
De ondoorzichtige wereld van de Groningse gaswinning en de bijbehorende bevingsschade. Welke financiële belangen spelen er? Wat betekenen de aardbevingen voor bewoners? En wie profiteert hier eigenlijk van?
‘Creatief idee’ van Shell voor gasopslag goed voor miljardenwinst, op kosten van de staat
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Enquêtecommissie: ‘Shell en Exxonmobil moeten claim op ongewonnen gas laten vallen’
Toezichthouder gaswinning: toezicht in Nederland is niet onafhankelijk genoeg
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Meer gas uit Groningen is onveilig en lost crisis niet op
Podcast | De grootste schat van Nederland
Shell dacht Esso te slim af te zijn en het gas uit Groningen voor zichzelf te houden
Sociaal psycholoog Tom Postmes: ‘Rekenwerk en rapporten zijn schijnoplossingen voor Groningers’
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee? Lees meer
Waarom dit onderzoek?
Sinds zijn oprichting eind 19e eeuw onderhoudt Shell nauwe banden met de Nederlandse overheid. Al eerder dook de naam van de olie- en gasgigant op rond economisch, fiscaal, internationaal, milieu- en zelfs onderwijsbeleid.
Dat roept vragen op. Hoe — en door wie — vindt de afweging van de verschillende belangen plaats? Hoe steekt de relatie tussen Shell en de overheid in elkaar? En wat zijn de gevolgen?
Hoe onderzoeken we dit?
In april 2019 stuurde Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) zeventien Wob-verzoeken naar evenzoveel overheidsorganen. In die verzoeken vraagt PAJ om alle documenten – denk aan e-mails, memo’s, beleidsstukken en zelfs WhatsAppjes – sinds 2005 die afkomstig zijn van, gericht zijn aan, of gaan over Shell.
Hoe gaat het?
Inmiddels hebben we duizenden documenten binnen van de gemeente Assen en de provincie Drenthe. Daarover kregen we veel tips binnen van het publiek, waarvoor veel dank!
Uit deze documenten kwam een aantal artikelen voort, bijvoorbeeld over het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Onder het tabblad ‘Artikelen’ vind je alles wat we tot nu toe schreven over dit dossier.
In de zomer verwachten we de documenten van de gemeente en provincie Groningen. Ook dan kunnen we weer alle hulp van het publiek gebruiken.
Deze keer gaan we dat anders doen, niet in de vorm van een algemene tiplijn, maar met concrete onderzoeksvragen. Wil je meehelpen met het onderzoek naar de Shell Papers uit Groningen? Dan kun je je binnenkort inschrijven voor het Shell Papers Publieksonderzoek.
Zodra we een concrete datum weten wanneer we de documenten kunnen verwachten, kun je je inschrijven om deel te nemen. Je ontvangt dan een e-mail met alle spelregels. We zullen hier (en in de nieuwsbrief) zo snel mogelijk aankondigen wanneer het zo ver is.
De inspanning zal worden beloond. Deelnemers helpen niet alleen het Shell Papersonderzoek een stapje verder, maar er valt ook iets te winnen.
Na afloop zullen we alle resultaten publiceren op de website.
Als volger van dit dossier blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Wob-procedure, ontvang je vrijgegeven documenten en kun je daar zelf mee aan de slag. Bovendien draag je bij aan het succes van dit project: hoe meer volgers, hoe zichtbaarder de interesse in de documenten.
Wil je meer weten over de redenen en mensen achter deze Wob? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.
Veerkracht en een lange adem
Rechter oordeelt: overheden moeten Shell Papers-wob alsnog in behandeling nemen
‘Overheid, openbaar uw documenten rondom Shell’
Tegenstribbelen tot aan de rechter: waarom de Shell Papers nog steeds niet in behandeling zijn
Shell wist nog eerder van klimaatverandering dan gedacht (en zette desondanks vol in op steenkool)
‘Creatief idee’ van Shell voor gasopslag goed voor miljardenwinst, op kosten van de staat
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Hoe Shell het draagvlak terugwon in Noord-Nederland
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Een door de aardbevingen beschadigd huis in het Groningse Winsum. © ANP, Kees van de Veen
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Niet alleen de overheid, ook oliemaatschappijen hebben als gasproducenten in Groningen hun zorgplicht verzaakt. Dat is de spijkerharde conclusie van de parlementaire commissie aardgaswinning Groningen. Follow the Money analyseerde het rapport dat gisteren werd gepresenteerd. Voor de winstmaximalisatie werden feiten achterwege gehouden en argumenten verdraaid. En toch willen Shell en Exxon meer geld zien.
Tijdens de presentatie van het enquêterapport ‘Groningers boven gas’ was er veel aandacht voor de ‘rampzalige’ gevolgen van de gaswinning. Uitgebreid stilgestaan werd er, bij het leed dat Groningers al decennialang ervaren en dat in de rest van het land zo lang onopgemerkt is gebleven. De grote afwezige tijdens de presentatie: de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en haar aandeelhouders Shell en ExxonMobil. Zij waren niet uitgenodigd, vertelde commissievoorzitter Tom van der Lee desgevraagd.
Dat betekent niet dat de twee oliemaatschappijen in het rapport van de commissie buiten schot blijven. Tom van der Lee: ‘Ook de producent heeft een zorgplicht. Zowel de staat als de NAM en haar aandeelhouders hebben deze zorgplicht verzaakt.’
In veel berichtgeving rond de verschijning van het rapport, ligt de focus op de ellende voor de bewoners en de rol en verantwoordelijkheid van de overheid. In deze analyse kijkt Follow the Money naar die andere hoofdverantwoordelijke: de oliemaatschappijen. Hoe en wanneer hebben de zogenoemde ‘olies’ hun zorgplicht verzaakt?
Gebrekkige Informatievoorziening
De oliemaatschappijen hebben volgens de parlementaire enquêtecommissie stelselmatig verzuimd om voldoende informatie te verstrekken aan de verantwoordelijke minister, waardoor ook de Tweede Kamer niet altijd voldoende geïnformeerd was. Dit terwijl de kennis vaak wel aanwezig was bij de NAM en haar aandeelhouders.
Bij de start van de gaswinning in 1963 zijn er nog geen aanwijzingen voor nadelige bodembewegingen of aardbevingen. Begin jaren ‘70 heeft de NAM wel onderzoek gedaan naar de verwachte bodemdaling, maar de informatie wordt niet meteen gedeeld met de buitenwereld.
Wanneer dat onderzoek in 1972 wel openbaar wordt, reageren met name de NAM en haar aandeelhouders met geruststellende woorden: ‘De minister van Economische Zaken meldt naar aanleiding van het onderzoek dat bodemdaling als gevolg van gaswinning gelijkmatig en beperkt zal zijn en niet zal leiden tot schade aan gebouwen.’
Na de aardbeving bij Assen in 1986 trekt geograaf Meent van der Sluis voor het eerst aan de bel en legt hij een link met de gaswinning. De NAM ontkent deze relatie zo lang mogelijk en ‘bagatelliseert de gevolgen van de gaswinning’. ‘We verwijzen dit beslist naar het rijk der fabelen,’ reageerde toenmalig NAM-woordvoerder Frank Duut destijds op deze ‘flauwekul’.
De gebrekkige informatievoorziening is een patroon, aldus de commissie. Doordat de NAM ‘zelden buitenstaanders voor een kritische toetsing’ van haar modellen vroeg, had de gaswinner een kennismonopolie dat ‘door niemand gecontroleerd werd.’ De commissie is stellig: de NAM had ‘te lang een kwalijk gebrek aan ambitie [...] om de expertise te vergroten’ en heeft de ‘kennisontwikkeling doelbewust beperkt gehouden.’
Dit leverde 60 jaar gaswinning op:
- 363 miljard euro gasbaten voor de staatskas
- 66 miljard winst voor Shell en Exxon Mobil
- De opbrengst piekt in 1985. In dat jaar bedragen de aardgasbaten omgerekend 11 miljard euro ( 6,9 procent van het bruto binnenlands product)
Dit is de schade:
- 1615 aardbevingen tot nu toe
- Meer dan 267.000 schadegevallen gemeld (230.000 afgehandeld)
- 27.000 adressen moeten worden versterkt
De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen maakte gebruik van:
- 631.500 digitale documenten
- 10 meter aan fysieke documenten
- 69 openbare verhoren
- 126 besloten voorgesprekken
Stikstoffabriek wordt weg-gelobbyd
Shell en Exxon hielden niet alleen onwelgevallige feiten achter, maar lobbyden ook actief tegen alternatieven voor de winningen uit het Groningenveld. Toen die alternatieven beschikbaar kwamen, argumenteerden ze jarenlang dat de gaswinning niet zomaar kon worden verlaagd, omdat het gas uit Groningen bijzonder was en dus niet zomaar vervangen kon worden. Heel Nederland en grote afnemers uit het buitenland zouden van het Groningse gas afhankelijk zijn.
Uit het rapport van de enquêtecommissie blijkt nu dat de Gasunie al in 2012 in staat was geweest om 20 miljard kubieke meter gas te vervangen door gas uit andere bronnen te mengen met stikstof en daarmee ‘pseudogronings’ gas te maken. De oliemaatschappijen waren hiervan op de hoogte, maar lobbyden actief tegen de bouw van een stikstoffabriek waarin dit proces stelselmatig uitgevoerd had kunnen worden. Gasunie opperde al in 2014 de bouw van zo’n fabriek en drong er in 2016 nogmaals op aan, maar de ‘olies’ waren bang dat dit zou kunnen betekenen dat de rest uit het Groningenveld niet gewonnen zou mogen worden. Dat zou voor hen minder winst betekenen.
Uit het rapport: ‘Vanaf 2012 verzetten de NAM en haar beide aandeelhouders Shell en ExxonMobil zich voortdurend tegen de mogelijkheid de winning uit het Groningenveld terug te brengen.’ Shell beschouwt het als een ‘moeras zonder ankers’: als eenmaal blijkt dat een lager winningsniveau veiliger is dan een hoger niveau, is het einde zoek, zo is de redenering.
Vlakke winning
Een ander advies dat mogelijk tot minder aardbevingen zou leiden, werd door de aandeelhouders juist gebruikt om de gaswinning niet te snel af te bouwen. Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) pleitte in het conceptrapport van 2012 voor ‘vlakke winning’: zo min mogelijk schommelingen in de gaswinning, omdat die voor meer aardschokken zouden zorgen.
Al in 2013 werd dit advies losgelaten; minder gaswinning – ondanks eventuele schommelingen – was toch veiliger. Toch hebben de oliemaatschappijen het idee dat vlakke winning bij zou dragen aan een lager risico op bevingen ook daarna nog gebruikt om de winning langzamer terug te schroeven. ‘De commissie stelt dat partijen de onduidelijkheid over het effect van een vlakke winning op de seismiciteit hebben aangegrepen als argument om de winning minder snel terug te schroeven.’
Van winningsplafond naar winningsdoelstelling
Ook de rol van gashandelbedrijf GasTerra wordt kritisch belicht door de enquêtecommissie. ‘Het was vanaf eind 2011 al de expliciete strategie van GasTerra om zo veel mogelijk Groningengas als toegestaan onder de plafondafspraak te verkopen. En om dat te kunnen realiseren was het vergroten van de vraag naar laagcalorisch gas een expliciete doelstelling. Dat doel is het hele jaar overeind gebleven ondanks de bevingen die voortduren en de onrust die in Groningen toeneemt,’ oordeelt de commissie.
Om hun doel te bereiken, werden argumenten aangepast of zelfs omgedraaid. Werd er in 2013 nog gezegd dat de hoge winning nodig was vanwege de koude winter, in 2014 werd die redenering omgedraaid. Dat jaar heeft de warmste winter gemeten sinds 1921, toch blijft de productie hoog.
Het resultaat: in 2013 werd de grootste hoeveelheid gas ooit gewonnen, bijna 54 miljard kuub. Terwijl het jaar ervoor de tot dan toe zwaarste beving had plaatsgevonden bij het Groningse Huizinge.
Het winningsplafond werd door GasTerra dus opgevat als winningsdoel. Werknemers van het handels-en leveringsbedrijf krijgen in 2014 een bonus op basis van het zo dicht mogelijk bereiken van deze doelstelling van 42,5 miljard kubieke meter gas. Een ‘puntlanding’, noemde Gertjan Lankhorst (toenmalig CEO van GasTerra) dit niet zonder trots in zijn verhoor door de enquêtecommissie. Het management van GasTerra geeft zichzelf in 2013 een tien voor het bereiken van het Groningenplafond.
Intussen bleef de NAM benadrukken dat het verminderen van de productie een schijnoplossing is die bovendien veel geld kost. De oplossing lag volgens het bedrijf in het versterken van huizen boven Loppersum.
Leveringszekerheid als rookgordijn
Ook de leveringszekerheid is volgens de commissie onterecht als een vaststaand gegeven – en daarmee als argument – gebruikt om de gaswinning koste wat kost door te laten gaan. Zowel de overheid als de oliemaatschappijen hadden baat bij onduidelijkheid over de leveringszekerheid.
Uit cijfers van GasTerra bleek al in 2012 dat de winning met 20 miljard kubieke meter gas omlaag kon (zie boven), maar deze cijfers werden niet gedeeld. Shell en ExxonMobil waren als aandeelhouders van GasTerra op de hoogte van deze ontwikkeling.
De vermenging van belangen in het zogenoemde gasgebouw komt de ‘olies’ hierbij goed uit. De selectieve informatie die toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp rondom 2013 ontvangt, benadrukt de onzekerheden in de wetenschappelijke kennis en is niet volledig over de mogelijkheden tot productievermindering zonder problemen voor de leveringszekerheid. Daarmee was de informatie volgens de commissie te veel gericht op de belangen van het gasgebouw en niet op het publieke belang van de veiligheid van Groningers.
Korte lijntjes
Volgens de commissie kon de informatievoorziening zo gebrekkig zijn, omdat de lijntjes in het gasgebouw kort waren. Niet alleen hadden de leden hetzelfde doel – maximale winning – ook de gezamenlijke diners vooraf aan vergaderingen droegen bij aan ‘instandhouding en versterking van de naar binnen gerichte cultuur van de verschillende partijen in het gasgebouw waarvan de ambtenaren net zo goed deel uitmaken al de commerciële partijen. Er is sprake van een old boys network,’ concludeert de commissie.
Die korte lijntjes uitten zich er bijvoorbeeld in dat het advies van SodM uit 2015 aan de minister van Economische Zaken wordt besproken in aanwezigheid van de directeuren van de oliemaatschappijen. Dit was heel ongebruikelijk en toenmalig Inspecteur-generaal der Mijnen Harry van der Meijden voelde zich dan ook ‘totaal overrompeld want daar hoorde de NAM, laat staan haar aandeelhouders, gewoon niet bij.’ De aanbevelingen uit het advies worden na het gesprek niet overgenomen.
Formeel waren de lijntjes ook kort. De NAM schreef tot 2017 mee aan de beantwoording van Kamervragen en was voortdurend goed op de hoogte van de gedachtenontwikkeling binnen het ministerie.

En ook NAM-aandeelhouder Shell had nauwe contacten met de overheid. Voormalig Shell-CEO Ben van Beurden zegt premier Mark Rutte als ‘vriend’ te beschouwen. Na een van de jaarlijkse gesprekken tussen de twee mannen beschrijft Shell in een memo aan Rutte de grote zorgen bij de aandeelhouders van de NAM over de trend van verlaging: ‘Rutte toonde zich tijdens diner met Shell executive committee gecommitteerd aan 27 miljard [kubieke meter, red.], hopen dat dit nog steeds van kracht is en dat ook EZ hier achter staat, want wij ontvangen zowel vanuit EZ als vanuit de VVD signalen dat het lager moet.’
De huidige inspecteur-generaal der Mijnen, Theodor Kockelkoren, omschreef deze verhouding als ‘vier handen op een buik’.
Private winsten, socialisering van de kosten
Aandeelhouders Shell en ExxonMobil hebben samen 66 miljard euro verdiend aan de gaswinning in Groningen. Tegelijkertijd hebben ze een grote rol gespeeld in het aansturen op beperking van de kosten voor schade en versterking, stelt het rapport: ‘Als de NAM al welwillend op signalen van de buitenwereld reageert, zijn het vaak de aandeelhouders Shell en Exxon die op de rem trappen. [...] ‘De juridische afdelingen van de oliemaatschappijen lijken bang te zijn voor de precedentwerking elders ter wereld van al te royale vergoeding voor gedupeerden.’
Nu na zestig jaar de gaswinning uit het Groningenveld eindigt, willen Shell en Exxon ook nog gecompenseerd worden voor het gas dat ze niet meer kunnen winnen. Toen in 2018 werd besloten de gaskraan eerder dan gepland helemaal dicht te draaien, sprak de overheid in het ‘akkoord op hoofdlijnen’ met de oliemaatschappijen af dat ze af zouden zien van deze claims op ongewonnen gas. ‘Toch vragen de oliemaatschappijen nu compensatie voor gederfde inkomsten vanwege het versneld afbouwen van de gaswinning.’
‘Stuitend’, aldus commissievoorzitter Van der Lee. En behalve moreel verwerpelijk, is deze claim volgens de commissie ook onterecht. ‘Een juridisch argument hiervoor is dat het recht op winning is vervallen doordat de oliemaatschappijen zelf wilden dat de Staat alle verantwoordelijkheid overnam via een winningsplicht voor de NAM. Maar fundamenteler vindt de commissie dat de versnelde afbouw noodzakelijk is voor de veiligheid van Groningers.’
Tijdens de verhoren hadden de Shell-bestuurders hun monden vol van goede bedoelingen voor Groningen, ‘draagvlak in de regio’ en ‘alles wat we doen is voor de Groningers’. Met dit rapport hebben diezelfde bestuurders een concrete aanbeveling in handen om die woorden om te zetten in daden.
Het ligt niet in de macht van de enquêtecommissie om de oliemaatschappijen te houden aan hun toezeggingen, erkent commissievoorzitter Van der Lee desgevraagd. ‘We kunnen ze niet dwingen, maar we hebben het expres expliciet genoemd, omdat we vinden dat het oplossen van de ereschuld een gedeelde verantwoordelijkheid is. We hebben hoop dat ze nu wél de belangen van Groningers voorop stellen.’
56 Bijdragen
Jan Boerema
Willens en wetens zware schade aanrichten en Groningers blootstellen aan risico op overlijden. De olies (en politici) dienen strafrechtelijk vervolgd te worden door het OM!
Jos Roes
Jan BoeremaDit is erger dan criminaliteit, het is misdaad van de ergste soort. Massamoord, zeker als hun CO2 geschiedenis en kennis erover wordt meegenomen.
karel ottens
Als Groninger voel ik mij gepakt.
Gerhard de Jonge 3
karel ottensLuuk de Ruijter
Gerhard de JongeJos Roes
Gerhard de JongeJohn Janssen 4
Zware beving in 2012 kon nog net niet 'weggezet' worden als de schuld van een verre uitloper van de Anatolische breuklijn, maar zou maar één maal in de miljoen jaar voorkomen. Het, totaal nergens op gebaseerde, geleuter over een bevingsmagnitude van maximaal x op de Schaal van Richter was uiteraard zo 'gefikst' ten faveure van de NAM. En ja, het waren niet alleen de 'Olies' natuurlijk, al hadden die uiteraard wel de benodigde expertise in huis moeten hebben. Hoogst waarschijnlijk hadden ze die kennis ook wel in huis, maar hield men dat fijntjes 'binnenskamers' om geen slapende politieke honden wakker te maken!
Gelukkig voor de Groningers was daar een zekere Wiebes, die toch echt de MP wist te overtuigen dat de veiligheid van x duizenden in de, gelukkig voor Den Haag, verre provincie in gevaar zou komen bij verdere grote productie.
Men moet de afhandeling van schades in het gebied volledig wegtrekken bij een NAM, en daarvoor een ander 'Gashuis' opzetten dat de juiste expertise en intentie heeft om verder leed te voorkomen. De tot nu toe ratio van een 0,70 cent van iedere euro kwijt zijn aan advies en administratie bureaus, doet eerder denken aan een 'Palermo van het Noorden' dan aan een broodnodige efficiëntie. Een "Slava Gronia" vanuit Den Haag zou nu wel op zijn plaats zijn!
Dit dossier geeft wel te denken hoe het gesteld is met de minimale veiligheid van andere 'Olies' gerelateerde industrie, en komende projecten. Ergens in de commissieverhoren kwam een suggestie naar voren om waterstof in het NortH2 project op te slaan in lege gasvelden in het noorden(naast de opslag in zoutdomes). Zou dat idee maar even de komende 500 jaar parkeren!
Bijna vergeten; de claim van de olies 'omdraaien'! Aansprakelijk stellen voor alle schade voortkomende uit .... enz. Moet kunnen op basis van 'grove nalatigheid' op gebied van veiligheid voor mens en leefomgeving. "Slava Justitia"!
Jos Roes
John JanssenBernard de Groot
Fer Finders 1
Bernard de GrootGerhard de Jonge 3
Bernard de GrootPeter Waalkens 7
Beleid bepalende politici zijn hoog neoliberaal opgeleid en geïndoctrineerd en vaak zelf aandeelhouder (ze moeten toch iets doen met hun hoge inkomen). En ze zijn managers en dus winstgericht. Ze begrijpen daardoor de lobbyisten en hun motieven en zijn daar gevoelig voor. Daarom leven we in een lobbycratie.
Daarom hebben we Handelsverdragen met ICS, het vermaleide anti-democratische claimsysteem waar onze neoliberale politieke managers zo dol op zijn, want dat is in hun aandeelhoudersbelang. Een claim van Shell en ExxonMobil is in hun eigen aandeelhoudersbelang. Tranen zijn krokodillentranen.
In Den Haag hebben we Leiders nodig die staan voor het algemeen belang. Tien jaar onverantwoordelijk neoliberaal management heeft al veel te veel persoonlijk leed en schade aangericht. Ik hoef de voorbeelden niet te noemen, toch?
Gerard van Dijk 6
In het verleden heb ik gedemonstreerd tegen TTIP. Dit omdat onze volksvertegenwoordigers democratisch hebben besloten dat alles waarin multinationals benadeeld word als gevolg van bijvoorbeeld milieuwetgeving of arbeidsvoorwaarden zij hiervoor recht hebben op compensatie. Het was destijds maar een kleine groep demonstranten. Dus als samenleving als geheel vinden wij ook echt dat multinationals extra bescherming nodig hebben. Dit om hun investeringen en winsten te kunnen verzekeren. Dit hebben we zo in de wereld op een democratische wijze zo afgesproken en van links tot rechts, ook de PVDA is hiermee akkoord gegaan.
Ik was hier vel op tegen en heb er ook tegen gedemonstreerd. Maar Exxon en Shell, staan volledig in hun recht om iedere cent omzetverlies en winst van onze belastingcenten te eisen. Als samenleving hebben we ervoor gekozen dat we voor multinationals speciale regels hebben en het feitelijk verboden is om hun op welke wijze dan ook te benadelen. Gezeur over mensenrechten, aardbeving schade of welke milieuschade dan ook, iedere cent dat zij hierin benadeeld worden dient door de samenleving als geheel gecompenseerd te worden.
Onze volksvertegenwoordigers leek dit een goed idee en als volk moeten we ze niet laten vallen nu de consequenties van de besluiten ongunstig uitvallen, terwijl ze ver van te voren allang bekend waren.
Karolijne Bauland 8
Gerard van DijkEn, ook niet onbelangrijk, hoeveel democratische ruimte hebben gewone mensen in Nederland nu echt?
In mijn ogen te weinig. En ik ben het meer dan beu om steeds 'schuldig' verklaard te worden: aan oorlogen, slavernij, klimaatproblemen, personeeltekort en nog veel meer.
Maar Groningen compenseren? Met liefde en plezier. En ja, ook met geld.
Gerard van Dijk 6
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
Gerard van DijkDaarom heb ik met mezelf afgesproken dat ik niet meer schuldig ben aan het Leed der Wereld.
Wat ik begrijp overdenk ik, en wat ik kan veranderen verander ik. Maar dat blijkt niet eens zoveel te zijn.
Luuk de Ruijter
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
Luuk de RuijterCor Broeders 4
Karolijne BaulandJos Roes
Gerard van DijkVincent Huijbers 9
Hoe kan het dat een overheid de veiliheid van burgers, een kerntaak, verontachtzaamd? Groningen, Schiphol, Lelystad Airport, Tata Steel, intensieve veehouderij, keer op keer is de informatievoorziening verstoord ten gunste van het bedrijfsleven. Gezondheid en veiligheid worden afgewogen tegen kennelijk grotere economische belangen. Of anders geformuleerd de veiliheid van enkelen wordt verwaarloosd of opgeofferd voor het algemene belang.
Terwijl we als land tot een van de welvarendste van de wereld behoren zouden we de vraag moeten stellen ten koste van wie we welvarend zijn.
John Janssen 4
Vincent HuijbersVan gunstige 'rulings' tot en met het saneren van toch wel broodnodige inspectiediensten die al die prachtige en volkomen integere zware industrie alleen maar in de weg zouden gaan zitten. Mark kreeg bij menige visite aan bijvoorbeeld zijn 'goede vrind' Ben altijd te horen dat het Shell voor de wind ging, en dat er niets te vrezen was qua disruptions in de goede verstandhouding tussen diezelfde Shell en de bv Nederland. Over 'klein wolfje in schaapskleren' gesproken!
De rest weten we nu, en je hoopt voor de volgende generaties een meer integere politiek. Mijn laatste observatie was een stikstofdebat in de plenaire zaal van de 2e Kamer. Dat 'meer integere' staat zo te zien nog even in de ijskast!
En doooooooooooooooooooor!!!!!
Vincent Huijbers 9
John JanssenVerontwaardiging heeft de houdbaarheid van het nieuws. Net als het geheugen van de burger. Dat de rechtstaat of veiligheid van burgers op het spel gezet worden in de vele slepende kwesties lijkt niet te beklijven. Politici lijken dit te beseffen en komen er mee weg. Regeren is reageren geworden.
Mickey Visser 1
Vincent Huijbers 9
Mickey Visserhttps://www.rekenkamer.nl/publicaties/rapporten/2014/10/07/besteding-van-aardgasbaten-feiten-cijfers-en-scenarios
Daarnaast lijkt de rol van de overheid veranderd en zich te hebben vervreemd van de burger door taken en verantwoordelijkheid af te schuiven naar de 'markt', provincie en gemeenten. De machteloze indruk die het daardoor maakt is moeilijk uit te leggen. Dat de conclusies 'hard' zijn aangekomen bij Rutte weinig oprecht.
Gezien de vele slepende kwesties zouden we ons af moeten vragen of de manier waarop we ons land organiseren wel de juiste is.
Bert van Geffen
Vincent HuijbersJohn Michael Brummer 2
Vincent HuijbersJan Brugge 1
John Michael BrummerDie in Turkije kan de mens niets tegen doen, maar kan de mens de gevolgen wel indammen door aardbevingsproof te bouwen.
Het zijn dus geen vergelijkbare situaties die jij noemt.
John Janssen 4
John Michael BrummerWat dan wel weer een juiste vergelijking is, is dat beide regeringen een onmeetbare klont boter op hun hoofd(en) hebben!
Berend Pijlman 13
John JanssenOok in Turkije was dat te zien. De stad Erzin had relatief weinig schade. Volgens de burgemeester omdat daar wel goed zou zijn gebouwd. De werkelijke reden: rotsige ondergrond en lage gebouwen. https://www.nu.nl/nucheckt/6252442/nucheckt-het-wonder-van-de-turkse-stad-erzin-is-eenvoudig-te-verklaren.html
John Janssen 4
Berend PijlmanKan mij ook niet voorstellen dat alles in Turkije terug te voeren is op 'bouwvallig' bouwen.
Hoef dus ook absoluut het gelijk niet te halen, de kleine constante aandacht dat wij hiermee voor dat drama bewerkstelligen is al Ok!
Vincent Huijbers 9
John Michael BrummerDat zegt veel over hoe onze overheid functioneert en welke belangen prioriteit hebben. Daarbij is dit een van meerdere slepende dossiers in een land dat ongekende welvaart kent maar waarvan kennelijk het morele kompas kapot is.
De aardbeving in Turkije is een natuurramp en daarom niet te vergelijken. Maar ook daar worden vragen gesteld over toezicht op de bouwkwaliteit en aannemers opgepakt die niet volgens de voorschiften hebben gebouwd.
Hannie Groen 5
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Hannie GroenVan een president met een teflonlaag glijden aangebrande kwesties gemakkelijk af. Er gaat geen signaal meer vanuit dat zaken misschien ook niet zo goed gaan.
Groningen, de toeslagenaffaire of Ter Apel; het is best zorgelijk dat de uitkomst van vele keuzes ook in een welvarende democratie zo moreel laakbaar is. Moet daarbij denken aan de banaliteit van het kwaad van Hannah Arendt.
In hoeverre de vingerafdrukken van Rutte op al deze dossiers zitten weet ik niet. NRC had wel een mooi artikel over Rutte's persoonlijke bemoeienis met de bezuinigingen op Defensie. Zonder defensie zijn de uitspraken van Rutte inzake Oekraïne interessant.
Berend Pijlman 13
Hannie GroenHet is dus niet zo vreemd als het volk wijst naar hoge functionarissen die in (privé)vliegtuigen de hele wereld over reizen. Dat de gekte rondt megajachten alleen verboden is voor Russen terwijl deze inherent de wereld kapot maken. Dat auto's van meer dan 2000kg niet echt nodig zijn om 1 persoon te vervoeren etc. Laat staan dat het nodig is om enkele personen tot net buiten de dampkring te schieten. Zo stoot het bedrijf Space X van de heer Musk evenveel broeikasgassen uit dan de geproduceerde Tesla's theoretisch uitsparen.
En als we niet naar de consumenten kijken maar naar de producenten dan zijn 100 bedrijven verantwoordelijk voor 70% van de uitstoot. Dan is het dus helemaal niet meer zo dat we allemaal verantwoordelijk zijn.
hans van rheenen 7
'Er is sprake van een old boys network,’ concludeert de commissie.
W. Baars 3
Wie herinnert zich nog dat Onno Ruding een heel groot deel van de aardgasbaten reserveerde om de staatsschuld te financieren begin jaren 90? Niet ok, maar wie heeft er allemaal van geprofiteerd? Vele nep arbeidsongeschikten? BKR kunstenaars met de eindeloze subsidie voor hun kunstwerkjes? Pensionado's die op hun 57e (of eerder) met eindloonregeling mochten vertrekken? de HRA trekkers die jarenlang hun woonlasten gesponsord kregen?...(vul maar in)
Arthur Venis 3
W. BaarsGerard van Dijk 6
Arthur VenisNederland staat onder andere financieel garant voor de euro, Duitsland volgens mij maar voor een klein deel. Wanneer het mis gaat met de Deutsche Bank, zullen wij binnen enkele weken een paar honderd miljard moeten overmaken. En als daarbij Blackrock failliet gaat, waar 80% van ons beleggings vermogen inzit blijft er niet zoveel geld meer van over. Daarbij moet je bedenken dat de beurskoersen dan met meer dan 50% zal dalen. En dan hebben we het nog niet over alle derivaten die in het schaduwbankieren geplaatst zijn. Dat bedrag overtreft 7x de omzet die wereldwijd gedraaid word. Het is een stoelendans, die zodra de muziek stopt nauwelijks nog een stoel over is en het spel eindigd in een Russisch roulette!
Marco Fredriks 4
Gerard van DijkW. Baars 3
Marco FredriksMarco Fredriks 4
W. BaarsW. Baars 3
Marco FredriksMarco Fredriks 4
W. BaarsW. Baars 3
Marco FredriksMarco Fredriks 4
W. BaarsW. Baars 3
Marco FredriksMarco Fredriks 4
W. BaarsW. Baars 3
Marco FredriksMarco Fredriks 4
W. BaarsArthur Venis 3
https://youtu.be/XP05Qb1l1-A
Macht, markt en moraal als de pijlers onder onze “beschaving”.
Wim Blanken 1
Deze overheid is van god los. Lees vooral het relaas hieronder. Dit geeft een goed beeld hoe deze overheid mensen kapotstuk maakt in een woud van regels en organisaties die enkel gericht waren èn zijn om de staat en de olies te ondersteunen.
BLOG: https://sway.office.com/QaumEFlJTIS8eGoX
en
VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=S2pl55V6j5k
Roland Kupers
1 - Het overgrootste deel van de gasbaten gingen (terecht natuurlijk) naar de staat, met een minderheid naar Shell/Exxon. Er is dus geen sprake geweest van privatisering van winsten en socialisering van kosten. Volgens FTM vloeien die winsten overigens grotendeels naar de pensioenfondsen (FTM 9 febr).
2- Het stil leggen van de productie heeft de Nederlandse samenleving tientallen miljarden gekost aan verloren gasbaten. Follow the money betekent ook dat je dit moet vergelijken met andere prioriteiten. De Nederlandse waarde van de QALY (Quality Adjusted Life Year) ligt tussen de €5k en €50k afhankelijk van het vraagstuk. Hoe lag dat in het geval van Groningen? Bij voorbeeld overlijden 12.000 mensen in Nederland vroegtijdig door lucht vervuiling (bron Long Fonds). Is dat een hogere of lagere prioriteit dan schade aan huizen in Groningen? Juist FTM zou dit soort afwegingen ter discussie moeten stellen omdat er een taboe op rust.
3- Door inkoop van gas uit Rusland zijn de niet gerealiseerde gasbaten de facto overgedragen aan een regime die er geen fraaie dingen meedoet. Hoeveel was dat en waar is het terecht gekomen vanaf 2012?
John Janssen 4
Roland KupersHet gaat er nu om, hoe herstellen we zsm het leed dat daar in de regio, door een overheid, is aangedaan.
Van de olies zou je zuiver en alleen op basis van compassie iets mogen verwachten. Ik ga er zo maar vanuit dat alle voorgaande kabinetten nimmer een gedegen clausule schadeafhandeling hebben opgenomen in contracten met een NAM.
Berend Pijlman 13
Als video: https://youtu.be/N-NV5hoaPJQ
Als podcast/radio: https://www.listennotes.com/podcasts/bad-faith/episode-254-a-history-of-6L-mdJsIk3R/
Hoewel het over de Amerikaanse situatie gaat, is dat vergelijkbaar met NL. Ook hier wordt aan de universiteit niet of te weinig stilgestaan wat de wetten behoren te beschermen. Ook hier is er geen besef welk doel ons wetgeving heeft. Moet de wetgeving rechtvaardig zijn? Of moet het ervoor zorgen dat het risico om te ondernemen beheersbaar is? Dus moet wetgeving ervoor zorgen dat inwoners worden beschermd of dat er een 'goed investeringsklimaat' is?
Ruud de Vries 1