
Pensioenpot open voor banken
Pensioenfondsen lijken bereid te zijn om NHG-hypotheken van banken over te nemen. Dit zegt Kees van Dijkhuizen, de aanstaande CFO van ABN Amro.
'Pensioenfondsen zijn niet de pinautomaat van het kabinet’, beet de toenmalige PGGM-bestuurder Martin van Rijn vorig jaar van zich af nadat hem de suggestie ter ore was gekomen dat pensioenfondsen in verzorgingstehuizen zouden moeten investeren. Het was naar aanleiding van het Oranje-plan dat Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, uiteenzette om Nederlandse pensioenfondsen te bewegen meer in Nederland te investeren zoals in hypotheken, wegen, scholen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, ging vervolgens met hypotheken leuren bij pensioenfondsen.
Ondanks het tegenstribbelen, lijken Nederlandse pensioenfondsen nu toch bereid te zijn om een bijdrage te leveren aan de BV Nederland. Dit in de vorm van het overnemen van een deel van de door banken verstrekte hypotheken, zodat zij meer lucht krijgen om de kredietverstrekking aan onder andere het MKB weer op gang te brengen. ‘De details moeten nog worden uitgewerkt, waardoor er geen garanties zijn. Maar de grondhouding is nu positief,’ aldus Kees van Dijkhuizen, de topman van de bank NIBC die in opdracht van Stef Blok (minister voor Wonen en Rijksdienst) de financieringsmogelijkheden moest verkennen. Van Dijkhuizen zegt vandaag in het FD dat hij verwacht dat de pensioenfondsen voor enkele tientallen miljarden aan hypotheken overneemt van banken. De nieuwe instelling zal geen hypotheekbank worden, ze zal enkel bestaande NHG hypotheken overnemen van banken, aldus Van Dijkhuizen die per 1 juni de nieuwe CFO wordt van ABN Amro.
Win-win
In zijn plan (lees hier de pdf met het voortgangsbericht) komt er een nationale instelling die de minst risicovolle hypotheekportefeuille, de kredieten met Nationale Hypotheekgarantie (omvang circa 150 miljard), voor banken zal gaan financieren. De nieuwe instelling haalt zelf geld op door het uitgeven van obligaties met staatsgarantie. Het risico op wanbetaling, zover niet gedekt door NHG, blijft voor de banken. “Pensioenfondsen krijgen een hoger rendement, de Staat neemt geen enkel nieuw risico en banken zien hun financieringskosten dalen,” aldus Van Dijkhuizen in het FD. Over kredieten voor het MKB en het financieren van openbare voorzieningen wordt volgens hem nog gesproken.
17 Bijdragen
JWW12345
Pervisual
PeterD
PervisualTaco
PervisualNet is niet helemaal zoals je stelt. Het Dijkhuizen plan wil de gezonde delen uit de bank halen. Wat achterblijft in de bank is het risico gedeelte. De Banken worden de bad bank, waar jou deposito voor gebruikt gaat worden voor een 0.9% risico premie.
Wie zijn geld op een bank deposito laat staan met deze risico premies heeft iets niet goed begrepen.
wl
Charles Mackay
Maar het zou wel de moeite waard zijn om nog eens fundamenteel verder na te denken over de twee grote onevenwichtigheden in de NL economie. En dat zijn aan de ene kant de grote binnenlandse schuld en aan de andere kant de enorme, meest gedwongen, besparingen (die dan ook nog eens meerendeels buitenslands worden belegd). Misschien beter doorpakken en gewoon tegen elkaar wegstrepen. In een keer de hypotheken doorhalen tegen de pensioenvermogens. Dan kunnen de huizenprijzen dalen tot een niveau waarop er weer een markt is, kunnen starters weer huizen kopen, kunnen gevangenen in hun hypotheek weer bewegen.
PeterD
Charles MackayCharles Mackay
PeterDbovendien - en dat is de fundamentele kwestie - is het in mijn mening zo langzamerhand wel noodzaak om de onevenwichtigheden eens fundamenteel aan te pakken. en dan is de binnenlandse schuld versus besparingen een goed begin. En doorpakkend dan ook maar het rondpompen van geld door het scherp terugbrengen van zowel de brutolonen als de directe belastingen op arbeid.
Zoland Nederland macro nog meer middelen heeft dan schulden is het iets wat we zelf zouden kunnen beslissen. wanneer je lang genoeg wacht en de zinkende onroerendgoedmarkt maar genoeg schade aanricht, dan gaan de internationale kapitaalmarkten ons tot de facto hetzelfde dwingen.
PeterD
Charles MackayDe "sociale" sector verhuurt onrendabel? Daar zou ik cijfers van willen zien want dat kan niet waar zijn. Ik ken voorbeelden waar er voor een uitgeleefde bezemkast van ruim 50 jaar oud nog dik 400 euro wordt betaald. Afgezien van het feit dat ik dat niet als sociaal wil betitelen, moet dat na 50 jaar huur innen, dik winstgevend zijn. Dat die sector hoge kosten heeft waardoor ze in hun geheel niet erg winstgevend zijn, is een heel ander verhaal. Die hoge kosten zijn
Fred
Daan
FredIwanovKapotjeplov
Anijs
IwanovKapotjeplovThea
Thea Markies
Eyeopenertje
FF in het kort: van uw
betaalde/gespaarde/opgebouwde pensioengeld kunnen mensen bij een derde partij een hypotheek krijgen
waarover de burger weer rente betaald aan de hypotheekverstrekker. Je betaald
dus hypotheekrente aan de hypotheekverstrekker van je eigen pensioengeld. Het
moet niet gekker worden uiteindelijk
gaat de hypotheekverstrekker hier staan pronken met het opgebouwde pensioen van
de burger om hem uiteindelijk ook nog eens hypotheek rente te laten betalen . Het
lijkt mij simpeler een huis te kopen , geen pensioenpremie meer te betalen en
deze aan te wenden als inlossing op uw hypotheek, zodat uw woning aan het einde
van de looptijd onbelast eigendom is. Bij verkoop van de woning is het geld uw
oudedagsvoorziening.
PeterD
Eyeopenertje