Per seconde wijzer

U kunt zich vast nog wel de Flash Crash herinneren van 6 mei 2010, 14:42:44:75 uur. De Dow Jones verloor in een paar minuten tijd 1000 punten. FTM-columnist Jan Dwarshuis heet u welkom in de wereld van de picoseconde.

Bij de professionele handel draait het vooral om snelheid. Met alle respect, maar de profs rijden stuk voor stuk in een Ferrari FF en u rijdt in een Kever 1200 op de A2 wanneer het de handelssnelheid op de beursvloeren betreft.

 

Het is dus niet zo gek dat machtige handelsbanken het liefst naast of bovenop cruciale datacenters gehuisvest willen zijn. Snelheid is alles. Misschien voelt u zich heel wat met uw knipperende handelsschermen van uw lokale broker, maar eigenlijk werkt u met een systeem uit de tijd van de Batavieren.

Jaren geleden begonnen ingenieuze handelaren al te knutselen aan steeds snellere systemen. Werken in termen van milliseconden of een duizendste van een seconde was de ultieme doelstelling. Een milliseconde is een duizendste van een seconde. In dat tijdspad kunt u niets verhandelen omdat u simpelweg niets waarneemt. Maar de professionele trader wel. Hij heeft in die periode al genoeg orders kunnen bekijken en verwerken.

 

Picoseconde


Maar inmiddels wordt er jacht gemaakt op de picoseconde. Een picoseconde is een biljoenste van een seconde. De verhouding van een picoseconde tot een seconde staat gelijk aan hoe een seconde zich verhoudt tot 31.700 jaar. Menselijk gezien dus niet waarneembaar.

Maar volgens Corvil, een toko die zich bezig houdt met “providing of unified application and network latency management systems for high-performance trading” is het eerdaags gebeurd met de milliseconde en doet de picoseconde zijn intrede in de beurshandel. Maak uw borst dus alvast maar nat.

 

Fijngemalen


Immers, de gehaaide handelaar wil zich met alle geweld vooraan in het ordersysteem bevinden om als eerste zijn aankopen of verkopen te kunnen uitvoeren. Op die manier kunnen ze veel beter inspelen op de markt en loopt u simpelweg achter de feiten aan. Met name in een neerwaartse markt betaalt dit systeem zich dubbel en dwars uit. Wij verwijzen naar “Black Friday” op 10 oktober 2008 toen de Londense Stock Exchange (LSE) in luttele seconden in elkaar werd getrapt. Maar de Flash Crash van 6 mei 2010 staat u wellicht nog wel wat helderder voor de geest.

Een ruwe schatting zegt ons dat zo'n 75 procent van de dagelijkse volumes op de New York Stock Exchange door high frequency trading tot stand komt. En daar wordt uw lieftallige ordertje tussen fijn gemalen. U weet dus nu hoe de vlag er bij hangt. U wordt per seconde wijzer.

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.
Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl