
Polman bij het Global Foods Innovation Centre, aug. 2018 © ANP / Robin van Lonkhuijsen
Paul Polman: duurzaamheidspaus en soepzakheiland
Jeroen Smit, die eerder biografieën schreef over gevallen Nederlandse zonnekoningen, wilde ditmaal een boek schrijven over een man die het goede voorbeeld gaf: Paul Polman, bestuursvoorzitter van Unilever. Een ceo die zocht naar een ‘verantwoordelijk kapitalisme’. Een spannend thema: want wie iets van het moderne kapitalisme begrijpt, weet dat de hoofdpersoon op grote weerstand zal stuiten. Eric Smit legt het boek van zijn naamgenoot naast een ander boek, dat Unilever beticht van greenwashing. Hoe groen is Unilever?
Op 26 november 2008 dringt een groep islamitische extremisten het Taj Mahal Palace Hotel in Mumbai binnen en richt er een gruwelijke moordpartij aan. ‘Schiet ze door hun achterhoofd,’ schreeuwen de leiders van de terroristen door hun mobilofoons. In het chique vijfsterrenhotel is op dat moment de top van het Brits-Nederlandse voedingsconcern Unilever verzameld, waaronder de bestuursvoorzitter Patrick Cescau en de man die hem enkele maanden later zal opvolgen: Paul Polman. In de zaal waar Cescau en Polman de overdracht vieren, heeft het personeel de deuren gesloten, de lichten uitgedaan en is iedereen op de grond gaan liggen. Terwijl hij daar ligt, denkt Polman over zijn leven na en over de noodzaak er iets goeds mee te doen, schrijft journalist Jeroen Smit in zijn boek over de ex-topman van Unilever. ‘Wat moet er in de wereld gebeuren om ervoor te zorgen dat dit soort dingen nooit meer gebeuren? Voor hem is er maar één conclusie mogelijk: een wereld zonder armoede.’
Het grote gevecht & het eenzame gelijk van Paul Polman heet het lijvige werk dat Smit wijdde aan de man die het aandurfde om als ceo van een multinational de strijd aan te binden met de moraal van het snelle geld. Na zijn eerdere boeken over falende zonnekoningen Cees van der Hoeven (Het drama Ahold, 2004) en Rijkman Groenink (De Prooi, 2008) wilde Smit nu het verhaal vertellen van een man die ‘het goede voorbeeld’ geeft. Een ceo die voorop gaat in de zoektocht naar een ‘verantwoordelijk kapitalisme’. Dat thema maakt het boek bij voorbaat belangwekkend. En spannend: wie iets van het moderne kapitalisme begrijpt, weet dat de hoofdpersoon op grote weerstand zal stuiten.
Unilever: leidend in palmolie
Fundamenteel bijdragen aan een betere wereld is nogal een ambitie om binnen een bedrijf als Unilever te omarmen. Het concern moet van heel ver komen: er is in de jaren negentig ooit een duurzame Amerikaanse ijsmaker overgenomen – Ben & Jerry’s – maar verder stelt het bedrijf qua duurzaamheid weinig voor. Het tegendeel is eerder waar. Unilever is toonaangevend in thee en is ’s wereld grootste verbruiker van palmolie. Beide producten worden vervaardigd met extreem goedkope arbeid die onder zeer twijfelachtige omstandigheden wordt verricht. De palmolie-industrie is zelfs een van de grootste veroorzakers van ecologische schade op aarde. En het Brits-Nederlandse voedingsconcern is de grote gangmaker van de wereldwijde populariteit van palmolie.
Zo werd Unilever de grote wegbereider van de wereldwijde toename van het gebruik van deze olie, en daarmee van de kolossale vernietiging van tropische oerwouden
Dat was het bedrijf zelfs twee keer. Eerst ontwikkelde de Schot Leslie Davidson van Unilever een ingrijpende innovatie in de palmolie-industrie, zo beschreef de Britse krant The Guardian begin 2019 in ‘How the world got hooked on palm oil’. Davidson zag in Kameroen hoe de oorspronkelijk uit West-Afrika afkomstige oliepalm efficiënt en natuurlijk werd bestoven, en introduceerde deze methode uiteindelijk begin jaren ’80 op de Unilever-plantages in Maleisië. Door de nieuwe techniek nam de productie explosief toe.
Een tweede Unilever-man – Gerrit van Duijn – zorgde er ruim tien jaar later voor dat de oliesoort wereldwijd in voedsel verwerkt zou worden. Begin jaren negentig ontstond wetenschappelijke consensus over de schadelijke effecten van transvetten, een klassiek bestanddeel van margarine, het smeersel waarmee de geschiedenis van het Nederlandse deel van Unilever was begonnen. De transvetten moesten uit de margarine. Van Duijn leidde het project ‘Paddington’ dat daarvoor moest zorgen. Palmolie werd de vervanger.
Zo werd Unilever dé grote wegbereider van de wereldwijde toename van het gebruik van deze olie, en daarmee van de kolossale vernietiging van tropische oerwouden die tot op de dag van vandaag worden gekapt en platgebrand om ruimte te scheppen voor palmolieplantages. Deze verwoestingen zorgen voor een enorme toename van CO2-uitstoot, slachtingen onder bedreigde diersoorten en schendingen van mensenrechten.
Hoewel Davidson en Van Duijn in het boek van Smit niet worden genoemd, speelt palmolie een belangrijke rol in de beschreven ontwikkeling van het bedrijf. Maar reflectie op de eigen rol ontbreekt bij het concern. Althans, daar is in het boek van Smit weinig van te zien. Gavin Neath, topman van Unilever in het Verenigd Koninkrijk, is een belangrijke voortrekker van het duurzame Unilever. Hij beseft pas in 2008 welke desastreuze impact de palmolie-industrie heeft op de ecosystemen in Indonesië. Die onwetendheid van Neath is tekenend voor veel mensen die bij multinationals werken: een formidabel gebrek aan reflectie op de activiteiten van de eigen onderneming en de plek van het ‘ik’ daarin.
Geen publieke boetedoening
Unilever is feitelijk een dader. Het bedrijf is naast leverancier van een batterij aan ongezonde producten – suikerbommen, vetputten, gifstoffen in schoonmaak- en verzorgingsmiddelen – ook veroorzaker van armoede, mede-veroorzaker van onherstelbare schade aan de Indonesische en Maleisische oerwouden en daarmee mede-verantwoordelijk voor kolossale klimatologische ellende. Ook bij Polman ontbreekt die reflectie. Hij zoekt na zijn binnenkomst weliswaar in het verleden van Unilever, maar de ruïneuze gedragingen van het concern blijven ongenoemd. De corporate soul searching die Polman wel verricht, leidt hem naar het credo van de Britse oprichter William Lever – doing well by doing good – dat hij graag wil gebruiken om een force for good te kunnen zijn.
Polman is diep doordrongen van de ernst van de maatschappelijke opdracht die hij zichzelf heeft gegeven
Polman, die ooit priester wilde worden, lijkt het kruis van het besmette Unilever-verleden niet op zijn schouders te willen torsen. De zondaar hoeft onder leiding van Polman niet aan openbare boetedoeningen te doen alvorens het pad naar verlossing in te slaan. De blik is ferm naar voren gericht en er is geen tijd te verliezen. Polman is diep doordrongen van de ernst van de maatschappelijke opdracht die hij zichzelf heeft gegeven. Het is een gevecht om de ziel van het kapitalisme, een strijd tegen de wereldwijde armoede en de klimatologische veranderingen, en Unilever is daarvoor zijn vehikel.
Het is een bewonderenswaardige kruistocht, maar als lezer blijf je jezelf toch afvragen: waar komt de kolossale missiedrang opeens vandaan? Polman wil nooit meer in het ‘keurslijf’ van zijn vorige werkgevers – Procter & Gamble en Nestlé – worden geperst, zoveel wordt in het boek duidelijk, maar wat betekent dat precies? Dat hij wroeging heeft gekregen dat hij, in opdracht van zijn eerdere werkgevers, heeft bijgedragen aan de uitputting van natuurlijke reserves, uitbuiting en klimaatschade?
Als Polman het na 26 jaar bij Procter & Gamble tot president West-Europa schopt, maar op de keien belandt, is er een periode van bezinning die hem ertoe brengt met een groep blinde mensen de Kilimanjaro te beklimmen. Het is een bijzondere oefening, maar die biedt te weinig houvast voor wat er komen gaat. Het drama bij de aanslag in het Taj Mahal Palace Hotel heeft beslist een diepe indruk gemaakt, maar levert zoiets iemand een instant Christus-complex op? Zijn bewondering voor moeder Teresa, Mahatma Ghandi en Nelson Mandela lost een deel van de puzzel op, maar de vraag blijft hangen.
Thee drinken en de wereld verbeteren
Hoe dan ook: Polman transformeert bij Unilever in een tot op het bot gemotiveerde wereldverbeteraar en dat is een fascinerend verhaal. Van een trouwe top-dienaar van corporate belangen bij Procter & Gamble en Nestlé tot de visionair die tegen een journalist van The Guardian zegt ‘het oude denken van Milton Friedman’ dat het aandeelhouderskapitalisme typeert, te lijf te willen gaan en daarmee eigenlijk de geschiedenis van de wereld wil veranderen om de mensheid te redden. Op prominente podia valt hij het eendimensionale rendementsdenken van grote investeerders aan. Hij neemt risico’s voor de onderneming en zichzelf door aan de kortetermijnfocus van analisten van beursgenoteerde bedrijven te tornen. Met zijn missie stelt hij ook zijn naar monetair rendement hongerende aandeelhouders op de proef. Polman is de man die het lelijke en gehavende gezicht van het kapitalisme van na de financiële crisis weer een beetje kleur geeft. Zijn boodschap wordt door talrijke ngo’s verwelkomd en gretig opgepikt door de Verenigde Naties.
Ook binnen het kwakkelende Unilever – dat in het voorbije decennium de grootste concurrenten, onder wie Polmans oude werkgevers, voorbij zag stuiven – slaat zijn boodschap aan. Zijn Unilever Sustainable Living Plan (USLP) uit 2010 moet ervoor zorgen dat de multinational in 2020 in omvang is verdubbeld, terwijl tegelijkertijd de belasting van milieu en klimaat door de productie en consumptie van Unilever-producten wordt gehalveerd. De goedwillende consument krijgt daarmee een comfortabel handelingsperspectief aangereikt: je kunt de wereld verbeteren door Unilever-thee te drinken.
‘Twee miljard mensen gebruiken onze merken,’ zegt Polman in een artikel in de Harvard Business Review met de kop ‘Captain Planet’. ‘Vroeger zeiden consumenten: met Lipton drink ik weliswaar duurzame thee, maar wat helpt dat als de buurman in zijn grote suv blijft rijden? Nu kunnen we consumenten vertellen dat ze wel degelijk impact hebben. Twee miljard van jullie drinken thee. Vraag dan om duurzame thee, want zo kunnen jullie een force for good worden. Als twee miljard mensen iets willen, zullen bedrijven veranderen.’
Kets de Vries stelt dat leiders in het bedrijfsleven onzekere overachievers zijn, die stuk voor stuk last hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis
Dat het allemaal nog niet zo pluis is met de arbeidsomstandigheden op de theeplantages, zoals de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) eerder aan het licht bracht, wordt agressief tegengesproken.
Tegen journalisten gaat Polman geregeld tekeer. Die snappen er vaak niets van en zijn lui, net als zoveel andere mensen die hem niet begrijpen. Politici die niet vol in zijn denkwijze meegaan, beschuldigt hij van gebrek aan ambitie. Die verwijten krijgen ook managers binnen Unilever zo nodig naar het hoofd gesmeten en wie niet kan volgen, kan vertrekken.
Hoewel Polman zich bepaald niet laat leiden door geld – hij weigert keer op keer salarisverhogingen – en hij zeer nobele doelen heeft omarmd en grote risico’s neemt om die te verwezenlijken, maakt hem dat niet sympathieker. Smit haalt de managementgoeroe en psychiater Manfred Kets de Vries aan die aan het prestigieuze Insead in Fontainebleau doceert. Kets de Vries stelt dat leiders in het bedrijfsleven onzekere overachievers zijn, die stuk voor stuk last hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Raden van commissarissen zouden er goed aan doen psychiaters in hun midden op te nemen. Dat had Unilever ook mogen doen. Polman vertoont na verloop van tijd dezelfde megalomane trekken die de eerdere onderwerpen van Smit – Van der Hoeven en Groenink – ook al tentoonspreidden. Polman voegt daar wel een element aan toe: morele superioriteit.
Het knappe is dat Polman bij Unilever de boel daadwerkelijk wist op te schudden en ook elders grote invloed had. En Unilever groeide, met name in de opkomende markten, en de koers van het aandeel stijgt. Maar uiteindelijk radicaliseerde de Unilever-ceo en verloor hij gezag binnen het bedrijf. De druk die de aandeelhouders van een beursgenoteerde onderneming een ceo opleggen, wordt hem teveel. Wanneer de barbaren van het Braziliaanse investeringsfonds 3G Capital en superbelegger Warren Buffett (samen eigenaar van het Amerikaanse voedingsconcern Kraft Heinz) met een overnamebod bij Unilever aankloppen, wordt Polman door de realiteit van de markt ingehaald. Polman weet het vijandige bod af te slaan en wordt vervolgens genoodzaakt enkele van zijn principes – nooit buigen voor korte termijn belangen – overboord te zetten, waarmee hij zijn lot binnen het bedrijf bezegelt.
Soepzakconcern
Er bestaat een aanzienlijke buitenwacht die weinig waarde hecht aan de goede bedoelingen van Polman, en die hem en Unilever beschuldigen van greenwashing. Een prominente vertegenwoordiger van deze groep is de Duitse journalist Kathrin Hartmann, auteur van het eind 2018 verschenen boek Groene Leugens, duurzaamheid als verkooptruc en co-maker van de gelijknamige documentaire. Hartmanns woede richt zich deels op de in 2015 door de Verenigde Naties heilig verklaarde Unilever-ceo. Ze noemt hem een ‘soepzakheiland’, met een knipoog naar de verpakkingen die Unilever populair maakte. ‘Wanneer een bedrijf niet kan uitleggen wat het doet om anderen te helpen, moet het zich afvragen waarom het eigenlijk bestaat,’ citeert ze de ‘Messias’ van het voedingsconcern die het groene wonder verkondigde. Dat wonder bestaat uit de spagaat die Polman met zijn Unilever Sustainable Living Plan introduceerde. De omzet verdubbelen én duurzaam worden: het gaat er bij haar niet in, want dat betekent simpelweg dat er nog meer ‘problematische grondstoffen’ gebruikt moeten worden.
‘Terwijl in Indonesië de regenwouden in de brand stonden, riep de VN de palmolie-industrie en haar afnemers tot bosredders uit’
Volgens de Verenigde Naties hoeven economische groei en klimaatbescherming niet met elkaar strijd te zijn; dat klinkt mensen in kapitalistische samenlevingen als muziek in de oren. Het was geen toeval dat de VN de deuren had geopend voor de multinationals die verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de verwoestingen van de regenwouden en in september 2014 de New York Declaration on Forests wereldkundig maakte. ‘Vandaag hebben we belangrijke toezeggingen gezien van bedrijven, overheden, het maatschappelijk middenveld en inheemse volkeren om deze trend te stoppen,’ zei Polman bij die gelegenheid. Het was vooral ‘business as usual met een groen accentje,’ schrijft Hartmann. ‘Terwijl in Indonesië de regenwouden in de brand stonden, riep de VN de palmolie-industrie en haar afnemers tot bosredders uit.’
Wanneer bedrijven zelf protestacties organiseren om daarmee de publieke opinie te beïnvloeden en hun eigen belangen vermommen als algemeen belang, wordt dat astroturfing genoemd. Ook Unilever bezondigt zich daar volgens Hartmann aan.
Het filmpje met de wandelende boom dat Unilever voor de klimaattop van 2015 in Parijs maakte, noemt Hartmann een ‘cynisch spotje’. Een voorbeeld van de vele manieren waarop het wereldomspannende concern zich als burger en milieu-activist presenteert: ‘een omkering van de rollen van dader en slachtoffer.’ Het is volgens haar een typisch staaltje van hoe het kapitalisme het protest inlijft en er koopwaar van weet te maken; het stelt ‘anders consumeren’ gelijk aan actievoeren.
Kies voor de producten van Unilever, want die zijn duurzaam. Althans, dat stellen organisaties die de duurzaamheidskeurmerken uitgeven. Maar waar de standaarden van duurzaam ondernemen bepaald worden, zit Unilever aan tafel, liet onderzoek van platform Investico in 2017 zien. Die manipulatie van alles dat met duurzaamheid heeft te maken, neemt leugenachtige proporties aan, en leidt ertoe dat de grootschalige vernietiging van ecosystemen doorgaat terwijl de kassa’s blijven rinkelen.
Oorvijg
De palmolie van Unilever is ‘100 % sustainable’, twitterde Polman in augustus 2015.
Ronkende pr-teksten als deze kunnen dankzij het meeverende Wereld Natuur Fonds rondgebazuind worden, en leveren munitie voor critici als Hartmann. Zulke verkooppraatjes zijn eenvoudig te fileren door goed naar de feiten te kijken. Unilever kan simpelweg niet zeker weten dat er geen illegale palmolie in hun producten terecht komt. Dat heeft om te beginnen te maken met de zwakke standaarden, die door de industrie zelf zijn bepaald. Daarnaast wordt de palmolie die fabrieken van derden aangeleverd krijgen, in de meeste gevallen niet wordt gescheiden van de werkelijk duurzaam voortgebrachte palmolie. De deugdelijke palmolie wordt met de slechte gemengd en vervolgens verscheept, om na raffinage in de producten te worden verwerkt.
Unilever betrekt onder andere palmolie van Wilmar, een Singaporees concern dat zich veelvuldig schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen, zo bleek uit een rapport van Amnesty International uit 2016. In november kreeg Unilever samen met andere grote palmolieverbruikers zelfs een publieke oorvijg van de mede door henzelf opgerichte Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO). De concerns blijken de duurdere duurzame palmolie niet af te nemen: de koopmansgeest regeert, want er moeten aandeelhouders worden bediend. Duidelijk is dat Unilever een stuk beter zijn best kan doen, want hoewel in Europa al 97 procent van de gebruikte palmolie duurzaam is, voldoet in India slechts 41 procent en in China 48 procent van de palmolie die het concern daar gebruikt, aan de boterzachte duurzaamheidscriteria.
Ruim vier jaar na Polmans tweet zit het concern, zelfs volgens de standaarden van de RSPO, nog lang niet op 100 procent aan de duurzame palmolie. Volgens de beroemde Amerikaanse linguïst en filosoof Noam Chomsky, die in het boek en in de documentaire van Hartmann uitgebreid aan het woord komt, zit er daarom maar één ding op: ‘Follow the proposal, but reject the propaganda.’
101 Bijdragen
Niek Jansen 9
Duurzaamheid als verkooptruc wordt ook gehanteerd ter promotie en verdediging van de deelname van Nederland aan de bouw van de Corredor tbv het sojaproject dwars door het Amazonegebied.
"De Nederlandse overheid helpt Brazilië bij de aanleg van havens, wegen en spoorlijnen dwars door de Amazone. Goed voor ons bedrijfsleven, is het idee. Maar de projecten leiden tot ontbossing, landroof en moord. En Nederland weet dat", zo is de aanhef van het onderzoeksartikel van Investico:
https://www.platform-investico.nl/artikel/duurzaamheid-slechts-een-verhaaltje/
Ik citeer uit het onderzoeksrapport van Karlijn Kuijpers dat ook in de Groene Amsterdammer werd gepubliceerd:
"...... dat Nederland zich al lang volledig bewust is van de onmogelijke opdracht om de bouw van sojawegen en -havens met duurzaamheid te combineren. In een interne notitie over de Corredor staan de risico’s in bullet points uitgespeld:
• Ontwrichting van de samenleving vanwege de grote instroom van buitenstaanders;
• Negatieve gevolgen voor de inheemse bevolking door verlies van land en inkomen;
• Corruptie en intransparantie;
• Illegale houtkap en ontbossing;
• Milieuverontreiniging. Dit kan leiden tot een vernietiging van de huidige visstand;
• Gewelddadige conflicten met grootgrondbezitters bij gebrek aan dialoog;
• Gevaren voor milieuactivisten en journalisten (in de meest extreme gevallen zelfs moord);
• Schending van arbeidswetgeving."
En toch is dit project nooit een onderwerp van publieke discussie geweest en betreurt Sigrid Kaag als verantwoordelijk minister van ontwikkelingssamenwerking de ontbossing en vele branden in de Amazone terwijl zij tezelfdertijd dit project steunt alsof het hier om een 'duurzaam' project zou gaan; hoe hypocriet van Sigrid Kaag als 'duurzaamheidspaus en soepzakheiland'.
MaartenH 10
Niek JansenEric Smit 11
MaartenHMaartenH 10
Eric SmitHerbert Kuipers 4
MaartenHNiek Jansen 9
MaartenHLydia Lembeck 12
Niek JansenNiek Jansen 9
Lydia Lembeckhttps://en.wikipedia.org/wiki/FrieslandCampina
ben wellerdieck 4
Niek JansenBerend Pijlman 13
Niek JansenNiek Jansen 9
Berend PijlmanLydia Lembeck 12
Niek JansenNiek Jansen 9
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Niek JansenRoland Horvath 7
Bovendien is het kapitalisme -zeer- slecht in het uitdelen van geld aan iedereen, iets wat absoluut nodig is om de economie te doen draaien want het geld in de geldkringloop moet van de ondernemingen komen, dat geld gaat naar consumenten en investeerders al dan niet via de overheid en het komt uiteindelijk als bestedingen terug bij de ondernemingen. Dus in principe is alles op die manier betaalbaar als het kan geproduceerd worden, ook grote duurzaamheidsprojecten.
Er gaat wel altijd geld naar de aandeelhouders maar minder of bijna geen naar veel werknemers. Dus alles bijna uitsluitend ten bate van een zeer kleine minderheid.
Het kapitalisme is dus vrij goed in het produceren, in het rijke en rijker maken van de aandeelhouders en het is in niets anders goed, ten minste iets anders dat ook positief is. Wie iets anders beweert is onervaren, onwetend of hij/zij ontkent de feiten.
Het kapitalisme is ook zeer goed in het creëren van faillissementen door monopolie vorming, - van armoede bij zeer veel werkenden, - in het uitputten van middelen van de aarde en in het creëren van oorlogen.
Het bedrijfsleven zal uit eigen beweging nooit veranderen door zijn eigen structuur en opzet: Pakken wat het kan krijgen ten koste van alles en iedereen.
Veranderingen kunnen uitsluitend als verplichtingen wereldwijd opgelegd door de overheden.
Geen wonder dat de ambitie van Paul Polman PP, CEO van Unilever, deels mislukt is en wellicht niet zal blijven duren.
Berend Pijlman 13
Roland HorvathRichard Wolff is goed in het uitleggen van de tekortkomingen van het kapitalisme. De laatste decennia zien we dat stijging van winst en loon steeds verder uit elkaar drijven. De toegenomen productiviteit per werknemer komt dus niet meer terecht bij de werknemers. Als bijvoorbeeld door een nieuwe productietechniek er met de helft van de mankracht geproduceerd kan worden, welke beslissing gaat een bedrijf dan nemen? De vraag naar de producten blijft hetzelfde dus er hoeft niet meer geproduceerd te worden (ligt in werkelijkheid wellicht iets complexer omdat er goedkoper geproduceerd kan worden waardoor de vraag toe zou kunnen nemen). Als werknemers het voor het zeggen zouden hebben zouden ze allemaal de helft minder gaan werken voor hetzelfde loon. De voortgang van de techniek komt dan direct ten goede van het welzijn van de werknemers. Nu echter kapitalisten/aandeelhouders de baas zijn wordt de helft van het personeel ontslagen en stijgt de winst. Omdat de productiviteit verhoogd zijn 50% van de werknemers hun baan en inkomen kwijt, en niet onbelangrijk hun rol in de werkzame maatschappij.
In dit licht is het niet raar dat de productiviteit niet zo snel meer stijgt. Als je er als werknemer niet extra voor betaald krijgt, er niet extra vrije tijd voor krijgt waarom zou je dan meer doen dan waar je mee weg komt? Werkgevers weten dat natuurlijk ook en willen dan van alles meetbaar maken waardoor de organisatie minder efficiënt (want registratie kost tijd) en minder creatief wordt (want protocollen moeten worden gevolgd): meer bureaucratie.
Een dividend uitdelen aan inwoners van een land voor de toegenomen productiviteit is dan zo gek nog niet. Niet als vervanging voor het sociale vangnet maar gewoon omdat wij dat met zijn allen 'verdienen' er recht op hebben omdat we inwoner zijn van dit land dat wij en vorige generaties hebben helpen opbouwen.
Lydia Lembeck 12
Berend PijlmanAlbèrt 4
Roland HorvathNico Janssen 7
AlbèrtAlbèrt 4
Nico JanssenLydia Lembeck 12
AlbèrtAlbèrt 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
AlbèrtAlbèrt 4
Lydia Lembeck[Verwijderd]
AlbèrtZie hoe in NL de Amerikaanse droom ingevoerd is geworden. Het sprookje dat iedereen die maar hard genoeg werkt rijk kan worden.
Het enige wat er voor nodig is, mobiliteit een uurtje reizen tussen twee baantjes per dag. 14 uur per dagkan best, niet zeuren als je rijk wilt worden.
Albèrt 4
[Verwijderd]Neemt niet weg dat landen waar het kapitalisme niet heerst nog slechter af zijn.
Rikkie 7
AlbèrtAlbèrt 4
RikkieEn ook hebben ze geen enkel gevoel voor nuance, als je niet zoals hen denken dan ben je een kapitalistische untermensch die geniet van de ellende van de minderbedeelden in de maatschappij.
Roland Horvath 7
AlbèrtEen vergelijking van een kapitalistische economie met de weinige communistische/ socialistische is moeilijk, als men nooit in zulk land gewoond heeft, en niet zinvol omdat de socialistische economieën, zoals de Sovjet Russische, tegengewerkt zijn door het VS grootkapitaal.
Zoals ook Niels van der Stappen ook gezegd heeft, is de vraag 'wat is goed en wat is slecht aan het kapitalistische systeem'. Het is redelijk te stellen dat het meeste kwaad veroorzaakt wordt door het feit dat het kapitaal beheerd wordt door een zeer kleine minderheid superrijken en politici. De remedie is dan duidelijk. Alle betrokkenen moeten altijd relevant zeggenschap hebben in de besluitvorming bij de ondernemingen en in de politiek. Hoe dat moet gebeuren zal de praktijk leren.
Dat zou kunnen impliceren ieder jaar bindende referenda waaronder een vertrouwensstemming. Als er geen vertrouwen is, dan volgen verkiezingen voor de 1e en de 2e Kamer.
Nog iets, het kapitalisme de vrije private markt creëert altijd superrijkdom bij weinigen en nodeloos armoede bij velen tenzij de overheid dit corrigeert. Bovendien creëert het kapitalisme voortdurend oorlogen. Dat illustreren de VS voortdurend. Die feiten moeten ook erkend worden.
Albèrt 4
Roland HorvathEen goed voorbeeld daarvan is de Holodomor in de Oekraïne waarin men boeren ging vermoorden omdat zij bezittingen hadden met het gevolg dat er miljoenen mensen stierven aan de hongersnood. Met zaken zoals dit heeft de VS of het kapitalisme helemaal niets te maken.
Het socialisme creëert alleen maar middelmaat en ellende en hakt iederreen die excelleert de kop af (letterlijk).
Over het nadeel van kapitalisme ben ik het met je eens, ik vind ook niet dat er miljardairs hoeven te zijn maar ik heb nog nooit een goede oplossing voor dit probleem gehoord. Ik heb liever miljardairs en een aantal andere minder rijke groepen er onder dan iedereen gelijk en arm. Ik ben wel voor bindende referenda maar niet in de vorm die jij voorstelt omdat je dan het risico loopt om in een continue regeringsvorming vast te komt te zitten.
De VS is ook absoluut doorgeschoten en voor hun manier van kapitalisme heb ik ook weinig sympathie maar het merendeel van de kapitalistische landen zijn niet zo oorlogszuchtig.
Rikkie 7
AlbèrtRoland Horvath 7
RikkieBovendien is hij niet terecht. Alles heeft voordelen en nadelen, ook het kapitalisme.
En men kan bijvoorbeeld NL niet vergelijken met Noord Korea, met Cuba, Venezuela, de Sovjet Unie toendertijd. Sommige zaken waren in Sovjet Unie beter dan in NL.
Rikkie 7
Roland HorvathDiny Pubben 9
RikkieJournalisten van het jaar 2019, volg jij die nog?
Stel jij wordt volgende week ontslagen uit het ziekenhuis, u mag naar huis, de thuiszorg is geregeld, jij blij, dan hoop ik dat mijn opmerking hier door jou gelezen is en dan bij je resoneert, zodat jij vraagt 'wie, welke thuiszorg, welke organisatie' want hier faalt de tech in 3 van 10 gevallen, is mijn ervaring, er komt niemand.
Ga naar uw zorgverzekeringssite, neem contact op met uw huisarts en het thuiszorgbedrijf maar dat laatste weet je nou net niet. 'Grijsgedraaide langspeelplaat' is dan niet het goede digitale woord. Pieter Klein belastingdienst. Gevoelens:
'Ik ben er helemaal klaar mee en ga procederen tot aan, vriendelijk gezegd, de hemelpoort. See you in hell.'
https://twitter.com/pieterkleinrtl/status/1175156080520900609
Digitaal Taylorisme, voorbij arm en rijk, waar gaat het mis in de (zorg)systemen, ik formuleer die waarde. Vraag dat!
Techcowboys & Techslachtoffers!
Indrukwekkend en beangstigend. Gaat ook over afstand tussen bestuurders/managers en inhoudsdeskundigen. Rings a bell? De Boeing 737 Max ongelukken.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-boeing-737-max-een-vliegtuig-ontworpen-door-clowns-onder-leiding-van-apen~bdb9f623/
Moraal van het verhaal, iedereen heeft zijn eigen reden om lid te worden. Heb je wel gemind, Lydia, vanwege onze bestuurscultuur.
Albèrt 4
RikkieRikkie 7
AlbèrtEric Smit 11
RikkieEr wórdt op FTM gemodereerd. Al is dat niet altijd zichtbaar. We roepen de mensen die reageren altijd op om niet op de man te spelen en een beheerst en inhoudelijk gesprek te voeren. Ik maak van de gelegenheid gebruik om jou daar ook op te wijzen.
Groet,
Eric
Rikkie 7
Eric SmitDat is dan inderdaad niet goed zichtbaar. Ik zie er weinig van terug. In mijn ogen is oproepen ook niet voldoende, soms moet je ook durven ingrijpen. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar is begrensd. Als je ziet dat mensen voor misdadig worden uitgemaakt alleen omdat ze een huis verhuren, vraag ik me af waar FTM mee bezig is als dit wordt toegelaten. By the way, voor de zomervakantie heeft Arne mij een e-mail gestuurd dat de redactie zelf ook vindt dat er hoognodig iets moet gebeuren, aanscherpen van de regels, voorkomen misbruik van de plus en min knop, ad hominem argumenten en andere drogredenaties etc. Na vragen hierover gaf Arne aan dat er andere prioriteiten zijn gesteld.....(Ledenwerving) tsja, als het platform eerst op Joop moet gaan lijken voor dat je wat doet, ben je laat. Dit platform zou toegankelijk moeten zijn voor alle meningen en leiden tot eerlijke dialogen, maar wordt helaas door een beperkt aantal zeer frequent reagerende personen, die elkaar plusjes geven en andere meningen censureren dmv de minknop gedomineerd. De redactie van FTM zit er bij en kijkt er naar, jammer....
Eric Smit 11
RikkieDat is dus niet het geval. We kijken wel degelijk mee en we tikken mensen op de vingers, zowel zichtbaar als achter de schermen. Je geeft er zelf een voorbeeld van: Arne heeft je gemaild, zo gaat dat. Zodra het mij opvalt dat iemand op de persoon aanpakt - zoals jij dat bij Lydia Lembeck deed - aarzel ik geen moment en laat ik dat weten. In het openbaar (QED). Zoals Arne aangaf: we kunnen en zullen beter ons best doen om die taak uit te voeren.
Geniet verder van je weekeinde.
Rikkie 7
Eric SmitGa eens in op mijn voorbeeld over het beschuldigen van Albert. Volgens mij niets aan gedaan, schande
Eric Smit 11
RikkieIk zie jou bij voortduring op FTM ad hominem reageren. Ik raad je dringend aan dat niet te doen. Anders grijp ik hard in.
Zo duidelijk genoeg?
Groet,
Eric
Rikkie 7
Eric SmitEric Smit 11
RikkieRikkie 7
Eric SmitRikkie 7
AlbèrtArnoud 35
RikkieM. Bousie 2
AlbèrtVraag is bijvoorbeeld wat je er op een bepaalde plek of tijd mee kan kopen.
Een andere vraag is hoe veelomvattend de geldeconomie op een bepaalde plek en in een bepaalde tijd is. Want niet overal en altijd is alles voor geld te koop.
En wat reken je mee als maatstaf voor welvaart? Qua schone lucht en bomen zaten ee dan met die ene dollar er wel wat beter bij dan nu. Maar ja, er was geen ftm, zelfs niet voor een miljoen.
Albèrt 4
M. BousieJan Ooms 10
AlbèrtJe zou de armoede in Nederland eens aan den lijve moeten ondervinden, dan praat je wel anders!
En nee, ik ken persoonlijk, gelukkig, ook geen armoede, maar heb er vanuit mijn werk wel veel mee te maken en kan je vanuit die ervaring vertellen dat je geen flauw benul hebt waar je over kletst wanneer je zegt dat Nederlandse armen nog 'rijk' zijn.
Schaam je!!!
Albèrt 4
Jan OomsOntken ik dat armoede een probleem in Nederland is, nee absoluut niet ik vind het belachelijk dat in een rijk land als Nederland voedselbanken bestaan.
En over armoede, ik wil niet zeggen dat ik arm ben geweest maar ik kom wel uit een gezin waar mijn moeder onze kleding moest maken en ik heb zelf ook als alleenstaande geleefd van €1200,- bruto per maand dus ik weet heel goed wat het is om heel weinig geld te hebben en om aan het eind van je salaris een stuk maand over te hebben.
Jan Ooms 10
AlbèrtNee, dat zei je niet. Je zei: "Ik denk niet dat je je realiseert hoe rijk zelfs de armste mensen in Nederland zijn in verhouding tot het gemiddelde van de wereld".
Je mag er hetzelfde mee bedoelen (ook in je reacties daarna), maar het betekent iets wezenlijk anders. Ik vind het gevaarlijk wanneer je armoede in Nederland op zo'n manier vergelijkt met armoede elders in de wereld. Die vergelijking gaat simpelweg niet op en kwetst mensen in zo'n situatie.
'...en ik heb zelf ook als alleenstaande geleefd van €1200,- bruto per maand dus ik weet heel goed wat het is om heel weinig geld te hebben...'
Nu zou ik heel makkelijk kunnen zeggen: "Dat ligt er maar aan wannéér dat was. In 2002, bij invoering van de euro, was dit aanzienlijk meer waard dan vandaag de dag", maar dat zal ik niet doen.
Albèrt 4
Jan OomsWat stel jij dan voor als alternatief? Het kapitalisme is verre van perfect maar we leven in de huidige tijd in de beste en één van de meest geavanceerde maatschappijen die ooit bestaan heeft. Als ik dan kijk naar landen die andere systemen dan het kapitalisme gebruiken of gebruikt hebben dan steken we daar met kop en schouders bovenuit qua welvaart.
Ik bedoel het niet zoals jij het zegt.
Mijn hele betoog was namelijk dat ondanks haar tekortkomingen het kapitalisme het aanzienlijk beter doet dan andere systemen en daarvoor moet ik wel vergelijken met andere landen.
Ik snap ook wel dat zonder die context het lijkt alsof ik alles bagatelliseer. Het zou hetzelfde zijn als iemand tegen mij zegt “ik heb een hernia en ik heb er erg veel last van” en dat ik dan zeg “het valt wel mee want er zijn ook genoeg mensen die kanker hebben”
PS. Ik weet niet hoe ik moet quoten kan iemand me dat uitleggen over verwijzen naar de uitleg op ftm.nl
Niels van der Stappen 1
Nico JanssenAnders komen we niet verder dan VOOR of TEGEN, zonder te komen tot analyse en hopelijk verbetering in dialoog met elkaar.
Marco Fredriks 4
Niels van der StappenLydia Lembeck 12
Marco Fredriksben wellerdieck 4
Albèrt[Verwijderd]
Eric Smit 11
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
Eric SmitEric Smit 11
Lydia Lembeck[Verwijderd]
Eric SmitNiek Jansen 9
In dit artikel wordt ook gewezen op de leverantie van palmolie door o.a. Unilever aan andere bedrijven, die bijdragen aan de klimaatvervuiling.
Paul Sporken 10
Nog een kleine redactionele noot: het moet zijn buigen voor kortetermijnbelangen ipv bukken (dan ontwijk je ze juist).
Eric Smit 11
Paul SporkenEveline Bernard 6
Annemiek van Moorst 11
Een aanrader in dit verband is het boek "The History of the World in Seven Cheap Things" (University of California Press, 2017) van Raj Patel, a food justice activist and professor at the University of Texas at Austin & Binghamton University professor Jason W. Moore.
"The seven “things” of the title aren’t physical objects as much as they are a hidden social, ecological and economic infrastructure: nature, money, work, care, food, energy, and lives. The point being that cheapness is a process of responding to economic crises by devaluing each of those forces so that capitalism can continue to concentrate wealth in the hands of the already-wealthy. In that sense, “cheap nature” refers to the way in which land and its resources are systematically given away to businesses for exploitation, “cheap work” refers to slavery and other anti-worker tactics that keep wages low, and so on."
https://www.yesmagazine.org/economy/2017/10/23/raj-patel-on-how-to-break-away-from-capitalism/
Eric Smit 11
Annemiek van MoorstMartine Groenendijk 5
Marla Singer 7
Martine GroenendijkOf ze gebruiken het bij de fabricage om bijv de mallen mee in te vetten maar zetten dat niet bij de ingrediënten erbij.
Met die smerige trucjes heeft o.a. Unilever miljarden verdiend en miljoenen mensen ziek(er) gemaakt.
Lydia Lembeck 12
Marla Singerben wellerdieck 4
Lydia LembeckEn van het RIVM of de NVWA hoef je niets te verwachten (in tegendeel!).
Elske Kuiper
Marla Singer[Verwijderd]
Diny Pubben 9
Bij voorbaat excuses ik kwam niet verder dan die zin want in eigen land is sinds 1 januari een digitale zorgwet actief.
'Laat het op je inwerken: "Elke Nederlandse gemeente moet een meldpunt openen waar burgers het vermoeden van een ernstige psychiatrische stoornis van een ander kunnen melden. Binnen twee weken moet dan psychiatrisch onderzoek volgen." Wie is hier knettergek...'
Techniek en ethiek, ik wil waarden gedreven tech, 'voorspelbare digitale bloedbaden' in de maak.
Techcowboys geeft 0 resultaten op ftm. Feit!
https://www.ftm.nl/zoeken?query=techcowboys
Gerrit Zeilemaker 6
George van Houts 2
Eric Smit 11
George van HoutsInderdaad, dat win-win-isme noemt hij ook al in het interview dat we met Giridharadas maakten. Op zich lijkt het me overigens niet onredelijk dat je als bedrijf probeert winst te maken, maar het gaat natuurlijk om het laatste deel van je zin: dividenden hoog houden, lonen laag...etc
Echt maatschappelijk ondernemerschap kan in mijn ogen alleen slagen wanneer de aandeelhouders akkoord gaan met een begrensde/beperkte rendementseis.
MaartenH 10
Eric SmitOftewel zoals de Engelsen zeggen "when hell freezes over"?
Eric Smit 11
MaartenHMaartenH 10
Eric SmitEric Smit 11
MaartenHLydia Lembeck 12
Eric SmitMaartenH 10
Lydia LembeckDiny Pubben 9
Eric SmitWie zijn die investeerders, vroeg er ooit naar. Binnen 1 minuut antwoord van jou en van Arne van der Wal maar het gaat me in essentie om de hele tech cultuur. Skin in the Game Journalisten van het jaar 2019.
'Fail fast and fix it later', die tech mentaliteit, we zien het nu bij de belastingdienst, als ict faalt blijft die falen, een kleine stad aan digitale slachtoffers en dan moet het achteraf uitgezocht, in ftm termen wat kost dat, de rechtsstaat faalde ook 10 jaar, sommige mensen zijn principieel.
Er is vooraf niet over nagedacht.
Ben van de niet gestelde vragen.
Cognitieve tech dissonantie in de tags op ftm. Ik ging op zoek:
Techcowboys geeft 0 zoekresultaten op ftm.
https://www.ftm.nl/zoeken?query=Techcowboys
Zorgdatahandel ook 0 resultaten.
https://www.ftm.nl/zoeken?query=zorgdatahandel
Techslachtoffers, niks, nada, nul aan resultaten.
https://www.ftm.nl/zoeken?query=techslachtoffers
Zou toch moeten in het digitale tijdperk, 'fail fast en fix it later'?
Onze journalistiek schoot al tekort bij de ict hoorzittingen, Ton Elias, praktijk vragen waren daar verboden.
Systeemrampen voor werknemers die erop / ermee moeten werken en voor de burgers die ervan afhankelijk zijn.
Marla Singer 7
MaartenH'For evil to succeed good has to do nothing'
Er zijn veel meer mensen die het goed bedoelen dan die het slecht bedoelen. Enige wat je nodig hebt zijn gelijken van geest die elkaar respecteren en de afspraken die ze met elkaar maken nakomen.
De cynische 'black pill' helpt bitter weinig.
Je kan al die liefde wel opkroppen, maar het moet er toch een keer uit. (Dat zou zomaar een Loesje kunnen zijn)
MaartenH 10
Marla SingerDat zit niet zozeer aan mensen vast maar aan de situatie. Als je in bepaalde kringen verkeert, ben je daar gevoelig voor, sterker, als je niet meedoet, kom je niet in die kringen. Dat is meestal een selectieproces en niet zozeer een persoonlijke keuze.
Als je dat tegen wilt gaan (en dat wil je), moet je zorgen dat het systeem goed is. Dat betekent dat er controle moet zijn op de bovenkant van de maatschappij. En wie controleert de controleurs?
Wat mij betreft maar één oplossing, namelijk dat het volk de top controleert. Dus democratie. Dat hebben we toch? Nou ja, we hebben parlementaire democratie. We hebben een politieke kaste in het leven geroepen, die een tussenlaag is tussen de macht en het volk. Die politiek kaste heeft alleen elke dag met de macht te maken en maar één keer in de vier jaar met het volk. Ze worden een verlengstuk van de macht en toneelspelers naar het volk.
Enige remedie lijkt mij directe democratie, waarbij mensen zich direct kunnen uitspreken over issues in plaats van vertegenwoordigers kiezen die hun werk niet doen.
Lydia Lembeck 12
MaartenHMaartenH 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MaartenHHans van Swoll 5
Eric SmitVraag. Wat is er tegen wetgeving die alle lonen van een onderneming, tenminste en met terugwerkende kracht, met hetzelfde percentage laat stijgen als de bruto winst.van diezelfde onderneming?
Eric Smit 11
Hans van SwollHank.ReardEN 9
George van HoutsDaarom de vraag/opmerking voor jou George: inmiddels ben je door bepaalde ervaringsdeskundigen (Martin Vrijland) aangemerkt als "controlled opposition" voor Nederlandse complottheoretici (1).
Micha Kat is via Vrijland inmiddels door de mand gevallen.
De show KomPlot is m.i. tamelijk objectief, maar vraag me toch af wat je vindt van de "beschuldiging" van Vrijland? Jouw optreden bij DWDD was zwak: bij AIVD werken schone dames, maar verder geen kritische vragen over surveillance van Nederlandse burgers? Vraag is dus of je niet zelf onderdeel bent van het probleem.
Btw, Martin Vrijland is hard aangepakt door het Nederlandse establishment, moest bijv. in de bijstand, vraag me af of dat ook geldt voor George van Houts...
1. https://www.martinvrijland.nl/en/news-analyzes/the-seducers-dwdd-kasja-ollongren-and-the-promotional-campaign-for-the-aivd-and-the-fact-checking/
Joris Logtens
Glenn Mitrasing 2
Marcel 72
Gigi Bakker 3
Eric Smit 11
Gigi BakkerGigi Bakker 3
Eric SmitArnoud 35
Zo zie je maar weer dat geld, macht en 'het juiste doen' nooit samengaan.
Marc Fahrner 7
ben wellerdieck 4