Persvrijheidsfonds steunt FTM-oprichter Eric Smit in strijd tegen Nina Brink

5 Connecties

Relaties

Persvrijheidsfonds Steun

Personen

Nina Brink Eric Smit

Werkvelden

Recht
0 Bijdragen

Het bestuur van het Persvrijheidsfonds is unaniem akkoord gegaan om journalist Eric Smit financieel te ondersteunen in de rechtszaken die zakenvrouw Nina Brink sinds enkele jaren tegen hem voert. Het fonds stelt 5.000 euro ter beschikking.

Het Persvrijheidsfonds ging uit eigen initiatief over tot de steun aan Smit. Het bestuur omschreef de reden al volgt: ‘Als er sprake is van iemand met veel geld die een onderzoeksjournalist kapot probeert te krijgen door te procederen, dan moet hij steun krijgen van het weldenkende deel der natie’.
Op de website van het Persvrijheidsfonds wordt het zo geformuleerd: 'Het heeft er alle schijn van dat zij hem kapot wil procédéren. Vandaar de steun die het fonds hem geeft'.
Ron Abram, voorzitter van het Persvrijheidsfonds, benadrukt in zijn schrijven aan Smit dat het fonds hem naast de financiële bijdrage vooral ‘morele steun’ wil geven.
 
Journalist Eric Smit wordt sinds begin 2008 door Nina Brink (tegenwoordig Storms - Vleeschdraager) met gerechtelijke procedures belaagd. Tot nu toe werd Smit 6 maal gedagvaard en werden bij hem twee claims voor in totaal 600 duizend euro neergelegd. In maart wonnen Smit en zijn uitgever Prometheus een kort geding dat Nina Brink, haar dochter Karen en haar ex-man Ab Brink tegen het boek ‘Nina, de onweerstaanbare opkomst van een powerlady’ hadden aangespannen. Brink ging tegen het vonnis in hoger beroep.
 
Op dit moment lopen er nog 3 bodemprocedures tegen Smit. De voornaamste en meeste recente is de zaak tegen zijn boek ‘Nina’ dat in maart van dit jaar uitkwam. 
Eind vorig jaar dagvaardde Brink Smit in verband met de publicatie ‘Dik Wessels pareert miljoenenclaim van Nina (Brink) Vleeschdraager’ op de website 925 van Jort Kelder. In deze zaak eist Brink 100 duizend euro schadevergoeding. 
Sinds aanvang 2009 loopt er een procedure over het verhaal ‘Kill Mickey’ uit Quote februari 2005. Ze claimt hierbij een schade van 500 duizend euro te hebben geleden. 
In verband met deze laatst genoemde rechtszaak is Smit ook genoodzaakt om een kostbare vrijwaringsprocedure tegen zijn vroegere werkgever Quote (Hachette Filipacchi Media) te voeren. Quote rectificeerde begin 2008 enkele zinnen uit dat verhaal en kwam een schikking met Brink overeen zonder daarin Smit en ook voormalig hoofdredacteur Jort Kelder te betrekken.
Smit gaf tot nu toe ruim 70 duizend euro uit aan advocaten. De kosten werden tot nu toe geheel vergoed door stichting Muckraker. 
 
Recentelijk dreigde Brink ook FTM met een kort geding na een publicatie over de Sarah Ferguson the Duchess of York. Het bleef dit keer bij een dreigement van de zijde van de World Online oprichtster.
 
Smit: ‘Ik ben erg gelukkig met de steun van het Persvrijheidsfonds. De omvang van de bijdrage lijkt gezien mijn totale advocatenkosten niet groot te noemen. De steun van het Persvrijheidsfonds betekent voor mij echter een enorme morele opsteker. Het is voor mij een belangrijk teken dat mijn beroepsgroep zich om mijn lot bekommert. Ik ben ook blij dat het bestuur van het fonds zijn steun in niet mis te verstane bewoordingen aan mij duidelijk heeft gemaakt’.
 
Het Persvrijheidsfonds werd in 2007 door de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren opgericht. Het Persvrijheidsfonds heeft tot doel juridische procedures met een principieel karakter, die het de journalistieke beroepsgroep mogelijk maken om in zoveel mogelijk vrijheid haar werk te doen, te starten en te ondersteunen.