Paul Ryan de Keynesiaan

  Paul Ryan, de nieuwe vicepresidentskandidaat voor de Republikeinen, heeft wat uit te leggen. Zijn reputatie als fiscale havik is op lucht gebaseerd.

  Deze week werd bekend dat Paul Ryan de vicepresidentskandidaat voor de Republikeinen wordt. De Amerikaanse media beschrijven Ryan als een fiscale havik met grootse ideeën. De Nederlandse media nemen dit riedeltje over. ‘Ryan wil een zo klein en zuinig mogelijke overheid’ (VK); ‘[Ryan is] een man met een geweten die financieel orde op zaken wil stellen’ (FD);  ‘een bezuinigingspitbull’ (AD). Hoewel zijn retoriek inderdaad doet vermoeden dat hij een zuinig man is die de begroting op orde wil stellen vertellen zijn acties en plannen een ander verhaal. 

   

  Omgekeerde Robin Hood
  Ryan werd vooral bekend door zijn uitvoerige begrotingsplan. Het plan zou erin voorzien dat de begroting weer op orde zou komen in 2022, terwijl de belastingen flink worden verlaagd. Het plan werd in het huis van afgevaardigden door de Republikeinse meerderheid aangenomen en sneuvelde vervolgens in de senaat.

   

  Een analyse van het onpartijdige Tax Policy Center becijfert dat Ryan’s begrotingsplan $4,6 biljoen aan belastingverlagingen wil doorvoeren over een periode van tien jaar. De rijkste 0,1 procent van de Amerikanen krijgt daar relatief het meeste voordeel van. Onder het Ryan plan hoeft de rijkste 0,1 procent elk jaar gemiddeld $1,1 miljoen minder belasting te betalen. 

   

   

  Grafiek 1: Procentuele daling van de federale belastingdruk onder het Ryan en Romney plan naar inkomensgroep (Bron: Tax Policy Center)

   

  Daar staat tegenover dat Ryan snoeihard wil bezuinigen op de sociale zekerheid. Van de $4,5 biljoen aan bezuinigingen over de komende tien jaar gaat $2,9 biljoen ten koste van lagere inkomens zo rekent het Center for Budget and Policy Priorities voor. Hij wil bijvoorbeeld het budget van Medicaid, een overheidsprogramma bedoeld om gezinnen met een laag inkomen te voorzien van gezondheidszorg, halveren. Naar schatting zullen zo'n 14 tot  27 miljoen mensen hun Medicaid hulp verliezen door de bezuinigingen.

   

  “We don’t want to turn the safety net into a hammock that lulls able-bodied people to lives of dependency and complacency, that drains them of their will and their incentive to make the most of their lives,” aldus Ryan. Ryan kiest ervoor om te bezuinigen op de armste Amerikanen en de rijkste Amerikanen grotere belastingverlagingen te geven. Daar is op zich zelf nog niets mis mee, het is een legitieme politieke keuze. 

   

   

   

  Ryan de Keynesiaan
  Wel kwalijk is dat Ryan een reputatie als fiscale havik geniet, hoewel er niets in zijn begrotingsplan staat dat deze reputatie bevestigt. Volgens het Tax Policy Center haalt Ryan ongeveer 15,8 procent van het bbp aan belastinginkomsten op in 2022. In zijn eigen begrotingsplan zegt Ryan echter dat hij 18,7 procent gaat ophalen, wat betekent dat hij zo’n $700 miljard ‘ergens’ vandaan moet gaan halen. Hij zegt dit te doen door aftrekmaatregelen af te schaffen en belastingsluiproutes te dichten, maar weigert om ook maar één van deze aftrekmaatregelen of belastingsluiproutes te identificeren. In feite is het Ryan plan dus een zwarte doos met een gat van $700 miljard. 

   

  Het begrotingsplan van Ryan strookt dus niet met zijn reputatie. Zijn reputatie strookt ook niet met zijn stemgedrag als congreslid. Tijdens de Bush jaren stemde Ryan samen met zijn Republikeinse collega’s voor de dure belastingverlagingen, de onbetaalde oorlogen en de bailout van Wall Street. Hij zegt zich hier inmiddels, net als veel van zijn Republikeinse collega’s, schuldig over te voelen. Niettemin heeft hij tot de Democraten aan de macht kwamen dus weinig gedaan om zijn huidige zuinige imago te verdienen.  

   

  Ryan is een ordinaire Keynesiaan die het begrotingstekort wil vergroten, geen fiscale havik. 

  Over de auteur

  Jesse Frederik

  In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf o...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren