
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Tegen de ambitie van het kabinet in daalt het percentage sociale woningen
Die nieuwe woningen die het kabinet wil bouwen? Alleen Hugo de Jonge gelooft daar nog in
Kun je nog ergens een betaalbare woning kopen, en waar dan?
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
© Jeffrey Groeneweg / ANP
Tegen de ambitie van het kabinet in daalt het percentage sociale woningen
Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wil dat iedere gemeente minimaal 30 procent sociale huurwoningen heeft. De wet die hem meer regie moet geven over de woningbouw en woningmarkt, moet hem de hiertoe benodigde instrumenten geven. Keert het beleid de dalende trend?
Sinds 2000 zijn er in Nederland 1,6 miljoen woningen bijgebouwd, maar dat is niet terug te zien in het aantal sociale woningen. Dat is juist afgenomen met 60.000 woningen. Was rond de eeuwwisseling zo’n 32 procent van de woningvoorraad sociaal, in 2012 bleek dat gedaald tot 30 procent en in 2022 was het nog maar 27 procent. Voor de 2,3 miljoen sociale huurwoningen werden de wachtlijsten in die jaren langer en langer.
Een gevolg van weloverwogen beleid. In een neoliberaal systeem hoort de markt te voorzien in de woningbehoefte. Woningcorporaties opereren buiten de markt.
Vanuit Brussel wordt Nederland sinds jaar en dag gemaand om de sociale huisvesting om te vormen tot een voorziening die uitsluitend bedoeld is voor de kwetsbaarste leden van de samenleving.
In Nederland heeft nu iedereen met een jaarinkomen tot 40.000 euro toegang tot de sociale huursector. Voor een huishouden van meerdere personen ligt die inkomensgrens nog hoger, op 44.196 euro: zeker niet alleen de kwetsbaarste groepen.
Daar komt bij dat de huurmarkt in de vrije sector niet goed werkt. Er zijn te weinig woningen en de huurprijzen sluiten niet aan op de sociale huren. Zo is een grote groep ontstaan die te veel verdient voor de sociale sector, maar niet de middelen heeft om een huis te kopen. Die groep valt tussen wal en schip: ze stromen niet door vanuit de sociale huursector of ze wonen te duur in de vrije sector.
Weg met verhuurderheffing
Vooral Stef Blok (VVD), minister van Wonen in het kabinet Rutte 2 maakte tussen 2012 en 2017 werk van het terugdringen van de sociale sector. Door zijn verhuurderheffing halveerde de bouwproductie van corporaties. Veel corporaties moesten woningen verkopen aan beleggers om de heffing op te kunnen brengen.
Bloks opvolgers zetten het ingezette beleid in grote lijnen door. Maar met Hugo de Jonge (CDA) als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) in het vierde kabinet Rutte waait er een andere wind in Den Haag. Zo schafte De Jonge de verhuurderheffing per 1 januari 2023 al af.
Een van zijn andere ambities is dat in elke gemeente minimaal 30 procent van de woningvoorraad uit sociale huur bestaat. Zo komen er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar en raken de sociale woningen beter verdeeld over het land. Gemeenten die al op die 30 procent zitten, kunnen zich richten op woningen in andere categorieën.
Probleemgroepen beter verdelen
Daarbij gaat het de minister niet alleen om de lokale behoefte aan sociale woningen, maar ook om een betere landelijke verdeling van probleemgroepen. ‘Met de huisvesting- of urgentieverordening gaan gemeenten met voorrang woningen toewijzen aan dak- en thuisloze mensen, uitstromers uit intramurale zorginstellingen of detentie en sociaal en medisch urgenten,’ schrijft het ministerie. Weliswaar moeten gemeenten deze doelgroepen al opvangen, maar hiervoor ‘ontbreken de benodigde sociale woningen vaak,’ aldus het ministerie.
Om op 30 procent sociale huur te komen, zullen veel gemeenten een enorme inspanning moeten leveren. Ongeveer de helft van de 342 gemeenten zit onder de 30 procent, tientallen gemeenten zitten onder de 20 procent. Het Gelderse Rozendaal spant de kroon met slechts 4,7 procent sociaal.
Kalmer aan doen
Op 16 februari startte de openbare internetconsultatie van de Wet versterking regie volkshuisvesting. De Woonbond acht het onhaalbaar om van elke gemeente 30 procent sociale woningen te verwachten, zo schreef de belangenbehartiger van huurders eind maart in een online reactie. Volgens de Woonbond leidt 30 procent sociale huur bij ieder nieuwbouwproject, zoals de geldende norm luidt, nooit tot 30 procent sociale woningen in een gemeente. Gemeenten met een achterstand zullen meer dan 30 procent sociaal moeten realiseren per bouwproject.
‘De minister houdt zich niet aan de nationale prestatieafspraken tussen Rijk, Woonbond en corporaties, van minstens 30 procent sociale huur in elke gemeente,’ schrijft de Woonbond. ‘Met deze invulling schuift hij deze afspraak eenzijdig terzijde, met een kleiner aandeel sociale huur als gevolg.’
Nogal wat gemeenten met meer dan 30 procent sociale woningen kampen desondanks met een enorm tekort
De Woonbond struikelt ook over de paragraaf in de nieuwe wet waarin staat vermeld dat gemeenten die al boven de 30 procent sociaal zitten het kalmer aan kunnen doen met de sociale woningbouw. Op 11 mei 2022 schreef de rijksoverheid in een vooruitblik op de nieuwe wet: ‘Gemeenten die al ruim voldoen aan de 30 procent kunnen vooral bouwen voor middeninkomens.’ De Woonbond wijst erop dat er nogal wat gemeenten zijn die ver boven die 30 procent zitten, maar toch kampen met een enorm tekort aan sociale woningen. Dan concentreren op het middensegment betekent dat de corporaties de wachtlijsten in het sociale segment moeten negeren.
In veel grote steden is er, ondanks het hoge percentage sociale woningen, inderdaad nog altijd een nijpend tekort aan sociale woningen. Met 49,4 procent sociale woningen duurt het in Amsterdam gemiddeld dertien jaar voor een woningzoekende aan de beurt is. In Utrecht (37,5 procent sociaal) wacht een inwoner gemiddeld elf jaar, in Haarlem (32,8 procent sociaal) acht jaar.
Buiten de Randstad is het al niet veel beter. In Enschede (44,7 procent sociaal) wacht men gemiddeld ruim acht jaar. In Arnhem bedraagt de wachttijd, ondanks de 44,5 procent sociale huurwoningen, gemiddeld 19,6 jaar. De Woonbond betwijfelt dus of het verstandig beleid is tegen deze gemeenten te zeggen dat ze wel wat kalmer aan kunnen doen met de bouw van sociale woningen.
Nieuwe definitie van een sociale woning
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat in een reactie van negentien pagina’s niet veel heel van de plannen van de minister. ‘Laat de keuze voor meer sociale huurwoningen of het toevoegen van meer woningen in het middensegment aan de gemeenten over,’ schrijft VNG.
Hugo de Jonge presenteert zich als de man die de daling van het percentage sociale woningen van de totale woningvoorraad wil keren. Elke gemeente moet streven naar 30 procent sociale woningen en elk bouwproject moet minimaal voor 30 procent uit sociale woningen bestaan. Dat moet uiteindelijk leiden tot een landelijke woningvoorraad die minimaal voor 30 procent uit sociale woningen bestaat.
De minister hanteert een nieuwe definitie van het begrip sociale woning. Ging het in de klassieke definitie om corporatiewoningen met een huur tot 763,47 euro, nu tellen ook particulier verhuurde woningen tot die huurprijs mee. In de nieuwe Wet versterking regie volkshuisvesting staan extra eisen voor particuliere verhuurders. De huur moet bijvoorbeeld recht geven op huurtoeslag, wil een verhuurder zich tot de sociale sector mogen rekenen. Ook moet de woning minimaal 25 jaar beschikbaar blijven voor huurders met een inkomen dat recht geeft op sociale huur.
Slopen en verkopen
In een artikel in MeJudice zet Johan Conijn, voormalig hoogleraar Woningmarkten aan de Amsterdam School of Real Estate en thans directeur van Finance Idea, een adviesbedrijf voor onder meer de corporatiesector, de effecten van De Jonges nieuwe aanpak op een rij.
De totale voorraad sociale huurwoningen groeit met slechts honderdduizend
De minister wil dat er tot en met 2030 900.000 woningen worden gebouwd. Van dit aantal moeten corporaties er 300.000 voor hun rekening nemen. In de prestatieafspraken tussen het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de sector is overeengekomen dat de corporaties 250.000 sociale woningen bouwen: 27,7 procent van het totaal.
Bouwen ze ook echt zoveel woningen, dan neemt het landelijke percentage sociale woningen licht toe. Maar dat is buiten de werkelijkheid gerekend, schrijft Conijn. Corporaties slopen en verkopen ook sociale woningen. In de doorrekening van de nationale prestatieafspraken is verondersteld dat de corporaties in de periode tussen 2022 en 2030 in totaal 87.000 sociale woningen slopen en er 63.000 verkopen. Aan de totale voorraad worden zo netto 100.000 sociale huurwoningen toegevoegd.
De trend is dalend
Ten opzichte van de 2,17 miljoen sociale woningen in 2022 is op basis van deze verwachtingen ultimo 2030 sprake van een cumulatieve groei van 4,6 procent aan sociale huurwoningen. De totale woningvoorraad stijgt in die periode met 8,9 procent. Groeit die markt inderdaad met 900.000 woningen, dan zijn aan het eind van 2030 volgens de berekeningen van Conijn 25,7 procent van alle woningen sociaal. Met andere woorden, de dalende trend die we al sinds 2012 zien, zet gewoon door.
Conijn rekent voor dat de huidige plannen leiden tot een verdere daling van het sociale segment woningen
Henk Nijboer, fractiespecialist Wonen in de Tweede Kamer voor de PvdA, stelde op 21 maart schriftelijke vragen aan minister De Jonge over deze te verwachten procentuele daling van het sociale huursegment. Op de vraag van Nijboer of hij de mening deelt dat 250.000 sociale huurwoningen bouwen tot 2030 niet genoeg is om het streefdoel van 30 procent sociaal te halen, antwoordt de minister op 13 april:
‘Het is mijn doel om de sociale huurvoorraad in absolute zin te laten groeien tot en met 2030 en om de sociale huurvoorraad evenwichtiger tussen gemeenten te verdelen. Daar is de doelstelling om 250.000 nieuwe sociale huurwoningen door corporaties te laten bouwen en mijn voornemen om gemeenten met een lager aandeel sociale huur dan het landelijke gemiddelde te verplichten 30 procent van hun nieuwbouwopgave in te vullen met sociale huur op gericht.’
Dit doel van de minister, om iedere gemeente te laten streven naar een woningvoorraad die voor 30 procent sociaal is, strookt niet met de rekenkundige werkelijkheid van Johan Conijn. Het doel van de minister zou leiden tot een landelijk percentage sociale woningen van 30 procent. Conijn rekent voor dat de huidige bouw-, sloop- en verkoopplannen leiden tot een verdere daling van het sociale segment tot 25,7 procent van de totale woningvoorraad.
Volgens Conijn is het niet aannemelijk dat het kabinet niet wist dat het uitgestippelde beleid zou leiden tot een verdere daling van het percentage sociale huur ten opzichte van het totaal. ‘Dat hebben ze zeker geweten.’ Het ministerie ontkent dit niet, maar stelt dat het doel van de nieuwbouwopgave is om sociale huur in absolute zin weer te laten groeien én om de sociale huurvoorraad beter te spreiden.
Hoe groot de relatieve groei van de sector uiteindelijk zal zijn, is volgens het ministerie afhankelijk van de corporaties: ‘Hoeveel woningen de corporaties willen verkopen en slopen is een lokale afweging. Met corporaties en gemeenten is echter afgesproken dat we streven naar een zo groot mogelijke netto uitbreiding van de sociale huurvoorraad. Die netto groei en de toename van woningen in het middensegment en de vrije sector zullen vervolgens bepalen wat er met het relatieve aandeel sociale huur gebeurt.’
47 Bijdragen
John Janssen 4
Diezelfde politiek geeft wel nog even aan dat mocht je toch al aan het minimale percentage zitten, of joepie erboven, je vwb de huidige Minister niet meer hoeft te concentreren op hetgeen nog steeds wel hard nodig is.
En diezelfde politiek probeert nog steeds te achterhalen waar die 'landslide' vandaan komt!
Nico Janssen 7
Dus terwijl de woningvoorraad sinds die tijd van bijna 3 miljoen woningen naar 8 miljoen woningen groeide, zijn we van ruim 60% sociale verhuur naar minder dan 30% sociale verhuur gegaan.
Dus eigenlijk is het beleid sinds de jaren zestig hetzelfde: bouw de sociale huursector (verder) af. En dat lukt al decennia prima. Snap ook werkelijk niet waar de EU over zeurt. Nederland doet al decennia precies wat ze verlangt. Echt het braafste jongetje van de klas.
John Janssen 4
Nico JanssenNico Janssen 7
John JanssenIn Nederland is bezit en gewin (ook voor woningbezitters) heilig verklaard. Het neoliberale hyper-individualisme. Als je geen eigen huis hebt tel je niet mee.... Zoiets. Het zit niet alleen bij banken, het zit ook echt in de hoofden van Nederlanders.
Je ziet het ook in het fenomeen dat ongeveer nergens in Europa zo ruim wordt gewoond, met zoveel grondbeslag en met zo weinig mensen in een huis als in Nederland. Zie daar de oplossing van het raadsel van het tekort aan woonruimte / woningen.
Ron Van Veen 4
Nico JanssenEr wonen heel veel Nederlanders net over de grens, puur vanwege het prijsverschil.
Nico Janssen 7
Ron Van VeenRon Van Veen 4
Nico JanssenNico Janssen 7
Ron Van VeenDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Nico Janssen 7
Ron Van VeenDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Nico Janssen 7
Ron Van VeenIn Berlijn kon je jaren riant wonen (niet sociaal dus) voor ca. €800. Had je gerust 100+ m2 op een schitterende locatie.
Ron Van Veen 4
Nico JanssenEr wordt bij overgang van nieuwe huurders steevast €100,00 op de huur toegevoegd. Het gevolg: sommige mensen betalen in onze straat het dubbele aan huur, alleen maar omdat ze al de vijfde huurder zijn.
Jan-Marten Spit 9
John JanssenDe titel stelt dat het de ambitie is van het kabinet hier wat aan te doen. De auteur bedoeld de gecommuniceerde ambitie, want het beleid is al decennia lang dit beleid.
Peter Hendriks 7
Nico JanssenNico Janssen 7
Peter HendriksHoe een en ander (vanuit dit opmerkelijke inzicht) op EU niveau te rijmen valt met de dwangmatige oekazes richting ons land dat er minder sociale verhuur moet komen is mij een raadsel.
Peter Hendriks 7
Nico Janssenbouke bunnik 2
Peter HendriksPersoonlijk vermoed ik dat een sterkere demping (maar ook een groot probleem als je groter of, denk aan ouderen, kleiner, wil gaan wonen) uitgaat van het feit dat traditioneel huurcontracten alleen bij een nieuwe huurder voor inflatie (en of wat de gek er voor geeft) gecorrigeerd worden. Zgn. 'Staffelmiete' is voor veel Duitsers een enorm schrikbeeld, hoewel het zeker bij grote commerciële verhuurders wel toeneemt.
Mijn schoonmoeder woont al zo'n veertig jaar in haar woning, en zolang ze daar blijft, en niet zwikt voor pogingen van verhuurder om toch verhoging toe te staan, nog steeds voor de prijs van jaren geleden.
Maar goed, als ze, nu mijn schoonvader inmiddels is overleden, naar een kleinere woning met minder trappen zou willen is ze een stuk meer kwijt voor veel minder, dus die 120+ m2 blijft door 1 vrouw gebruikt, met de spulletjes van de kinderen er nog in, min of meer.
Berend Pijlman 13
De prijs wordt immers volgens vraag en aanbod bepaald. Als er weinig sociale huur is dan moeten veel gezinnen noodgedwongen vrije sector huren. Dus gaan de huren voor vrije sector huren omhoog en ontstaat er een groot verschil tussen sociale huur en vrije sector huur. Als er ruim voldoende sociale huur is dan zullen die woningen de voorkeur hebben vanwege de lage prijs. De prijzen in de vrije sector zullen dan moeten dalen want minder vraag. Dan worden deze woningen ook bereikbaar voor mensen met een lager inkomen. Dan kan dus het inkomen waarbij men in aanmerking komt voor sociale huur naar beneden.
De regeringen Rutte I t/m nu redeneren echter dat de vrije sector moet groeien. Dat zou in theorie ook kunnen werken. Echter heb ik al vaker uitgelegd dat investeren in nieuwbouw minder loont dan opkopen van bestaande bouw. Voor het kapitaal heeft het helemaal geen zin dat hun bezit minder schaars wordt en dus minder waard wordt. De markt gaat ook dit niet oplossen.
Peter Hendriks 7
Berend PijlmanRon Van Veen 4
Peter HendriksRutte leidt nu al zijn vierde kabinet en weet al die tijd al van de problemen. Stef Blok heeft, tijdens Rutte III, de zaak nog eens in ernstige mate verslechterd en vond de dynamische woningmarkt af.
De VVD heeft jaren geleden scheefwonen geïntroduceerd en daarmee burgers uit hun vertrouwde sociale buurt gejaagd. Het heeft tijdelijk tot gevolg gehad dat er sociale huurwoningen vrij kwamen. Inmiddels zijn de wachtlijsten toegenomen.
Als er vanuit Den Haag geen strenge aansturing komt, eventueel met een stimulans om meer sociaal te bouwen (subsidie, of korting op grond), dan gaat iedere gemeente en projectontwikkelaar voor de hoofdprijs: een dure villawijk met gracht en slagboom.
De wereld is continu aan het veranderen. Het beleid van een terugtrekkende overheid en meer aan de markt overlaten heeft tot gevolg dat Nederland zo wordt ingericht dat de marktwerking het meest opbrengt.
De afhankelijken van de markt, in dit geval huurders die te weinig inkomsten hebben om een hypotheek af te sluiten, betalen de rekening!
Pijlman heeft dus gelijk: als er voldoende sociale woningen zijn, dan is er minder vraag naar de duurdere segmenten en wordt wonen buiten de sociale sector goedkoper.
John Janssen 4
Ron Van VeenZou zoiets überhaupt zijn besproken tijdens een formatie, een uiterst nijpend woningtekort?
Eveline Bernard 6
John JanssenJohn Janssen 4
Eveline BernardKees Vermeer 2
Ron Van VeenP. Hoogervorst 1
Kees VermeerHerald Brandsma
Peter HendriksDirk-Jan van Waaijen 1
Berend PijlmanWillem Timmer 4
Petrus Harts 3
Willem TimmerPetrus Harts 3
In een neo-liberale markt wil de markt DOLGRAAG bouwen voor de minderbedeelden. Voor elk wat wils is niet het adagium van het socialisme, maar juist het adagium van de markt.
Hier in de Emiraten kan ik huren voor €360 per maand. (controleren? Zie Ajman, Al Haramain Real Estate, Nuaimiya 2, nota bene met de airco included en dakterrasje, niet eens een slechte buurt). Wat kan ik in Nederland huren voor €360? Hooguit een studentenkamer.
Ik zeg het echt niet vaak, en al helemaal niet graag, maar voor het gebrek aan sociale huurwoningen geldt:
The government isn't the solution, the government is the problem. De zo verfoeide neo-liberale markt wil en kan dit probleem echt prima oplossen.
Die huurwet 1946 was na de tweede wereldoorlog ontzettend nodig en bracht echt heel veel goeds. Maar ergens rond 1970 was het wel klaar, en had hij extreem vereenvoudigd kunnen worden.
Dus onthoud: het is niet ingewikkeld, het is ingewikkeld gemaakt.
HH Manders 4
Petrus HartsDe markt wil niet dolgraag bouwen voor minderbedeelden als het de bedoeling is dat ze minderbedeelden niet kunnen uitzuigen. Een zo klein mogelijk krot voor een zo hoog mogelijke huur. DAT is de hoe zoveel mogelijk wordt gebouwd door de markt. De sociale woningbouw wetgeving is juist ingevoerd om daaraan een eind te maken.
Uw voorbeeld van de Emiraten is al helemaal niet representatief.
De Neo-liberale markt lost helemaal niets op. Als u wil weten wat een Neo-liberale markt doet: ga kijken hoe het met de woningen voor iedereen zat in de 19e en begin 20e eeuw, vooral in de grote steden. DAT is wat neoliberale markt doet.
Sociale woningbouw (en een hele hoop nationalisaties) zijn juist ingevoerd vanwege het absolute falen van de vrije markt.
Roland Horvath 7
HH MandersRoland Horvath 7
HH MandersDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Petrus Harts 3
HH Mandersbouke bunnik 2
Petrus HartsPetrus Harts 3
bouke bunnikEr is een gebrek aan aanbod OMDAT er woningbouwcorporaties half buiten de markt van alles beloven en te weinig waarmaken. Ook zoiets wat aannemers zich maximaal 1 à 2 keer kunnen permitteren, en daarna zijn ze out of business, en iets wat woningbouwcorporaties decennialang ongestraft vol kunnen houden.
Onderwijl nog steeds geen antwoord op mijn vraag: Wat huur je in Nederland voor €360 per maand?
P. Hoogervorst 1
Petrus HartsHerald Brandsma
Is er een inkomensgrens voor kwetsbaren?
Behoren werkende armen tot die laatste groep?
Want met de hoge prijzen, lage financiele waardering zijn er veel mensen in die groep gekomen. Veel mensen kunnen niet meer rondkomen.
En nieuwbouw sociale huurwoningen beginnen vanaf €630,- vanwege verduurzaming. Dus met het minimum loon kun je niet rondkomen in zo'n woning.
Verstrekt de overheid subsidies aan coorperaties om de woningbouwdoelstellingen te behalen en zo nee, waarom niet?
Waarom verkopen coorperaties nog woningen? Is dat vanwege "zelfredzaamheid".
Robert Schipperhein 3
Verder doet het er natuurlijk niet bijster veel toe of 25 of 35% van de woningen in WoCo bezit is, voor hoe een markt in grote lijnen functioneert. Wel duidelijk dat overheid op dit thema niet consistent is in woord en daad.
Peter Hendriks 7
Robert SchipperheinRobert Schipperhein 3
Peter HendriksDat jargon wordt nog eens een taal op zich. Snap nu deze zin, maar geen idee of de rest van t artikel is geland als bedoeld :)
HH Manders 4
Robert SchipperheinVoldoet de woningmarkt überhaupt wel aan het begrip markt / vrije markt zoals oorspronkelijk door Adam Smith geïntroduceerd (en vaak door (Neo-)liberale aanhangers uitgedragen).
Tenzij je het natuurlijk normaal of geen probleem vindt dat vanwege noodzaak van een dak boven je hoofd je de mensen die van die markt gebruik moeten maken gewoon uit kan zuigen (ik zou eigenlijk zeggen afpersen), als ware een voedselspeculant in een hongersnood.
Robert Schipperhein 3
HH MandersIn NL hebben we heel veel m2 per persoon fatsoenlijke woonruimte. Maar mensen willen kennelijk altijd meer en beter. Als ze dat dan niet kunnen betalen of krijgen is het de schuld van de markt/overheid/rijken/adel/joden/buitenlanders/anderen. En men wil dan tegenwoordig ook nog eens zo individueel mogelijk wonen met zoveel mogelijk faciliteiten op loopafstand.
Daar zouden ze in Den Haag eens wat aan moeten doen!
HH Manders 4
Robert SchipperheinProbleem is dat er een aantal "markten" zijn die - als je een fatsoenlijk functionerende sociale samenleving wil hebben, een situatie hebben waarbij de machtspositie van de verschillende partijen zo scheef is dat het idee van een markt gewoon niet opgaat.
Mensen MOETEN eten - hetgeen ze kwetsbaar maakt voor uitbuiting (in feite afpersing).
Mensen MOETEN een dak boven hun hoofd hebben, hetgeen al automatisch zorgt voor een prijspopdrijvende factor.
Zelfde principe is van toepassing in de zorg.
Openbaar vervoer is vergelijkbaar.
Er zijn verschillende voorbeelden uit de geschiedenis waarin overduidelijk is gebleken dat als men zaken aan 'de vrije markt' overlaat, de samenleving als geheel daar uiteindelijk veel slechter van wordt: dan hebben we het JUIST over gebieden als huisvesting, voedselvoorziening, zorg en openbaar vervoer.
De enige keren waarin er ingegrepen werd in die onwenselijke omstandigheden was als de bevolking met geweld ingreep (revoluties / opstanden), of er de dreiging was van de revoluties / een machtsgreep van partijen die de zittende elite onwelgevallig maken (resulterend in de hervormingen van eind 19e en begin 20e eeuw), waardoor de elite zich gedwongen voelde om (wat) toe te geven.
Wat is volgens u dan een fatsoenlijke woonruimte voor een fatsoenlijk bedrag? Voor een fatsoenlijke woning (definieer fatsoenlijke woning, trouwens)?
Ironie dat de onderkant trouwens verweten wordt altijd meer en beter te willen - alsof de bovenkant niet vele malen erger is (en telkens in staat om dat meer en beter af te dwingen). U weet wel - gewone man, de mensen die essentieel zijn om de samenleving draaiende te houden: niet teveel loonstijging vragen, en al helemaal niet eentje die boven de inflatie licht. Bovenkant: Wij willen elk jaar minimaal 5% tot 10% meer! En hebben dan ook nog de middelen om daar nauwelijks belasting over te betalen.
Robert Schipperhein 3
HH MandersPeter Hendriks 7
Robert SchipperheinPetrus Harts 3
Peter HendriksSpijker op z'n kop.
Het verschil tussen de lezers hier en ondergetekende, is dat ik wel huizen voor eigen risico en rekening heb gebouwd, en de meeste lezers lui wijzen met 'hullie moeten X en Y en oeh, slecht hè, Neoliberaal!'
En niemand garandeerde míjn leningen.
En daar worden ondernemers en aannemers kopschuw van. Als je gaat bouwen dan heb je in Nederland 'untouchable' tegenstanders, met een schild van de overheid en een zwaard van de bank. En daar mag jij dan met je blote knuistjes tegenin gaan (zo voelt het, soms).
Cor Broeders 4
Maar als ik als huiseigenaar 50.000Euro hoger wordt aangeslagen voor de WOZ, bij een gelijk woonoppervlak, kun je de huren voor de vrije sector ook niet meer vergelijken met die voor de woningbouwvereniging. Dan zit het in de basis al scheef.