Pauliana zaak tegen Aamigoo Group

1 Connectie

Relaties

Aamigoo Group
0 Bijdragen

Met het opstarten van een pauliana procedure is er eerder al een keiharde strijd tussen twee oud aandeelhouders en de beursgenoteerde Aamigoo Group ontbrand.

De twee oud aandeelhouders hebben de Aamigoo Group en de vennootschappen van twee aandeelhouders van Aamigoo gedagvaard inzake de verkoop van J-Merce B.V., het huidige Aamigoo Holding. De twee betreffende aandeelhouders, Raj Singh en Patrick Flaton van het in Den Haag gevestigde J-Merce Holding, laten FTM weten dat ze een pauliana procudere tegen Aamigoo Group en aandeelhouder F5 Capital en de vennootschap Veglia Paree hebben opgestart. Veglia Paree is eigendom van Aamigoo-aandeelhouder Maarten Wienbelt.

 

Moedwillig benadeeld
Bij een pauliana procedure wordt verondersteld dat een van de partijen moedwillig is benadeeld door de ander. Door het inroepen van actio pauliana , een loodzware en juridisch ingewikkelde ingreep, kan een rechtshandeling worden teruggedraaid. De verkoop van een vennootschap bijvoorbeeld. De zaak waar het Singh en Flaton om gaat, is het huidige Aamigoo Holding (voorheen J-Merce B.V.), de vennootschap die zij in 2010 verkochten en waarin alle activiteiten van de Aamigoo Group zijn ondergebracht. De mogelijkheid is daardoor reëel dat de beursgenoteerde onderneming de Aamigoo Group binnenkort weer een leeg beursfonds is. Een unieke situatie.

Eerder zei Anita Maas, compliance officer van de Aamigoo Group, dat er van een geschil "geen sprake" was. Commissaris Peter Zwart zei vorige week tegen FTM dat de kwestie "een erfenis uit de periode Value8" was die hem niet als een "major issue" voorkwam.

Juridisch houwitser
Singh en Flaton zijn de aandeelhouders van het in Den Haag gevestigde J-Merce Holding. J-Merce Holding verkocht in 2010 J-Merce B.V. Eind 2010 kwam de vennootschap in handen van DGC, het huidige F5 Capital, dat dezelfde dag nog het bedrijf doorverkocht aan de beursgenoteerde vennootschap EDCC, van Value8 (Peter Paul de Vries). Uit het jaarverslag van de Aamigoo Group blijkt dat Singh en Flaton (J-Merce Holding), met betrekking tot die overname, nog aanspraak menen te maken op 2 miljoen euro. Aamigoo vordert op haar beurt precies dezelfde som bij Sing en Flaton.

Hoewel Aamigoo bij herhaling laat weten de kwestie niet erg serieus te nemen, blijken de twee heren van J-Merce Holding daar andere gedachten over te hebben. Het koppel wendde zich tot het prijzige Zuidaskantoor van de advocaten van Greenberg Traurig en rolde in de persoon van Peter Roorda een juridisch houwitser van formaat uit het arsenaal. Met welke brisante munitie Roorda namens zijn cliënten de stellingen van Aamigoo onder vuur heeft genomen, liet Singh vandaag aan FTM weten.

"De Source Automation zaak tegen J-Merce Holding heeft inmiddels de nodige publiciteit gekregen", zegt Singh die verder slechts een korte statement wenst te maken. "Voor alle duidelijkheid: wij vinden het jammer dat partijen niet in staat blijken te zijn om tot een gezamenlijke oplossing te komen. De weigering van de Aamigoo Group en betrokken partijen om dit op een fatsoenlijke en deugdelijke wijze te doen, heeft ons helaas gedwongen om onze standpunten en rechten via het rechtssysteem te verdedigen".

 

Pauliana
De gang naar de rechter wordt door Singh en Flaton onder zorgvuldige begeleiding van Roorda, met verve ingezet. "We hebben woensdag 9 mei een dagvaarding aangebracht, bijgestaan door ons advocatenkantoor Greenberg Traurig, waarmee een pauliana procedure tegen Veglia Paree, F5 Capital en de Aamigoo Group aanhangig wordt gemaakt".


Vragen over de achtergronden van de pauliana zaak wil Singh niet beantwoorden. Andere vragen over de zaak worden afgewimpeld met; "ik laat het hier bij".

Anita Maas van Aamigoo is na het eerdere interview met FTM ineens een stuk terughoudender.
"Het [is] een goed gebruik om zolang zaken onder de rechter zijn, geen inhoudelijke informatie te verstrekken", laat Maas per mail weten. 'Wij kunnen daarom ook niet verder op de inhoud ingaan."

Mede-aandeelhouder Peter Paul de Vries, de man wiens 'erfenis' volgens commissaris Zwart wordt bevochten werpt deze suggestie verre van zich. "De kwestie speelde ook al voor onze tijd. We hebben alleen de beursnotering van Source gefaciliteerd, meer niet". Helemaal onbekend met de situatie rond Singh en Flaton is DeVries niet. Vorige week antwoordde hij op een vraag over de achtergrond van beslaglegging van dochter op moeder: "Ik weet dat mensen uit de oudheid met niet zo'n sterke zaak een stok tussen de spaken willen steken". Van gronden om een pauliana procedure op te kunnen starten, zegt De Vries desgevraagd "niets" te weten. Over het juridische stuk geschut dat Singh en Flaton in de persoon van Peter Roorda in stelling hebben gebracht heeft hij zo zijn twijfels: "Als je fout zit heb je niets aan een kanon".