Pensioenfonds Smit vlucht in armen verzekeraar

Risico voor pensioengerechtigde

Het pensioenfonds van havensleepdienst Smit bekijkt of het kan worden ondergebracht bij een verzekeraar. Korten op de pensioenen is daarmee niet van tafel, maar het fonds hoopt hiermee de financien op de lange termijn weer op orde te krijgen. Ook andere fondsen die er slecht voorstaan, zoals het pensioenfonds van het Amsterdamse reclamebureau JWT, overwegen deze stap. De fondsen van Smit en JWT staan op de lijst van veertien die de afgelopen tijd met De Nederlandsche Bank (DNB) over hun ontoereikende financiën hebben gesproken. Het fonds van Smit maakte deze week als eerste bekend dat het de pensioenen gaat korten met 13,2 procent.

 
Smit staat ‘open voor het bespreken van concrete voorstellen’ om het fonds bij een verzekeraar onder te brengen, schrijft het Financieele Dagblad, ‘waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen actieve en passieve deelnemers’. Smit zou bij die overdracht een financiële bijdrage willen overwegen.
Het pensioenfondsbestuur van Smit zegt verder nog te onderzoeken of er juridische gronden bestaan om een financiële bijdrage van de werkgever af te dwingen.