edited Tania Rose), ‘Dispatches from the Weimar Republic, Versailles and German Fascism’, London 1999
Ik kan er nog een twintigtal bij zetten, maar hier laat ik het eerst maar bij.
Overigens had ik het alleen over Berlijn als hoofdstad van het continent.
Dictatoren vind ik maar niks.
Stonecity
JeanJean
StonecityMichiel
JeanJuan
JeanVandaag (5-8-2015) een artikel in DWN, 'Empfehlung aus Frankreich: Deutschland soll aus dem Euro austreten'.
Jean
JuanJuan
Juanhttps://www.groene.nl/artikel/weldra-sterft-de-euro
Floesh
Mario8282
Eurozone monetaire kolonie van de Federal Reserve:
http://mario828282.wordpress.com/2013/12/24/eurozone-monetaristische-kolonie-van-de-federal-reserve/
Dan moeten de productiviteitsverschillen aangepakt worden. De fundamentele oorzaak van de splitsing binnen de Eurozone zijn de productiviteitsverschillen tussen de regio's, een probleem waar Brussel praktisch niets aan gedaan heeft en nu nog steeds geen aandacht aan geeft.
Voor alle Eurozone regio's met een lage productiviteit:
1. schulden kwijtschelding.
2. massieve, structurele investeringen in productie en infrastructuur, realisatie van tientallen miljoenen arbeidsplaatsen van hoge productiviteit.
Klinkt groots... het alternatief is desastreus.
Jan Willem de Hoop
De positiviteit en eensgezindheid bij keuze en ontstaan euro en muntunie was ook maar gebaseerd op wegkijken voor problemen en vooruitschuiven van problemen.
Zwakke landen hadden in eigen belang voor lange termijn de euro helemaal niet moeten willen hebben. Op korte termijn was het aantrekkelijk, o.a. goedkoper lenen, maar lange termijn was het een gok. Of gokten ze soms op permanente hulp?
Sterke landen hadden de zwakke euro landen die niet echt aan de eisen voldeden uit zelfbescherming voor die landen en uit eigen belang niet in de euro en muntunie moeten opnemen. Op korte termijn was het aantrekkelijk maar op lange termijn was het vragen om moeilijkheden. Of gokten de sterke landen erop dat zo op slinkse wijze een politieke unie kon worden afgedwongen?
Alle betrokkenen, waarvan verwacht mg en moet worden dat ze op de lange termijn kunnen denken en handelen, hebben nogal wat boter op hun hoofd. Maar rationeel tot de conclusie komen dat met het gedrocht dat men zelf heeft laten ontstaan met verlies aan euro's en prestige zal moeten ontmantelen zal niet de weg zijn waarop het verder zal gaan. Het zal een bikkelhard gevecht worden met veel onrust. Hoeveel onrust en drama noodzakelijk zal zijn en hoe sportief / onsportief landen met elkaar hun collectieve falen willen corrigeren zal de toekomst leren.
Dus verdeeldheid over iets wat niet werkt is denk ik positiever dan eensgezindheid over dingen die niet werken.
Dutch guy
De hele Griekse tragedie laat zich nog het beste vergelijken met iemand die zijn creditcard van € 2.000,- niet meer terug kan betalen. Als je dan een creditcard neemt van € 2.500,- neemt om de eerste schuld mee af te betalen, is het probleem dan opgelost ?
De Grieken zijn failliet. Al jaaaren. Dat is een feit dat al die tijd word ontkend. Een bedrijf in die toestand die krijgt echt geen nieuw krediet bij zijn bank, maar welkom in de nieuwe realiteit. Volgens mij de situatie zo slecht dat ook wij op het randje van een faillissement zijn komen te staan. En dat puur door geld in een failliete boedel te blijven pompen.
Onze politici ontkennen nog steeds het Griekse faillissement. Dat onze eigen financiële positie zo langzamerhand ook de spuigaten uit begint te lopen, wel ik vermoed dat we moeten wachten totdat sint juttemis en koekiesdag samen vallen. Er zit niets anders op dan af te wachten totdat de wal het schip zal keren.
Waarna we natuurlijk getrakteerd zullen worden op het voorspelbare wir haben es nicht gewusst en het met de kennis van nu gezwatel waarmee de verantwoordelijken zich mee vrij zullen willen pleiten.
Jean
Dutch guyEn 'wir haben es nicht gewusst' gaat niet op. Kijk maar: http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/10/wir-haben-es-nicht-gewusst/ (21 okt 2013, mind you).
Dutch guy
JeanNeem me niet kwalijk hoor.
Het zou kunnen dat je er voordeel in ziet om een gemiddelde schuld van 2 jaarsalarissen per werknemer niet meer terug te betalen. Om dat te kunnen doen dien je wel de werkelijkheid te erkennen.
Ik zou het wel geinig vinden om in dat geval gedwongen te worden om er nog eens een jaarsalaris bij te lenen. Je moet er toch niet aan denken dat je verdiencapaciteit gewoon tekort schiet om bestaande schulden af te betalen. Nee, meer schulden maken. Die je verdiencapaciteit op geen enkele wijze vergroten en gewoon het tafelzilver verkopen, dat gaat helpen.
Heel vaak denk ik bij mezelf dat het onbegrijpelijk is, en hoe stom kun je zijn ? Als je er even over doordenkt dan kun je niet anders als tot de conclusie komen dat onze politici, onze leiders die wij vertrouwen, dat zij doelbewust uit zijn op armoede en chaos.
Jean
Dutch guyVerder eens.
Dutch guy
JeanAls u inderdaad interesse heeft in mijn vertelsels, laat me u dan dit vertellen.
Ik was dienstplichtig in 1983. Ik werd door onze regering gevraagd om de blauwhelm uit te gaan hangen in Libanon bij UNIFIL. Daar hoefde ik niet zolang over na te denken, het was met name de geweldsinstructie die ik onvoldoende vond.
In 1995 tekende ik een jaarcontract met een Amerikaans bedrijf. Ik ging voor hen naar de oorlog in Joegoslavië om als civil engineer de UNPROFOR missie te ondersteunen en ook om de burgers daar wat hulp te bieden.
Ik vind dit nog altijd het beste jaar van mijn leven. Er is 1 belangrijke observatie die hierin van belang is. Iets dat ik later veel vaker gezien heb.
En dat heeft te maken met gevaar.
Eerst zie je het niet.
Mijnheer Wanningen, ik ben 22 jaar hijskraanmachinist geweest. Alle feiten, alle onderzoeken, statistieken, en elk contact met de realiteit dat zal u vertellen dat het werken met een hijskraan een bezigheid is waarbij het risico op ongevallen groot is.
Iedereen weet dat.
Maar toch, zelfs hier in Nederland kun je amper een bouwvakker vinden die er op anticipeert. Zoveel hijskranen zijn er niet. In absolute aantallen gebeuren er ook niet zo heel veel ongevallen. Ik voelde me vaak een roepende in de woestijn als ik van de bouwvakkers die ik moest bedienen eiste dat ze geconcentreerd te werk moesten gaan en bedenken waar je mee bezig bent.
In Joegoslavië daar was dat nog een graadje erger. Daar was het zo dat je niet het risico liep dat je een ongeval overkomt. Het risico daar was dat er ineens een militair aankomt die jou als 70-jarig vrouwtje echt doelbewust overhoop schiet omdat je Serv, Kroaat, of Bosniër bent.
Wat me uit die tijd -meer nog als uit mijn professionele tijd hier te lande- is bijgebleven dat is dat het gevaar vaak heel
Dutch guy
Dutch guySDE+ energie akkoord. Kost 100 miljard euro. Is een hamerstuk dat binnen een jaar geregeld word.
Bewapening voor onze luchtmacht waarmee ze voor ons land kan vechten om ons burgers te beschermen. Kost 4,5 miljard. Volgens sommigen is dat echt een enorme uitgave die onverantwoord is, en die goed is voor meer als een decennium politiek gehakketak. Sommigen noemen de JSF waarmee we onze Jannen de dood in de ogen willen laten zien zelfs zelfs speelgoed.
Het zal wel aan mij liggen,
dat ik alles niet in het juiste perspectief zie of zo.