Pensioen: garantie tot de deur

Volgens Peter Verhaar is het pensioenakkoord een fluim van plucheverslaafde poldermastodonten. Het moet en kan anders: goedkoper en transparanter.

De polderregenten hebben het toch weer voor elkaar gekregen. Er is een akkoord over een nieuw pensioensysteem. En u raadt het al: de poldermasterdonten hebben hun geriefelijke plaats op de pluche zetels behouden. Want het was wel even schrikken voor de 'sociale partners': VNO-Wientjes, FNV-Jongerius, SER-Rinnooy Kan. U dacht dat ze maanden vergaderd hadden omdat de problematiek zo moeilijk was? Dacht het niet. Het duurde zo lang omdat de 'machtigste mannen en 1 vrouw' van Nederland zich plotseling realiseerden dat de werknemers hun spelletje door hadden. Jarenlang konden ze met de centen van werkend Nederland mooi weer spelen ("Nederland heeft mooiste pensioensysteem; een prachtig exportproduct). Na het opblazen van pensioenpijler 3, de woekerpolis, leek nu ook pensioenpijler 2 om te vallen. Maar ze hebben het gered, voorlopig......

 

Een gedrocht
Het probleem is dat de fondsen te weinig geld hebben om alle beloften uit het verleden na te komen. Reden: bedrijven betaalden in de camping-beurshausse 'even' geen premie, werknemers werden gepaaid met lagere premies, er werd door buitenlandse vermogensbeheerders 'actief' en dus duur gehandeld. En de pensioenfondsbesturen vonden het goed. Lees de column "Legale Diefstal" over de pensioenfonds-hoorzittingen o.l.v. kamerlid Omzigt nog maar eens op na.

Het akkoord is een gedrocht: hierbij een goede linkse uitleg en een goede rechtse uitleg. Het was een mooi pensioensysteem, daarom is er nu wel 800 miljard in kas. Maar het heeft zichzelf overleefd. In het nieuwe pensioensysteem gaat dat geld gaat naar de pensioenen van mensen die komende 15 a 20 jaar met pensioen gaan. En als we tekort komen dan verhogen we toch gewoon de rekenrente, want dat mag plotseling (je gelooft je ogen niet). Het is ronduit gokken op de beurs, want als dat hogere rendement niet wordt gehaald, dan zullen de kassen leeg zijn. De jongeren gaan die rekening betalen!

 

Een kind van de rekening


Het akkoord maakt wel 1 ding duidelijk: er bestaan geen garanties. Mooi, weten we dat ook. Het uit te betalen bedrag (de gevleugelde 70 procent van het salaris, die sowieso niemand haalt: wie heeft nog 40 dienstjaren?) is 100 procent onzeker verklaard en de beursrisico's worden bij de deelnemers gelegd (dat was altijd al zo, maar dat durfde de vakbond niet hardop te zeggen = de Grote Leugen). Dat wordt vrij spel voor de 'beleggingsexperts': met andermans geld beleggen is zo eenvoudig, zeker als er geen sanctie op staat. De bonussen zullen hier weer welig gaan tieren, 'mark my words'.

Grijpgrage vermogensbeheerders

Het akkoord is rampzalig voor jongeren. Er is een oplossing. Stop met het zemelen over solidariteit. Stop met een systeem waar 'sociale partners' over de bestemming van uw loon beslissen (pensioen is gewoon uitgesteld loon, niets meer, niets minder). Stop met een systeem waar niet duidelijk is wie profiteert van risicovol beleggen, maar wel duidelijk is wie de risico's draagt. Stop met een systeem waar incompentente pensioenbestuurders het beleggen uitbesteden aan grijpgrage dure vermogensbeheerders.

Kan dat zomaar? Nee, niet zomaar. Werknemers moeten worden 'vrijgemaakt' van pensioenfondsdwang. De werkgever stort geld op geblokkeerde bankrekening en bemoeit zich er niet meer mee; op basis van het jaarlijks bij te stellen eigen profiel wordt er belegd en liefst via goedkope indextrackers; en weinig keuze is juist gemak. Gewoon sparen mag ook. Op elk moment weet de werknemer wat de huidige waarde is en wat uitgekeerd gaat worden op basis van aannames. Simpel hè!

Goedkoper en transparanter

En kom nu niet met dat argument dat pijler 2 iets heel anders is dan pijler 3. Er is alleen een organisatorisch en juridisch verschil. Beleggingstechnisch is het 100 procent identiek en dus kan het allemaal veel goedkoper en transparanter. Een partij als Brand New Day bewijst het en zij zullen nog veel goedkoper worden als meer mensen van BND gebruik kunnen gaan maken. Levert Brand New Day of Be Frank (Delta Lloyd en BinckBank) ook rendement op. Geen idee, maar de huidige beheerders kunnen dat ook niet garanderen (en gezien de dalende dekkingsgraden kunnen ze het blijkbaar ook echt niet). Niemand kan de beurs voorspellen. Maar de kosten van het beleggen vormen wel een zeer substantieel deel van het uiteindelijke rendement, dus die 'winst' is binnen.

Het wordt tijd dat we buiten de 'gestaalde kaders' durven te denken. Dat is moeilijk en zeker voor de mensen die nu leuke en goed betaalde baantjes hebben. Maar de Pensioenwet geeft wel de mogelijkheid. Helaas zijn de sociale partners oppermachtig. Kom op politiek, doe er wat aan!