Peter Paul de Vries slaat op de vlucht voor Dirk Scheringa

5 Connecties
6 Bijdragen

Dirk Scheringa laat Peter Paul de Vries naar de nooduitgang rennen: Value8 trekt zich terug uit beursfonds Lavide. Advocaat Adriaan de Gier is 'heel blij' met zijn aftocht.

Het is een exit, maar waarschijnlijk niet zoals investeerder Peter Paul de Vries die oorspronkelijk voor ogen had staan. Dinsdagavond bracht zijn investeringsbedrijf Value8 het bericht naar buiten dat het belang in het lege beursfonds Lavide tot nul is afgebouwd. 'Met een gering positief resultaat', aldus het persbericht. Value8 bouwde sinds eind 2012 een belang op in het lege beursfonds om er een profijtelijke reverse listing (een omgekeerde beursgang) mee te kunnen arrangeren. In januari vergrootte Value8 het belang in Lavide nog tot 22 procent, hoewel toen al lang duidelijk was dat hij daar in een conflict was beland. In september 2013 bleek een kansloos geachte claim op de vennootschap door het Arnhemse gerechtshof tot leven te zijn gewekt. Dit tot grote verrassing van De Vries die vervolgens te maken kreeg met advocaat Adriaan de Gier. De Gier wenste met een schikking de helft in Lavide te verwerven waarmee het belang van Value8 zou verwateren. De advocaat had zelf plannen om een reverse listing mogelijk te maken en een van de partijen waarmee hij sprak was het factoringbedrijf Credit Sales van Dirk Scheringa, zo onthulde FTM op 6 februari. De Vries weigerde op de Buitengewone Algemene Vergadering voor Aandeelhouders (Bava) als enige aandeelhouder het voorstel te accepteren. Dinsdagavond bleek hij zijn conclusies te hebben getrokken en de aandelen in Lavide in verschillende fases van de hand te hebben gedaan.

Listing Scheringa: no can do

Als reden voor de vroegtijdige exit voert Value8 onder andere aan dat het 'niet betrokken [wil] zijn bij een eventuele listing van het factoringbedrijf van Dirk Scheringa.'  Ook zegt het bedrijf nadrukkelijk geen trek te hebben om met De Gier en een 'bewuste aandeelhouder' in zee te gaan. Value8 doelt daarbij op Vincent Poorter. Value8 wees in een eerder persbericht op het 'strafrechtelijke verleden' van Poorter, een tot inkeer gekomen verkoper van aandelenleaseproducten van de vroegere woekerbank van Aegon: Labouchere. Als raadslid in Zaanstad kwam Poorter in 2002 in opspraak en werd hij in 2005 veroordeeld tot het terugbetalen van zijn raadsvergoeding aan de gemeente. Eerder werd hij ook veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor aanranding. Volgens Value8 oefende advocaat De Gier ook 'oneigenlijke druk' uit en dreigde hij 'concreet en herhaaldelijk met rechtsmaatregelen indien Value8 niet voor het schikkingsvoorstel zou stemmen'. Eerder liet De Vries FTM weten ‘geen conflict’ te hebben bij Lavide. ‘De vennootschap Lavide heeft een conflict, wij staan daar buiten’. Adriaan de Gier laat desgevraagd weten 'heel blij' te zijn met het vertrek van De Vries. 'We hebben de laatste weken oorlog gevoerd. Hij probeerde de boel op te stoken, partijen tegenover elkaar uit te spelen en dat allemaal ten koste van de andere aandeelhouders.'
'Tegen mij persoonlijk zei De Vries dat hij het naar de beurs brengen van het bedrijf van Scheringa een goed idee vond, naar de buitenwereld toe draait hij dat 180 graden om.'
De Gier beaamt volmondig dat hij de juridische druk hoog heeft opgevoerd. 'Natuurlijk heb ik dat gedaan. De Vries handelde onrechtmatig en was bezig andere aandeelhouders schade toe te brengen. Hij heeft er verstandig aan gedaan om de confrontatie voor de rechter uit de weg te gaan'. De Utrechtse advocaat vindt het overigens 'onverstandig' dat De Vries niet tot een vergelijk wilde komen. 'Dat had zijn bedrijf beslist meer geld opgeleverd'.

Twee gezichten

De Gier verbaast zich ook over de houding van De Vries tegenover Scheringa die op dit moment één van de drie gegadigden is om met zijn bedrijf een omgekeerde beursgang te maken. De oprichter van Value8 is volgens De Gier 'een man met twee gezichten'. 'Tegen mij persoonlijk zei De Vries dat hij het naar de beurs brengen van het bedrijf van Scheringa een goed idee vond, naar de buitenwereld toe draait hij dat 180 graden om. Ook met Vincent Poorter had hij aanvankelijk geen problemen, ook niet toen hij zijn verleden kende. Ik kan zijn handelen niet goed bevatten. Hij heeft waarschijnlijk niet kunnen verkroppen dat hij die claim niet juist heeft ingeschat.' Het is niet de eerste keer De Gier in juridische zin langs Value8 scheert. In 2011 had advocaat De Gier zijn vizier scherp gesteld op het beleggingsfonds Spirit Aim dat in 2009 werd ontbonden. De fondsmanagers zouden zich hebben bezondigd aan pump and dump-praktijken in illiquide Franse en Canadese beursfondsen. De Gier bereidde voor gedupeerde beleggers een claim voor. Op de lijst van mensen die De Gier aansprakelijk wilde stellen, prijkte ook de naam van Kim Ying Lee, een belangrijke turn-around-manager van Value8 die ook bij het Spirit Aim betrokken zou zijn geweest. De acties van De Gier sorteerden geen effect.