Petitie om behoud Ritman-bieb

4 Connecties
0 Bijdragen

De historische boekencollectie van Joost Ritman wordt serieus in zijn voortbestaan bedreigd. De Universiteit van Amsterdam heeft nu een petitie opgesteld om de bibliotheek te behouden. Al honderden mensen tekenden.

De petitie is opgesteld door het aan de UvA verbonden Centrum voor Geschiedenis van de Hermetische Filosofie. Volgens professor Wouter Hanegraaff zou het uiteenvallen van de Bibliotheca Philosophica Hermetica een ramp zijn voor het internationale wetenschappelijk onderzoek naar de hermetische filosofie.

 

In dat vakgebied is de collectie van Ritman de belangrijkste ter wereld, wetenschappers van over de hele wereld komen er al jaren voor naar Amsterdam. De UvA springt er nu voor in de bres om dat zo te houden.

 

Oogje in het zeil


Hoewel Ritman en de Friesland Bank nog in gesprek zijn over het beslag dat sinds twee weken op het grootste deel van de collectie ligt, schrijft de UvA in de petitie dat “er een serieuze kans is dat de Friesland Bank zal proberen de 60 procent van de collectie te verkopen die nog in handen is van de heer Ritman”. En: “Niemand weet wat voor gevolgen dat zal hebben voor de rest van de collectie en de BPH als geheel, inclusief het personeel.” Volgens Hanegraaff hadden donderdagochtend al 500 mensen de petitie ondertekend.


De overige 40 procent van de Ritman-collectie is sinds 2005 in handen van de rijksoverheid. Op dat deel ligt geen beslag. Woordvoerder Freek Manche van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt dat het Rijk daarom voorlopig buiten de gesprekken tussen Ritman en de bank blijft. “Onze formele rol is op dit moment, dat we moeten zorgen dat ons deel van de collectie goed toegankelijk blijft.”

Dat is nu niet zo, omdat de hele bibliotheek al een tijdje op slot zit. “Daarom houden we wel een oogje in het zeil. We hopen dat het rijksdeel zo snel mogelijk weer toegankelijk is”, aldus Manche. Wat het Rijk zal doen als de Friesland Bank daadwerkelijk de rest van de collectie zou willen verkopen, wil hij nog niet zeggen. “Daarop gaan we niet speculeren. We houden het goed in de gaten.”

 

stefan@ftm.nl