
Sparen voor je pensioen zit in ons calvinistische DNA. Maar door de lage rente sparen we ons een ongeluk. Als de nieuwe pensioenwet ingaat, sparen we straks onverminderd door, terwijl de pensioenpot richting twee biljoen groeit. De roep om een grondige herziening van ons spaarevangelie klinkt al langer. Daar wordt niet veel mee gedaan. Een gemiste kans in de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel?
- Sparen voor je pensioen is in Nederland zo vanzelfsprekend, dat weinigen daar vraagtekens bij zetten. Ook in het nieuwe pensioenstelsel vanaf 2027 sparen we onverminderd door.
- Toch is onder economen en ander pensioenexperts steeds vaker de roep te horen om een grondige herziening van ons spaarevangelie.
- Pensioensparen is duur geworden sinds de rente zo laag is. Al dertien jaar zijn de meeste pensioenen niet meer geïndexeerd of zelfs gekort. De koopkracht van veel gepensioneerden is sindsdien met zo’n twintig procent gedaald.
- Voormalig bankier Martin ten Cate doet een radicaal voorstel: vervang het kapitaaldekkingssysteem (sparen voor je pensioen) door een omslagstelsel, waarbij de werkenden direct de pensioenen voor de gepensioneerden betalen, net als bij de AOW.
- Ook hoogleraar Arnoud Boot vindt dat het kapitaaldekkingssysteem is doorgeslagen. Hij pleit voor meer omslag. Dat zou een basispensioen voor iedereen mogelijk moeten maken.
- Volgens Bas Jacobs, hoogleraar economie, moeten we ons in het huidige pensioenstelsel een ongeluk sparen en draagt dat bij aan chronische onderbesteding en langdurige stagnatie.
Een radicale koerswijziging. Dat is wat Martin ten Cate, voormalig bankier bij ABN Amro, voorstelt bij de presentatie van zijn boek Waar blijft mijn pensioen? De crème de la crème van de Nederlandse pensioensector is daarvoor op 30 september 2019 bijeengekomen op kasteel Nyenrode in Breukelen tijdens een alumnidag voor pensioencursisten. Volgens Ten Cate is doorgaan met sparen voor pensioenen – het zogenaamde ‘kapitaaldekkingssysteem’ – een doodlopende weg. Het zou daarom beter zijn om over te stappen op een ‘omslagsysteem’. Bij omslag betalen de werkenden direct de pensioenen van de gepensioneerden, net zoals bij de AOW.
Ook minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is aanwezig op Nyenrode. Hij heeft de uitnodiging geaccepteerd tijdens de boekpresentatie te reageren. Aan het eind van die boekpresentatie wacht Ten Cate een koude douche: de minister, het panel en de volle zaal gaan er nauwelijks op in. Al snel buigt de discussie af naar de voorbereiding van het vernieuwde kapitaaldekkingsstelsel, waarover drie maanden eerder een akkoord is gesloten.
‘Dit is geen serieus idee waar wij serieus over moeten nadenken’
Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, herinnert zich ‘de vijandige sfeer’. ‘Dit is geen serieus idee waar wij serieus over moeten nadenken,’ vat hij de reacties samen. ‘Ik vond het buitengewoon teleurstellend dat er geen bereidwilligheid in de zaal leek een keer na te denken over de verhouding tussen kapitaaldekking en omslag.’
Han de Jong, voormalig hoofdeconoom bij ABN Amro en ex-collega van Ten Cate noemt de reactie van de minister en de pensioensector zelfs ‘beschamend’. Een dergelijk fundamentele ommezwaai is blijkbaar te bedreigend voor de eigen belangen, schrijft hij daar later over. Ten Cate zelf concludeert nu tegenover FTM: ‘In die zaal zat natuurlijk de hele pensioenindustrie. Die wil niet dat er te veel verandert.’
Weeffout in pensioenstelsel
Over gevestigde belangen gesproken: in juni 2020 bereikte het kabinet-Rutte III overeenstemming met vakbonden en werkgevers over de uitwerking van een akkoord voor een nieuw pensioenstelsel. Dat nieuwe stelsel is ingewikkeld: vorige maand werd bekend dat de voorbereiding van de benodigde nieuwe pensioenwet een jaar langer duurt. 1 januari 2023 is de nieuwe geplande ingangsdatum. Pensioenfondsen krijgen daarom ook een extra jaar om zich voor te bereiden op de uitvoering van de nieuwe wet: het nieuwe stelsel moet ingaan op 1 januari 2027.
Als dat doorgaat verandert er veel (zie kader), maar het nieuwe stelsel blijft onverminderd kapitaalgedekt. Sparen voor je pensioen blijft dus het uitgangspunt. Maar volgens Ten Cate kan het allemaal beter en eenvoudiger. Zijn voorstel mag dan radicaal zijn, vooraanstaande economen zoals hoogleraar Bas Jacobs en andere pensioenexperts stellen onze pensioenspaardrift al langer ter discussie. Daar wordt weinig mee gedaan. Hierover later meer, eerst terug naar het voorstel van Ten Cate.
- In ruil voor hun pensioenpremie krijgen deelnemers nu nog een ‘aanspraak’. In het nieuwe stelsel worden door pensioenfondsen geen beloftes meer gedaan over toekomstige uitkeringen.
- Het pensioen wordt individueler. De premie die je straks betaalt, belandt in je eigen, persoonlijke pot. De optelsom van de persoonlijke potten blijft collectief belegd. Deelnemers krijgen te zien hoe het voor hen gereserveerde aandeel in het fondsvermogen verandert: ze zien de eigen premie en het eigen aandeel in het collectief behaalde rendement.
- Hoeveel pensioen ieders persoonlijke pot uiteindelijk oplevert, daarvan kan alleen een schatting worden gegeven.
- Aangezien pensioenfondsen geen toezeggingen meer doen, vervalt ook de rekenrente waarmee ze nu nog moeten becijferen of het totale vermogen groot genoeg is om die toezeggingen waar te maken. De rekenrente, die gebaseerd is op de marktrente, is al geruime tijd extreem laag (gemiddeld iets boven nul procent). Dat verplicht fondsen nu nog te veronderstellen dat de totale pensioenpot maar heel langzaam zal groeien. Daarom moeten ze in verhouding tot hun toezeggingen veel geld in kas houden. De meeste pensioenen zijn daardoor al dertien jaar niet verhoogd.
- Pensioenen zullen straks stijgen en dalen, al naar gelang de beleggingswinsten en -verliezen.
- Pensioenfondsen kunnen een ‘collectieve solidariteitsreserve’ aanhouden van maximaal 15 procent van het totale vermogen. Die reserve kan bijvoorbeeld worden gebruikt om beleggingsrisico’s te delen tussen jong en oud, of om schommelingen van pensioenen te dempen.
Volgens Ten Cate is sparen voor je pensioen zo’n instituut geworden, dat niemand er vraagtekens bij zet. Maar pensioensparen is duur geworden sinds de rente zo laag is. Al dertien jaar zijn de meeste pensioenen niet meer geïndexeerd of zelfs gekort. De koopkracht van veel gepensioneerden is sindsdien met zo’n twintig procent gedaald.
Dat heeft vooral geleid tot getouwtrek over de rekenrente, maar er is geen open debat gevoerd over het idee van geld opzij zetten voor (veel) later, en of dat anders zou kunnen. Juist dat idee stelt Ten Cate ter discussie. Hij schreef hierover al eerder in maart 2016 een (door FTM gepubliceerde) open brief aan toenmalig minister Klijnsma.
Een individu kan sparen, een land ook, maar de wereld als geheel niet
Ten Cate heeft zijn boek Waar blijft mijn pensioen? geschreven vanuit de basisgedachte dat een individu kan sparen, een land ook, maar de wereld als geheel niet. Het spaargeld van de één is namelijk de schuld van de ander, benadrukt hij. Ten Cate heeft daarom ook een moreel bezwaar tegen kapitaaldekking. Hij vindt dat we moeten kiezen voor een systeem dat kan blijven bestaan als alle landen hetzelfde zouden doen.
Ten Cate tegen FTM: ‘Onze pensioenspaarpot van 1700 miljard euro is voor zo’n 85 procent belegd in het buitenland. Zeker sinds de kredietcrisis van 2008 is de algemene opinie dat de wereldwijde schuldenberg moet worden verminderd. Toch denken wij het recht te hebben onze besparingen op te voeren en de rest van de wereld met een schuld aan ons op te zadelen’.
Onderconsumptie
In zijn boek gaat Ten Cate ook in op andere nadelen van ons pensioenspaarsysteem. Een daarvan is onderconsumptie. Elk jaar onttrekken pensioenfondsen tientallen miljarden aan de Nederlandse economie om deze vervolgens grotendeels in het buitenland te beleggen. Pensioensparen draagt zo al decennia flink bij aan het Nederlandse spaaroverschot. Hierop doorgaand zegt Ten Cate: ‘Op alle internationale economische ranglijstjes doen wij het goed, bijna altijd in de topvijf en zeker de toptien. Op één ranglijstje na: het besteedbaar inkomen per inwoner. Daar bungelen wij echt onderaan de middenmoot.’
Een andere weeffout in ons pensioenstelsel is volgens de voormalige ABN Amro-bankier het gevaar dat we in een neerwaartse spiraal raken als de rente daalt. Als de rente omlaag gaat, daalt ook de dekkingsgraad van de pensioenfondsen. Om die te herstellen, moet er meer gespaard worden (door hogere premies, pensioenkortingen of minder indexatie). Die extra besparingen vergroten het aanbod van geld. Door de marktwerking zal de rente dan verder dalen, en zo beland je in een vicieuze cirkel.
Waarom denkt Ten Cate dat we kunnen overstappen op een omslagsysteem? Pensioensparen mag dan gevoelig zijn voor rente, een groot voordeel is dat het niet zo gevoelig is voor vergrijzing. Om risico’s gespreid te houden, is het daarmee een mooie aanvulling op de AOW. Daar speelt precies het omgekeerde: de AOW is niet gevoelig voor de rente, maar wel voor vergrijzing.
Als het aantal gepensioneerden groeit ten opzichte van de beroepsbevolking, dreigen de werkenden de last van de stijgende AOW-uitkeringen niet meer te kunnen dragen. In zijn summiere reactie op de boekpresentatie van Ten Cate haalde Minister Koolmees dit argument van risicospreiding aan.
We hoeven ons geen zorgen te maken over vergrijzing, als we vandaag afscheid nemen van kapitaaldekking
Volgens Ten Cate zijn we paradoxaal genoeg, juist dankzij die enorme pensioenspaarpot, in de unieke positie verzeild geraakt dat we ons geen zorgen hoeven te maken over vergrijzing als we vandaag afscheid nemen van kapitaaldekking. Doorsparen is volgens hem onnodig: de pensioenpot kan geparkeerd worden als ‘achtervang’ voor het door hem uitgewerkte omslagsysteem.
Sinds de introductie van het huidige pensioenspaarsysteem eind jaren vijftig is de inleg in de spaarpot door werkenden in de meeste jaren hoger geweest dan de uitkering van spaargeld aan gepensioneerden (2020: 44 om 33 miljard euro). ‘De jaren negentig waren daarop een uitzondering. Maar toen werd de inleg verlaagd omdat de beleggingsrendementen zo hoog waren. We zouden vandaag kunnen overgaan naar een omslagstelsel en zelfs kunnen indexeren,’ zegt Ten Cate.
Maar is dat houdbaar als de geboortegolf van na de Tweede Wereldoorlog, die aanhield tot ongeveer 1970, met pensioen is? Op basis van demografische prognoses van het CBS houdt Ten Cate er rekening mee dat tussen 2032 en 2050 de premie-inleg inderdaad lager zal zijn dan de uitkeringen. Volgens zijn berekeningen levert dat over die hele periode een tekort op van 80 tot 130 miljard euro, ofwel tussen 5 en 8 procent van het totale pensioenvermogen. ‘Die enorme pensioenpot kun je zien als een ventiel. In die periode waarin we tekort komen, vullen we dat aan uit de pot,’ zegt Ten Cate.
Absurde conclusie
Dat zal in het piekjaar van de aankomende pensioengolf, die de naoorlogse geboortegolf weerspiegelt, nog geen 10 miljard euro zijn. ‘Als je ziet hoe hard de pot ieder jaar groeit door beleggingsrendement, dan denk ik dat we dat niet eens merken. Eigenlijk is dat een absurde conclusie,’ aldus Ten Cate. Na 2050 zouden de uitkeringen weer volledig gefinancierd kunnen worden uit de premie-inleg van de werkenden.
Hij komt uit op zo’n 300 euro netto erbij per maand per persoon
Ten Cate wil de jaarlijkse beleggingsopbrengsten van het geparkeerde pensioenvermogen plus de jaarlijkse waarde-aangroei doorlopend aanwenden om het besteedbaar inkomen van alle Nederlanders te verbeteren. In zijn berekeningen komt hij daarbij uit op zo’n 300 euro netto per maand per persoon.
Ten Cate stapt (te) makkelijk over de juridische consequenties van zijn voorstel heen. Het parkeren van de pensioenpot zou neerkomen op nationalisatie. Maar opgebouwde pensioenaanspraken zijn individuele (voorwaardelijke) vermogensrechten. ‘De 1500 miljard die in de pensioenpotten zit, is eigendom van mensen. Als ik dat ga uitdelen, moet ik naar het Europese Hof van Justitie en word ik in de cel gegooid,’ zei minister Koolmees hierover in 2019.
Ten Cate merkt op dat het nieuwe pensioenakkoord er ook is gekomen ondanks grote juridische obstakels. Die zijn er nog steeds: het opknippen van het pensioenvermogen in individuele potjes (het zogenaamde ‘invaren’) zou tot een golf aan rechtszaken kunnen leiden. Volgens Ten Cate gaat het allereerst om een economisch vraagstuk: ‘Hoe dat juridisch wordt vormgegeven, is secundair.’
"De 1500 miljard in de pensioenpotten is eigendom van mensen. Als ik dat ga uitdelen, word ik in de cel gegooid"
‘We sparen teveel’
Bas Jacobs was één van de sprekers op Nyenrode die reageerde op Ten Cates plan. Hij bepleitte doorrekening van het plan door het CPB. Jacobs had zelf al eerder een lans gebroken voor vermindering van het aandeel kapitaaldekking bij de aanvullende pensioenen.
In zijn voorstellen zou dat moeten samengaan met een inkomensafhankelijke aanvulling op de AOW. ‘De rente is zo laag dat we ons een ongeluk moeten sparen in het huidige pensioenstelsel. Dan zou meer omslagfinanciering wel eens aantrekkelijk kunnen zijn,’ zegt hij nu tegen FTM.
Volgens Jacobs is er mogelijk een voordeel van tientallen miljarden euro’s per jaar te behalen. Het bedrag aan premies dat in een omslagstelsel wordt geïnd (een vast percentage van de lonen), en waarmee direct de lopende pensioenuitkeringen worden gefinancierd, groeit mee met de omvang van de economie (de som van de bevolkingsgroei en de loongroei).
Jacobs: ‘De nominale groei van de economie, nu ongeveer 3 procent, is dus het rendement op omslag. De rente die ik krijg op een risicovrije pensioenbelegging is nul. Alleen al de observatie van dat verschil van 3 procent is genoeg aanleiding om een onderzoek te starten.’
Het belegd pensioenvermogen bedraagt ongeveer 1700 miljard euro. Als je daar drie procent van neemt, is dat zo’n vijftig miljard euro per jaar. Jacobs: ‘Dat is serieus geld. Natuurlijk ontbreekt in deze simpele som de waarde van risico, in zowel de economische groei als in de financiële rendementen. Pensioenfondsen beleggen terecht niet alles in risicovrije obligaties. Dus je mag die 50 miljard niet letterlijk nemen. Maar het laat wel zien dat je daar een serieuze discussie over moet voeren.’
Rijke mensen sparen meer
Jacobs verwacht dat de rente langdurig laag blijft. Dat komt volgens hem door structurele ontwikkelingen die al heel lang spelen: ‘De wereld is al een jaar of dertig aan het vergrijzen. We zien de wereld al sinds de jaren tachtig steeds ongelijker worden, in inkomen en in vermogen. Rijke mensen sparen meer. We zien sinds diezelfde tijd dat technologische ontwikkelingen ertoe leiden dat er minder vraag is naar die besparingen voor de financiering van investeringen.’ Dat komt volgens Jacobs omdat moderne economieën niet meer op machines en gebouwen draaien, maar op IT, waarvan de prijs in een enorm tempo daalt.
Ook wijst hij op de enorme behoefte bij pensioenfondsen, banken en verzekeraars aan risicovrije beleggingen in vergelijking met risicodragende. Dat zorgt ervoor dat de risicovrije rentes zo extreem laag zijn. ‘Lage rente, lage groei, lage inflatie, dat is voor mij nog steeds het waarschijnlijkste scenario. De lage rente op de kapitaalmarkten is het teken: we sparen te veel en we investeren te weinig’.
Het Nederlandse pensioensysteem draagt bij aan de chronische onderbesteding en daarmee aan langdurige stagnatie
De overheid zou volgens Jacobs meer moeten investeren. In onderwijs, innovatie, energietransitie en infrastructuur, om de toekomstige productiecapaciteit niet te schaden. Maar ook de pensioensector kan volgens hem bijdragen. Het Nederlandse pensioensysteem draagt volgens Jacobs bij aan de chronische onderbesteding en daarmee aan langdurige stagnatie. ‘Op het moment dat we zouden overstappen op meer omslag, zouden we minder sparen. Dat zou het macro-economisch probleem kunnen helpen oplossen.’
Jacobs erkent wel dat het moeilijk zal zijn zo’n fundamentele wijziging te realiseren: ‘Je ziet hoe ingewikkeld nu de transitie is naar een nieuw kapitaalgedekt pensioensysteem, laat staan naar een alternatief systeem met meer omslagfinanciering’.
Jacobs noemt nog een kenmerk van de Nederlandse economie dat hij deels toeschrijft aan pensioensparen: Tijdens de kredietcrisis van 2008 bleek dat Nederland een boom and bust economie is. Het gaat heel erg omhoog als het meezit, maar ook heel hard omlaag als het tegenzit. Dat heeft volgens Jacobs te maken met het vermogen dat we in huizen stoppen maar ook in pensioenfondsen. ‘Onze bezittingen zijn niet liquide, terwijl we wel hoge schulden hebben. Op het moment dat wij een economische tegenvaller hebben, dan zie je dat we niet bij ons bezit kunnen, en dan trappen we extra hard op de rem.’
Kleine demografische hobbel
Arnoud Boot, hoogleraar Corporate Finance en Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam, pleit al sinds de jaren negentig voor meer omslag. ‘Onder economen speelt het evenwicht tussen omslag en kapitaaldekking al heel lang’, zegt hij tegen FTM. Het SER-rapport Nederlandse economie in stabieler vaarwater uit 2013 noemt hij een cruciale referentie: ‘Dat ging erover dat we in Nederland als een gek potten geld aan het verzamelen zijn.’
Volgens Boot zit sparen voor je pensioen in ons DNA. Daarbij wordt volgens hem nog wel eens uit het oog verloren wat de kern is van een pensioensysteem: dat de werkenden werken voor de niet-werkenden. ‘Tegelijkertijd,’ benadrukt hij. ‘Want de spaarpot van iemand die met pensioen gaat heeft geen enkele waarde als er geen mensen aan het werk zijn. Dan rijden er geen treinen en kun je je boodschappen niet doen.’ Het draait volgens Boot allemaal om die verhouding tussen werkenden en niet-werkenden. ‘Uiteindelijk is het niet de financiële economie, maar de vitaliteit van de echte economie die bepaalt of mensen met een gerust hart met pensioen kunnen.’
‘De pensioenpremies zijn zo hoog, dat we daar letterlijk alle pensioengerechtigden vandaag en in de toekomst van kunnen betalen’
Boot is het met Ten Cate eens dat de pensioenspaarpot geparkeerd kan worden. ‘De pensioenpremies zijn zo hoog, dat we daar letterlijk alle pensioengerechtigden vandaag en in de toekomst van kunnen betalen, met uitzondering van die kleine demografische hobbel die we makkelijk kunnen opvangen’.
Volgens Boot duidt die enorme pot geld op te veel besparingen. Doordat we zoveel sparen kunnen we minder consumeren, en importeren we ook minder. ‘Maar onze bedrijven exporteren niet minder, want in het buitenland consumeren ze wel. Dat betekent dat we eigenlijk altijd een overschot op de lopende rekening hebben,’ zegt hij. Het overschot op de lopende rekening bedraagt structureel zo’n 10 procent, terwijl dat volgens de EU niet meer dan 6 procent mag zijn.
Ook Bas Jacobs laat zich hierover tegen FTM kritisch uit: ‘We zijn hierin volkomen hypocriet. We hebben wel allerlei bezwaren als Zuid-Europese landen hun begrotingen niet op orde hebben, maar tegelijkertijd weigeren we naar de balk in onze eigen ogen te kijken van een exportoverschot van 10 procent van het bbp.’
Nederlandse staat als hedge fund
Boot vindt dat de kapitaaldekking is doorgeslagen. Maar zijn ideeën over hoe het anders kan, zijn minder radicaal dan die van Ten Cate. Boot wil kapitaaldekking niet afschaffen, maar via meer omslag een basispensioen mogelijk maken. Voor iedereen (inclusief zzp’ers) bovenop de AOW. Mensen hebben volgens Boot behoefte aan zekerheid over de ‘onderkant’ van de aanvullende pensioenen. Hij denkt daarbij aan een gegarandeerd bedrag oplopend tot bijvoorbeeld tien- à vijftienduizend euro per jaar, plus indexatie.
‘Wij hebben dat rare systeem met die hele grote pot geld. Wij kunnen doen wat geen enkel ander land kan’
In het huidige kapitaaldekkingssysteem kunnen de pensioenfondsen die garantie niet geven. Dat kost geld en dan zouden de pensioenpremies omhoog moeten. En dan spaar je juist weer meer. Boot: ‘Om die hogere premies te voorkomen, zijn in het nieuwe pensioenakkoord zekerheden weggehaald.’ Daarom spreken critici over een ‘casinopensioen’. Maar de Nederlandse overheid kan die garantie volgens Boot wel geven: ‘Want wij hebben dat rare systeem met die hele grote pot geld. Wij kunnen doen wat geen enkel ander land kan.’
Boot legt uit wat hij daarmee bedoelt. De pensioenpotten zijn opgebouwd uit inkomen vóór belasting. De overheid heeft dus belastinginkomsten uitgesteld. Het totale Nederlandse pensioenvermogen van 1700 miljard euro bestaat voor ongeveer eenderde uit een gigantische belastingclaim die de overheid heeft op de toekomstige uitkering van de pensioenen. Dat is meer dan de hele Nederlandse staatsschuld.
‘Tijdens de kredietcrisis hebben mijn collega Lans Bovenberg en ik de Nederlandse staat vergeleken met een hedge fund. Wij lenen geld – de staatsschuld is ruim 400 miljard – om te laten beleggen door de pensioenfondsen,’ zegt Boot. Als de overheidsgarantie op een basispensioen al zou moeten worden aangesproken, dan kan dat volgens hem makkelijk gedekt worden door die enorme belastingclaim.
Boot: ‘Effectief is dat een stap in de richting van omslag, want je zet uiteindelijk de belastingbetaler achter je pensioensysteem.’ Dat kun je vergelijken met het AOW-omslagsysteem. Als de AOW-uitkeringen hoger zijn dan de premie-inleg wordt het verschil ook aangevuld door de overheid. ‘In een puur kapitaaldekkingssysteem kan dat niet,’ aldus Boot.
De sociale partners en de overheid hebben hun bestaande rollen in het pensioenmoeras veiliggesteld
Arnoud Boot was lid van het wetenschappelijk klankbord dat sociale partners en de overheid adviseerde over het nieuwe pensioenstelsel dat per 2027 moet ingaan. Is in de aanloop naar het pensioenakkoord nog overwogen om voortaan minder te sparen voor de pensioenen en meer omslag in te bouwen? ‘Het verminderen van kapitaaldekking was geen onderdeel van het speelveld,’ zegt Boot daarover.
Volgens hem hebben de sociale partners en de overheid daarmee hun bestaande rollen in het pensioenmoeras veiliggesteld. Terugblikkend zegt hij: ’Je kunt je afvragen of het niet een te gesloten proces was, met steeds dezelfde partijen aan tafel, en of de insteek van de discussie wel goed was. Die had moeten zijn: Wat is goed voor huidige en toekomstige pensioengerechtigden?’
Weerstand van de gevestigde orde
Dat brengt ons terug bij de koude douche in 2019 voor Martin Ten Cate op kasteel Nyenrode. Het is niet zo verwonderlijk dat het verminderen (laat staan het afschaffen) van kapitaaldekking op weerstand stuit van de gevestigde orde. ‘Nederland heeft enorme kapitaalgedekte pensioenfondsen,’ zegt Bas Jacobs. ‘Een aantal mensen zou het heel vervelend vinden als het idee van meer omslagfinanciering in de praktijk wordt gebracht. Ze zouden dan op minder geld zitten en dat betekent minder macht en status.’
Volgens Arnoud Boot heeft de vakbeweging evenmin belang bij een systeemwijziging. Pensioenen zijn onderdeel van arbeidsvoorwaarden. Daarom wijzen de vakbonden bij veel pensioenfondsen bestuursleden aan. Dat is misschien wel de belangrijkste overgebleven houvast van de vakbeweging in de huidige maatschappij. Rondom de pensioenpot van bijna 1700 miljard is ook een omvangrijke service-industrie gegroeid, met uitvoerders van pensioenregelingen, vermogensbeheerders, risicomanagers en actuarieel adviseurs.
‘Als ik een grotere pot geld heb dan jij, dan sta ik overal vooraan, want ik kan alles kopen en jij niet’
De uitvoeringskosten van de Nederlandse pensioenfondsen stegen in 2020 naar zo’n 10 miljard euro (ter vergelijking: dat is ongeveer 1 miljard minder dan de hele defensiebegroting van dat jaar). De belangen van deze partijen staan ook op het spel als we minder gaan pensioensparen, of ermee stoppen. In een uitzending van Radar van november 2020 zei Boot dat alles bij het oude blijft vanwege de gevestigde belangen: ‘Er moet iemand over zijn eigen schaduw stappen: de vakbeweging, werkgeversorganisaties of een minister.’
Aan het eind van het gesprek komt Boot nog een keer terug op ons spaargedrag. Het is volgens hem niet zo gek dat het calvinistische denken de sprong niet kan maken van het meer individuele naar het collectieve: ‘Want als ik een grotere pot geld heb dan jij, dan sta ik overal vooraan, want ik kan alles kopen en jij niet. Maar een collectieve pot geld heeft een heel andere rol. Collectief kunnen we niet vooraan staan.’
79 Bijdragen
Holke J.M. Flapper 3
Niek Jansen 9
Ik mis in het verhaal een paragraaf over investeringen van pensioenfondsen in foute wapenleveranties.
Ook horen daarbij de zaken die het ABP doet met de Israelische bezettingsautoriteiten in de Palestijnse gebieden.
https://rightsforum.org/nieuws/abp-blijft-beleggen-illegale-israelische-kolonisering/
Ook belegt het PFZW in bedrijven die op de ‘zwarte’ VN lijst staan vanwege betrokkenheid bij de illegale kolonisering van Palestijnse gebieden van de gewelddadige Joodse apartheidsstaat Israël, de boezemvriend van Nederland.
https://rightsforum.org/nieuws/pfzw-belegt-350-miljoen-euro-in-16-bedrijven-op-zwarte-vn-lijst
Rinus ten Haaf 2
Niek JansenNiek Jansen 9
Rinus ten HaafEn dan is het goed te weten dat een deel van ons geld belegd wordt in misdadige praktijken.
Vincent Huijbers 8
Rinus ten HaafCo Stuifbergen 5
Vincent HuijbersDe pensioengelden worden niet in een oude sok of in een betonnen kluis bewaard, maar er wordt mee belegd. En niet elke investering leidt tot een betere wereld.
Bij een omslagstelsel hebben we een probleem minder.
Gerrit Zeilemaker 6
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Gerrit ZeilemakerMentor Palokaj 5
Gerrit ZeilemakerDe Nederlandse markt is veel te klein voor onze pensioenpot. Als je datllemaal binnenlands doet ga je alleen maar bubbels veroorzaken.
Gerrit Zeilemaker 6
Mentor PalokajRobert Schipperhein 3
Co StuifbergenNiek Jansen 9
Vincent Huijbers“Genieten van je oude dag is geen vanzelfsprekendheid bij het ABP. Jaarlijks stopt dit pensioenfonds voor overheid en onderwijs miljarden in de actieve vernietiging van onze planeet. Tijd om de werknemer meer zeggenschap te geven”, zo begint dit artikel:
https://joop.bnnvara.nl/opinies/een-zorgeloze-oude-dag-niet-bij-het-abp
Jolein 1
Hetty Litjens 6
Gerrit Zeilemaker 6
Hetty LitjensHank Rearden 1
Hetty LitjensDaarom loont sparen en werken niet (meer). Vermogenden inclusief pensioenfondsen kunnen nog rendement halen op aandelen-en obligatiemarkten.
De vergelijking met Nederland als hedgefonds is daarbij zeer tekenend. Het is zelfs vreemd te noemen dat in Nederland nog laagbetaalde voltijdsbanen bestaan, aangezien kapitaal in ruime mate aanwezig is, maar iemand moet zorgen voor veiligheid, zorg, onderwijs, infrastructuur, etc., alleen wil niemand er voor betalen, e.e.a. is politiek beleid, niet financieel beleid.
Vergelijk met Zwitserland, waar lonen vele malen hoger zijn, mede omdat CH minder te lijden heeft onder de financiële terreur die de EU momenteel uitrolt en waar Nederland netto slechter mee af is dan destijds met de gulden, omdat landen met eigen valuta zich kunnen wapenen tegen macroeconomische ontwikkelingen als inflatie, import-exportheffingen, fluctuerende wisselkoersen, etc. En nu ook nog eurobonds, waar Nederland vorig jaar nog tegen was, en toen snel als complotland en al vrek werd weggezet.
Arthur Venis 3
Hank ReardenOverdrijven is ook een vak, vele malen hoger... Wat is vele malen, 3, 4, 5, 10 keer? Dus een modaal inkomen in Zwitserland ligt zo rond de anderhalve ton? Ik denk het niet...
Maar goed, een modaal inkomen in Nederland is inmiddels ook 80k per jaar. In guldens...
Vincent Huijbers 8
Trek dit door naar alle grote thema's en uitdagingen zoals de arbeidsmarkt (vast / flexibiliseren) , woningmarkt (eigen woning bezit / (sociale) huur), zorg (marktwerking / verzorgingsstaat), energietransitie (fossiel / groene energie), publieke ruimte (ontwikkelaars / bewoners) en dan krijg ik de indruk dat door het vasthouden aan die belangen noodzakelijke veranderingen uitblijven.
Hank Rearden 1
Vincent HuijbersDeze obligaties heten "coronabonds" maar zijn uiteindelijk ingezet om Europese lidstaten door de hoge schuldenposities van bepaalde landen te dwingen om niet uit de EU te kunnen stappen. VK voorzag dit in en CH is ook niet erg gecharmeerd (3).
1. https://www.eurotopics.net/en/238296/coronabonds-yes-or-no
2. https://www.eurotopics.net/en/263200/euro-bonds-in-demand-a-gamechanger-for-europe
3. https://www.theguardian.com/world/2021/may/27/switzerland-walks-out-of-seven-year-treaty-talks-with-eu
Vincent Huijbers 8
Hank ReardenOok is er wat af te dingen op hoe de schulden verdeeld zijn in Europa (4). En is dat erg?
De Europese Unie komt voort uit het idee dat vervlechten van economie en politiek en daarmee gaande afhankelijkheden zorgt voor rust in de tent na de twee catastrofale wereldoorlogen. Daar zijn we toch aardig in geslaagd ondanks wat gemor. Het VK heeft de EU nooit een warm hart toegedragen.
En let op: zodra de seinen op groen gaan rijden we massaal naar het zuiden voor vakantie en zijn we onze zorgen even vergeten. Dat komt door de zon maar ook hoe de mensen daar hun leven inrichten. Ook onze export profiteert maximaal van de unie. (5)
Solidariteit staat in Nederland al onder druk en onvrede ventileert zich gemakkelijk door te wijzen naar een schuldige. De oorzaak is mondialisering en dan is NL ineens een kleine speler die op de deining van grootmachten mee dobbert.
1. https://www.dnb.nl/actueel/algemeen-nieuws/dnbulletin-2020/huizenprijs-hangt-meer-samen-met-financieringsruimte-koper-dan-met-woningtekort/
2.
https://www.dnb.nl/actuele-economische-vraagstukken/hypotheekschuld/
3.
https://economie.rabobank.com/publicaties/2019/augustus/nederlandse-schulden-huizenhoog-risicos/
4.
https://decorrespondent.nl/2421/factcheck-nederland-heeft-evenveel-schulden-als-italie/267616436967-a21b7130
5.
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/nederland-gaat-de-eu-nog-hard-nodig-hebben~b1d71c28/
Hank Rearden 1
Vincent HuijbersVerder is de Volkskrant als referentie niet relevant aangezien deze "krant" inmiddels een zeer hoog pro-Europees (=pro-Frans en Duits) en daarbij anti-Nederlands propagandagehalte heeft.
Robert Schipperhein 3
En iedereen 300 euro per maand meer geven, is niets meer dan dan de huizenprijzen nog eens 25% verhogen. Heel Nederland brengt toch zn besteedbaar inkomen naar de huizenmarkt. En de kroeg heeft het maar moeilijk. Rare tijden.
Rinus ten Haaf 2
Is dit wat we willen?
Economen denken vooral in groeimodellen waarvoor particuliere besteding een belangrijke drijver zijn. Vanuit economische groei bezien is sparen niet handig natuurlijk. Dat is anders vanuit het individu bezien! Economen zien de giga pensioenpotten graag als "collectief eigendom" waarover ook collectief/politiek besloten kan en mag worden.
Maar als je pensioenpotten ziet als de optelsom van prive-spaarpotten, is er een andere conclusie: hieraan tornen is een vorm van diefstal! Opgebouwd pensioen is en blijft immers (uitgesteld) individueel verdiend inkomen, dat een bijzondere vorm van (inkomsten)belastingheffing kent, namelijk ook deze is uitgesteld.
Het argument "de rente is zo laag" is ook schijn in mijn ogen. Deze lage rente is een (Europese) politieke keuze, die vooral gedreven wordt door het overheidsbelang de almaar groeiende staatsschulden betaalbaar te houden. Het instrument: geld bijdrukken.... Zo sponsoren onze pensioenpotten met hun lage rente-rendement verkwistende overheden en wordt geld indirect overgeheveld van "rijk" (kapitaaldekking) naar "arm" (omslagstelsels).
Ik ben wel kritisch op ons systeem waar het gaat over de groeiende uitvoerings- en beheerkosten binnen de pensioensector, over het almaar verder oppotten van "over-rendementen" uit beleggingen (die in mijn ogen ten goede moeten komen aan de pensioenrechten en niet aan de fondsen) en aan het totale gebrek aan eigen keuzemogelijkheden. Ook de ingebouwde "solidariteit" kent in mijn ogen te grote marges voor de fondsen, waardoor steeds meer geld opgesloten blijft zitten. (In dit opzicht lijken de fondsen op verzeker
Co Stuifbergen 5
Rinus ten HaafEen ander feit is, dat met de huidige rekenrente de pensioenfondsen veel premie moeten innen en niet veel pensioen uitkeren mogen.
De nadelen van een omslagstelsel gelden dus ook voor het huidige stelsel.
Met een persoonlijke pot geld is dat opgelost, maar dan zijn er weer geen garanties hoe hoog het pensioen uiteindelijk wordt.
Hans van Swoll 5
Rinus ten HaafGerrit Zeilemaker 6
Rinus ten HaafHank Rearden 1
Gerrit Zeilemaker1. https://twitter.com/Schuldensuehner/status/1406578095809871874/photo/1
Rinus ten Haaf 2
Gerrit ZeilemakerOverigens ben ik het wel met u eens dat de pensioenfondsen nodeloos veel geld oppotten en vasthouden in plaats van dit als pensioen uit te keren. De werkelijke redenen hiervoor blijven zorgvuldig verborgen....
Zelf zie ik als "mogelijke motieven" hiervoor: (de meeste zijn politiek van aard vrees ik)
in stand houden van macht en inkomsten voor de beheerders;
in stand houden van de Nederlandse status als grote investeerder in het buitenland en daarmee ook politieke macht/invloed,
het is goed voor de Nederlandse balanspositie, waardoor de overheid gemakkelijk en goedkoop geld kan lenen zonder tegen de Europese begrotingsregels te zondigen.
het maakt he mogelijk binnen de EU met geld te schuiven en zo binnen de EU veel invloed te "kopen".
Victor Vertregt
Daarnaast vind ik het vreemd dat in de macro-economische analyse het woord “hypotheek” niet is gevallen. Tegenover de 1700 miljard pensioenvermogen staat natuurlijk ook 700 miljard aan hypotheekschuld van de Nederlandse huishoudens…
Co Stuifbergen 5
Victor VertregtOf beter gezegd: aan huizen en grond, want de waarde van een huis wordt vaak meer bepaald door schaarste aan grond dan door de bouwkosten.
Vincent Huijbers 8
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Victor VertregtBent u wel eigenaar van uw pensioen? Kunt u uw pensioen anders beleggen als de beheerskosten te hoog worden?
Of heeft u gewoon eigen kapitaal? En komt u dan aan het eind geld te kort, of gaat u genieten door ernaar te kijken?
j.a. karman 5
Co StuifbergenKijk naar de communistische blokken en zie dat deze nauwelijks kunnen overleven.
De aandacht en geld gaat naar de hardste schreeuwers met de meeste mediaandacht.
Rinus ten Haaf 2
j.a. karmanCo Stuifbergen 5
Rinus ten HaafVolgens mij hebben we in Nederland een enorm goede gezondheidszorg, mede opgebouwd door socialistische systemen (ziekenfonds, inkomensafhankelijke zorgbijdrage).
We hebben ook een paar zeer competetive bedrijfstakken die afhankelijk zijn van goed opgeleide werknemers, mede door gratis (of goedkoop) onderwijs.
In Chili daalde de zuigelingensterfte met 11% in het eerste jaar toen Allende president was (1970-1971).
De voedselproductie steeg, en de industriële productie ook. De inflatie daalde van 35 naar 22%.
En de werkloosheid daalde, terwijl het minimumloon 35% omhoog ging.
Niek Jansen 9
Rinus ten HaafArthur Venis 3
Niek JansenNiek Jansen 9
Arthur Venis“ De kwestie van de mensenrechten is onophoudelijk gemanipuleerd om Cuba te veroordelen. De belangrijkste schenders van deze rechten in de wereld, zij die genocide plegen en plunderingsoorlogen voeren onder het voorwendsel van export van "democratie", zij die bloedige dictaturen in alle streken van de planeet hebben gesteund, zij die martelingen hebben gelegaliseerd en toegepast in naam van de heilige "nationale veiligheid", werpen zich op als rechters van Cuba.
Een fundamenteel mensenrecht: het recht op leven, is steeds de prioriteit van ons socialisme geweest, en de resultaten zijn tastbaar.
De kindersterfte in Cuba, in een jaar dat werd gekenmerkt door Covid19, bedroeg 4,9 per 1.000 levendgeborenen, waarmee wij tot de 35 beste landen behoren.
Mbt de pandemie hoewel we nu een toename meemaken - hebben we één van de laagste sterftecijfers ter wereld.
Zelfs tijdens de zogenaamde "speciale periode" in de jaren negentig verslechterde de zuigelingen en moedersterfte niet.
Universele en gratis gezondheidszorg voor alle burgers zonder uitzondering
Universeel en gratis onderwijs voor iedereen zonder uitzondering,
Het zijn de pijlers van het Cubaanse socialisme.
Het recht op een fatsoenlijke baan, op huisvesting, op toegang tot cultuur, op actieve deelname aan het lot van je land en dat niet via formeel stemmen en steeds geraffineerdere manipulaties, al deze rechten werden en worden gegarandeerd door de Cubaanse Revolutie.”, citaat uit:
https://cubanismo.be/nl/artikels/over-het-cubaans-socialisme
Niek Jansen 9
Arthur Venishttps://www.historischnieuwsblad.nl/in-beeld-pinochet-en-de-chicago-boys/
Co Stuifbergen 5
j.a. karmanVerder zou ik mij niet laten foppen door de namen die landen of regeringen of partijen zichzelf geven.
j.a. karman 5
Co StuifbergenDisselbloem Kok nu niet bepaald standvastig in die oude idealen. Peijs was Cda inmiddels ook stevig liberaal. Even moeten nagaan welke naam van de PVdA voor afrbaak van de AOW is.
Betreft Jette Klijnsma https://www.rtlnieuws.nl/node/1269091 open en top politiek liberaal met het uitkleden van faciliteiten ten nadele van de gewone burger/
Wil Post 2
Pieter Jongejan 7
Tot 2000 was dit de leidende gedachte bij CPB en regering. Na de introductie van de euro in 1999 is het vormen van een verplichte (vervangings)reserve tegen de voorzienbare vergrjjzing van bevolking en kapitaalgoederenvoorraad (denk aan infrastructuur) uit de grate geraakt en wordt deze praktjk nu zelfs bekritiseerd met het valse argument dat de Nedrlandse pensioenfondsen en de vakbeweging alleen aan hun eigen belang denken. (alsof de speculanten van de financiële sector en hun lakeien dat niet doen)
De hoofdoorzaak van het huidige pensioenprobleem is het gebruik van een omlagstelsel in landen die kampen met een sterke vergrijzing als Italië, waar de bevolking zelfs krimpt of Frankijk en België waar werkenden al op hun 60ste met pensioen gaan. Om de kosten van de vergrijzing op te vangen moet hun overheid schulden maken, waardoor hun staatschuld oploopt. Om de oplopende rente- en aflossingsverplichtingen plus de hogere instandhoudingskosten voor gezondheidszorg en infrastructuur te kunnen betalen moet de rente omlaag en/of moet er op de schulden afgeschreven worden.
Dit is de achtergrond van het pleidooi van Frankrijk en de Franse ECB om de nominale rente nog lange tijd op 0% te houden en de inflatie via CBDC's omhoog te jagen naar 4% en meer.
Sinds 2008 betalen Nederlandse spaarders de rekening van het niet bijtijds voldoende geld willen reserveren voor noodzakelijke instandhouding. Het hebben van een gezamenlijke munt, de euro, met landen die geen reserves willen aanleggen maar willen teugvallen op geldontaarding is de hoofdoorzaak van het pensioenprobleem.
Het introduceren van een omslagstelsel bij een krimpende en sterk vergrijzende bevolking is het stomste wat je kunt doen.
Hans van Swoll 5
Pieter JongejanGerrit Zeilemaker 6
Pieter JongejanHans van Swoll 5
Gerrit ZeilemakerBen het heel erg met u eens.
Het lijkt er verdacht veel op dat pensioenfondsen, gelijk overheden, niet meer uitvoerend in dienst zijn van hun deelnemers, maar heel erg met zichzelf. Winstmaximalisatie, eigen arbeidsvoorwaarden, potje voor dit, potje voor dat, kortom een rustig welvarend bestaan. Of, zoals iemand van een hoogheemraadschap mij ooit toevertrouwde: "Wij hebben geen zorgen. We maken een jaarbegroting en als die niet sluit verhogen we gewoon de tarieven."
Kijk om u heen en beslis zelf.
Vroeger was het de kunst om een zorgeloze baan bij de overheid te krijgen, daarna was je goed af met een arbeidscontract bij een bank, als ik nu zou moeten solliciteren zou dat alleen maar zijn op banen bij een pensioenfonds of een zorgverzekeringsmaatschappij.
Wat ik wel jammer vind is dat het fabeltje waar u naar verwijst door FTM niet doorgeprikt wordt. Integendeel de krankzinnigheid van die omslag hobbyisten wordt als zoete koek gepresenteerd. Ook bij FTM zitten ze kennelijk niet altijd op te letten want zo'n pensioenfonds kiest qua money wel altijd de meest gemakkelijke weg. Vallen de resultaten tegen dan doen we een persberichtje en korten gewoon op de afspraken. Ze hoeven zich tegenover niets of iemand te verantwoorden! Blij dat ik niets met een pensioenfonds te maken heb.
Pieter Jongejan 7
Hans van SwollDe wereld heeft vaste wisselkoersen en een positieve lange reële rente nodig. Bij een te verwachten krimp van de bevolking zal er meer en niet minder gespaard/gereserveerd moeten worden, wat te bereiken is door de rente te verhogen in plaats van te verlagen. Een hogere reële rente gaat samen met een hogere reële winstvoet, hogere investeringen in de reele economie, minder speculatie en hogere reële lonen en pensioenen zoals Ricardo al overtuigend aangaf in zijn High Price of Bullion uit 1810. De grote verliezers zijn dan de pandjesbazen en luie grootgrondbezitters en meer in het algemeen de financiële elite en speculanten die gebaat zijn bij geldontwaarding een een negatieve reële rente.
Vraag: Heeft ABNAMRO (deels staatsbank) betaald voor deze desinformatie?
Pieter Jongejan 7
Gerrit ZeilemakerEen logisch gevolg van dit omslagstelsel zou zijn om de belastingen te verhogen, maar daar willen de leidinggevenden van de VVD en CDA niet aan. En dus kiezen ze niet voor een belastingverhoging (die volgens Ricardo's equivalentieprincipe noodzakelijk is) maar voor geldontwaarding via een lagere rente en hogere inflatie.
Het principe is duidelijk. Wat niet uit de lengte kan moet uit de breedte. Als de schulden als percentage van het inkomen vorig jaar 100 waren bij een rente van 4% en dit jaar 120 door corona dan zal bij een gelijkblijvende productiviteit de rentelasten omhoog gaan naar 4,8. Om op eenzelfde rentelast uit te komen zal de rente dus omlaag moeten naar 3,33% (0,0333 maal 120 = 4). Daarmee zijn we er nog niet want de toekomstig aflossingen zullen ook omhoog gaan want de totale schuld is opgelopen van 100 naar 120.
In het tweede jaar van corona gaat de schuld verder omhoog naar 140, waardoor de rente opnieuw verder zal moeten dalen van 3,33% naar 2,8% (0,0277 maal 140 = 4) . Maar ook deze rentedaling zal niet voldoende blijken want de aflossingsverplichtingen betreffen nu geen 120 maar 140. En dus zal de rente nog verder omlaag moeten om de rente en aflossingsverplichtingen gelijk = stabiel te houden. Bij een nominale rente van 0% lijkt een renteverhoging onvermijdelijk tenzij de centrale banken bereid zijn om tot monetaire financierng over te gaan wat uitdrukkelijk verboden is. Bij die criminele activiteit door middel van CBDCs verliest Nederlan
Hank Rearden 1
Pieter JongejanEn als we de bronnen mogen geloven heeft Goldman Sachs een handje gehad in het optuigen van deze Europese schuldenunie/-positie (1), net zoals GS deze had toen het Griekenland de EU inrommelde en vervolgens leegplunderde (2). Niet vreemd ook dat "corona" na het invoeren van euroobligaties ineens leek verslagen, vooral in de VS.
Wat Griekenland meemaakte in 2009 kan dus ook met de EU gebeuren zodra wereldwijd rentes gaan stijgen, iets dat de VS al heeft aangekondigd voor 2022, bij stijgende inflatie (3).
Ontsnappen kan nog door een Nexit te organiseren, maar door het invoeren van de schuldenunie is dit wellicht te laat.
1. https://twitter.com/PvanHouwelingen/status/1408004694664941577
2. https://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman-sachs-helped-greece-to-mask-its-true-debt-a-676634.html
3. https://www.cnbc.com/2021/06/18/feds-jim-bullard-sees-first-interest-rate-hike-coming-as-soon-as-2022.html
Pieter Jongejan 7
Hank ReardenOnbegrijpelijk dat Nederlandse economen en centrale bankiers deze criminele activiteiten niet aan de kaak stellen.
De financiële lobbyclub die ervoor zorgt dat Lagarde en Rutte (die alletwee niet kunnen rekenen) hun belangen verdedigen is het Institute of International Finance (IFF). Dit instituut publiceerde op 13 mei 2021 Chipping away at the mountain in de Global Debt Monitor.
www.iif.com/Portals/0/Files/content /Global %20Debt%20Monitor_May2021_vf.pdf?
De vraag is waarom Rutte en andere Nederlandse politici in de eurozone willen blijven als de afgesproken waarde van prijsstabiliteit en een harde euro overduidelijk met voeten getreden wordt. Waarom hij tranen in zijn ogen krijgt als homo's worden gediscrimineerd kan ik begrijpen, maar waarom krijgt hij geen tranen in zijn ogen als de lagere en midden inkomens van Nederland en vooral de toekomstige generaties worden gediscrimineerd door de nadelen van het geldontwaardingsbeleid van de ECB en DNB? (verplicht beleggen in staatsleningen met een negatieve reële rente).
Waarom moet Hongarije uit de EU volgens Rutte en gaat Nederland onder Rutte en Knot niet uit de Euro?
Arme Nederlanders zonder assets worden nu gediscrimineerd door de eigen regering, want zij hebbe geen toegang tot het maken van nieuwe schulden. FTM meldt niets over deze schandalige gang van zaken. Er is geen tegengeluid en dat geeft te denken.
Niek Jansen 9
Pieter JongejanEn waarom krijgt Rutte geen tranen in zijn ogen bij de tientallen discriminerende Israelische wetten tegen niet- joden in het algemeen en tegen Palestijnen in het bijzonder? Waarom zoveel (overigens terechte) verontwaardiging over die anti LBGTI wet van Orban en niet tegen de voortgaande etnische zuivering, landroof van Palestijnse gebieden, bombardementen, martelingen, sloop van huizen en boomgaarden van Palestijnen al gedurende 70 jaar?
In tegendeel, Rutte met de christelijke partijen behoren tot de trouwste supporters van de Joodse apartheidsstaat Israël in ons parlement en in de EU, de harteloze hypocrieten!
Pieter Jongejan 7
Niek JansenDe ruwe olieprijs ligt vandaag al weer op 75 dollar per vat omdat er net als in 2009 en 2010 druk gespeculeerd wordt in olie (toen lag de ruwe olieprijs geruime tijd ver boven de 100 dollar per vat) vanwege net als nu een kunstmatig lage reële rente.
De schrijver van dit valse en onwetenschappelijke stuk komt van Shell. net als Rutte. Waarschijnlijk snapt Rutte niets van het spel dat via hem wordt gespeeld. Volgens mij kan Rutte niet rekenen. Juist daarom is hij zo geschikt als minister president. Bovendien vinden de meeste Nederlanders hem een aardige vent omdat hij met alle winden meewaait, ogenschijnlijk geen ruzie zoekt (achter de schermen wel denk aan Omtzigt) en overal een smoesje voor heeft.
Geen acties tegen Israel hebben als verklaring dat de olieprijs voor de USA én voor Shell hoog moet blijven. Rusland vindt dat prima, want Rusland drijft op olie en gas. Dus ook geen acties van Rusland tegen Israel. Nederland dreef op aardgas, maar nu niet meer. Dus zou je verwachten dat Nederlaqnd een kritischer houding aanneemt tegen Israel gaat voeren. Daarvoor is nodig dat de invloed van Shell en ING op de Nederlandse politiek kleiner wordt. En vergeet ook de invloed van Brinkman niet bij het CDA. Als lobbyist van de bouw en grondboeren heeft zijn christelijke partij belang bij een hoge inflatie en een negatieve reële rente. Van Agt heeft dit kennelijk begrepen en is uit het CDA gestapt. Welke intellectuelen volgen?
Niek Jansen 9
Pieter Jongejanhttps://rightsforum.org/nieuws/van-agt-zegt-lidmaatschap-cda-op/
Olie en gas zijn altijd belangrijke factoren in de geopolitiek, zoals ook in de Palestijnse gebieden iedereen en in de eerste plaats uiteraard Israël, zit te azen op de enorme olie- en gasvoorraden in de door Israël bezette gebieden en in de Middelandse zee vóór de kust van Gaza. De Palestijnen kunnen er uiteraard naar fluiten.
https://unctad.org/news/unrealized-potential-palestinian-oil-and-gas-reserves
“ Since 1970, Israel has been plundering illegally oil and gas resources in the Palestinian territories under its occupation, and intensified such practices after the signing of the Oslo Accords. It has allowed itself to control and use the Palestinian natural resources to the benefit of Israeli citizens and corporations, and not the local population”, citeer ik uit:
https://english.palinfo.com/news/2017/10/21/Palestinian-oil-and-gas-wealth-under-Israel-s-control,
waarin een opsomming wordt gegeven van alle gas - en olievoorraden die zijn gevonden.
Waarom lezen wij daarover niets in onze media? Hier nog een bericht:
https://www.aljazeera.com/opinions/2021/6/21/palestines-forgotten-oil-and-gas-resources
Maar de onderdrukking van de Palestijnen door de apartheidsstaat Israël heeft uiteraard meer oorzaken dan alleen oliepolitiek.
Natuurlijk blijft een belangrijke reden van Israël’s kolonisering van de Palestijnse gebieden de toekomstige exploitatie van alle olie- en gasvooraden en heeft Israël daarom ook nooit een tweestaten oplossing gewild.
https://rightsforum.org/nieuws/plundering-palestinas-witte-olie
En zo keren we toch weer bij het onderwerp pensioenfondsen ABP en PFZW terug, die mee investeren in de misdadige plundering van het zo waardevolle natuursteen in de Palestijnse bezette gebieden.
Pieter Jongejan 7
Niek JansenDat is nog zo alleen zie je nu dat mensen zoals Omtzigt en Van Agt als luizen uit de pels vallen, omdat ze worden weggepest (bv met Driest van Agt etc.; kortom door op de man te spelen in plaats van op de inhoud). Toenemende politieke spanning leidt tot minder tolerantie, meer wegkijken en meer theater.
Hank Rearden 1
Pieter JongejanHank Rearden 1
Pieter JongejanHank Rearden 1
Pieter Jongejan1. https://www.propublica.org/article/lord-of-the-roths-how-tech-mogul-peter-thiel-turned-a-retirement-account-fothe-middle-class-into-a-5-billion-dollar-tax-free-piggy-bank
squarejaw 5
Pieter JongejanJohan Weijman
Hans van Swoll 5
Johan WeijmanGerard Metske
Hans van SwollHans van Swoll 5
Gerard MetskeHet artikel gaat over hersenspinsels met betrekking tot een pensioensysteem dat mogelijkerwijs gebaseerd zou kunnen worden op een omslagstelsel, zodanig dat de werkende bevolking het pensioen gaat betalen van de uitgewerkte bevolking. Nog afgezien van de baarlijke krankzinnigheid van die gedachte - waarover trouwens geen woord in het artikel - is mijn reactie, waarop u reageert, gericht aan de er pal bovenstaande Johan Weijman. Die is niet druk met de waardestijging van zijn totaal betaalde premies, maar met de fratsen van een paar liefhebbers die volledig van het padje zijn en desondanks belachelijk veel aandacht krijgen. Ook van FTM in dit artikel.
En ik geef Johan Weijman gelijk.
Overigens vind ik uw opmerking dat een groot deel van de pensioenpremie door de werkgever wordt betaald nogal onnozel als u daarmee impliceert dat die daardoor gratis en voor niks is.
Johan Weijman
Gerard MetskeDe heer Boot wil ook nog graag dat er iemand over zijn eigen schaduw stapt: de vakbeweging, werkgeversorganisaties of een minister. Ik zou willen voorstellen: vraag voor de verandering eens aan de eigenaar van (de inhoud van) de pot, wat er mee moet gebeuren.
Robert Overbeeke 1
Hans Boer 1
1. De lage rente wordt veroorzaakt door de enorme geldcreatie door o.a. de Eur. Centrale Bank en is, zoals Hetty hierboven al schreef, in feite een politieke keuze. Als we daar over bijv. twee jaar mee ophouden zijn we blij met onze kapitaaldekking.
2. Wat echt absurd is: dat de overheid via een absurde theoretische rekenrente nog steeds een hoge dekking vraagt van de pensioenfondsen, terwijl die zwemmen in het geld. Verhoging van de pensioenen is al jaren mogelijk.
3. Een gemengd stelsel: pensioenfondsen met kapitaaldekking, AOW met omslagdekking (en de pensionado's betalen daar al jaren aan mee via de belasting), is eigenlijk een prima mix.
4. De 'pensioenindustrie' mag dan haar belangen hebben, dat geldt in niet mindere mate (méér denk ik) voor de banken en verzekeraars.
j.a. karman 5
Niet best om te herhalen wegens zelfverrijking van enkelen ten koste van velen.
Een omslagstelsel zoals bij de aow is tevens geen oplossing. De aow is richtinh onder bestaansminimum waarbij het valse argument gebruikt wordt dst een ieder veel ouder wordt.
Blijft over zelf sparen en beleggen. Beter onder een cooperatie dat met velen verdelen met risicospreiding.
Niet voor niets is dat zo',n goed stelsel.
Welke beleggingen zijn daarvoor geschikt?
Huizen woningen waarbij de inhalige grootverdieners huisjesmelkers buiten spel gezet worden lijkt me prima.
De werkenden die de hypotheek aflossen of huren zorgen zo voor de pensioeninkomsten.
Paul Quekel 3
j.a. karmanj.a. karman 5
Paul QuekelMarco Fredriks 4
A. van Dijk 2
Marco FredriksVincent Huijbers 8
https://www.trouw.nl/nieuws/meer-solidariteit-in-pensioensysteem~b15d2cc6/
Het gebrek aan solidariteit is nu denk ik actueel en kan een argument zijn voor een gecombineerd systeem. Denk aan de flexibilisering op de arbeidsmarkt of banen die onvoldoende opleveren maar ook dat een eigen woning voor veel jonge mensen onbereikbaar lijkt te worden. Wat 'opbouwen' voor later is zo alleen mogelijk voor een selecte groep. Een tweedeling zou kunnen ontstaan die zich weer over generaties doorzet.
Niek Jansen 9
Vincent HuijbersVincent Huijbers 8
Niek JansenHet ongemak dat Nederlanders in de armen van politieke kwakzalvers leidt is het onvermogen van de politiek om buiten de kaders te denken en enkel hun achterban te dienen.
Als het geld in Nederland echt tegen de plinten op klotst is die behoudende kramp nog minder uit te leggen aan volgende generaties. Ik heb het gevoel dat we door onze private schulden een keten aan afhankelijkheden hebben gecreëerd waarvan we niet los komen. Ik vraag me af of we ons daardoor kunnen aanpassen aan veranderingen op de arbeidsmarkt, huizenmarkt, verduurzaming, vergrijzing ,mondialisering, e.d.
Hank Rearden 1
Na invoering van de euro is e.e.a. veranderd, en nu ook Eurobonds hun intrede hebben gedaan bij een sterk toegenomen gemiddelde schuldenpositie van 100% van GDP in de eurozone (1) zal Nederlands pensioenkapitaal langzaam verdampen, afgezien van aanstaande inflatie van 10% per jaar.
Bankiers als ten Cate en private equity managers hopen een graantje mee te pikken door openbreken van (Nederlandse) pensioenpotten, maar zoals bij Vendex is gezien zijn de Blackrocks van deze Aarde alert om 's werelds kapitaalpotten waar nog wat te halen valt (vastgoed, pensioen) te plunderen, Koolmees en Boot lijken dit te beseffen; iemand moet die US$8.000 miljard die de Fed op haar balans heeft ophoesten (2).
De VS en VK hebben overigens resp. 10x en 2x meer pensioenkapitaal dan NL met (ex)-reservecurrencies USD en GBP, terwijl Wirtschaftswunder Duitsland met voormalige Deutsche Mark na Weimar en WOII op een miezerige $300 miljard zit (3).
Aan de andere kant is weinig mis met beleggen in het buitenland, aangezien de wereldwijde aandelenmarkt met dank aan kwantitatieve verruiming op recordstand van US$114.000 miljard staat, met rendementen van ruim 10% per jaar (4).
1. https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-euro-indicators/-/2-23042021-AP
2. https://fred.stlouisfed.org/series/WALCL
3. https://data.oecd.org/pension/pension-funds-assets.htm
4. https://twitter.com/Schuldensuehner/status/1406578095809871874/photo/1
Vincent Busch 3
Paul Quekel 3
H. J. Licher 1
Paul QuekelZijn minst niet redelijk zijn dat de pensioenen het prijsindexcijfer voor het levensonderhoud volgen? Nu wordt het pensioen ( in vele decennia opgebouwd) gestaag in waarde verminderd. Geen best perspectief voor onze ouderen, die een leven lang hebben bijgedragen. Daarom: wég met die absurde wurgrente van alledag en meer letten op inkomsten van de fondsen. Wie heeft er toch belang bij om de heer Klaas Knot in zijn fanatieke beknotting te volgen? En minister Koolmees, is hij zich bewust eat hij aanricht met 20% inkomensdaling? Accepteert hij dat zelf ook in zijn wedde als minister?
Henk Licher
0622459390
hjlicher@gmail.com
Wim Verver 5
Scheefgroei met als onderwerp pensioenen.
Het discussieforum was goed gekozen, mensen met zeer lage pensioen uitkeringen en met middel en hoge uitkeringen. Teleurgestelden, bezorgden die daar alle reden toe hebben, en tevredenen die menen dat zij hun AOW uitkering wel kunnen missen. Zij werden geflankeerd door pensioen deskundigen uit de financiële sector. Die deskundigen blijken opmerkelijke meningen te hebben over ons pensioen welke onderling redelijk overeen kwamen, maar waarvan mij de haren overeind komen.
Zoals: jongeren worden benadeeld ten opzichte van de ouderen, want de ouderen bouwen meer pensioen op dan jongeren.
Voor jongeren is straks niets over en er is wantrouwen bij hen
De verwachtingen zijn niet na re leven. Teleurstelling bij ouderen.
Geregeld kwam de pensioen spaarpot van Nederland met meer dan 1700 miljard ter sprake. Professor Boot debiteert dat als de pensioenen zouden worden uitgekeerd met alle prijsindexatie vanuit deze pot met geld, dan loopt het stelsel bijna rond. Ik begrijp niet wat hij bedoelt. Het zou gaan over enkel de premie die we betalen over geleverde arbeid en we moeten ons nier blindstaren op die pot met geld.
De noodzaak van een pensioenhervorming en het wetsontwerp wordt verdedigd op basis van de zogenaamde onhoudbaarheid van het huidige stelsel. De werkelijkheid is dat de premie ontvangsten en pensioen uitgaven voor de meeste fondsen en voor het Nederlandse stelsel als geheel ongeveer gelijk zijn. De jaarlijkse beleggingsrendementen over de periode 2007 tot en met 2019, gemiddeld hoger waren dan 6%. Deze rendementen zijn toegevoegd aan de beleggingen, waardoor de beleggingen van pensioenfondsen gemiddeld meer dan verdubbeld zijn sinds 2008. Dit is toch geen signaal voor een dreigende onhoudbaarheid.
Wim Verver 5
De netto rendementen van pensioenfondsen in Nederland waren over de afgelopen 20 jaar 5,5 %per jaar. Als we dat als uitgangspunt nemen om te vergelijken met het gemiddeld verwacht rendement waarmee premies worden berekend, dan zien we een overrendement van meer dan 2%. Over de periode na 2000 werd dus aan aan de twee rendementsverplichtingen voldaan en in die periode hadden zowel de pensioenverplichtingen als de pensioen uitkeringen kunnen worden geïndexeerd met 2% per jaar.
De eis dat de rekenrente 0% moet zijn is voor onze pensioenen een manipulatie als zou onze buffer van 1700 miljard, deel uitmaken van de kapitaalmarkt. Elk Nederlands pensioenfonds is een stichting in eigen beheer en hebben niets te zoeken op de openbare kapitaalmarkt betreffend uitkeringen van gerealiseerde winsten aan de deelnemers.