
In een jaar tijd zakte Slowakije maar liefst tien plaatsen op de World Press Freedom Index, van stek 17 naar 27. Niet alleen de koelbloedige moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak werkte deze stevige duik in de hand: sinds augustus 2017 heeft de Slowaakse openbare omroep een twijfelachtige CEO. Ondertussen komen steeds meer media in handen van rijke zakenlui.
Begin dit jaar werd Slowakije opgeschrikt door de moord op Ján Kuciak en zijn vriendin Martina Kušnírová. De jonge onderzoeksjournalist kwam in het vizier van Robert Fico, toen hij de ex-premier en zijn entourage linkte aan de Italiaanse maffia. Na zijn dood publiceerden verschillende media zijn verhalen, wat uiteindelijk resulteerde in het ontslag van Robert Fico als premier van Slowakije.
De afgelopen maanden werken onderzoeksjournalisten opvallend meer samen, zowel binnen als buiten de landsgrenzen, om nog meer wantoestanden en corruptie aan te kaarten. Slowaakse media als Aktuality.sk, SME, Denník N en enkele andere kanalen wisselen informatie uit met Swiss Blic, Polish Onet, Die Welt en de Tsjechische openbare omroep, om op deze manier het werk van Jan Kuciak verder te zetten.
Het neemt helaas niet weg dat de journalistiek in Slowakije op verschillende vlakken onder druk staat.
Dat Robert Fico ondertussen van het toneel verdween, is een magere troost. De man wordt wel eens vergeleken met Trump omdat de kopman van de sociaaldemocratische partij Sociálna Demokracia (SMER) er een sport van maakte om te pas en te onpas uit te halen naar de pers.
In 2016 noemde hij enkele journalisten nog ‘vuile anti-Slowaakse hoeren’, nadat ze de afhandeling van nationale fondsen in twijfel trokken. Ook de (ondertussen ex-)minister van Binnenlandse Zaken Robert Kaliňák nagelde journalisten regelmatig aan de schandpaal. Toen een van zijn medewerkers Ján Kuciak bedreigde, nadat die de minister beschuldigde van het verdoezelen van belastingfraudeoperaties van vastgoedbons Ladislav Bašternák, minimaliseerde Kaliňák het voorval.
Ook hij moest in maart van dit jaar opstappen, na aanhoudend protest van de Slowaakse bevolking. De moord op Ján Kuciak zorgde overigens voor de grootste optocht sinds de val van het communisme in 1989. Op 9 maart van dit jaar vulden tienduizenden Slowaken de straten van Bratislava, om hun ongenoegen te uiten en hun medeleven te betuigen.
Openbare omroep in bedenkelijke handen
Niet alleen Robert Fico en Robert Kaliňák probeerden de vrije meningsuiting te beknotten. De afgelopen jaren trachtte zowat de hele Slowaakse politieke wereld druk uit te oefenen op de media, zowel directe als indirect.
Neem nu de openbare omroep, waar sinds augustus 2017 Jaroslav Rezník in de bestuurszetel zit. In de jaren negentig was Reznik directeur bij SRo, de Slowaakse openbare radio. Hij onderhield toen al nauwe banden met ‘Hnutie za demokratické Slovensko’, een autoritaire en ultranationalistische volkspartij.
Vandaag zou Jaroslav Rezník banden hebben met de Slowaakse Nationale Partij (SNS) van parlementsvoorzitter Andrej Danko, die al meer dan eens liet vallen dat hij de openbare omroep onder controle wil krijgen. Met Rezník aan het hoofd lijkt hem dat te lukken.
Sinds Rezník’s aantreden bij ‘Rozhlas a televízia Slovenska’ (RTVS) beweegt er heel wat in het openbaar medialandschap. In februari van dit jaar namen twee prominente figuren van de nieuwsdienst ontslag omwille van ‘gezondheids- en familiale redenen’.
Twee maanden later verliet Oľga Baková, een van de meest toonaangevende Slowaakse journalisten, de openbare omroep. Tot eind februari stond ze aan het hoofd van de buitenlandse nieuwsdienst, waarna haar positie werd geschrapt. Daarnaast verloren maar liefst negen hoofdredacteurs hun job, terwijl ze net als Baková minder belangrijke redactiefuncties aangeboden kregen.
Wie openlijk kritiek heeft, vliegt eruit
In mei van dit jaar werden ook nog eens vier medewerkers aan de deur gezet, nadat ze in een open brief waarschuwden voor sluipende politieke druk binnen de staatsmedia. RTVS weigerde verder te reageren op het voorval, maar verzekerde dat het de vrijheid van meningsuiting en de pluraliteit van meningen waardeerde.
De komst van Jaroslav Rezník als CEO van de openbare omroep deed al flink wat stof opwaaien
Toch lijkt het erop dat wie openlijk kritiek heeft op het management er vroeg of laat uitvliegt. In die club van managers zitten overigens nogal wat voormalige woordvoerders van overheidsdiensten.
Het was ook dit management dat aan het begin van het jaar besliste om ‘Reportéri’, het enige tv-programma dat inzet op onderzoeksjournalistiek, te schrappen. Omdat er zodanig veel kritiek kwam op deze beslissing, beloofde de openbare omroep intussen wel om het programma in september opnieuw op te starten.
De komst van Jaroslav Rezník als CEO van de openbare omroep deed al flink wat stof opwaaien. Toch minimaliseerde huidig premier Peter Pellegrini, tijdens de parlementaire bijeenkomst van de Raad van Europa eind juni de huidige situatie. Hij vertelde dat RTVS een overheidsinstelling is die voornamelijk rekent op publieke bijdragen, wat volgens hem de onafhankelijkheid ervan garandeert. Pellegrini stelt dat de politieke macht zich onmogelijk kan bemoeien met de manier waarop de openbare omroep werkt, aangezien het parlement de directeur van deze instelling benoemt.
Link met Rusland
Voordat Jaroslav Rezník aan het hoofd van de openbare omroep kwam, zwaaide hij de scepter bij TASR (Tlačová agentúra Slovenskej republiky), zeg maar het Slowaakse ANP. Net voor zijn vertrek probeerde hij nog een deal uit de brand te slepen met het persagentschap Sputnik, dat pro-Russische nieuwsberichten verspreidt.
Helaas voor Rezník lokte deze samenwerking op Europees vlak zo’n felle kritiek uit dat TASR zijn staart na enkele dagen alweer introk. Nochtans dragen de regerende partijen in Slowakije de Russen een warm hart toe.
De private media zijn in handen van een niet te onderschatten clubje
De Smer, de grootste sociaaldemocratische partij (waarvan ex-premier Fico overigens nog steeds partijvoorzitter is), streeft zowel op sociaal als op economisch vlak naar een gemoedelijke band met Rusland. Slowakije is dan ook afhankelijk van Rusland en speelt bovendien een belangrijke rol in de doorvoer van Russisch gas naar West-Europa.
De Slowaakse Nationale Partij is openlijk pro-Russisch en steekt haar minachting voor de NAVO en de Verenigde Staten niet onder stoelen of banken. Nochtans lijkt leider en parlementsvoorzitter Andrej Danko een gematigde koers te willen varen. Hoe dan ook speelt Slowakije een belangrijke rol in de geopolitiek en kan de kleinste schermutseling het land naar het oosten of het westen doen overhellen.
Oligarchie in de media
Ook de private media zijn in handen van een niet te onderschatten clubje. Hoewel er na de val van het communisme veel westers kapitaal in de plaatselijke media gepompt werd, hebben veel internationale mediagroepen hun kanalen opnieuw verkocht. Het zijn voornamelijk machtige zakenmensen die nu de redactionele lijn mee bepalen en hun doel is duidelijk: de publieke opinie beïnvloeden.
Hedendaagse Slowaakse media komen steeds meer onder controle van lokale of regionale oligarchen. Een mooi voorbeeld is Penta, een centraal Europese investeringsgroep die in 2014 SME, een van de grootste Slowaakse dagbladen, opkocht. In 2017 zette deze trend zich verder, toen nog meer oligarchen zich bij verschillende media inkochten, niet om winst te maken maar om als wapen te gebruiken in conflicten met andere oligarchen en de overheid.
Gelukkig kent elk land journalisten die niet bij de pakken blijven zitten. Toen Penta in 2014 dagblad SME overnam, zag niet veel later Dennik N het levenslicht. Het initiatief van enkele misnoegde ex-SME journalisten streeft naar onafhankelijke (onderzoeks)journalistiek. Ondertussen kan Dennik N rekenen op de nodige aanhang. Het online nieuwsmedium telt vandaag al meer dan 23.000 actieve abonnees en zo’n 100.000 geregistreerde lezers.
Politici kunnen de ‘Lügenpresse’ naar hartelust jennen
Elders in Oost-Europa
Ondanks de vaststelling dat er hier en daar media ontstaan als tegenreactie op zakelijke- en staatsinmenging, zijn veel Oost-Europese landen in hetzelfde bedje ziek. Grofweg kunnen we stellen dat in de meeste landen die in 1918 tot Oostenrijk-Hongarije behoorden (Oostenrijk, Hongarije, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en delen van Italië, Montenegro, Polen, Roemenië, Servië en Oekraïne) de persvrijheid stevig onder druk staat.
Sinds het aantreden van Sebastian Kurz (Österreichische Volkspartei) als Bondskanselier van Oostenrijk en zijn samenwerking met de FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) komt de persvrijheid ook daar steeds meer in gevaar.
Politici kunnen de ‘Lügenpresse’ naar hartelust jennen. Daarnaast is de verdere subsidiëring van de Oostenrijkse openbare omroep op dit moment een groot vraagteken. De FPÖ en de machtige roddelpers willen het plaatselijke ‘kijk- en luistergeld’ afschaffen, waardoor de openbare omroep zich noodgedwongen tot het parlement zou moeten wenden voor financiële en inhoudelijke steun. Dit betekent dat ze aan autonomie zou inboeten.
Censuur en geweld in Hongarije
In Hongarije zijn het voornamelijk zakenlui die de scepter zwaaien in medialand. Velen van hen hebben nauwe banden met de partij van premier Viktor Orbán. Tot aan de algemene verkiezingen in april van dit jaar hadden Hongaren wel nog toegang tot één krant die kritiek had op de regering: Magyar Nemzet. Maar ook dat medium werd drie dagen na de stembusgang opgedoekt.
Van alle Europese lidstaten scoort Bulgarije het minst goed op de World Press Freedom Index. Het land scoort zelfs slechter dan de meeste Balkan-landen, waarvan sommige kandidaat EU-lidstaten zijn. Media, politici en zakenlui draaien er hun hand niet om voor een beetje corruptie en andere louche praktijken.
Wie onder de indruk is van de uitlatingen van president Trump, kent vast Milos Zeman niet
De meest spraakmakende figuur in het Bulgaarse medialand is Deylan Peevski, de voormalige baas van een Bulgaarse inlichtingendienst en huidig eigenaar van New Bulgarian Media Group. Hij heeft maar liefst tachtig procent van de gedrukte media in zijn bezit. Verder zijn Bulgaarse journalisten steeds meer op hun hoede. Bedreigingen en aanvallen namen de afgelopen maanden zienderogen.
Dummy kalashnikov in Tsjechië
Ook in Roemenië zijn de media in toenemende mate politieke propaganda-instrumenten geworden. Enerzijds proberen politieke partijen zoveel mogelijk druk uit te oefenen op de media. Anderzijds zijn er steeds meer extreemrechtse groeperingen die openlijk de persvrijheid bekampen. Deze clubs hebben vaak banden met de orthodoxe kerk en worden zelfs voor een deel door de overheid gefinancierd.
En dan is er Tsjechië. Wie onder de indruk is van de uitlatingen van president Trump, kent vast Milos Zeman niet. De president van Tsjechië is allesbehalve dol op de media. Tijdens een persconferentie in oktober 2017 zwaaide hij met een dummy Kalashnikov met het opschrift ‘voor journalisten’.
Verder spreekt hij liever over ‘mest’ en ‘hyena’s’ wanneer hij naar deze doelgroep refereert. Wie kritiek durft te uiten aan het adres van president Zeman, mag zich aan een flinke boete verwachten. Ook hier pompen veel oligarchen sinds 2008 hun geld in de media. Een van de invloedrijkste mannen is Andrej Babis. Hij is niet alleen premier van Tsjechië, hij bezit ook een van de meest invloedrijke dagbladen van het land.
Openbare omroep als politieke spreekbuis
In Polen is sinds oktober 2015 Prawo i Sprawiedliwość (afgekort PiS) aan de macht. Deze rechtse partij doopte de openbare media om tot nationale media en schakelt ze in als politieke spreekbuis.
Veel journalisten doen aan zelfcensuur
De nieuwe leidinggevenden van de openbare omroep tolereren geen oppositieleden, noch medewerkers die anders denken. Zo probeerde de omroepraad onder invloed van de regering de private zender TVN een monsterboete aan te smeren. Die zender had het in december 2016, tijdens de protesten tegen de inperking van de persvrijheid, gewaagd om regeringsonvriendelijke beelden uit te zenden. Door toenemende internationale druk liet de omroepraad de boete uiteindelijk varen.
Ook Tomasz Piatek ondervond aan den lijve dat de vrijheid van meningsuiting steeds meer onder druk komt in Polen. Toen de onderzoeksjournalist kritiek had op de minister van Defensie en hem linkte aan de Russische geheime dienst, hing er lange tijd een gevangenisstraf boven zijn hoofd.
Journalisten en zelfcensuur
In Slovenië is het al niet veel beter gesteld met de persvrijheid. Journalisten zijn er schietschijven van politici. Ze worden regelmatig door de modder gesleurd en aangeklaagd.
Met de komst van de ‘mass media act’ in 2006, kan iedereen die zich door een medium of journalist beledigd voelt, om een rechtzetting vragen. Veel journalisten doen daarom aan zelfcensuur, om zo problemen en rechtszaken uit de weg te gaan.
Ook in de aangrenzende Balkan-regio worden journalisten langs alle kanten politiek onder druk gezet, terwijl rijke zakenlui zoveel mogelijk kanalen proberen te bemachtigen.
Bedreigingen, geweld en intimidatie tegenover journalisten blijven er zorgwekkend. Een aantal landen vraagt om toe te treden tot de Europese Unie. Vraag wordt hoe zwaar de Europese Unie de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting daarbij zal laten doorwegen.
77 Bijdragen
[Verwijderd]
O ja, Nederland kijk-en luistergeld opgenomen in overige belastingen, kranten zijn in handen van 2 grote Belgische mediamagnaten en Zembla, Argos, Brandpunt en Tegenlicht onder vuur.
Merkwaardig overigens dat er gesproken wordt over magnaten als het onszelf betreft en over oligarchen als het een ander betreft.
Jan Smid 8
[Verwijderd]""Bedreigingen, geweld en intimidatie tegenover journalisten blijven er zorgwekkend. Een aantal landen vraagt om toe te treden tot de Europese Unie. Vraag wordt hoe zwaar de Europese Unie de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting daarbij zal laten doorwegen.""
Persvrijheid, vrijheid van meningsuiting,corruptie, afschaffen van de rechtstaat, het zal de EU de alom bekende vleeswaar zijn. En dat geldt ook voor de eventuele toelating van 6 nieuwe Balkanlanden .
Maar er is wel een andere vraag die niet duidelijk gesteld is: Wie wil dit Europa nog waar afbraak is te zien van de democratische rechtstaat, afpakken van volledige vrijheid van de pers en vrijheid van meningsuiting, waar afspraken niet worden nageleefd, waar corruptie en zelfverrijking niet wordt aangepakt, waar belastingontwijking en stelen van de bevolking doodnormaal is, waar geen sprake is van hartelijke samenwerking, waar het geld en de macht enkel bij het grootkapitaal en oligarchen terecht komt, enkel handel,handel en nog eens handel het credo is? Europese Unie, ik ben er wel klaar mee.
[Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd]En over onze publieke omroep, Lubach zou zich moeten schamen.
http://www.mediacourant.nl/2018/07/arjen-lubach-geen-voorstander-van-salarisplafond-npo/
Niek Jansen 9
Jan SmidDie informatieve rol vervult zijn programma bij meer maatschappelijk actuele onderwerpen. Wat dat betreft vind ik 'Lubach' een geslaagde combinatie van satire en kritische informatie, waar de overheid en politieke partijen het laten afweten.
Jan Smid 8
Niek Jansenhttp://www.mediacourant.nl/2018/06/arjen-lubach-tegen-salarisplafond-npo/
Michel Philipsen 2
Jan SmidWel degelijk. Binnen een democratie zijn, voornamelijk om de democratie te kunnen handhaven, een groot aantal zaken belangrijk om te voorkomen dat er te grote machtscumulaties optreden. Binnen de democratie is persvrijheid, juist om deze reden, ontzettend belangrijk.
Wanneer de pers cumuleert tot een machtsbolwerk kan er in theorie wel sprake zijn van persvrijheid, maar de praktijk laat steevast iets anders zien.
Niek Jansen 9
Ook in dit artikel van Apache wordt Oekraïne weer ontzien als het gaat om betreurenswaardige zaken in Oost-Europa, wat wel een trend lijkt in veel andere publicaties. Op de website van A.I. tref ik 4 artikelen aan over moorden, verdwijningen, martelingen van journalisten .
Sinds de in 2014 door de VS georkestreerde illegale Maidan-coup ism de EU en neo-nazi groeperingen tegen de wettig gekozen regering van Oekraïne en het daarop volgende Associatieverdrag met de EU zijn we Oekraïne een beetje gaan beschouwen als een land van onze makelij volgens onze waarden en normen en principes over rechtsstaten en mensenrechten, wat ook uitdrukkelijk in het Associatieverdrag werd vermeld. Dat is wellicht de reden dat we in onze media niet graag kritiek horen op Oekraïne, dat geregeerd wordt door corrupte oligarchen en neo-nazi's.
Bovendien wijst Frans 83 er terecht op dat ook onze media in handen zijn van enkele mediamagnaten of conglomeraten, zoals dat ook elders in de wereld het geval is. Extreme voorbeelden daarvan zijn landen als de VS , Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse landen waar (extreem)rechtse mediaconcerns van de rijke elites al menige politieke coup hebben gefaciliteerd.
IK wil er ook op wijzen dat er naast personvrijheid ook selectiviteit van berichtgeving bestaat onder druk van politiek en finantieel belanghebbenden en dat is een minder gewelddadige en meer verborgen vorm van personvrijheid.
Nochtans is het goed dat Apache over de personvrijheid in O.Europa publiceert, waarvan ik het belang zeker niet wil minimaliseren door te wijzen op anderen die er zich ook schuldig aan maken.
Lydia Lembeck 12
Niek JansenWie The Power of Nightmares gezien heeft weet en begrijpt dat het volk om de tuin geleid wordt, zodat ze zich rustig houden.
In Oost Europa gaat het minder vriendelijk en gladjes en worden de mensen dus wel boos. Hier laten we over ons heenlopen.
En de regeringen lachen in hun vuistje. Zelf gewaarschuwde mensen blijven geloven in de overheden als die proberen rust in de tent te behouden.
Fred de Leuw
Lydia Lembeck 12
Fred de LeuwVrijheid moet je delen, lieve mensen. Niet inpikken van een ander.
Niek Jansen 9
Ik noem een aantal landen die een lagere plaats dan Slowakije op die lijst innemen en waarvoor de alarmbel dus harder zou moeten klinken , zoals Tsjechië 34, Litouwen 36, Roemenië 44, de VS 45 !, Hongarije 73, Servië 76, Kosovo 78, Israël 87 !, Oekraïne 101 !, Brazilië 102, Bulgarije 111...……………………
Maar goed, ondanks dat genoeg reden om Slowakije in de schijnwerpers te zetten vwb verlies aan persvrijheid , getuige ook dit artikel:
www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/05/24/onafhankelijke-pers-dreigt-te-verdwijnen-in-slovakije
Ik verwijs ook naar dit artikel op FTM: https://www.ftm.nl/artikelen/de-persvrijheid-onder-druk?share=1
Daarin wordt aangetoond hoe niet alleen in Nederland maar ook internationaal de persvrijheid steeds meer onder druk is komen te staan. Obama heeft meer klokkenluiders vervolgd dan alle presidenten van de VS tesamen.
Fred Raaks 5
Peter Zwitser 9
Fred RaaksOverigens heb ik de afgelopen maanden de nodige interviews met Baudet mogen lezen. Maar misschien is die ook nog te links?
Fred Raaks 5
Peter ZwitserHendrik Faber 4
Fred RaaksDat je de PVV "nergens" ziet is de schuld van die partij zelf. "Inhoudelijk" (voor zover dat mogelijk is in 3 minuten zendtijd) deelnemen aan een programma past niet in de werkwijze van de PVV.
Toen Hero Brinkman nog bij de PVV zat, zag je dat de PVV veel vaker bij programma's aanschoof.
Partij van de dieren zie je ook niet vaak verschijnen. Partij met een echt links geluid.
Niek Jansen 9
De man verdient de Nobelprijs voor de Vrede ipv uitgeleverd te worden aan het VK, die hem ongetwijfeld zullen uitleveren aan de wraakzuchtige Amerikanen.
Met Wikileaks heeft hij aangetoond hoe de wereld bedrogen wordt door vooral Amerikaanse politici met hun frauduleuze, misdadige, leugenachtige en spionage praktijken.
Maar die politici hoeven nooit voor de rechter te verschijnen.
Lees ook:https://www.rt.com/news/434405-ecuador-president-assange-embassy/
Marla Singer 7
Niek JansenHet is het ultieme bewijs dat je als journalist op de wereld je leven niet zeker bent als je maar diep genoeg graaft in de vuilnisbelt van leugens en corruptie.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerMarla Singer 7
Extreem teleurgesteld bij de selectieve verontwaardiging van de schrijfster. Dit verhaal mist duidelijk context en blijft daardoor zeer oppervlakkig.
Het moge nu wel overduidelijk zijn dat ook in het Westerse politieke speelveld de pers ook niet aan de zijlijn blijft staan maar ook betrokken raakt in politieke schermutselingen.
Daardoor raakt de pers in zijn algemeenheid ook besmet en zijn ook de oprechte en onafhankelijke journalisten een speelbal van politieke belangen. Daar zullen ze mee moeten leren leven of ze het leuk vinden of niet.
Niet alleen de pers maar ook de tech-reuzen bekennen hun politieke kleuren door hun zoek algoritmes aan te passen of zelfs het (shadow)bannen van politieke tegenstanders.
Het vrije woord en de publieke opinie staan onder extreme druk. Het is aan ons om dit met hand en tand te verdedigen ongeacht je eigen politieke invulling.
Mz59 7
Marla SingerNiek Jansen 9
Mz59En die noodzaak van Brussel, zoals jij beweert, om de sociale media te controleren is juist een bewijs van een poging tot inperking van het vrije woord. Deze 'noodzaak' werd ingegeven n.a.v. wat er in sommige media werd geschreven over het Oekraïne Associatieverdrag en het daarmee samenhangend referendum. Daarmee werden nu juist de leugens van de EU ontmaskerd na hun ism met de VS en neonazi-groeperingen geslaagde Maidan-coup in Kiev tegen de democratisch gekozen regering van Oekraïne en de vervanging ervan door een westers gezinde regering.
Mz59 7
Niek JansenLydia Lembeck 12
Mz59De vrijheid op internet is m.i. ook maar heel betrekkelijk. Het volk krijg genoeg armslag en speelruimte, precies tot waar de overheid dat goed vindt. Dat is wat eraan veranderd is. (Dit was eerder slecht taalgebruik).
De vrijheden zijn aan onderhoud toe. Ze schilveren af momenteel. Niemand die het merkt. Je mag toch alles zeggen wat je wilt? Jazeker. En zo verdwijnt een hoop agressie in woorden van mensen die klagen. Er wordt met al die woorden niets gedaan. De meeste zijn zo dat je er niets mee kunt, maar er zijn er die verder gaan. Slimmere koppen die dingen doorzien. Haal de voeding weg en hun woorden hebben geen zin meer. Overmorgen komt de Tour in Parijs aan. Veel belangrijker. En die voetbalwedstrijd tussen een Eerste divisieclub en een amateurclub... daar kijken we naar. Anders naar The Voice, Heel Holland Bakt.... , maar de documentaires gaan binnenkort waarschijnlijk toch achter een betaalmuur verdwijnen. Zo verklein je het aantal mensen dat er naar kijkt. Precies wat ze willen. Zonder geweld.
Sja....
Niek Jansen 9
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Niek JansenNiek Jansen 9
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Niek JansenEn dan nog wordt die uitlaat langzaam ingeperkt. Het is een experiment hoe ver je als regering kunt gaan, voor je burgers boos worden op je. In ons land vol Calvinisten kan dat heel erg lang. Hoe Calvinistischer mensen zijn zorgt ook dat ze rechts denken en doen. Braaf de regering volgen en vooral niet afvragen, of dat allemaal wel deugt.
Wees niet te teleurgesteld, als blijkt dat je geen gelijk gaat krijgen?
Marla Singer 7
Niek JansenZij is daar niet de enige in want er zijn wel meer van dit soort sites ook aan de rechterflank. Als je daar tegenin wilt gaan zul je van goede huizen moeten komen om deze mensen met hun eigen 'spel' te verslaan. Want ervaring met 'trollen' hebben ze allemaal genoeg en zijn de gepokt en gemazeld.
Het is vrij naïef om te denken dat op die sites dan ook geen beïnvloeding van door een overheid betaalde personen (webcare redacteurs) op wordt uitgevoerd. Of zelfs marketing bedrijfjes die in opdracht van klanten troep probeert te verkopen.
Een soort van 21e eeuwse versie van de apenrots. Maar dan anders.
Mz59 7
Lydia LembeckMarla Singer 7
Mz59Met het internet ligt het toch wel wat gecompliceerder. Daar is de techniek toch meer restrictief qua verspreiden van informatie of je moet alles via usb stickjes of smart cards willen smokkelen al dan niet versleuteld/verborgen om verplichte filters te omzeilen. (Tor netwerk schijnt ook al niet vrij meer te zijn sinds aan het licht kwam dat wel heel veel eindnodes bij de inlichtingendiensten uitkwamen.)
Een foute tweet en je hebt de wouten voor je deur staan of een heel arrestatieteam als je in een fout land woont. Met medewerking van Twitter overigens. (Maakt trouwens nog steeds verlies.)
Heel lang roep ik al dat Facebook voor sukkels is en blijkbaar vinden de aandeelhouders dat ook want de koers is gigantisch gekelderd. Het ene schandaal naar het andere blijft maar komen en de gebruikers vinden het blijkbaar geen enkel probleem om met hun privacy te betalen.
Nederland heeft wel een grondwet die vrijheid van meningsuiting vermeld heeft maar rechters mogen daar niet aan toetsen en we hebben geen constitutioneel hof. Dus krijg je uitwassen zoals het politieke proces tegen Wilders.
Vrijheid van meningsuiting en de publieke opinie is een dynamisch evenwicht dat altijd tegenwerking van het establishment zal opwekken. Daarom zul je altijd met een gezonde achterdocht welke beperking dan ook moeten benaderen. Als het moet voor elke post/tweet/podcast/video vechten om te zorgen dat de generaties na ons diezelfde vrijheden behouden.
Peter Zwitser 9
Marla SingerMaar bij processen zoals die tegen Wilders vindt juist wel een toetsing van grondrechten (uit de grondwet) plaats. Ik volg het proces tegen Wilders eigenlijk niet zo, maar ik neem aan dat het bij hem om het grondrecht vrijheid van meningsuiting (uit de grondwet) gaat, versus het ook in de grondwet staande gelijkheidsbeginsel (niet mogen discrimineren e.d.). Dat soort rechten is meestal verder uitgewerkt in aparte wetten.
Deze afweging zag je ook bij het proces van Patricia Paaij tegen GeenStijl: een afweging tussen de grondrechten vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy. (GeenStijl vindt het verspreiden van zo'n video 'vrijheid van meningsuiting', wat iets zegt over het morele peil van dit walmende open riool.)
Overigens vind ik het inderdaad ronduit bezopen dat in Nederland wetten niet getoetst kunnen worden aan de grondwet. Een rechter kan een wet echter wel ongeldig verklaren, als deze strijdig is met internationaal recht of een verdrag. In de praktijk zal het dus misschien niet eens zoveel uitmaken, want bijvoorbeeld het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens bevat ook bijvoorbeeld artikelen over de vrijheid van meningsuiting.
j.a. karman 5
Marla SingerDat is wanneer het als argument gebruikt wordt om anderen in hun vrijheid aan te vallen. Wat dat betreft is "geenpeil" een voorbeeld van dat soort misbruik wat een boel ellende veroorzaakt.
De boekdrukkunst werd ooit op dezelfde manier gebruikt om het volk te beïnvloeden. De vrijheid van de franse revolutie bracht een streng geloof met te volgen beleid en een keizerrijk mee. Nou niet bepaald een voorbeeld van vrijheid. Het monument voor de bevrijding staat in beieren.
Lydia Lembeck 12
j.a. karmanVoorbeeldje: er zijn mensen (ja, ik heb het ook gedaan) die mensen minnen hier. Dat betekent dat ze de reactie van deze mensen a.h.w. wegmoffelen. We missen hier een soort van duim naar beneden, of een niet OK knop. Maar zo dat alles leesbaar blijft. Iedereen heeft recht van spreken. Niemand heeft het recht een ander daarvan uit te sluiten, omdat zij of hij het toevallig oneens is met wat geschreven is.
Niemand kan meer vrijheid hebben dan een ander. Want dan pik je een stukje vrijheid in van iemand anders. Dat onze overheden dat doen is evident. Dat we daartegen in het verweer moeten komen, ook. Het is spitsroeden lopen vandaag de dag. Houd in gedachten wat ik ooit las op de posters van de 4&5 mei organisatie (jaar of 30 terug denk ik): Vrijheid moet je delen.
Er zullen altijd mensen zijn die een ander het licht in de ogen niet gunnen. Jammer dan. Wen er maar aan, of loop weg. Dat is dapperder dan iemand de grond in te boren, of het zwijgen op te leggen.
j.a. karman 5
Lydia LembeckMet de verwijzing naar 4-5 mei kom je op de echo's van hen die het meegemaakt hebben. De gangbare publieke verhalen kloppen niet altijd.
Net zoals de overheid niet altijd het gevaar is. Ze hebben juist als taak in onze democratie die vrijheden te beschermen. Dat gaat niet altijd zoals het zou moeten zijn.
Ook de luizen in de pels van de overheid zijn niet altijd ethisch goed.
Zo is de aanpak van geenstijl en daar in het verlengde geen peil bedenkelijk met micro targeting. Dat zit in een klein kringetje.
Lydia Lembeck 12
j.a. karmanPS: De overheid is doorgaans wel het gevaar. Bekijk The Power of Nightmares maar.
j.a. karman 5
Lydia Lembeck- Moet je de negatieve bedreigende groepjes op tijd monddood maken. Gaarne dat op een open constructieve wijze.
- Luister je naar het alternatieve nieuws en moet hoe dan ook de zittende macht vernietigd worden.
Ik ben meer voor onderzoek alles, en behoud het goede.
Lydia Lembeck 12
j.a. karmanMz59 7
j.a. karmanj.a. karman 5
Mz59Probeer echter niets negatiefs over Trump te zeggen .... De VS verliest in de polarisatie met hun twee partijen de discussie en de vrijheid.
Waarom ga je de vraag rond "geen peil"met hun framing en microtargeting uit de weg? Ook daar speelt een aanval op de vrijheid van meningsuiting en die van de democratie. Cambridge Analytica in de nederlandse uitvoering.
Mz59 7
j.a. karmanj.a. karman 5
Mz59Het zelfde groepje schrijvers van geen steil komt bij geen peil terug en wat andere zoals saltmines.
Zolang het in het correcte van vrijheid van meningsuiting valt is het zo. Dat is het eerste waar het wringt als die grens met framing on "Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend" opzettelijk overschreden wordt .
Het enige stukje journalistiek wat te vinden is: https://www.rtlz.nl/tech/ook-in-nederland-word-je-met-microtargetting-politiek-bestookt Die ontkenning van "we weten niets van de mensen" klopt niet met hun eigen bewering over de profilering van de mensen. Ze hoeven namelijk geen data van de mensen te gebruiken daarvoor ze hebben de openbare stemresultaten van de stembureaus daarvoor gebruikt.
Dat gekoppeld aan andere openbare data.
Hoe meer referenda hoe beter dat zou gaan worden. Wat dat betreft maar goed dat het gestopt is. De afnemers zijn politici die een bepaald gewenst resultaat willen bereiken. Dat is een stap die te ver gaat.
De paar referenda die er geweest zijn zag je dat om het dat spel van stemmen krijgen ging, niet om de discussie.
Met het doorzien van dat soort zaken heb je een sterk onafhankelijke persoonlijkheid nodig. Velen missen dat en lopen liever met een massa mee, wat die massa ook maar inhoudt.
Mz59 7
j.a. karmanVoorbeeld https://www.geenstijl.nl/5143150/ebru-umar-kees-de-racistische-rotterdammert/
"Vijftig jaar multiculgelul door de strot van de gewone Nederlander duwen, terwijl ze zelf in hun blanke wijken vertoeven waar de enige gekleurde Nederlander met een vreemde naam de werkster is. "
Ik vind dat dit onder de vrijheid van meningsuiting valt, en ik begrijp ook wat daar gezegd wordt. Of ik zelf het woord "multiculgelul" zou gebruiken heeft daar niets mee te maken.
j.a. karman 5
Mz59Mz59 7
j.a. karmanLydia Lembeck 12
Mz59Inderdaad. Geen Stijl natuurlijk. Dank Mz
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Mz59 7
Marla SingerZie de 2e paragraaf van punt 5.4.2, waarin uitgelegd wordt wat “ras” te betekenen heeft. Artikel 137c wetboek van Strafrecht dient overeenkomstig het IVUR uitgelegd te worden. Nationale afstamming valt derhalve onder “ras”. Dat staat expliciet in die beslissing. De beslissing van de rechtbank “politiek” noemen zonder naar de feitelijke argumentatie van die beslissing te verwijzen is niet terecht.
Lydia Lembeck 12
Mz59De geschiedenis is boeiend genoeg. Dappere mensen die vanuit Centraal Afrika (daar komen we allemaal vandaan) via de Rode Zee langs de Indische Oceaan zich hebben verspreid. Evenals de mensen die bovenlangs richting wat nu Israël heet, zijn getrokken. Via Siberië belandden de mensen in de Amerika's. Even in een notendop. Het is grond onderzocht met DNA tests en alles. Voor mij is het een geweldige geschiedenis.
Als er verschillende rassen zouden zijn, dan denk ik dat voortplanting bv best lastig zou kunnen worden. Onder het mensenras schaar ik ook de oermensen. Ik vind het fantastisch dat Eva, onze oermoeder, geleefd heeft in Centraal Afrika.
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Als we doorgaan met groepen eruit te halen die weg te zetten als zijnde een gevaar (eventueel) in de toekomst, moeten we niet raar opkijken dat boze tieners die zich achter gesteld voelen, meer gaan doen dan zich aansluiten bij bendes criminelen.
Waarom zouden we groepen gevaarlijk noemen, omdat ze een andere religie hebben? En waarom leggen we bij elk opstootje de oorzaak bij deze groepen? En waarom kijken we niet naar de jonge mensen die uit die groepen afkomstig zijn en nu werken als chirurg, advocaat, bedrijfsleider, of eigenaar van een bloeiend bedrijf geworden zijn... Waarom fixeren we ons op de foute dingen die m.m. jongens doen?
En waarom zoeken we geen oplossingen, samen met hen, om ze te helpen?
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Er is altijd een reden. Een reden die we vergeten zijn. Deze mensen onthouden alles. Niet alleen Noord Afrikanen, maar ook de Balkanlanden denken zo. Als je iemand achterstelt vanwege afkomst, huidskleur en religie dan discrimineer je. Als dat voortkomt uit angst, zal je iets moeten doen om van die angst af te komen.
Ga jij in de bus naast iemand met een andere huidskleur, of kleding zitten? Ik dus wel. Grappig genoeg heb ik dan altijd een leuke rit. Vriendelijkheid werkt gewoon beter.
Marla Singer 7
Mz59Lydia Lembeck 12
Marla SingerMz59 7
Marla SingerDat NL geen constitutioneel hof heeft maakt inderdaad geen goede indruk. Daarbij speelt de geschiedenis wel een rol. Duitsland heeft een nieuwe grondwet van 1948, en een constitutioneel hof, die oplet of de politici zich wel aan de grondwet houden.
Peter Zwitser 9
Dit artikel gaat over de persvrijheid e.d. in een aantal landen. Dan kun je wel verwijten dat Nederland niet wordt behandeld, maar dat is wat vreemd. Apache is geen Nederlandse, maar een Belgische nieuwssite.
Bovendien zou je dan een héél lang artikel krijgen, want daar zouden dan België en Nederland bij komen, en waarom niet ook Duitsland? En Frankrijk? En over Spanje is heel veel te schrijven. O, en laten we Italië niet vergeten.
Wat mij betreft is dit een prima artikel, ook al ontbreekt het overgrote deel van de wereld.
Helemaal los van dit artikel lijkt het mij heel interessant als er 'ns een soortgelijk artikel zou verschijnen over de machtsconcentratie binnen de Nederlandse papieren pers. En over het kleine aantal bonsjes dat binnen NPO kennelijk kan besluiten onderzoeksjournalistiek de nek om te draaien. Je hoort daar vrij weinig over, maar ik kan me niet voorstellen dat dit geen problemen op het gebied van (zelf)censuur en kwaliteit oplevert
Toen Trouw ongeveer eenderde van de journalisten ontsloeg, beweerde de hoofdredacteur (aangesteld door de Belgische magnaat) dat ze 'n betere krant gingen maken. Kennelijk had eenderde van de redactie uit zijn of haar neus zitten eten.
De eigenaren van NRC wilden ooit een winstuitkering van tientallen miljoenen. Dat moet toch invloed hebben op de kwaliteit (voor zover die er nog is) van NRC?
Maar dit staat volgens mij helemaal los van dit uitstekende artikel.
Niek Jansen 9
Peter ZwitserHopelijk komt er ook eens een artikelenreeks specifiek gericht op de bedreiging van het vrije woord in onze z.g. 'vrije wereld', i.c. de Lage Landen, als een vervolg op:
www.ftm.nl/artikelen/de-persvrijheid-onder-druk?share=1
.
j.a. karman 5
Niek JansenMarla Singer 7
Peter ZwitserHet is i.i.g. geen zwart/wit verhaal van de boze politicus vs de moedige journalist.
petros 4
Niek Jansen 9
petrosUit een gedegen inhoudsanalyse van de berichtgeving door de NOS zou onomstotelijk vastgesteld kunnen worden hoe die NOS niet meer is dan een propaganda instrument van de gevestigde politieke orde, vooral als het om internationale politieke kwesties gaat. Heel duidelijk zou dat geïllustreerd worden aan de hand van een analyse van hun berichtgeving over conflicten in het Midden Oosten incl. Israël , over spanningen met Rusland en over 'Brussel'. Praatprogramma's zoals Eva Jinek, DWDD, Pauw, Nieuwsuur, Een Vandaag edm. sluiten daar gehoorzaam bij aan.
De Vlaamse VRT maakt zich ook continue schuldig aan eenzijdige en partijdige pro-Israël berichtgeving zoals mag blijk uit de volgende link:
www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/07/27/ahed-tamimi-wordt-zondag-vrijgelaten-1-meisje-kan-de-wereld-niet-veranderen-een-hele-generatie-wel
FTM is met www.dewereldmorgen.be m.i. de belangrijkste kritische politieke opiniesite in de Lage Landen, waarbij de onderwerpen van die Vlaamse site naast nationale ook veel internationale politiek betreffen en FTM meer de nadruk legt op nationale onderzoek journalistiek. Hulde en dank aan beiden!
Olaf 16 1
j.a. karman 5
Olaf 16Olaf 16 1
j.a. karmanj.a. karman 5
Olaf 16Als je de "roddelpers" verbonden aan de fpö bedoelt, dan zou je de verbanden financieel en de achterliggende personen met hun idealen moeten onderzoeken. Kom je dan in een nauwe kleine kring terecht dan horen alarmbellen af te gaan. De poging om het publiek stelsel afhankelijk van de markt te maken kun je zien als een poging om tegenstanders monddood te maken.
http://www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/oesterreich-wie-die-fpoe-journalisten-unter-druck-setzt-a-1203408.html of
https://www.sueddeutsche.de/medien/pressefreiheit-in-oesterreich-gezielte-ausweitung-der-kampfzone-1.4037039
" "Es gibt einen Ort, wo Lügen und Fake News zu Nachrichten werden. Das sind der ORF und das Facebook Profil von …."
Zeer bedenkelijke retoriek. Het gaat niet om de inhoud van iets maar structureel monddood zien te maken.
Lydia Lembeck 12
j.a. karmanMaar vergis je niet: De EU wordt ook een dictatuur. Met mini dictators in de lidstaten.
j.a. karman 5
Lydia LembeckOm het volk te beschermen ben ik juist niet tegen een EU. Het volk is voetvolk waarmee je een strijd beslecht maar weinig interessant voor hun welbevinden. (Zie ook chrome 6)
Mz59 7
j.a. karmanj.a. karman 5
Mz59Het was de februari revolutie niet die van oktober als einde van de romanovs https://en.wikipedia.org/wiki/February_Revolution
Het vasthouden van kerensky (let op de lenin connectie) aan de geallieerde afspraken (frankrijk engeland) was niet houdbaar.
Galicia (hongarije) met een vlucht naar zwitserland en vrijgeleide naar rusland door de Oostenrijkse/Duitse combinatie. (lenin)
Je zou verwachten dat men later wat vriendelijker tegen elkaar zou zijn. Er is wat meer. Lenin was ook tegen de socialisten die de oorlog steunden (weinig resultaat). Echt schadelijk was https://en.wikipedia.org/wiki/Bavarian_Soviet_Republic
Een heuze revolte met anarchie. Daarna was wat links genoemd kon worden meteen zwaar verdacht. Het pad voor het rechts nationalisme daarbij open gezet. Dus ja het kwam door communisten. Mogelijk wat anders dan dat je dacht.
Mz59 7
j.a. karmanj.a. karman 5
Mz59In het populistische gebeuren wordt er met de gangbare onvolledigheid nogal wat erg makkelijk stemming gemaakt.
Edward 2 4
Mz59Lydia Lembeck 12
j.a. karmanMarla Singer 7
j.a. karmanLos van of het in deze specifieke context toepasbaar is. Als de pers misbruikt wordt als een van de elementen om 'regime change' te bewerkstelligen dan zal daar een tegenreaktie op ontstaan. Wij die aan de zijlijn staan kunnen dat bijna niet beoordelen want wij overzien het hele speelveld niet.
Kijk anders maar naar de tip van Karin Spaink in de wekelijkse selectie. Daar is ook een heel schimmig spel aan de gang in het donker.
Niet omdat het zo spannend of 'net als in de film of TV serie' is maar omdat er daadwerkelijk schimmige dingen gebeuren die zoveel mogelijk in de openbaarheid moeten worden gebracht. Daar zijn de journalisten die dit doen hun gewicht in goud waard.
j.a. karman 5
Marla SingerJe aanname dat als de pers misbruikt wordt dan wel niets in de gaten heeft of er niets over mag zeggen dat er dan wel vanzelf een tegenreactie zal ontstaan is nergens op gebaseerd.
Juist journalisten kennen het speelveld niet. Ik heb zelf wat sterke staaltjes meegemaakt die je denk ik niet voor mogelijk houdt. Tegenreactie hmm.