Peptalk voor 2012

Was 2011 voor velen in de financiële sector een rampzalig jaar, belegger Jan Dwarshuis scoorde een florissante 20 procent in de plus.

Een nietszeggende beursdag valt ons allen ten deel. We glijden heel langzaam het jaar uit. Onze Oosterburen persen er op de valreep nog een serieuze peptalk uit. Normaal gesproken doen onze Amerikaanse vrienden dat maar nu zijn het nota bene de Duitsers…

Volgens de Duitse minister van Financiën - Wolfgang Schäuble – is de Europese schuldencrisis binnen een jaar onder controle. Het uiteenvallen van de euro acht hij uitgesloten. ‘Ik denk dat we de komende 12 maanden zo vergevorderd zijn dat we het besmettingsrisico onder controle hebben en de eurozone is gestabiliseerd’, aldus Schäuble. Eerder deze maand was hij er ook al van overtuigd dat de afspraken die de Europese landen hebben gemaakt tot een oplossing van de schuldencrisis zullen leiden. We gaan het allemaal meemaken.

 

India no go
Let u ook even op wat Goldman Sachs te zeggen heeft over de BRIC-landen. In Brazilië en India heb ik als belegger niets te zoeken. Brazilië is dan nog een twijfelgeval, maar India is werkelijk waar een "no-go area". China wordt de nieuwe grootmacht, dat weet iedereen en is geen nieuws. Vooralsnog mijd ik China omdat ik veel cijfers niet vertrouw en de eigendomsstructuur vaak merkwaardig vind.

Ik blijf wel in Rusland beleggen. Goed gespreid, dat dan weer wel. De CIS-Regio heeft de laatste jaren veel bijgedragen aan de performance van de ©OLUMBEURS-PORTFOLIO. Dit jaar – voor het eerst – doet ze dat niet. Om veel redenen, zoals vaak aangehaald, blijven we de regio ook in 2012 gewoon trouw.

Ik voorzie veel volatiliteit in 2012. De gammele euro en de uitpuilende schuldenberg blijft als een donkere wolk boven de financiële markten hangen. Voor "long only" beleggers wordt ook 2012 een hachelijke rit in de achtbaan. Ook leuk voor uw pensioen. Zet de fles whisky maar alvast klaar. Wij raden u aan op zoek te gaan naar een uitstekende en toegewijde asset manager. Ze zijn er!

 

Geen bedreiging
Vanmiddag begin ik met het opmaken van de balans. De ©OLUMBEURS-PORTFOLIO zal - na aftrek van bewaarloon en handelskosten - realiseerde een rendement  van circa 20 procent. Ik kom daar morgen nog even bij u op terug. Iedere trade heeft u op de seconde kunnen volgen. Sinds 2008 werkt onze strategie, zoveel is wel duidelijk. Daar hebben wij – ook in 2012 - een heilig geloof in. Onze inschatting is dat de markten nog minimaal 5 tot 10 jaar veel onzekerheid in zich zullen herbergen en dat er nog menige financiële verassing de revue zal passeren. Wij zien het als een kans en niet als een bedreiging.

Rest mij u te bedanken voor alle mails en opbouwende kritiek welke wij hebben mogen ontvangen dit jaar. Ook een dankwoord naar onze lezers en leden. In 2012 melden wij ons uiteraard weer. We hebben er veel zin omdat 2012 in veel opzichten voor velen een kantelpunt zal blijken te zijn geweest.Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.