Periferielanden hebben geprofiteerd van euro

2 Connecties

Onderwerpen

Euro Inkomen

Heeft die verdomde munt ons goed gedaan? Het is een prangende maar ingewikkelde vraag. Nieuw onderzoek van UBS geeft een helder antwoord.

De euromunt. Politici, historisch, economen en belangrijke meneren roepen er allemaal wat over. Er gaat geen dat voorbij of een hoge pief vindt iets van de fiscale integratie van het contient. De een roept dit, de ander schreeuwt dat. Ook bij de aankomende de verkiezingen die plaatsvinden op 12 september is de economie (in het kader van Europa) het belangrijkste thema.

Maar wat heeft de euro ons nou feitelijk tot nu toe gebracht? In samenwerking met de Financial Times heeft de Zwitserse bank UBS onderzoek gedaan naar de feiten. Hoofdonderzoeker Paul Donovan zegt dat het antwoord eenvoudig is. Als je kijkt naar het reëel besteedbaar inkomen tussen 2000 (twee jaar voor de invoering van de munt) en 2010, is te zien dat de perifere landen het meest hebben geprofiteerd van de valuta.

Donovan en zijn team hebben bij de grootste elf eurolanden berekend hoe de inkomensongelijkheid van de bevolking onderling in een land zich heeft ontwikkeld maar ook de inkomensongelijkheid ten opzichte van andere lidstaten. Er zijn daarbij tien inkomensgroepen afgebakend: van arm naar rijk. Om de zaak zeer accuraat te calculeren heeft UBS inkomensspecifieke inflatie in kaart gebracht.

Uit de berekeningen blijkt dat in de rijkste eurolanden het reëel besteedbaar inkomen van de armste groepen is gedaald, terwijl de welgestelden in deze landen nog rijker zijn geworden. Met andere woorden: in de kernlanden, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, zijn de rijken rijker geworden en de armen armer. Bij de periferielanden, waaronder Spanje, Griekenland en Portugal, is het inkomen in het algemeen harder gegroeid en alle economische klassen zijn er in deze staten op vooruit gegaan.

Een belangrijke noot: de gegevens gaan tot 2010, dus de impact van de bezuinigingsmaatregelen zijn niet meegenomen. Zie de grafiek van Nederland:
 

Lees hier het hele stuk van de Financial Times, inclusief commentaar van Donovan.

R

Redactie
Redactie
Gevolgd door 698 leden